Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Mockaskorna

Om jag var tvungen att endast bära ett par skor för resten av mitt liv hade valet förmodligen fallit på ett par i mocka. Kanske inte det mest mångsidiga alternativet men få plagg har en lika härlig känsla som ett par välgjorda kvalitetsskor i finaste mocka. I dagens artikel har jag valt ut en rad favoriter i detta fantastiska material.

Vi kanske skall börja med att titta på vad som gör mocka så intressant. I min mening är det den matta lystern som funkar precis lika bra till flanell som linne och har en förmåga att se bra ut i både lediga och semi-formella situationer. 

Självklart kan mockan inte mäta sig med en välpolerad svart oxford i kalvskinn om det står mörk kostym på inbjudan men för de allra flesta situationer till vardags är de ett utmärkt alternativ. 

Mocka har också fördelen av att fungera i väldigt många utföranden och modeller. Allt från grövre kängor och brogues till ofrodrade loafers och sommarskor. 

Även när man pratar om färg finns det ett brett spektra av bärbara och trevliga alternativ. Jag själv föredrar nyanser som som Snuff, Polo och mellanbrunt som jag tycker fungerar till många toner av flanellbyxor, jeans och chinos. Vill man ha en lite mer klädd och dressad känsla är mörkbrunt alltid ett bra val och även svart mocka kan vara riktigt fint om man vill åt en mörk sko med matt finish. 

För sommarhalvåret är jag själv barnsligt förtjust i ljusa toner av sand och beige som kanske är något känsligare men fantastiskt fint till exempelvis vita byxor. 

Att mocka skulle vara ett extremt känsligt material är förövrigt en stor missuppfattning och det är tvärtom ganska enkelt att vårda. Investera i en vettig mockaborste och impregneringssprej samt ett milt mockashampoo eller galltvål så kommer skorna hålla sig snygga i många år framöver. 

Jag har valt ett par olika modeller som jag tycker alla är utmärkta alternativ i just mocka. 

Crockett & Jones - Harvard

 

 

Modellen Harvard från Crockett & Jones är en ofodrad pennyloafer i mörkbrun mocka med en praktisk så kallad City-sole i gummi.

 

Alden - Dover

 

Plain toe från amerikanska Alden i mellanbrun mocka.

 

Carmina - 80285

 

String loafers från Carmina i grön mocka.

 

Common Projects - Tournament

 

Sneakers är ett utmärkt exempel på skor som gör sig bra i mocka. Här i ett ljusare utförande från Common Projects.

 

Belgian Shoes - Mr Casual

 

Belgian Shoes är handsydda slippers som i mocka är bland det skönaste jag burit på fötterna. Här i den mörkgröna nyansen Loden Suede.

 

Loake Export Grade - Trinity

 

Adelaidemodellen Trinity från Loakes premiumlinje Export Grade i nyansen Cinnamon Suede.

 

Edward Green - Galway

 

En klassisk snörkänga i mörkbruna nyansen Mink Suede från Edward Green. (Även översta bilden)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 random säger
2018-01-23 17:33 - Anmäl

Jag ska köpa mig ett par nättare skor i mocka till våren. De där adelaidesen från Loake 1880 var riktigt fina! Står dock i valet och kvalet om jag vill ha lädersula eller en mer slimmad gummisula. Har ett par oxfords från Yanko med deras mindre gummisula och det är väldigt mångsidigt samtidigt som de inte blir så grova. Uppskattar gummisulan för dess högre tålighet för vått väder.
#2 Stefan säger
2018-01-23 21:26 - Anmäl

Jag älskar kombinationen oxfords i mörkbrun mocka till en formell klädsel med mörkblå kostym med slips. Ge en informell känsla till övriga formella klädseln. Sen tycker jag personligen att chukka boots i mörkbrun mocka är den mest mångsidiga skon som finns, både till jeans, chinos, flanellbyxor och kostym.
#3 PowPow säger
2018-01-24 08:31 - Anmäl

#1
Jag har själv ett par liknande från Carmina som jag köpte på Skoaktiebolaget. De är försedda med gummisula vilket är guld värt just nu då jag utan problem kan annvända dem under denna årstiden också. Jag tycker att ren lädersula är besvärligt höst/vinter när det är konstant blött och gruset läggs ut på gatorna. Det är så klart högst personligt men jag föredrar gummi på sådana här skor ich sen annvänder jag mestadels loafers på den varmare tiden av året. Då har jag lädersulor.
#4 John säger
2018-01-24 12:37 - Anmäl

Intressant #2, gick i funderingarna kring hur mockakskor som passar fint till flanellkostym, låter sig vävas in i helhetsintrycket av en formell kostym och informellare skor. Det är intressant att se hur de olika strukturerna på materialen passar.
#5 random säger
2018-01-25 13:48 - Anmäl

#3: tack för tips! Håller helt med om sulan. Hoppas Skoaktiebolaget plockat in en liknande modell till våren.
#6 PowPow säger
2018-01-25 15:37 - Anmäl

@random
Jg var där innan jul och hämtade upp en skjorta och då hade de fyllt på med den skon igen med gummisulan i polo suede. Jag har själv aldrig ägt ett par Loake så kan inte jämföra kvalitetsmässigt men tycker dessa skor från carmina är fantastiska och tycker att de är snyggare än Loake.
Komformässigt tycker jag att de är kanon och då äger jag en del skor från C&J och har haft ett antal skor från andra märken också
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.