Manolo logotype

6 snyggaste skorna till smoking

Igår skrev vi om smokingen: Mannens kanske elegantaste plagg. Vi spinner vidare på området inför nyårsafton om några dagar och idag fokuserar vi på skorna. Vi kommer lyfta fram olika modeller från det mest traditionella till det mer informella.

Först och främst är det viktigt att klargöra en sak. Vi skriver allt som oftast om vikten vid att inte vara för kreativ när det kommer till klädkoden "Smoking". Det är en klädsel som är ämnad att ge uniform känsla på tillställningen och den lämnar mindre tolkningsfrihet än exempelvis "Kavaj". Med det sagt så finns det nyanser inom allting och efter att ha följt debatten i kommentarsfältet rörande bröstknappar och pumps så vill vi förtydliga att den absoluta majoriteten varken kommer reagera på eller ta illa vid sig om man bär svarta bröstknappar eller sammetstofflor. Faktum är att de flesta troligtvis inte ens kommer se dina skor.

Det skadar dock inte att känna till reglerna och framför att föregå med gott exempel men man får också erkänna att det finns många som med bravur lyckas tänja eller t om bryta mot reglerna. Oftast ligger nyckeln i att de just känner till dem och därför kan bryta mot dem på ett genomtänkt och naturligt sätt. Inte att matcha en röd fluga med sin gördel eller att i desperation försöka sticka ut i mängden. Snarare med små och diskreta medel där material och textur får stå i fokus. Viktigast av allt är såklart att desto större stilbrott man vill komma undan med, ju viktigare är det att övriga klädseln är fläckfri. 

Sen handlar det likt vi var inne på under gårdagens artikel om i vilket sammanhang det rör sig om. Om man skall på en smokingmiddag för 120 gäster varav den absoluta majoriteten inte är bekanta ökar formalitetsnivån och fönstret för att lyckas med personliga tolkningar blir än mindre. 

Är det istället en mindre smokingmiddag för 10-12 personer där alla är bekanta finns det i regel betydligt mer möjlighet att sväva ut. 

Vi har idag valt ut 6 par skor i fallande formalitetsgrad som alla kan bäras till smoking beroende på situation och smak.

Operapumps

Den mest traditionella och formella skon till smoking som är den äldsta skomodellen i den manliga garderoben. Den bärs till såväl smoking som till frack och kallas även för Court Shoes

Shipton & Heneage

Klassiska operapumps i lack med silkesrosett från brittiska Shipton & Heneage.

 

Saint Crispin´s

Saint Crispins version av operapumpsen är i polerat kalvskinn och är inte fullt så djupt skurna vilket gör de något mindre dramatiska.

 

Lackskor med snörning

Den vanligaste typen av skor till smoking är lackskor med snörning. Det rör sig om allt ifrån derbys till oxfords men vi rekommenderar det sistnämnda samt att addera silkesband istället för skosnören. Denna skomodell bärs till såväl smoking som frack. 

Kingsman by George Cleverley

Det kanske säkraste kortet för de allra flesta är ett par lackskor med snörning. Här i en oxfordmodell med slät tåkappa och sidenband istället för skosnören.

 

Svart oxford i kalvskinn

En svart oxford i kalvskinn hör egentligen till kostymen men om man saknar lackskor kan ett par välputsade släta oxfords fungera som substitut. Här rör det sig dock om släta cap toe oxfords eller wholecuts helt utan perforering. Man må komma undan med det till smoking men undvik det helt till frack.

John Lobb

Ett par välpolerade svarta oxfords är inte optimalt men fungerar som substitut till lackskorna.

 

Alberttofflor

Den mycket populära Alberttofflan är vanligtvis i sammet och har inte sällan ett broderat emblem i tåpartiet. Modellen anses som en informell sko för smokingfester i hemmet eller mindre tillställningar. 

Bowhill & Elliot for The Armoury

Alberttofflor från anrika Bowhill & Elliot för The Armoury i svart sammet med brodyr i samma ton för ett diskret intryck.

 

Informella alternativ

I denna del vill vi lyfta fram ett alternativ som inte är erkänt som korrekt likt de övriga men enligt oss faller inom ramen för hur man kan ut svängarna vid en informell tillställning. Ett par Belgian Shoes i svart sammet har likt Alberttofflan en historik som innesko och den lilla rosetten som definierar modellen anknyter också till rosetten från pumpsen. 

Belgian Shoes

 

Det är först när du känner till reglerna och bemästrar dem som du kan välja att ignorera dem och det är först när resten av din klädsel intygar detta som du kommer undan med det. 

 

Cary Grant i perfekt smoking med pennyloafers i kalvskinn och svarta bröstknappar. Korrekt? kanske inte! Elegant? Tveklöst!

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 H säger
2017-12-28 14:24 - Anmäl

Mycket bra som alltid! Dock har det nog smugit sig in ett litet syftningsfel i meningen om lackskor i derby- eller oxfordmodell. För ni menar väl att oxfordvarianten är att föredra?
#2 Andreas Weinås säger
2017-12-28 14:41 - Anmäl

#1 - Helt riktigt. Det är precis som du är inne på oxfords vi föredrar när man väljer lackskor. Är nu åtgärdat i texten.
#3 Gustav säger
2017-12-28 14:59 - Anmäl

Vad tycker ni om wholecuts till smoking? rätt/fel? Tror det skulle kunna ge ett väldigt elegant intryck.
#4 Andreas Weinås säger
2017-12-28 15:05 - Anmäl

#3 - Jag tycker de passar bäst in under kategorin "svart oxford i kalvskinn". Det är kanske inte optimalt men om jag saknade lackskor eller pumps skulle det vara mitt förstaval för en formella tillställning.
#5 random säger
2017-12-28 15:08 - Anmäl

När jag är på nyårsfest eller finklädd i allmänhet hemma hos folk så är det skorna av som gäller. Visst, går att ta med ett par "inneskor" men det känns oftast märkligt om alla andra springer runt i strumpor.

Och när jag går på nyårsfest är det oftast inklusive utevistelse runt 12-slaget. Tofflor eller pumps känns i det sammanhanget mindre kul, utan då blir det riktiga skor och förhoppningsvis inte snödrivor eller -20 grader.
#6 Andreas Weinås säger
2017-12-28 15:27 - Anmäl

#5 - Jag känner igen fenomenet och även om jag respekterar att folk är rädda om sina golv så tycker jag det är högst märkligt att bjuda in till en finare middag och be folk gå runt i stumplästen till kostym eller smoking. Man lär ha en del att städa dagen efter oavsett och det är inte så att golven kommer förvandlas till brasved för att man går med inneskor på dem. Därför gör man enligt mig bäst i att ta med inneskor så som ett par pumps, tofflor eller lädersulade oxfords. Om andra inte gör det tycker jag fortfarande man kan föregå med gott exempel.
#7 christoffer säger
2017-12-28 16:50 - Anmäl

#6 - Hur tänker du kring ett par galoscher över lackskorna Andreas? Även om det inte är optimalt ur stilsynpunkt tänker jag större delen av en nyårsafton spenderas inomhus och att jag kan kompromissa med ett par galoscher påväg dit mot att få behålla lackskorna på inomhus.
#8 Andreas Weinås säger
2017-12-28 21:44 - Anmäl

#7 - Det kan man absolut göra. Jag är ingen stor förkämpe för galoscher till vardags men detta är ett utmärkt exempel på när de verkligen fyller en funktion.
#9 Måns säger
2017-12-28 22:39 - Anmäl

Gianni A skulle haft sin mockakängor oavsett. Vore kul om fler vågade bryta konventionerna. Vi är ett ängsligt folk.
#10 Pon L säger
2017-12-29 13:20 - Anmäl

Vad tykcer ni om sneakers till smoking? Typ ett par svarta cleana Common Projects?

Tänkte köra det
#11 Mikael säger
2017-12-30 00:35 - Anmäl

Trevligt reportage. Måste dock säga att jag tycker att pumpsen är på tok för feminina för att bäras av en modern man. Passar möjligen bättre på en clown eller joker. Allt var inte bätte förr. Cary Grant eller 007 skull aldrig bära pumps offentligt om ens någonsin!
#12 Andreas Weinås säger
2017-12-30 01:48 - Anmäl

#11 - Alla har såklart rätt till sin åsikt men jag personligen tycker inte manligheten sitter i skorna. Om man inte gillar modellen är helt okej för mig men det känns knappast som män uppfattades som mer feminina förr än de gör idag.

http://cdn.funnyand.com/wp-content/uploads/2014/05/Men-These-Days.png

När var och varannan 25-åring springer omkring med överdimensionerade klockor och sleeves fyllda med japanska koifiskar känns för min del ett par pumps och pytteliten Cartier ungefär så mycket rock n´roll det kan bli.

Ps. Cary Grant var för övrigt en flitig bärare av operapumps. ds.

https://i.pinimg.com/originals/71/e5/de/71e5de23035b79e277b2c893f0c6755e.jpg

https://i.pinimg.com/originals/b6/be/47/b6be4749fcacac0482d1ab0457b8aed7.jpg
#13 Mike säger
2017-12-30 10:08 - Anmäl

Kommentar #12 kan vara den bästa kommentaren någonsin på Manolo :)
#14 Thomas säger
2017-12-30 18:31 - Anmäl

Instämmer!
#15 Kripp säger
2017-12-31 11:29 - Anmäl

Jag förstår inte kommentar #12.

Varför sätter du någon annans stil i förhållande till vad som för din del är mest rock n' roll just nu?

Och vad händer i en omvänd situation? Koifiskar tas bort och överdimensionerade klockor byts ut till tank-formade Daniel Wellington med operapumps från HM.
#16 Andreas Weinås säger
2017-12-31 12:17 - Anmäl

#15 - Jag syftade främst till att vissa rebelliska inslag blivit mainstream medan andra plagg, (ibland Helt utan rebelliskt ursprung) idag känns utmanande eller t om provocerande. Jag lägger ingen vikt eller bedömning vid vad man har för personlig stil men det är ganska intressant när t ex tatueringar över en hel arm väcker mindre uppseende på stan än ett par pumps...en skomodell som burits till smoking i över 150 år.
#17 x säger
2018-01-02 19:36 - Anmäl

Andreas, hur ser du på Alberttofflor i annan färg än svart?
#18 Andreas Weinås säger
2018-01-02 21:13 - Anmäl

#17 - Jag tycker personligen de kan vara fina men till smoking skulle jag helt klart rekommendera svart.
#19 Jules säger
2018-11-27 11:47 - Anmäl

Fungerar det med galoscher över pumpsen? Jag tänker på att rosetten eventuellt tuffsas till.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.