Manolo logotype

Stilstudie - Smokingen

Efter några dagars välbehövlig julledighet är vi tillbaka och vi rivstartar med fokus på inspiration för nyår. Idag tittar vi närmare på mannens kanske mest eleganta plagg; Smokingen. Vilka versioner finns det och vad gäller egentligen när det står "Smoking" på en inbjudan.

Vi skall kanske börja med att bryta ner det till vad som faktiskt definierar en smoking respektive en smokingjacka? 

En smoking är i två eller tre delar och består vanligtvis av svart eller midnattsblå ull. Byxorna har revärer i silke/siden längs sidorna och bör varken ha bälteshällor eller slag. Jackan är i av samma material men har slag i siden (satin) eller ribbat siden (grosgrain) som matchar de i byxans revärer. Det sistnämnda har en lite mattare finish och en lätt randig struktur. Om smokingen har en väst är även den i samma material som byxa och jacka. 

En smoking kan vara enkel eller dubbelknäppt och ha spetsiga eller sjalslag i respektive utförande. Historiskt sett finns ett par exempel på smokingar med trubbiga slag men det är inget vi skulle rekommendera. En enkelknäppt smoking har i regel endast en knapp medan dubbelknäppta alternativ kan variera mellan enkla till dubbla knapprader.

Traditionellt saknar smokingen sprund bak även om många moderna versioner idag har dubbla sprund likt vanliga kavajer.

 

Sjal- respektive och spetsiga slag i enkelknäppt utförande på Paul Newman och Robert Redford i filmen Blåsningen från 1973.

Skådespelaren Michael B. Jordan i en dubbelknäppt smoking från Ralph Lauren med sjalslag.

En smokingjacka kan även köpas individuellt och här öppnas möjligheten för fler material och nyanser. Det finns exempelvis alternativ i sammet och då allt från svart och midnattsblått till buteljgrönt eller vinrött. Dessa härstammar främst från den klassiska rökrocken och bärs inte med matchande byxor utan snarare ett par klassiska smokingbyxor i svart eller midnattsblå ull. En smokingjacka i sammet anses mindre formell än den traditionella smokingen i ull men fungerar utmärkt på avslappnade lite mindre tillställningar. 

 

Midnattsblå smokingjacka i sammet från Zaremba Bespoke.

Ett annat välkänt alternativ är den vita smokingjackan. Den är vanligtvis producerad i tunn ull, silke eller linne och avsedd att bäras på varma breddgrader. Definitionen "Söder om Kairo" som Fredrik af Klercker benämner det bör kanske snarare ses som en fingervisning än en definitiv sanning. Det är ett plagg som i första hand är kopplat till temperatur och klimat snarare än exakt breddgrad. Vad som skiljer den vita smokingjackan ytterligare är att den vanligtvis saknar slag i silke utan istället har samma material i slag som resten av jackan. Även den här modellen bärs med svarta eller midnattsblå traditionella smokingbyxor. 

 

Tillsammans med James Bond är nog Humphrey Bogarts rollfigur Rick Blain från filmen Casablanca den som främst förknippas med den vita smokingjackan.

Vad är det då som gäller om man får en inbjudan där det står: Smoking eller Black Tie?

Vi börjar nedifrån. 

Skor

På fötterna bär man traditionellt lackskor i svart. Det kan röra sig om oxfords, derbys eller pumps där de sistnämnda paradoxalt nog är både det mest korrekta och svårburna valet. Ett par operapumps kännetäcknas av en lågt skuren loafer i lack med en silkesrosett på. Det är den kanske äldsta oförändrade skomodellen som finns kvar i den manliga garderoben och bärs till såväl frack som smoking. 

Om det rör sig om en lite mer informell smokingmiddag öppnar sig möjligheten att bära sammetstofflor eller så kallade Albert-tofflor. De är vanligtvis i svart eller mörkblå sammet och kan ha något form av brodyr i tån. 

 

Operapumps är ett såväl vågat som korrekt val till smoking.

David Niven i Albert-tofflor med brodyr till smokingen.

Skjorta och fluga

Till smoking bär man uteslutande vit skjorta och svart fluga. Dessa kan sen finnas i en rad spännande utföranden men bör följas oavsett vilken smokingjacka, formell nivå eller storlek på sällskapet det rör sig om.

En klassiskt smokingskjorta har antingen en så kallad Marcellapiké i bröstet eller ett plissérat bröst. Skjortan kan ha stängd knappslå eller hål för dekorativa bröstknappar (mer om dessa nedan). 

En smokingskjorta har alltid dubbel manschett och vi rekommenderar en klassisk krage framför ving- eller flärpkragen som främst förknippas med fracken. 

Flugan (som man ALLTID knyter själv) är vanligtvis producerad i samma silkeskvalitet som slagen och revärerna på smokingen dvs siden eller ribbat silke. Här finns möjligheten att ta ut svängarna något via olika modeller så som Butterfly eller Diamond. Den sistnämnda har ett spetsigt avslut på respektive sida vilket ger en lite annorlunda form.

Att bära svart slips till smoking är ett påfund som Hollywoodelitens stylister kämpar friskt för men det är varken korrekt eller speciellt tilltalande om ni frågar oss. 

 

Smokingskjorta med plissérat bröst och Diamond-fluga med spetsigt avslut på Daniel Craig.

Skräddarsydd smokingskjorta med Marcellapiké i bröst och krage.

Accessoarer 

Det finns en mängd olika accessoarer förknippade med smokingen och vi börjar med de i metall.  Manschettknappar känner nog de flesta till och där finns inga bestämda regler rörande färg eller form. De är ett effektivt sätt för en man att uttrycka sin personlighet i en annars ganska återhållsam klädkod som smoking. En rekommendation är att hålla sig til en ton av metall så att man väljer exempelvis vitmetall eller guld för både manschett, bröstknapp och en eventuell klocka.

Angående just klockans vara eller inte vara så är det många som verkar blanda ihop smoking och frack. Till fracken bär man aldrig armbandsur men till smoking finns ingen sådan begränsning. Däremot handlar det om sunt förnuft och vad som passar ihop med situationen. Välj därför hellre ett tunt elegant kostymur på läderband än en stor sportklocka.

Bröstknapparna bör enligt tradition inte vara svarta då detta var ett tecken på sorg. Idag är denna stilregel mer eller mindre utsuddad men kan ändå vara bra att känna till. Välj exempelvis bröstknappar med guld, silver eller pärlemor som ger mindre kontrast mot den vita skjortan. 

Truman Capote i skräddarsydd smoking med diskreta manschettknappar och elegant armbandsur.

Angående just väst eller gördel så var dessa plagg avsedda att täcka bärarens midja. Man skall helt enkelt undvika att skjortan syns mellan smokingens knapp och byxans linning. Idag anses gördeln av många förlegad men vi tycker den fyller en större funktion än någonsin då byxornas midjehöjd senaste åren varit rekordlåg. Vi rekommenderar såklart en byxa med högre midja till smoking men det är inte det enklaste att hitta i dagens utbud. Vill man ha ett alternativ till gördeln är det väst som gäller. Här kan vi varmt rekommendera en djupt skuren "hästsko-väst" som fyller samma funktion som gördeln men i övrigt döljs av smokingjackan. Till en dubbelknäppt smokingjacka behöver man således inte tänka på gördel eller väst då den fyller samma funktion och ej bärs uppknäppt. 

 

Michael Browne med en gördel buren på ett perfekt sätt.

Tredelad måttsydd smoking med djupt skuren väst.

En annan accessoar som vi varmt kan rekommendera till smokingen är hängslen. Detta då smokingbyxan som tidigare nämnts saknar bälteshällor. Det tvistas om vilken färg på hängslen man bör bära till smoking och svart eller vitt är de vanligast alternativen (till frack bär man uteslutande vita). 

Vill man ha en bröstnäsduk går det utmärkt även om det inte är något måste. Vi tycker personligen att en vit näsduk som ligger i linje med den övrigt återhållsamma helheten passar bäst. 

 

Frank Sinatra med svarta hängslen till sin smoking.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Helmer säger
2017-12-27 14:19 - Anmäl

Hur kan det fortfarande finnas två ring jacket blazers kvar på Spigas rea???
#2 Marcus säger
2017-12-27 14:33 - Anmäl

Jag har inte lyckats hitta någonstans på nätet att svarta bröstknappar signalerar sorg. Är detta endast ett av af Klerckers alla påfund?
#3 Fundersam säger
2017-12-27 15:12 - Anmäl

En intressant och informativ artikel, som väcker två frågor:
1. Är benämningen smokingjacka verkligen mer vedertagen än smokingkavaj (eller är det fråga om en anglicism)?
2. Vilken färg på gördeln rekommenderar Manolo?
#4 Andreas Weinås säger
2017-12-27 16:28 - Anmäl

#3 - 1. Smokingjacka är den korrekta samt vedertagna termen på svenska och inte en anglicism även om man lätt kan tro det. Med det sagt tycker jag inte att smokingkavaj är fel heller.
2. Alltid svart om vi får bestämma men inte nödvändigtvis i siden. En gördel i svart Barathea-ull eller ribbat silke kan vara väldigt snyggt med en mattare finish.
#5 Niclas säger
2017-12-27 17:32 - Anmäl

Finns det någon butik i Stockholm som för operapumps?
#6 Stefan säger
2017-12-27 19:48 - Anmäl

Rekommendation i Sthlm där man kan måttsy en smoking för max 8 tkr där man även kan få den djupa hästskovästen, samt att de är kunniga kring hur en klassisk smoking ska sitta?
#7 oscar säger
2017-12-27 20:13 - Anmäl

#2 Jag tror som du säger att det är ett Klercker-påfund. "Flärpkrage" tror jag också är ett Klercker-påhittat ord för vingkrage :)
#8 random säger
2017-12-27 21:56 - Anmäl

#6: är nog kört i den prisklassen om du är ute efter pikerad kanvas. Du kan kolla med vad Ströms har för utbud i sin MTM, tror de har Cavaliere son kör med limmad kanvas och då är billigare. Andra alternativ är Douglas Menswear eller Sir of Sweden. Brothers kan vara ett alternativ också.

Lycka till!
#9 Andreas Weinås säger
2017-12-27 22:35 - Anmäl

#6 - Som #8 skriver är det näst intill omöjligt att hitta en måttsydd smoking med finare konstruktion under 10 000kr. Smokings är pga silkesslag och arbetsprocessen ofta något dyrare än vanliga kostymer och skall du därtill ha en väst tror jag priset ligger närmare 15 000kr från de flesta vettiga MTM-aktörerna.

Med det sagt så har jag sett förvånansvärt fina resultat av tredelade kostymer med djupt skurna västar från Brothers MTM på drottninggatan. Det är inte alls samma underarbete men där tror jag du kan hitta vad du söker för runt 8 000kr.
#10 Stefan säger
2017-12-27 23:43 - Anmäl

#9
Tack.
Har du sett bra resultat även på vanliga kostymer från brothers mtm? Låter ju intressant helt klart men jag blir lite misstänksam kring kunskaperna där jämfört med allde, Lund & Lund, gabucci...men helt många är det ju just mest bang for the buck om budgeten är kring 7-8 tkr, håller du med om detta Andreas?
Vore väldigt intressant med en beställning från deras tjänst och visa upp det här på Manolo!
#11 DNOV säger
2017-12-28 00:26 - Anmäl

#2: Jag brukar alltid vända mig till Black Tie Guide när jag har funderingar kring smoking. Även om det inte är grundaren som driver sidan längre så bygger den till stor del på källforskning och inte diverse knapadels historielösa personliga tyckande.

Googla rätt på Black Tie Guide och läs avsnittet om accessoarer.
#12 Särdal säger
2017-12-28 01:04 - Anmäl

Fin och informativ text, men är inte målgruppen som regelbundet gör skillnad på formella- och lite mer informella smoking-middagar lite väl klen ?
#13 Andreas Weinås säger
2017-12-28 01:10 - Anmäl

#10 - Jag har sett väldigt fina resultat på vänner och bekanta som sytt upp via deras MTM det senaste året. Särskilt i förhållande till priset. Om det är mer bang for the buck vet jag faktiskt inte för allt handlar om prioriteringar och jag skulle personligen välja en riktigt bra full kanvas kostym från t ex Saman Amel för 13-15 tkr framför två Brotherskostymer för samma pengar.

Det handlar för mig inte bara om hur plagget ser ut i andras ögon eller på bild utan hur det känns när man lever och rör sig i det. För några år sedan sydde jag upp en MTM-kostym från Brothers när tjänsten var ny. Den satt bra när man stod still men när man rörde på sig, lyfte armarna eller liknande märkte man direkt en tydlig skillnad i såväl konstruktion som tillskärning mot lite bättre tillverkare (inte så konstigt då de flesta av dessa kostar minst det dubbla). Samtidigt vet jag att produkten, valmöjligheterna och ansvarig personal förändrats sen dess så en recension av den kostymen vore det inte en speciellt rättvis eller underlättande för deras nuvarande tjänst. Jag kan se om vi kan göra något på det under 2018.
#14 Andreas Weinås säger
2017-12-28 01:22 - Anmäl

#12 - Så är det troligtvis men det handlar för vår del mest om att förklara skillnaderna så att man själv kan ta ställning till vilken version som passar ens egen situation. Skall man köpa sin första smoking för att börjar ett arbete som innebär en rad formell tillställning per år kanske det är dumt att börja med en smokingjacka i sammet,

På samma sätt kanske många vet med sig att de inte går på formell smokingmiddag och kanske skulle föredra ett ledigare alternativ för middagar med nära vänner ett par gånger per år. Då skulle jag säga att exempel smokingjackan i sammet fungerar alldeles utmärkt.
#15 Babianen säger
2017-12-28 02:04 - Anmäl

Operapumps är så rätt, men samtidigt så fel... Det liknar ballerinaskor och stjäl en hel del av den pondus som en maskulin smoking bygger upp. Så sjukt fjolligt på något vis. Nej tack!
#16 random säger
2017-12-28 09:10 - Anmäl

#9: personligen valde jag att spara ytterligare några tusenlappar och måttsy en formell kostym hos Saman Amel istället för att kompromissa. Om det inte är panik på att beställa så är det enligt mig värt att spara lite till och köra på något som har helkanvas.
#17 Julius säger
2017-12-28 10:54 - Anmäl

svarta knappar till frack har man vid sorg. Känns vettigt att samma regel gäller vid smoking. Tycker att det är betydligt snyggare med guldknappar eller tillockmed vanliga pärlemorsknappar. Budd tillverkar smokingskjortor med stärkt bröst och vanliga knappar. Ser oerhört snyggt och lite lagom nonchalant ut. Gällande den mindre formella smokingingen tycker jag at af Klercker har en poäng: brukar ha smoking vid jul och då är vi bara nära familjen. Då är det skojigt att vara lite excentrisk. Jag har en eggskalsfärgad smoaking sidenskjorta som jag brukar använda och så skippar jag gördel. En sista punkt angående smoking skylla faktiskt vilja säga att inget är så snyggt som en väl använd smoking med en tillräckligt sliten skjorta. Smokingen ser ofta alldeles för ny ut!
#18 Stefan säger
2017-12-28 13:52 - Anmäl

#13
Absolut förstår din poäng. I min situation arbetar jag på kontor dagligen i kostym och de slits en del, jag har iaf inte möjlighet att sy upp 5 kostymer för 15 tkr var.
#19 Andreas Weinås säger
2017-12-28 14:52 - Anmäl

#13 - Det har jag full förståelse och respekt för. Jag menar bara att det ibland är bättre att bygga upp sin garderob långsamt (särskilt med ett plagg som smoking) och kanske köpa en finare kostym per år om man redan har några enklare alternativ som fungerar. Sprider man de 5 kostymerna över 10 års tid är kostnaden inte så vansinnigt stor per år/säsong. Sen varierar livslängden på en kostym avsevärt beroende på tygvalet. Ett mindre "lyxigt" men grövre brittiskt tyg som fresco, cavalry twill eller grövre borstad ull kommer ha ett avsevärt längre livslängd än kostymer i tunna italienska s150-tyger.
#20 Johan säger
2017-12-28 15:03 - Anmäl

Jag ville börja med att säga att jag tycker Andreas artikel är både informativ och välskriven, och att detta inlägg på intet sätt handlar om att klandersjukt försöka att finna "fel" i texten.

MEN - finns det någon annan källa än af Klercker på att svarta knappar traditionellt skulle vara förbehållet sorg?

Det kan ju kanske tyckas fräckt att be om källa för ett påstående, men samtidigt kan jag tycka att "bevisbördan" på sätt och vis ligger hos den som påstår att något är fel (i detta fall, att det är fel med svarta knappar när man inte har för avsikt att uttrycka sorg).
#21 Andreas Weinås säger
2017-12-28 15:36 - Anmäl

#20 - Ingen fara och du lyfter en intressant fråga. Jag kan inte ignorera att Fredriks ord väger tungt i Sverige när områden som stil och etikett kommer på tal. I många fall så tungt att det tas för en sanning utan att dubbelkollas mot andra källor. Att aldrig bära vit smokingjacka norr om Kairo är ett exempel som egentligen är Fredriks egna benämning snarare än en etablerad regel men syftar till att förmedela att det rör sig om ett plagg för tropiska och mycket varma klimat.

Angående de svarta bröstknapparna så har jag, från flera oberoende källor fått höra att de är något man inte bär till frack av just anledningen att de skall visa på sorg. Om smokingen som informellare plagg alltid kommit undan med det eller om det helt enkelt är en utveckling som skett långsamt över tid vågar jag inte svara på.
#22 Johan säger
2017-12-28 16:43 - Anmäl

#21 - Tack för svar! Egentligen är det väl kanske också rimligt att tänka sig att det inte alltid finns skriftliga källor när det kommer till frågor som rör stil, vett och etikett.

Att inte använda svarta bröstknappar till frack tycker jag är vettigt, då det enligt mig helt enkelt ser konstigt ut mot den vita flugan. Med svart fluga upplever inte jag att det stör på samma sätt.
#23 Tobias säger
2017-12-28 21:12 - Anmäl

Jag undrar om någon vet var i Stockholm man kan köpa Alberttofflor till rimligt pris?
#24 DT säger
2017-12-28 21:26 - Anmäl

Hålls tillställningen på anrik abonnerad restaurang på Djurgården, i representationsvåning på minst 250 kvm vid Karlaplan, i pampig villa med stenlagda terasser eller på ett äkta gods? Kommer snittåldern vara över 35? Finns det inhyrd kock och serveringspersonal? Om svaret är Ja så är man kanske på någon av de 0,1% av nyårstillställningarna där smoking känns helt naturligt, och då kan det vara kul att följa boken fullt ut.

Om svaret däremot är Nej så är risken överhängande att man blivit bjuden på ytterligare en smokingmaskerad eller adels-lajv (af Clerckers uttryck). I sådana fall kan man tillåtas tumma lite reglerna om knappfärg och glans på gördeln, och ingen kan ta illa upp för det.
#25 Stefan säger
2017-12-28 22:14 - Anmäl

#19
Ska iaf ge brothers en chans.
Känner mig lite vilsen just nu bland kostym-butiker i sthlm när jag råkade ut för en mindre lyckad måttad kostym på lund & lund för ett tag sedan.
#26 Styrbjörn säger
2017-12-28 22:30 - Anmäl

Hej! Välskriven artikel och välbehövlig såhär när jag går o kikar på att köpa en smoking. Hur ser ni på att använda en frackväst till smokingen istället för gördel? Ser ut så på insta-bilden på Andreas o tänker att det borde funka.
#27 Andreas Weinås säger
2017-12-29 00:27 - Anmäl

#26 - En frackväst är vit och hör inte till smoking. Att däremot bära en djupt skuren väst i samma färg och material som resten av smokingen går utmärkt.
#28 Zeraselol säger
2017-12-29 11:27 - Anmäl

En frackväst är svart om man som jag helst umgås med män när jag bär min frack.
#29 Erik säger
2017-12-29 12:09 - Anmäl

Hur är det med dolda knappar till smoking, är det tillåtet/korrekt/okej/etc.?
#30 Julis säger
2017-12-29 17:34 - Anmäl

Dolda knappar är helt rätt och mycket snyggt! Varför är det så ängsligt med så många frågor om något är rätt eller fel samtidigt som flera ber om källhänvisningar! Angående F af K kommentar att svarta knappt hör till sorg så är det inget konstigt eller nytt påfund. Sedan är det ju oerhört få som visar sorg med svarta knappar, sorgeband etc. Kotym och vad som är korrekt är något som man historiskt har lärt sig av sina föräldrar Och omgivning. Därför tycker jag det är sympatiskikt och demokratiskt av F af K att dela med sig av denna kunskap så att icke invigda kan ha en chans att förstå hur saker hänger ihop och inte oavsiktligt sticka ut från normen.
#31 Essesse säger
2017-12-29 17:59 - Anmäl

Jag förstår inte varför någon fäster större vikt vid af Klerkers svepande och självförhärligande uttalanden. Karln är ju inte direkt relevant för någon utanför sin egen krets. Att prata om "smokingmaskerad" eller "adelslive" säger en del om vem han vill framstå som, och samtidigt hur historielös han är.

Vill ni hitta absoluta rätt eller fel ur ett mer konservativt perspektiv är det väl mer rimligt att ta en titt på britiska kungahuset än af Klerker? Jag har svårt att tänka mig att de tar stilråd från Sverige men de har definitivt ärvt sin klädkod från 1800-talets borgerskap, inte från adeln. Ta exempelvis Pierre Lorillard IV som grundande Tuxedo-klubben må ha varit rik, men jag kan inte påminna mig att han var adel.
#32 C3 säger
2017-12-29 21:28 - Anmäl

Givetvis kan du välja att ha en vit frackväst till Smokingen om du vill, utgå gärna från Black Tie Guide.

Personligen skulle jag troligen välja vändbara knappar från UK, och även dubbelsidiga manchettnkappar som är svart/vita. Pärlemor för Frack och Onyx for Smoking. Vänd åt andra hållet efter behov.
#33 Marcus säger
2017-12-30 15:14 - Anmäl

Hej!

Tack för en välskriven artikel. Har letat efter guldfärgade knappar runtom utan resultat. Såg på din Instagram Andreas att du hade guldknappar med tillhörande knapp till kavajslaget. Vet du var man kan köpa sådana?
#34 Andreas Weinås säger
2017-12-30 18:20 - Anmäl

#33 - Tack för de vänliga orden. Mina bröstknappar i guld vet jag tyvärr inte producenten av men detaljen i slaget är en så kallas Lapel Chain från The Armoury. Det är således inte från samma set eller tillverkare men funkar enligt mig bra tillsammans.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.