Manolo logotype

Reflektion - Varför tröttnar vi (inte) på vissa plagg?

En artikel som jag velat skriva en längre tid handlar om vad som egentligen påverkar eller förändrar vår syn på plagg vi har köpt. Jag tror de flestas förhoppning är att varje nytt plagg skall bli en hörnsten i garderoben men ibland blir det tyvärr inte så. Idag skall jag titta närmare på min egen garderob och försöka se vad som fått vissa plagg att lämna medan andra finns kvar i decennier.

Först och främst skall vi klargöra att detta är mina personliga tankar och åsikter. De behöver inte på något sätt vara samma för just dig som läsare men förhoppningsvis kanske det finns delar av det som kan kännas igen och kanske t om bidra till att minska eventuella felköp i framtiden. 

Jag skall också säga att jag förmodligen är mer petig med hur jag vill ha det än gemene man vilket kan leda till att ganska små detaljer blir helt avgörande om jag älskar ett plagg eller inte. 

Tyg/Material

Tyget är ett plaggs viktigaste ingrediens. Det är det första man ser, känner och kan uttala sig om. Här finns mängder med exempel på val där man mer eller mindre medvetet styrs kring rådande trender så som specifika färger eller mönster. Det skall dock sägas att av alla de kavajer, rockar och kostymer som jag inte längre bär är tyget ofta den minsta anledningen till att jag valt att låta dem vandra vidare. Om det beror på att jag har en mer konsekvent åsikt rörande vad jag gillar och passar i färgmässigt vet jag inte men även de lite mer vågade valen tenderar jag att uppskatta flera år senare. Det har i vissa fall t om varit så att jag önskat att jag sytt om plagget i samma tyg hos en annan tillverkare där jag kanske är mer nöjd med passform, snitt och detaljer. 

 

En bomullskostym i en olivgrön ton vars tyg jag älskar. Tyvärr känns silhuetten väl kort och snäv och den har därför fått lämna garderoben till förmån för något annat. (Foto: Robin Håkansson)

 

Passform/Silhuett

Det viktigt att skilja på dessa två punkter. Passform handlar om hur väl plagget är anpassat efter din kropp och silhuett snarare om hur man valt att leka med proportionerna. Exempelvis kan jag ha två kavajer från två olika skrädderi som skiljer närmare 2 cm i axelmått men bägge ha en enligt mig perfekt passform. Det handlar helt enkelt om att den ena tillverkaren har en husstil som vill förstärka intrycket av en bredare axel genom en något förlängd axelsöm. Så länge plagget är anpassat för detta så att formen och måtten i övrigt harmoniserar med bärarens kropp finns det i min bok inte något rätt och fel. 

Rörande passform och silhuett är det ofta framför allt det sistnämnda som fått mig att tröttna på vissa plagg. Det vanligaste är något så enkelt som kavajens längd; en detalj som tyvärr sällan går att korrigera i efterhand. Ett annat exempel är byxans livhöjd som inte heller går att höja i senare skede. Detta är såklart  tydliga tecken på hur trender även inom mer klassisk herrstil svänger genom åren. Så länge man verkligen gillar plagget och använder det när det inhandlas så anser jag dock att man fått valuta för pengarna. Det är omöjligt att veta exakt hur pendeln kommer svänga och än mindre hur man själv kommer utvecklas i sina preferenser. Det är bättre att köpa något man verkligen gillar idag än något man eventiellt kommer gilla om 10 år. 

Om vi tittar på passform så har man fördelen att den ofta kan anpassas efter tiden. Om man går upp eller ner i vikt så kan ofta en ändringsskräddare korrigera både kavaj och byxa. Här finns ett undantag om plaggen har tagits in utan att spara ev. sömsmån. Just detta hände mig med en vintagesmoking som togs in i fotvidden när den inhandlades. Tyvärr glömde jag att nämna för skräddaren att jag ville spara sömsmån för framtiden och när byxan smalnades av till 17.5cm kändes det fantastiskt de första åren men idag hade jag önskat att kunna lägga ut dem till åtminstone 19cm.

Även om passformen ofta kan korrigeras så är den enligt mig fortfarande helt avgörande för om man kommer bära plagget. En lite för stor eller liten kavaj kommer med största sannolikhet bli hängande till förmån för det man tycker sitter bättre oavsett om man gillar produkten i övrigt. 

 

Ett tydligt exempel på hur god passform kan uppnås genom olika silhuett. Här i en kavaj från Sartoria Corcos med tydligt förlängd axel.

Att jämföras med den här kostymen från Sartoria Partenopea som har en smalare skuren axel men fortfarande mycket god passform.

 

Detaljer

En högst bidragande orsak till att jag själv slutar använda ett plagg kan vara något så enkelt som detaljer. Det kan röra sig om att axeln är för uppbyggd eller okonstruerad, slagen för breda eller smala, det är fel typ av fickor eller framför allt: att knappställningen hamnar fel. 

Just knappställningen är den kanske vanligaste anledningen att jag känner mig obekväm i ett visst plagg och det anknyter såklart till texten kring silhuett ovan. En kortare kavaj har i regel en högre knäppning för att inte förlora balansen och proportionerna. Det rent estetiska är en sak, där kan en aningen högre knappställning vara smickrande men jag känner mig sällan bekväm i det. Få saker kan få en att känna sig mer tjock än när knäppningen på en kavaj hamnar för högt upp. Det är tyvärr också en detalj som inte går att ändra i efterhand så även om det rör sig om mått- eller skräddarsytt så är det viktigt att verkligen vara noggrann med just den detaljen. 

Mycket av vad man gillar för detaljer går också att härleda till rådande trend där patch pockets och mjuka axlar totalt dominerat oavsett om det rör sig om en businesskostym eller ledig tweedkavaj. Här har man med måttsytt dock möjligheten att undvika eventuella snesteg om man tänker till vad det är man skall sy upp och vilka detaljer som passar bäst för just det plagget. 

 

Knäppningen av en kavaj är för min del väldigt avgörande för hur jag kommer trivas i plagget och en detalj som inte går att ändra i framtiden.

Rock från Isaia från 2013 som jag burit frekvent i flera år men som idag tyvärr är åtminstone en storlek för liten. Den lite kortare silhuetten och högre knäppningen kändes helt rätt vid köpet men idag skulle jag föredraget en modell som slutar strax nedanför knät.

 

Kvalitet/Konstruktion

Detta är ett område som kan framstå som väl snobbigt men faktum kvarstår: I vissa fall hade jag önskat att plaggen var i exakt samma utförande men från en annan producent. Jag nämnde det i början av texten angående tyget att man kanske verkligen gillar tyget och plagget kan se fantastiskt bra ut på bild men när man rör sig och lever i plagget kommer detaljer som tillskärning och konstruktion in. Ibland är det svårt att sätta fingret på vad det handlar om. Det kan vara en volymen i överärmen trots grunda fina ärmhål som gör att man kan lyfta armarna utan att hela kavajen följer med. Det kan också vara hur en riktigt duktigt producent kan pressa och forma kavajens kanvas med ånga och värme så att plagget har både volym och en smal silhuett. 

Sen är det ganska logiskt att dyrare tillverkare med finare konstruktion kommer sitta bättre och det är lite orättvist att jämföra päron och äpplen. Samtidigt kan jag själv känna att det vid flera tillfällen varit värt varenda krona extra när jag hittat en tillverkare som verkligen känns 100% rätt. 

 

En måttsydd kavaj från Cavaliere som syddes upp för närmare 5 år sedan. På bild sitter den nästan perfekt men som pga den limmade konstruktionen kändes den ofta orörlig och stel vilket lett till att den burits sparsamt.

Ett exempel på hur ett välsytt plagg kan se smalt ut och samtidigt vara bekvämt. Den här kavajen från B&Tailor har säkert 10 cm marginal i midjan men pga god tillskärning, konstruktion och inte minst avpress uppfattas den som allt annat än för stor. Ett klart dyrare plagg men också ett av de plagg i garderoben jag bär mest frekvent.

 

Summering

Sist men inte minst vill jag nämna en aspekt som för många kanske är känslig men fortfarande högst bidragande och det är den egna fysiken. Att ha en balanserad kost och träningsnivå kan vara den bästa investeringen man kan göra för sin garderob. Jag talar av egen erfarenhet då jag som tidigare elitidrottare med 14 timmars träning/vecka var en ren 48:a och kunde äta i princip vad jag ville. Idag tränar jag fortfarande ett par gånger i veckan men på en klart lägre nivå och har i princip klivit upp 1-2 storlekar i nästan alla mått. 

Jag skall klargöra att det på inget sätt handlar om att jag tycker man skall leva ett liv uteslutande på kycklingfilé och broccoli eller träna 14 timmar i veckan. Jag talar endast om att hitta en balans mellan hur mycket man stoppar i sig och hur mycket man rör sig. Det är inte bara bra för livslängden av en garderob men kommer med största sannolikhet även få plaggen att sitta bättre. 

En annan aspekt är att även om en fin kvalitet och konstruktion kan göra mycket för känslan så finns det ingen garanti för att ett dyrt plagg per automatik blir en favorit. Potentialen är större men så är också valmöjligheterna inom mått- eller skräddarsytt. Jag tror nyckeln till ett plagg som håller över tid är den där gyllene medelvägen. Alla stilregler är inte relevanta men vissa av dem finns av en anledning och ämnar att lyfta fram respektive dölja bärarens fysiska styrkor och svagheter. Sen tror jag att man under en livstid lär känna sig själv och ens personliga stil blir mer etablerad. Svängningar beroende på rådande trender kan fortfarande finnas men de tenderar att bli mindre extrema.

 

En av mina äldsta kavajer från Lardini som fortfarande hänger i garderoben efter närmare 8 års tid. (även översta bilden)

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Soccercalle säger
2018-01-04 10:08 - Anmäl

Mkt bra artikel med hög igenkänning. När jag började med mitt menswear-intresse handlade jag mkt på reor. Plagg som var snygga men som i ärlighetens namn vare sig var tidlösa eller särskilt välsittande. I några fall gjorde bra reor att jag kompromissade mer med passformen än vad en bra skräddare kan fixa. I snitt behöll jag kanske en kostym eller kavaj 2 år innan den såldes eller skänktes till välgörenhet. Idag köper jag färre men bättre artiklar. På sikt tror jag att jag minskat mina kostnader eftersom jag numera använder allt jag köper och inte vill göra mig av med det. På vägen har jag säkert glatt en del som kunnat köpa Corneliani för tusenlappen av mig på Blocket.
#2 Jocke säger
2018-01-04 10:58 - Anmäl

Detta är en av de bästa artiklarna jag läst på manolo.
Det vore väldigt intressant att läsa en motsvarande artikel som fokuserar på de plagg som du bär mest och anledningarna till detta.
#3 filip säger
2018-01-04 10:59 - Anmäl

Grym läsning!
#4 Andreas Weinås säger
2018-01-04 11:12 - Anmäl

#1 - Tack så mycket! Jag har själv haft ett liknande beteende men skulle även vilja nämna att just begagnat och vintage kan vara en guldgruva om man vågar vara kräsen med passform och vad man vill ha. Har flera handsydda kostymer och kavajer som inhandlats på Herr Judit för några tusenlappar som fortfarande används flitigt då snittet känns bättre på mig än mycket som säljs idag. Överlag håller jag helt med om att kompromisslöshet rörande alla aspekter som passform, kvalitet och detaljer ofta resulterar i mer valuta för pengarna även om priset var något högre.

#2 - Stort tack och väldigt roligt att du uppskattade texten. Jag kan absolut titta på en liknande artikel rörande de plagg jag bär mest och varför. Bra förslag.
#5 Soccercalle säger
2018-01-04 11:32 - Anmäl

#4 Håller helt med om detta. Begagnat är mycket bra och jag tycker det känns bra att sälja sådant som man själv inte uppskattar. Min poäng var främst att det är lockande, när man bygger upp garderoben, att prioritera pris lite för mycket. Det är tråkigt att Herr Judit har stängt på Sibyllegatan.
#6 random säger
2018-01-04 12:16 - Anmäl

Håller med övriga ovan - mycket intressant text! Läser gärna mer om det #2 Jocke tar upp!

Mitt intresse för stil inom Manolos bevakningsområde började på riktigt för nästan exakt 2 år sedan, runt jul 2015. I början fokuserade jag uteslutande på reor och billigare varianter av menswear-basvaror för att kunna få en någorlunda "grund" att stå på. Hur jag såg på min egen kropp och vad som jag såg var passformsmässigt "rätt" då styrde mycket.

I takt med tiden, ett växande intresse och inte minst att följa Manolos m fl bevakning har jag fått större insikter om min egen kropp. Ett plagg som knappt är 2 år gammalt och som var riktigt bra då kan kännas mindre genomtänkt nu. För mig har det blivit väldigt mycket viktigare att verkligen fundera över vad jag är ute efter till nästa säsong. Men jag inser också att det är orimligt att jag ska begära av mig själv att alla mina köp ska vara framtidssäkrade... det är helt enkelt inte realistiskt.
#7 Jonas säger
2018-01-04 12:37 - Anmäl

Bara att instämma i hyllningskören - mycket intressant och välskriven artikel. Apropå passform och/eller silhuett så undrar jag om någon har tips på bra skinnskräddare? Efter en del reserach så verkar det som att man får söka sig utanför Sverige, exempelvis Cromfords i London, för att få hjälp?
#8 höken säger
2018-01-04 12:41 - Anmäl

Väldigt välskriven och intressant artikel med hög igenkänningsfaktor. Den egna garderoben har ett antal plagg som vid tidpunkten var kul och relevanta, men över tid förpassats längst in i hörnet. Intressant hur man allteftersom finner sin egen stil samt hur det skall kännas för att det ska upplevas bekvämt och naturligt. Håller fullkomligt med om att "less is more" och att det är bättre att lägga några extra kronor på plagg som färg- och formmässigt känns rätt, snarare än att falla i REA- fällan - varit där alltför många gånger.

Jag ser mer än gärna fler artiklar som denna då de speglar aspekter kring det gemensamma intresset för menswear snarare än den kommersiella (bak)sidan. Bra jobbat!
#9 Jocke säger
2018-01-04 14:15 - Anmäl

#1 och #4 - Var säljer ni främst era saker? Jag har försökt på tradera, men bud på knappa 200 spänn för suitsupply-grejor. Kanske är så situationen ser ut, men man hade ju hoppats på lite mer.. :)
#10 Andreas Weinås säger
2018-01-04 14:29 - Anmäl

#9 - Jag har genom åren främst sålt kläder till vänner och bekanta men även en del via Herr Judit. Då tillkommer såklart en kommission men jag skulle säga att de fortfarande kommer ge dig mer än 200 kr för en Suitsupplykostym.
#11 J säger
2018-01-04 15:56 - Anmäl

#9 - Jag har fått bra betalt för suitsupply-grejer på ebay.
#12 Soccercalle säger
2018-01-04 16:23 - Anmäl

#9 Jag har sålt på Blocket och på Her Judit när de fanns på Sibyllegatan. Priset till kund var lägre på Blocket men som säljare fick jag ut mer. När det gällt mer svårsålda grejor (exvis pga i Sverige okänt varumärke) har jag ofta skänkt till välgörenhet. På blocket brukar jag få 20-25% av inköpspris om grejorna är i bra skick. För C&J skor (som är lättsålda pga starkt varumärke) har jag fått 50% av nypris.
#13 Måns säger
2018-01-04 18:56 - Anmäl

Den som liksom jag stått fast vid "klassiskt" snitt där byxslutet alltid pendlat mellan 20 och 22 cm, inte mer och inte mindre, kavajen tillåtits täcka baken och ärmarna nått handleden, kan glädja sig åt en garderob med drygt 20 kostymer som alltid varit och ännu är högst bärbara. För att inte tala om ett 20-tal uddakavajer. Modet går men stil består. Sedan är ju just dyra kostymer ett utmärkt incitament att hålla vikten ;)
#14 Cidheden säger
2018-01-04 20:06 - Anmäl

Håller starkt med #2. Kan slå vad om att det skulle vara en av Manolos mest lästa artiklar någonsin! Må väl!
#15 OlleBolle säger
2018-01-04 20:45 - Anmäl

Bra artikel. Alla behöver vi ju då och då rensa ut lite pga utrymmesskäl, även om man har en relativt rymlig klädkammare. För mig går gränsen någonstans runt 45-50 kostymer/kavajer. Skulle vara intressant att höra hur motsvarande ser ut för artikelförfattaren, för jag antar att detta blir något av en faktor?

Instämmer med #5 om att det är trist att Judits på Sibyllegatan stängde igen. Sortimentet på Södermalm är betydligt sämre, alldeles för stor andel streetwear, luffiga hippekläder, etc. Och personalen har väldigt begränsade kunskaper om mer klassiska plagg och tillverkare.
#16 Sjdswe säger
2018-01-04 21:13 - Anmäl

Fantastisk artikel! Du sätter ord på många liknande tankar och ett ämne som är jättespännande att reflektera kring.
Jag vill addera en egen reflektion. Ibland när jag köpt en enligt mina mått dyrare kavaj, sko eller skjorta så är jag så rädd att slita på den att den används väldigt sällan. Därav kan andra plagg bli min hörnsten i garderoben just för att jag inte är så rädd om dem. På så sätt bli nästan gamal plagg mina favoriter för ju äldre de är desto mindre rädd är jag om dem och bär dem oftare. Spännande ämne det här:)
#17 Tony Johansson säger
2018-01-05 02:00 - Anmäl

Wow Andreas! Riktigt intressant artikel. Håller med om intresset ang. Dina favoritplagg och varför. Skulle även vara intressant att höra hur din framtida plan ser ut för att komplettera din befintliga garderob. Kanske ett "hemma hos" reportage, kanske till och med filmklipp
#18 Gubben säger
2018-01-05 09:58 - Anmäl

Tack för en intressant artikel!

Ett läsartips - skriv gärna något om hattar /hattmakare.
#19 random säger
2018-01-05 10:21 - Anmäl

#14: Permanent Style hade ju ett tioårsjubileum nyligen. Där listades de inlägg med mest visningar, mest delningar, flest kommentarer m m. Vore kul om Manolo kunde göra något liknande vid väl valt tillfälle!

#15: 45-50 kostymer/kavajer... känner en stark avundsjuka för din garderob!

#16: Kan känna igen mig i det där också. För mig har det handlat mycket om att nå en viss kritisk gräns så att jag kan rotera i säsongsgarderoben och inget plagg används mer än en gång per vecka (med undantag för selvedgejeans kanske).
#20 Mike säger
2018-01-05 10:54 - Anmäl

Ribban för 2018 sattes högt! Bra och intressant artikel.
#21 S.Endresen säger
2018-01-05 11:01 - Anmäl

Jeg ville ha likt å lese noe om skjorter og sitere deg, selvfølgelig med din tillatelse, på bloggen min "Shirt & The City". Uansett er det berikende å lese deg Andreas :-)
#22 John säger
2018-01-05 13:57 - Anmäl

Tack för en bra artikel!
Håller med #2 om en artikel om plagg, som du bär mest
#23 Joachim säger
2018-01-05 15:45 - Anmäl

Tack för en riktigt bra artikel! Med enbart ett-två år på nacken inom denna värld kan jag tycka att det är svårt att veta exakt vad jag gillar för silhuetter och dyl. Med lite tur är förhoppningsvis mina inköp idag även av värde för mig om några år.

Jag själv står inför ett köp av ett par klassiska svarta oxfords och har kikat lite extra på Crockett & Jones Hallam. Vad anser Manolo eller ni läsare om den skon? C&J har även andra oxford-modeller i svart, men genom lite research verkar Hallam vara den klassiska?

#17 Att se Weinås garderob vore oerhört kul!
#24 Thomas säger
2018-01-05 17:00 - Anmäl

Vilken intressant artikel! Härligt att känna igen sig så i det du beskriver Andreas. Särskilt intressant att utseende och känsla behöver gå hand i hand för att det ska bli ett frekvent buret plagg.
#25 Tony Johansson säger
2018-01-06 14:04 - Anmäl

#23 Hallam Är klassisk men kika gärna på Lonsdale. Den har jag och är väldigt trevlig.
#26 Johan säger
2018-01-09 14:38 - Anmäl

Tack för jätterolig läsning! Fortsätt gärna med personliga "garderobsfavoriter" och artiklar likt denna, det uppskattas oerhört mycket.
#27 Calle säger
2018-01-10 17:59 - Anmäl

Men hur skall man då tänka om man skall sy upp något, man vill ju gilla plagget i fråga på en gång och inte "framtidssäkra" för mycket, själv har jag en liten strategi att jag gör en höst resp vårekipering med 2-3 byxor, några skjortor och en kavaj eller två, över tid har det fungerat rätt bra..vissa mindre lyckade investeringar görs dock ibland.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen