Manolo logotype

By Axel – Nytt svenskt väskmärke

En del av mitt jobb som frilansande skribent med inriktning på mode och hantverk är att bevaka marknaden. Dels för att se de trender som råder, för visst förekommer detta även inom klassiskt mode, och dels fånga upp och lyfta fram de aktörer som finns och är intressanta. Nyligen blev jag varse att jag slarvat lite och missat en svensk väsktillverkare i det lite bättre segmentet. Jag talar om ett företag från Skåne som heter by Axel och som det skulle visa sig erbjuder riktigt vassa väskor, något som gått mig helt förbi. Fram tills nu.

När jag först fick höra talas om detta märke var min första reaktion; åh nej, inte ett märke till startat av stilintresserade ungdomar. Världen behöver inte ytterligare ett mediokert märke. Jag hade fel och med anledning av detta väljer jag idag att skriva om by Axel som faktiskt har en riktigt intressant produkt.

För att få en rättvis bild så intervjuade jag grundaren Axel Erlandsson, som förvisso är ung, ambitiös och målmedveten men som också har en tydlig syn på kvalitet och hantverk kombinerat med design och en grafisk profil.

Axel som i grund och botten är civilekonom har ett stort stilintresse och, som flera av oss andra, valde han att för två år sedan besöka modemässan Pitti Uomo. Han hade en vision av att skapa ett väskmärke med klassisk design, hög kvalitet med ett i sammanhanget rimligt pris. Han menar att han saknade detta lite då det på marknaden framförallt fanns ett stort utbud av billigare och dyra väskor. Direkt bestämde han sig för att tillverkningen skulle ske i Florens då detta är lite utav navet för italiensk läderproduktion. Ganska raskt togs prover fram och successivt sedan dess har de adderat ett tiotal modeller i sortimentet. Det rör sig om allt från totebags till datorväskor och weekendbags. De använder bara italienskt vegetabiliskt garvat så kallat Vachetta-läder och väskorna sys alltså i Florens.

 

Modellen Large Tote i nyansen Ocra Suede.

Sedan starten har de förutom att erbjuda väskorna i en egen webbutik även ett 15-tal återförsäljare runt om i landet.

Det finns ett par aktörer till i denna prisklass som är typ 3 500-5 500 kr så det finns absolut konkurrenter. Det som fångade mitt intresse lite extra är att de har en rad modeller med mockainslag vilket jag inte sett att så många använder och det ser väldigt bra ut. På detta sätt har de hittat ett intressant sätt att sticka ut vilket jag tror kommer att kunna lyfta dem.

Jag vill också ta tillfället i akt och förklara lite min inledning. Syftet är inte att verka nedlåtande mot alla nya satsningar, tvärtom. Jag älskar det demokratiska och rättvisa med hur lättillgängligt och billigt det är att förverkliga en dröm. Det finns massor av framförallt unga visionärer som drömmer om ett eget varumärke och jag önskar dem alla lycka till. Med detta inte sagt att jag tycker om alla produkter som släpps och säljs. Det finns till exempel ett utbudsöverskott av rätt så dålig kvalitet och i designsynpunkt, trista accessoarer på internet idag. Så var inte fallet med by Axel. Personligen tycker jag att detta känns intressant nog att lyfta fram.

 

Brun portfölj i så kallat Vachetta-läder.

Företagets tote bag i grön mocka.

Laptopväska i chokladbrun mocka.

Weekendbag i cognacsbrunt skinn.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 FILA_Nike_Addidas... säger
2017-12-21 12:28 - Anmäl

Nej tack till loggor på kläder/accessoarer. Vill inte köpa en weekenbag för 6k och gå runt som en reklampelare.
#2 Jonas E säger
2017-12-21 12:59 - Anmäl

Har du klämt och känt på väskorna?

Tote- och weekendväskorna i delat läder och mocka ser fantastiska ut. Utmanande och smakfullt på samma gång. Bra!
#3 Mike säger
2017-12-21 13:24 - Anmäl

Ser fina ut men tänkte precis samma som #1 angående loggan... Känns onödig.
#4 alx säger
2017-12-21 14:02 - Anmäl

Kasta den loggan
#5 Hs säger
2017-12-21 14:24 - Anmäl

Loggan förstör tyvärr hela grejen, även om väskorna ser bra ut på bild.
Speciellt då loggan är en kopia av A|X =/
#6 lano säger
2017-12-21 14:27 - Anmäl

Bedrövligt med den fula logotypen när väskorna i övrigt är fina.
#7 x säger
2017-12-21 15:37 - Anmäl

För egen del tycker jag faktiskt att loggor är ett bra sätt att göra ett plagg mindre formellt. I min mening använder därför BY loggor på ett genomtänkt sätt när man väljer att inte ha någon logga på portföljen samtidigt som man har en på weekendbagen. Jag har dock full förståelse för er som resonerar annorlunda.
#8 Carl säger
2017-12-21 16:15 - Anmäl

Vissa modeller ser OK ut men loggan (som dessutom lätt förväxlas med egenvalda initialer) var hemsk enligt min uppfattning.
#9 FILA_Nike_Addidas... säger
2017-12-21 18:31 - Anmäl

Citat:
För egen del tycker jag faktiskt att loggor är ett bra sätt att göra ett plagg mindre formellt. I min mening använder därför BY loggor på ett genomtänkt sätt när man väljer att inte ha någon logga på portföljen samtidigt som man har en på weekendbagen. Jag har dock full förståelse för er som resonerar annorlunda.


Ja, att smacka på en logga är verkligen ett smakfullt sätt att göra ett plagg mindre formellt... Man kanske kan ge kunden alternativ att välja företagslogga själv? Kanske en Willys logga för de som vill vara extra informella?..
#10 GREG säger
2017-12-21 18:42 - Anmäl

Jag tycker inte att loggan är något större problem. Den är rätt så diskret i mina ögon och jag tycker det gör väskan mer personlig. Till en Weekendbag är det ju perfekt!
#11 Peo säger
2017-12-21 18:52 - Anmäl

Fantastiskt snygga och loggan sitter ju på en avtagbar tag på vissa modeller för den som inte vill ha den på.
#12 Calle säger
2017-12-21 19:15 - Anmäl

Jag fick weekendbagen i present och är väldigt nöjd, men jag kan hålla med om att den kanske gjort sig bättre utan logga.
#13 Arja Karlsson säger
2017-12-21 22:19 - Anmäl

Large Tote med nyansen Ocra Suede är mitt val. Det snyggaste jag sett på sistone. Tydligen inne med loggan.
#14 Magnus säger
2017-12-23 20:43 - Anmäl

Nej detta var ingen höjdare tyvärr. Loggor på läderprodukter har aldrig varit något att föredra.
#15 Carl_M säger
2018-01-01 12:21 - Anmäl

Håller med om att detta är ett nytt intressant väskmärke. Har själv köpt både weekendbag och laptop, mkt bra kvalitet, funktion och pris i förhållande till många andra väskor på marknaden. Ska bli intressant att följa.
#16 Erik säger
2018-01-28 22:42 - Anmäl

Skulle förda dessa framför sandlund och hossain men loggan förstör väskan helt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.