Manolo logotype

Ralph Lauren Spring/Summer 2018

Vår bevakning av vårens kollektioner går vidare med företaget som under många år närmast personifierat den amerikanska drömmen. Vi pratar om Ralph Lauren och vi har tittat närmare på vad som dominerar framför allt spjutspetslinjen Purple Label för våren.

Ralph Lauren som varumärke har haft en tuff period de senaste åren. Försäljningen har sjunkit kraftigt och man stängde under förra året ner flera av sina påkostade flaggskeppsbutiker runt om i världen. Om man tittar på hur vårens kollektion ser ut så hittar man flera tydliga inslag. Vi ser en hel del sportswear som växer sig allt starkare i premiumsegmentet. 

Företaget har också lekt en hel del med proportionerna och framför allt skapat ett par intressanta tolkningar på mer konservativa plagg. Ta t ex den klassiska smokingen som för våren fått inslag från safarijackan i form av bröstfickor och bälte. Definitivt inte för alla men ett intressant och oväntat inslag. 

Vi ser också overallen som varit ett tydligt inslag i företagets kollektioner ett par år i rad.

Färgmässigt domineras kollektionen av ett par olika teman. Mellanblått som kombineras ton-i-ton med skjorta och slips, benvitt som tillsammans med beige ger en liknande tonal känsla samt ett cykel-och idrottstema i svart, vitt och rött.

I vanlig ordning är högtidsplagg med ett alternativt uttryck ett av företagets starkaste sidor och vi ser flera eleganta smokingjackor i enkelt och dubbelknäppt utförande med spännande och lite udda tygval. 

 

Ledig look med företagets klassiska Teddy-tröja.

Tonal look i mellanblått.

Ledigt och välklätt med safarijacka och benvita byxor.

Mer av den tonala styling som dominerar kollektionen. Här i ljusgrått.

Overall med bälte som återkommer i flera färger i kollektionen.

Ljust rosa kostym med espadrillos som var ett genomgående val av skor för presentationen.

Ljusa toner i dubbelknäppt utförande.

Lediga inslag med patinerad skinnjacka.

Fin ljus kombination med rundnackad tröja.

Tröja med cykeltema.

Dubbelknäppt smoking i glencheckrutigt tyg.

Den ikoniska vita smokingjackan.

Den minst sagt otippade hybriden mellan klassisk smoking och safarijacka.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Ralph-Lauren
#1 Bruno säger
2018-01-22 12:10 - Anmäl

Den blå safarijackan är fantastisk. Kavajen på bild nr 2 är dock lite opropertionerligt kort i mitt tycke.
#2 Soccercalle säger
2018-01-22 12:32 - Anmäl

Snyggt som alltid, även om jag förhoppningsvis aldrig kommer att kombinera slips och overall. Enda invändningen i övrigt är att det är lite för lite kontrast mellan en del byxor och uddakavajer, märks särskilt i den gråa utstyrseln.
#3 filip säger
2018-01-22 14:10 - Anmäl

Det här är nog det värsta värsta jag sett från Purple Label på en väldigt lång tid. Looken med blå safarijacka och benvita byxor var dock en fullträff i min bok!
#4 PowPow säger
2018-01-22 15:25 - Anmäl

Manolo: Jag gillar era artiklar men snälla få ordning på eran hemsida för en gångs skull. Buggarna löser av varandra på löpande band. Man måste ladda upp eran hemsida på Chrome flertalet gånger för att se contexten. Nu måste man göra det flera gånger för att se artikeln. Fruktansvärt frustrerande och oprofessionellt att ha en hemsida som stökar på ett eller annat sätt månad efter månad. När man väl är inne och kan läsa är det roligt men det tar en stund att komma till det roliga varför det förtar en stor del av nöjet i läsningen.

RL har länge varit en fantastisk stilikon och lookbooken är ur många aspekter ganska snygg och inspirerande. Teddybear tröjan kommer jag aldrig förstå mig på men å andra sidan har jag inget behov att visa att jag har råd att ha på mig en överprisad ful produkt.

Det som jag många gånger finner som problem med RL är att deras Purple Label är extrem dyr med tanke på vad man får för pengarna hos andra varumärken varför jag aldrig i slutändan handlar något hos dem iaf. Exempelvis så såg jag deras peecoat i butiken på Biblioteksgatan i Stockholm. Jätte fin med fint tungt tyg. Å andra sidan står det inte vad det är för tyg och ingen i butiken har någon koll heller eller på konstruktionen.Prislappen hamnade på hissnande 27 000 kr. 27 000 kr för en RTW peecoat från RL är ett skämt. Det är ingen tvekan om saken att man för de pengarna syr upp en MTM hos flera välrespekterade varumärken där du dessutom får sten koll på vad du har köpt och vad det är gjort av.

RL är enligt mig ett märke som vänder sig till konsumenter med mycket pengar men lite koll och i dagens samhälle börjar det sina på individer med så pass lite koll att de aktivt väljer RL framför något annat. De kommer nog få fortsätta se sina intäkter sjunka.
#5 KowKow säger
2018-01-22 16:50 - Anmäl

#4 Med särskrivningar, diverse stavfel och noll koll på RL tror jag att du ska lugna dig med att klanka ned på ett av historiens största klädföretag. Självklart är det okej att tycka att deras produkter inte är fina, men det är ganska orättvist att generalisera dess användare som snobbiga.
#6 Americandream säger
2018-01-22 17:12 - Anmäl

Tycker det finns en del snyggt här och känner till viss del igen mig i formspråket. Men kanske inte så mycket som jag brukar vad det gäller RL. Tyvärr tycker jag också att de tappat i kvalitet de senaste åren. Jag har alltid varit en Polo- och RL-fan men har blivit ordentligt besviken på kvaliteten i materialen de senaste gångerna jag handlat och kommer inte att återvända innan de fått ordning på det igen. Någon som känner till förklaringen till deras ras?

#5 Hur kan språkliga tillkortakommanden hos kritiker diskvalificera någon från att lämna sina synpunkter på en tillverkares kvalitetsnivå och prisstrategi?
#7 tubbs säger
2018-01-22 19:46 - Anmäl

tack, men nej tack. Skulle hellre klä mig som Sonny Crockett (Don Johnson) än så här. Undantaget den blå kostymen var det överlag kontrastlöst, tråkigt eller fånigt. Overall, skjorta och slips, eller safarismoking. WTF?

Snart gäller väl lisebergskaninen som snygg herrklädsel.
#8 KowKow säger
2018-01-22 19:55 - Anmäl

#6 Att man inte kan se över en text innan den publiceras men känner sig kvalificerad att kritisera RL som varumärke, tycker jag personligen inte är rätt. Som jag skrev har han/hon all rätt att tycka illa om kläderna, det är trots allt subjektivt. Kritiken mot språkliga tillkortakommanden användes för att stärka min poäng.

Håller förövrigt med er angående RL, tycker att deras prisvärdhet och stil har försämrats de senaste åren.
#9 Egil säger
2018-01-22 21:54 - Anmäl

Vit smokingjacka har man väl inte norr om ekvatorn?
#10 Andreas Weinås säger
2018-01-22 22:44 - Anmäl

#9 - Just ekvatorn har inget med vit smoking att göra. Den bärs historiskt sett i tropiska och varma klimat men styrs inte av någon specifik breddgrad. Är det 30-35 grader tycker jag det går utmärkt oavsett om det är i Sydafrika eller södra Europa.
#11 PowPow säger
2018-01-22 23:00 - Anmäl

#8
Att ge mig in i sådana här diskussioner på forum är något jag brukar undvika. Vad gäller stavning och andra tillkortakommanden i min grammatik måste jag säga inte är något jag fäster större vikt vid då jag skriver en kommentar i ett forum. Absolut inget jag korrekturläser och något jag skriver från mobilen oftast.
Däremot förstår jag inte din slutsats att min dåliga grammatik i inlägget inte bör föranleda att jag får framföra kritik gentemot RL. Trots felstavning framgick poängen i texten.

Detta är ett okvalificerat forum för gemene man och vem som är kvalificerad att framföra kritik gentemot en tillverkare kan ordas om beroende på vem du frågar. Finns nivåer i helvetet för det mesta.

Att RL varit en gigant i flera decenier betyder inte mycket i sammanhanget om deras priser har skenat och kvaliten inte alls motsvarar prisnivån. Men det är en högst subjektiv uppfattning precis som alla andra inlägg på offentliga forum är. Enskilda individers tankar och uppfattningar.
#12 Klopp säger
2018-01-23 08:25 - Anmäl

Nej tack.

Mycket av Ralph Lauren (även Purble Lable och RRL) tillverkas i Kina - något som inte avspeglas i prislappen.
#13 'Lo head säger
2018-01-23 12:16 - Anmäl

Purple Label hade väldigt bra kvalitet i sina kostymer senast jag kollade. Full kanvas med mycket handsydda detaljer och inte värre prissatt än mycket annat i segmentet. Vill inte låta för hård mot #4 men du låter typ såhär: "Jag känner minsann till mer okända tillverkare än detta jättevanliga". Lite som någon som börjat intressera sig för klockor och en bit in i intresset tycker rolex är så himla överskattat.

För ordningens skull får jag ge ett litet medhåll ändå. Polo har flyttat en hel del av produktionen av skräddat utanför Italien och kvaliteten har då blivit lidande. Sen har jag hört att black label nu istället är en billigare del av purple label så på sätt och vis har purple label också fått delvis sämre kvalitet.
#14 oscar säger
2018-01-23 12:56 - Anmäl

Håller med #4 om sidan. Ofattbart att ett stort mediehus inte kan få ordning på en enkel hemsida, den har fungerat dåligt i säkert ett halvår nu! 90% av gångerna är det bara att ge upp för att sidan bara blir vit.
#15 Zeraselol säger
2018-01-23 16:49 - Anmäl

Tycker modellen i boilersuiten ser lika cool ut i den som jag skulle känna mig dum i den, mycket.
#16 J säger
2018-01-23 17:41 - Anmäl

Av det Purple Label jag kollar på är inte mycket eller inget gjort i Kina. Även Polokavajerna i 6000 kronorsklassen är oftast gjorda i Italien och de billigare i 4000 kronorsklassen är gjorda i Portugal. Peecoaten för 27 papp som ngn nämnde är såklart inte prisvärt ngnstans. Är ju nästan i samma klass Tom Fård eller andra dyrare märken. Tycker kvaliteten på RL är varierande och det gäller att veta vad man köper. Mycket beror nog på att de även säljer på outlets mm och har ett helt sortiment anpassat bara för det, som tråkigt nog går under Polonamnet med.
#17 js säger
2018-01-23 18:51 - Anmäl

När sidan är helvit är det någon helskärmsannons (ofta HM tror jag) som buggar. Högerklicka > Inspect och deletea den buggiga annonsen så ligger manolo där bakom.
#18 Särdal säger
2018-01-24 01:08 - Anmäl

Snälla, sluta skriv "peecoat". En bokstav gör en otrolig skillnad här..
#19 Korven säger
2018-01-25 18:24 - Anmäl

Nej, snälla, fortsätt skriva "peecoat". Det gör läsningen mycket mer underhållande. Dessutom undrar jag hur en sån ser ut och vad som skiljer den från en vanlig skepparkavaj. :)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.