Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Polotröjan

Foto: Ted Olsson

Även om vi passerat nyår och går mot ljusare tider så finns det gott om tid och användning för säsongens kanske skönaste plagg. Jag pratar om polotröjan som beroende på grovlek och utförande kan komplettera allt från skepparkavaj och jeans till hel kostym.

Det finns många praktiska fördelar med polotröjan men för egen del är det framför allt två som verkligen uppskattas. 

Dels är det så klart den mjuka och skyddande kragen som bärs direkt mot huden men det är även det faktum att den eliminerar en rad beslut en jobbig vintermorgon. Även om det kan vara trevligt att leka med kombinationer av skjorta, slips och kavaj så finns det stunder (särskilt på morgonen) där det är ganska skönt med enkla val. 

Självklart finns det stunder och situationer då en polotröja inte är ett rimligt substitut till skjorta och slips men av alla stickade plagg skulle jag påstå att det är det mest eleganta. 

Vad är det då som avgör hur och till vad man kan bära plagget? 

Först och främst är det tjockleken. En grovstickad polotröja blir oundvikligt mer avslappnad och ledig medan en finstickad mer elegant. Vill man bära plagget till kostym skulle jag rekommendera en tunn polotröja i merinoull. Kombinera den ton-i-ton med kostymen för en lite mer dressad känsla.

I övrigt är det omöjligt att inte nämna kashmirpolon för är det något plagg där kashmir verkligen kommer till sin rätt är det här. När man bär plagget direkt mot huden kan man uppskatta materialets mjuka känsla och överlägsna andningsförmåga. Många är lite oroliga över kashmirens känslighet för tvätt men min egen erfarenhet är att tvättmaskinens handtvättsprogram brukar gå utmärkt. 

Det stora problemet med allt stickat är att de tenderar att krympa eller dra ihop sig något även i tvätt på låg värme. Därför kan det vara en idé att dra lätt i ärmarna eller längden när plagget är blött så återgår det ofta till rätt längd. Tänk på att stickat inte heller skall hängtorka utan placera det hellre liggande på en plan yta. 

Färgmässigt finns det mängder med möjligheter men jag själv föredrar framför allt toner av beige, grått och blått för polotröjan. Det finns undantag när en svart polo till exempelvis en riktigt mörk kostym kan vara väldigt fint men till vardags kommer man långt med jordiga och mättade färger.

Jag har valt ut ett par personliga favoriter som fungerar i lite olika sammanhang. 

Fedeli for Michael Jondral

 

Superlyxig polo i 4-ply kashmir från italienska Fedeli för Michael Jondral. En lite grövre modell som passar bäst till lediga situationer som jeans och skepparkavaj.

 

Berg & Berg

En marinblå tunnstickad polo i merinoull är det perfekta valet till mörkblå kostym. Här från Berg & Berg.

 

Gieves & Hawkes

En benvit polotröja kan kräva några soltimmar men är samtidigt vansinnigt snyggt till exempelvis en brun mockajacka.

 

Loro Piana

En svart polo i babykashmir från Loro Piana. Ett alternativ som kan vara fantastiskt snyggt till en riktigt mörk dubbelknäppt kostym.

 

Soft Goat

Svenska Soft Goat har valt att fokusera uteslutande på produkter i kashmir till ett överkomligt pris. (Även översta bilden)

Inspiration

 

Svart polo under mörkblå kostym.
(Foto: B&Tailor)

Yasuto Kamoshita i avslappnad polo. (Foto: Beyond Fabrics)

Patrick Grant i grovstickad benvit polotröja.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 random säger
2018-01-09 10:55 - Anmäl

Ett plagg som är så hima fint på andra men där jag har svårt att kunna se mig själv bära upp det. Jag ser lite för pojkaktig ut helt enkelt. Men en fin skäggväxt tillsammans med polotröja eller lite grövre ansiktsdrag är verkligen en oslagbar kombination. Andreas är ett lysande exempel på det första. Mycket stiligt!
#2 Jonas E säger
2018-01-09 13:10 - Anmäl

Trots sitt bleka anlete klär Patrick Grant väl i den benvita polotröjan. Här kommer skägget in som en betydelsefull detalj. Vitheten kompenseras med den mörka hårbeklädda hakan och kinden.
#3 Steve säger
2018-01-09 13:16 - Anmäl

Snyggt absolut, men så oerhört varmt. Även den tunnaste merinon får mig att koka om jag har kavaj och polo inomhus.
#4 Raderad säger
2018-01-09 13:23 - Anmäl

Gillar polon!
Som du skriver, skönt plagg att sätta på sig på morgonen när man är stressad men fortfarande vill vara lite dressad:)
#5 Calle säger
2018-01-09 15:40 - Anmäl

Är det ströms polo i kashmir på översta bilden? Hur känner du angående höjden på kragen Andreas? Jag kan ibland besväras över att min känns aningen lång och korvar sig lite och vill inte ligga rätt hela dagen.
#6 Halmstad säger
2018-01-09 23:01 - Anmäl

Problemet med vit hud mot beige är överskattat. Vit hud är helt enkelt problematisk mot alla färger, från mörkt till ljust, mättat som omättat. Kort och gott: undvik att vara blek!
#7 Bateman säger
2018-01-10 08:42 - Anmäl

#6 Att vara blek är inget problem så länge kontrastnivån på din outfit (tex mellan kavaj och polo) hyfsat matchar motsvarande kontrast mellan hår/hud. Det är därför Patrick Grants outfit ovan funkar. Hade han istället burit polon som solitär (dvs utan rocken) skulle han inte se lika sharp ut.
#8 Victor säger
2018-01-10 14:24 - Anmäl

Jag älskar polotröjan på vintern/hösten och håller med om att det är extra trevligt med skäggväxt till denna look.
Jag är riktigt svag för ljusgråa och beigea polotröjor.
Tack för inspirationen.
#9 Jonas E säger
2018-01-10 16:22 - Anmäl

#7 Snyggt! Bara analys!
#10 Markus säger
2018-04-17 11:57 - Anmäl

Markus .
Jag gillar polotröjor . Skönt att ha på sig . Använder de ofta . Har själv flera stycken från finstckad polo och bomull polo och två st grovstickad polotröjor . Gillar tröjor med hög polokrage . Snygg plagg ha på sig .
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.