Manolo logotype

Årets nyheter från klockmässan SIHH

Förra veckan var redaktör Weinås på plats i Geneve för årets upplaga av klockmässan SIHH som står för Salon International de la Haute Horlogerie. Det är en mässa som Richemont-gruppen ligger bakom och i dagens artikel tänkte vi summera några av mässans höjdpunkter.

För er som är klockintresserade är säkert SIHH ingen nyhet. Den är efter Baselworld (som går av stapeln i mars) den största klockmässan i världen och till skillnad från den förstnämnda är den stängd för allmänheten. Journalister och inköpare är inbjudna till 5 dagar av intensiva presentationer från flera av branschens främsta tillverkare så som A. Lange & Söhne, Vacheron Constantin, Jaeger LeCoultre, Cartier, IWC, Richard Mille och många fler. 

Majoriteten av varumärkena är en del av Richemont-gruppen men t ex Audemars Piguet är fortfarande familjeägda men medverkar trots detta medan andra tunga varumärken som Rolex, Patek Philippe och Omega visar sina nyheter på Baselworld. 

Vi tänkte summera lite av nyheterna från några av de märken vi tycker stack ut lite extra.

Vacheron Constantin

Vacheron satsade stort på sin nya serie som heter "FiftySix" och är en hyllning till en av företagets klassiska modeller med tydligt vintagetema. Modellserien består av tre modeller där alla har en boett som mäter 40 mm men bärs något mindre. Vår favorit är trippelkalendern som utöver tid även visar dag, datum och månad. 

 

Trippelkalender ur modellserien FiftySix från Vacheron Constantin i roseguld.

 

IWC

IWC var ett av de företag som verkligen slog på stort då man firar 150-års jubileum 2018. Detta har resulterat i en kollektion bestående av såväl nya som äldre modeller med ett par genomgående inslag så som lackade urtavlor i blått eller vitt. 

Utöver att klassiska kronografen ur Portugieser-serien fick ett nytt inhouseverk och två nya tavelfärger så var de största nyheterna hyllningsmodellen Pallweber som har en jumping hours-funktion. 

Även företagets ikonmodell Big Pilot fick en uppdatering med så kallad "Big Date-funktion" som syftar till att datumet består av två separata skivor som visas klockan 12 på tavlan. En funktion som passar modellen väldigt bra och finns tillgänglig med blå respektive vit urtavla. 

 

Tribute to Pallweber i roséguld med den intressanta "jumping hours-funktionen".

Big Pilot med Big Date-funktion.

 

A. Lange & Söhne

Tyska A. Lange & Söhne anses av många vara världens kanske främsta klocktillverkare. Företaget präglas av hantverk, finish och tekniska lösningar i absolut världsklass. Största nyheten var den imponerande Tripple Split-kronografen som till skillnad från övriga split second-kronografer eller Rattrapantes inte bara kan dela upp mätning på sekunder utan nu även på minuter och timmar. Att konstruera en Split Seconds-kronograf är svårt i sig och sen Lange lanserade sin Double Splt 2004 har de varit ensamma om komplikationen. Trots att man redan är "herren på täppan" valde de alltså att vidareutveckla konceptet med en än mer komplicerad version. 

 

A. Lange & Söhne Tripple Split.

En av mina personliga favoriter från hela mässan är den manuella kronografen ur 1815-serien som nu finns med svart och vit tavla i roséguld med en boett på 39.5 mm.

 

Cartier

Cartier är ett av de varumärken som kommer från smyckes- och juvelbranschen men som över de senaste 100 åren tagit fram en mängd ikoniska klockor. Förra året var det modellserien Tank som fyllde 100 år och i år fokuserade man vidare på ett par andra tolkningar. Framför allt fick modellen Santos en fin uppdatering med tunnare boett och två storlekar (Medium och Large). De erbjuds i stål, guld och tvåton och både med länk och läderband. Ett annat spännande inslag var att modellen Cintreé som är föregångaren till Tank Americaine lanserades i tre versioner av gulguld, roséguld och platina. 

Sist men inte minst vill vi slå ett slag för modellserien Drive, vars superslimmade utförande nu även finns i stål och gulguld. 

 

Santos-serien fick flera spännande uppdateringar.

Modellserien Cintreé med den karaktäristiska avlånga, svängda boetten och ett tunnt manuellt urverk.

Cartier Drive Extra Flat i stål respektive gulguld. En oerhört välbalanserad klocka med mycket tunn profil.

 

Jaeger LeCoultre

Vanligtvis när man pratar om Jaeger LeCoultre hamnar fokus lätt på modellserien Reverso. I år var det en en anan modell som istället stod i fokus nämligen Polaris som fyller 50 år. Serien består av en rad versioner men vår personliga favorit var helt klart Memovox. Den klassiska alarmklockan från företaget som nu gjorde comeback i begränsad upplaga av 1000 exemplar.

 

Jaeger LeCoultre Polaris Memovox med gummiband och alarmfunktion som fungerar både på land och i vattnet.

 

Audemars Piguet

AP visade upp en rad nya versioner av befintliga modeller men det som vi verkligen fastnade för var deras nya Royal Oak RD2 som är världens tunnaste automatiska evighetskalender med en höjd på endast 6.3 mm. 

Företagets lansering av finisheringstekniken "frosted gold" förra året spred sig i år till openwork-modellerna i 37 mm utförande. "Frosted Gold" är en teknik som bygger på att boetten "hamras" med ett verktyg som påminner en hel del om en tatueringsmaskin. Det ger en struktur som påminner om frost och kan vara tilltalande för de som gillar ett mer glittrande utförande utan att för den delen behöva addera ädelstenar.

 

Audemars Piguet Royal Oak RD2 - Världens tunnaste automatiska evighetskalender. (även översta bilden)

Frosted Gold-tekniken har applicerats på företagets Royal Oak Double Balance Wheel Openwork.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Fredlund säger
2018-01-24 19:01 - Anmäl

Helt off topic men är det någon mer än jag som senaste tiden haft stora problem med att ladda artikelsidorna på Manolo? Samma problem med Chrome, Firefox och Edge, iOS fungerar bra dock.
#2 random säger
2018-01-25 10:57 - Anmäl

#1: har haft såna besvär med Manolo sen i höstas. Vet att det är flera som skrivit det. Verkar va besvär med att läsa via dator. För mig är det bara när jag surfar in via datorn.
#3 Andres säger
2018-01-26 08:42 - Anmäl

Gissar på att det är dåligt konfigurerade reklamrutor. Haft samma problem sen i höstas och har helt ärligt gått från att läsa artiklar så ofta som möjligt till kanske en gång i månaden nu.
#4 Jonas säger
2018-01-26 20:43 - Anmäl

Samma sak här, börjar ladda, sedan blir det bara en stor vit ruta över allt.
#5 Måns säger
2018-01-29 12:59 - Anmäl

Samma sak hänt mig flera gånger, och då från chrome som är min primära webbläsare
#6 Erik säger
2018-02-04 15:50 - Anmäl

Ang. crashen av webläsaren, jag har märkt att det är reklamrutan under snabblänkarna till Permanent Style mm. uppe till höger som verkar orsaka det. Som en "gaffatejpslösning" skrollar jag förbi den fort som tusan och väntar ett par sekunder tills sidan laddat färdigt, då fungerar det.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen