Manolo logotype

Streetstyle - Pitti Uomo 93

(Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Pitti Uomo-mässans 93:e upplaga är avslutad och vi är tillbaka i Stockholm fulla av intryck. Idag tänkte vi summera vad vi såg för tendenser och trender bland mässans besökare och montrar.

Årets mässa fokuserar på kollektionerna för nästa höst (AW18/19). Även om långt ifrån allt som visas upp i montrarna blir producerat eller köps in av butikerna så kan man fortfarande se ganska tydliga trender kring vad man väljer att presentera. Samma sak gäller för mässans besökare som ofta kan vara en ännu tydligare indikation på vart det mer skräddade herrmodet är på väg. 

Årets mässa dominerades främst av tre saker:

1. Raglan- och knytrockar

Den volymiösa knytrocken är definitivt vårt starkaste intryck från mässan. Ofta med en tilltagen längd som sträcker sig nedanför knät och med en raglanaxel som ger ett mjukt och ledigt intryck. 

 

Knytrock med raglanaxel. (Photo by Claudio Lavenia/Getty Images)

 

2. Manchester

Det klassiska materialet för framför allt byxor har dominerat mässan och funnits representerat i såväl kostymer som rockar eller jackor. Allt pekar på att detta bara kommer fortsätta och växa sig än starkare under 2018. 

 

Alessandro Squarzi i en mörkgrön rock i manchester. (Photo by Claudio Lavenia/Getty Images)

3. Polotröjan

Detta är inget nytt fenomen egentligen och har dominerat höstsäsongerna i ett par år nu. Det är samtidigt tydligt hur även besökarna på Pitti som bär slips blir något färre till förmån för just polotröja på vintern eller piké under sommaren.

 

Polotröja under kavaj och rock var ett vanligt inslag på mässan i januari. (Photo by Claudio Lavenia/Getty Images)

Vi har valt ut ett par bilder och look som vi tycker summerar mässan på ett bra sätt. 

 

Filippo Flora och Filippo Cirulli bär bägge beige rock med lite mer volym. (Photo by Claudio Lavenia/Getty Images)

Shuhei Nishiguchi från japanska Beams. (Photo by Claudio Lavenia/Getty Images)

Ett väldigt tydligt exempel på hur ytterrockarna går från en skräddad, smal och kort silhuett till en mer volymiös och tilltagen sådan. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Mässan domineras nästan alltid av olika hattar och huvudbonader så som gubbkepsar och Fedoras. (Photo by Claudio Lavenia/Getty Images)

Svenske Philip Conradsson i beige Mac. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Angel Ramos (till vänster) som driver MTM-tjänsten Angel Bespoke. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Ethan Newton och Kenji Cheung från butiken Bryceland´s tillsammans med Anthony Sylvester från Turbonegro. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Carlos Castillo från Man1924. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Alex Badia i en lite ledigare tolkning med hoodie och knytrock. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Simon Crompton från Permanent Style i sin nya skräddarsydda Ulster Coat från Liverano. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Benvit polotröja med ljust kamelfärgad rock. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 C1 säger
2018-01-15 12:33 - Anmäl

Intressant att denne Angel benämner sin MTM verksamhet som bespoke (såvida inte den tjänsten faktiskt även erbjuds) , okunskap eller vilseledande marknadsföring?!
Hur som helst, fanns iaf ett par bilder från detta spektakel med klädsel som går att bära till vardags utan att betraktas som " utklädd" snarare än uppklädd.
#2 NiceToHave säger
2018-01-15 13:41 - Anmäl

Knytrockar alltså .. Ser sällan bra ut imho, iaf inte de bilder jag sett. Ofta blir det antingen väldigt mycket morgon/badrocks vibbar eller så blir en, för mig, alldeles för feminin look (t.ex. bilden under "1")
#3 random säger
2018-01-15 14:01 - Anmäl

Fina bilder, den första särskilt så. Fyller mig med vinteravundsjuka.

Bild 5: mannen till vänster, har han en badrock eller är det en sån där "Teddy Bear-coat"?

Och Cromptons Liverano-rock är något alldeles extra.
#4 J.M. säger
2018-01-15 15:19 - Anmäl

Genomgående snygga rockar; undrar dock om det finns ett annat namn för rockarna av typen knytrock eller raglan? Dyker inte upp många svar vid en googling för att undersöka utbud/pris. Givetvis finns Ring jacket eller Chad Prom, men undrar främst om det finns något som är lite snällare mot plånboken.
#5 Konsulten säger
2018-01-15 16:26 - Anmäl

Den här trenden med att bara knäppa övre knappen/knapparna (se Herr Conradsson). Var kommer den ifrån? Har sett många som glider runt i mockajackor och andra plagg där bara övre delen är knäppt. Har till och med sett det på plagg med dragkedja. Ser väldigt roligt ut tycker jag. Typ som att man bär en mantel.
#6 JA säger
2018-01-15 18:13 - Anmäl

När jag bodde i Boston var det standardform att knäppa endast översta knappen i kavajen. Lagom rebelliskt men också enklare inbördes identifiering (av andra studenter från H alltså).

Nuvarande trenden kanske har nog samma logik. Sticka ut med ironisk självdistans tycker man själv, medan andra undrar vad det är för fult påfund.
#7 Peter säger
2018-01-15 20:45 - Anmäl

Jag skulle vilka påstå att han som påstod att #menswear är trendlöst ljög...
#8 Konsulten säger
2018-01-15 22:11 - Anmäl

#6
Det är väl så man alltid knäpper en kavaj som har två knappar? Inte bara på "H". Jag pratar om rockar och jackor. Googla t ex "Maxim Lundh Mockajacka" så förstår ni vad jag menar.
#9 DT säger
2018-01-15 22:53 - Anmäl

Nästa års speziga knasighet blir öppen gylf och knäppa brännvin. Det var här ni läste det först.
#10 ee säger
2018-01-16 01:12 - Anmäl

@3 - Kan ha fel men är tämligen säker på att det är en badrock och att jag såg något liknande på Hemtex rea nu i julas.
#11 Hedåsgatan säger
2018-01-16 09:48 - Anmäl

Hmmm så nu är det inne med oversized rockar som man knyter för att få den rätta badrumskänslan? Alltid kul att se bilder från Pitti och förstår väl att man måste sticka ut men men men
#12 Julius säger
2018-01-16 09:49 - Anmäl

Angående knäppandet av översta knappen eller knapparna tycker jag det är väldigt smidigt bär man har stora bylsiga rockar och det är för varmt att knäppa helt. Har en lodenrock med dess karekteriska väck i ryggen som om oknäppt blir som en balong om det blåser eller om man går fort. Brukar då knäppa endast den näst översta knappen. Hjälper dessutom kragen att få lite stadga.
#13 DE säger
2018-01-16 15:35 - Anmäl

Äsch, tycker det fortfarande kan anses vara "klassisk stil" även om vissa saker är mer trendiga än andra. Dubbel monks var t ex väldigt populärt under en viss period, men går fortfarande under begreppet "klassisk stil". Inte lika många har kanske använt raglan- eller knytrockar senaste åren, men det börjar (enligt detta) bli vanligt nu. Användandet av dubbel monks är fortfarande klassisk stil, om än inte med lika stor hype som för några år sedan. Raglan- eller knytrockar är fortfarande klassisk stil, om än med en större hype nu än för några år sedan.

Jag vågar påstå att jag har varit mer konsekvent än de flesta i min klassiska stil/klädsel, men även jag influeras och inspireras såklart av andra. Nu när jag läser detta kan jag exempelvis bli intresserad av att sy upp ett par manchesterbyxor då det var ju trots allt ett tag sedan jag hade det, alternativt att jag tycker att någon polotröja borde jag ju ha för den lite ledigare klädseln.

Det rör sig dock fortfarande om klassisk stil - om än något modifierad genom delvis nygamla material, nygamla kombinationer, nygamla snitt eller annat.

Ska dock sägas att vissa saker som varit Pitti-trendiga nog dock anses ligga utanför "klassisk stil", såsom 100 färgglada armband, jättelåga midjor på byxorna, jättekorta kavajer. Instämmer alltså delvis i kritiken som framförs av #7, #9 etc., men tycker att just dessa modifieringar/trender ändå helt klart kan anses ligga inom klassisk stil. T ex var split toe-hypen för ett par år sedan, men den skulle mycket väl passa in på Pitti (och nästan överallt annars) idag.
#14 Handen säger
2018-01-17 08:36 - Anmäl

Det känns en gnutta mindre påfågel i årets första upplaga jämfört med tidigare. Jag hoppas mer av det klassiska kommer tillbaka, det är välkommet. Det har spårat ur tidigare och ett tag kändes det som att mässan inte hade något med textil alls att göra.
#15 Johan säger
2018-01-17 22:32 - Anmäl

Ingen slow fashion här inte.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.