Manolo logotype

Stilstudie - Shantungslipsen

Jag är den siste att skriva under på att slipsen är ute och dess tid förbi! Å andra sidan är jag inte helt blind för att många i min omgivning och även i arbetslivet där slipsen tidigare burits numera knutit upp den och lagt den på hyllan. Vill man som jag gärna bära slips och då kanske i semi-formella sammanhang med uddabyxa och kavaj eller till och med jeans och cardigan så finns det alternativ. Idag tänkte jag därför lyfta fram ett sådant i form av shantungslipsen. En slips som är lika mångsidig som en oxfordskjorta och kan bäras både ledigt och formellt.

Det skall börja med att sägas att en slips i shantung kanske inte tilltalar alla. Personligen älskar jag den och bär slipsar av detta slag 1-2 gånger i veckan men har också fått höra av vissa att den ser sliten och lite "ovårdad" ut.

Vad är då shantung?

Det rör sig om ett vävt sidentyg som har fått sitt namn ifrån provinsen Shandong i norra Kina där mycket producerats. Själva kännetecknet är dessa ruggade och ojämna som ser nästan lite nopprig ut. Detta kommer ifrån ojämnheter i det fina sidengarnet som vävs och lämnas. Baksidan är lite jämnare normalt sett och tyget har oftast en viss glans och lyster från sidengarnet.

 

Den tydliga strukturen med närmast nopprig yta som kännetecknar shantung.

Just på slipsar ser man det allt oftare både buret med kostym och med ledigare kavajer så som tweed. Märken som Drake´s London, Viola Milano, Shibumi Firenze och Vanda Fine Clothing har i stort sett varje säsong ett antal shantung slipsar i sitt utbud.

Snyggast blir det i en sober färg och mönster där det skapas en snygg kontrast med ett lite "slarviga" tyget. Ett stort plus för att de oftast är rätt så lätta att knyta och få till en snygg knut på.

 

Shantungslips från Drake´s.

Samt block stripe-version från Shibumi-firenze.

Chad Park från B&Tailor i shantungslips från Viola Milano.

Översta bilden: Viola Milano

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

#1 Jones säger
2018-01-18 12:17 - Anmäl

Gillar också slips, även om jag sällan bär det. Håller också med om att den här typen av slipsar som ser lite grövre och slarvigare ut passar bra för att dra ner på formaliteten. Men hur gör man för att få till knuten så där snyggt som på första bilden? Och på det sättet där knuten är lite snedställd och den bakre kryper fram och syns lika mycket som den långa.
#2 Markus säger
2018-01-18 14:11 - Anmäl

#1 Börja med en slips i bra kvalitet (Granqvist har rea, jag tycker personligen de är mycket bra för det priset), en four in hand-knut och sedan är det "bara" att mecka till den. Öva, öva och åter öva.
#3 Soccercalle säger
2018-01-18 14:26 - Anmäl

Slipsen på översta bilden var mycket snygg. Vet du om den säljs någonstans?
#4 Andreas Weinås säger
2018-01-18 14:33 - Anmäl

#3 - Den är från Viola Milano.
#5 Jones säger
2018-01-18 15:22 - Anmäl

#2 Tack! Det är just det som är kruxet - eftersom det är så sällan jag bär det blir det inte att man övar... Men kanske dags att börja bära lite oftare.
#6 Henrik säger
2018-01-18 16:48 - Anmäl

Hej #3, vi har den slipsen hos oss på Granqvist.

Mvh

Henrik
#7 random säger
2018-01-19 09:28 - Anmäl

#5: bär oftare! Du är värd det. Se det inte som ett tvång för varje dag utan ta det nån gång i veckan som accessoar. Älskar att ha slips som accessoar i min garderob, blir 1-3 gånger i veckan till kavaj eller cardigan.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.