Manolo logotype

Stilstudie - Jeans på ett klassiskt sätt

Idag blir det blåbyxor för hela slanten! Eftersom jag inte har lust att bli sågad totalt då jag lyfter fram ytterligare ett lite ledigare plagg så tänkte jag idag se på jeansen ur ett klassiskt perspektiv. Fokus kommer alltså inte att vara på det ursprungliga syftet som var slitstarka arbetsbyxor för tuffa tag. Istället tänkte jag tipsa på hur de kan bäras lite mera uppklätt. Jag vet att det finns en stor efterfrågan från er läsare kring detta då det idag är ett väldigt vanligt förekommande plagg som många arbetar i, och då menar vi även stillsamma kontorsjobb.

Till att börja med tänkte jag beskriva min egen relation till jeans som i många år varit minst sagd ansträngd. Som de flesta andra kids bar jag jeans i stort sett varje dag under hela min uppväxt. När jag långt senare började jobba så glömdes jeansen bort och blev ett plagg med målarfläckar som åkte på när trädgårdsarbete och annat praktiskt och lite "skitigt" fix stod på agendan.

Jag tror att jag slutade bära jeans av två anledningar. För det första så grodde mitt intresse för klassiskt mode så snart jag börjat jobba och jag föredrog chinos, manchester och flanell. För det andra så har framförallt det svenska jeansmodet ett ideal som inte passar min kropp. Majoriteten av de jeans som säljs här är minst sagt snor-tighta och för en gammal hockeyspelare som mig med rätt grova lår, men platt rumpa och normal midja så sitter de katastrofalt dåligt. Jag tröttnade på detta fram tills nyligen när jag bestämde mig för att ge jeansen en chans igen.

En av anledningarna till varför jag bestämde mig för att köpa några par och ge dem en chans igen var att jag sett många stilfulla personer som inspirerar mig bära just jeans. Inte sällan med både kavaj och slips. Kan de, så kan väl jag tänkte jag. Jag fick dock lägga en del tid på att hitta rätt. Detta tänkte jag dela med mig av idag.

Som person försöker jag att i minsta möjliga mån stå med pekpinne och säga vad som är fel och fult. Detta för att det är en riktigt dålig egenskap som inte syftar till något positivt. Det är bättre att komma med trevliga kommenterar när något är fint, då blir folk glada. Personligen är jag dock inte så glad i looken med väldigt smala jeans. Många gillar det men inte jag. En anledning till varför är att jag gärna vill kunna bära jeansen till en kavaj och jag tycker att proportionerna av väldigt smala byxor till en kavaj blir lite fel. Om man har smala byxor bör kavajen vara väldigt smal och aningen kortare vilket också är en look jag överlåter åt andra. Med detta sagt så föredrar jag jeans som är raka och sitter ett par centimeter högre upp på höfterna än de flesta som säljs i handeln idag. Bland tyger föredrar jag mörka jeans i rådenim som rent formellt fungerar bra med kavaj på de flesta arbetsplatser idag. Designjeans med slitningar och flådiga utsmyckningar är inte heller min grej. Tänk mörkblått och helt och rent, det är en bra början.

Att bära klassiska jeans med kavaj och slips är inget nytt. Konstnären Andy Warhol gjorde detta till lite utav en signaturlook då han ofta sågs i ett par Levi´s 501, kavaj, oxfordskjorta och slips.

 

Andy Warhol i jeans kavaj och slips. (Foto: Nancy R. Schiff/Hulton Archive/Getty Images)

För nutida inspiration så fastnade jag för hur naturligt flera av killarna som jobbar hos Drake´s bär sina jeans. Det kan vara ihop med en skjorta och stickad tröja likaväl som kavaj och slips. Det ser enkelt, bärbart och självklart ut på något sätt som tilltalar mig. Modellerna på jeansen är raka utan att för den delen bli för vida. 

 

Jeans från Drake´s med tasselloafers och buteljgröna strumpor. (Foto: @fecastleberry)

Fler av killarna hos Drake´s. (Foto: @fecastleberry)

Vart får man tag i jeans som dessa då? Ett enkelt svar är Levi´s 501, en ikon som aldrig blir fel. Jag har själv köpt ett par på eBay i ett litet roligare utförande då de är gjorda i USA, till skillnad för den vanliga modellen, samt i ett lite exklusivare så kallat selvedge jeanstyg. Jag har även testat att beställa ett par på nätet genom svenska SoSo Clothing (som ni kan läsa om här) där man kan måttbeställa jeans efter ens egna önskemål och där resultatet blev mycket bra. Alldeles nyligen började skräddaren Robin Pettersson i Göteborg att erbjuda skräddarsydda jeans vilket så klart också är ett spännande alternativ som jag hoppas kunna testa nästa år. Annars så rekommenderar jag att besöka i någon av alla de nischade butiker som specialiserat sig på jeans, inte sällan fina varianter från Japan och USA. Det kan vara en skön kontrast att lämna herrekiperingarna för en stund och 20-åriga expediter i smala kostymer och dubbla munkskor och istället få hjälp av skäggiga män med tatueringar och skogshuggarskjortor som har samma passion för jeans som de unga männen i herrekiperingen har för mjuka kavajaxlar. 

 

Mitt par måttbeställda jeans från SoSo Clothing.

Robin Pettersson erbjuder utöver sina egna RTW modeller även skräddarsydda jeans för 3 499kr.

I och med att jag numera har några par jeans som sitter så som jag vill har antalet looks och variationer ökat. I höst har jag kommit på mig själv att för första gången någonsin faktiskt gå till kontoret i jeans. Då kombinerade med blå tweedkavaj, oxfordskjorta, randig grenadineslips och bruna mockaskor alternativt cordovanbrogues.

Hur bär ni jeans idag på ett klassiskt sätt?

 

Ett eget exempel på hur jag kombinerar kavaj och jeans. (Foto: Ted Olsson)

Carl Pers från Skoaktiebolaget. (Foto: Jamie K Ferguson / @jkf_man)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Byxor

#1 JB säger
2017-11-23 11:03 - Anmäl

Trevlig artikel! Jag har länge varit på jakt efter par fina mörkblå jeans. Mitt problem är att även raka modeller som 501 sitter för tajt på mig då mina vader mäter strax under 26 cm i omkrets, så hur vida de än är i låren brukar vaderna lämna en del att önska. En lösning skulle möjligen vara att gå upp i storlek men att ta in jeans i midjan hos skräddaren känns minst sagt riskabelt.
Tips mottages gärna.
#2 Henrik säger
2017-11-23 11:16 - Anmäl

Sista bilden ser riktigt hemsk ut, övriga funkar.
#3 A säger
2017-11-23 12:30 - Anmäl

Kul med lediga plagg! Jag tror den tidiga kritiken varit riktad mot lediga plagg som inte hållt bra standard i kvalitetssynpunkt.
#4 Zacku Kojvo säger
2017-11-23 12:59 - Anmäl

Jag bär jeans dagligen och har precis som du en karriär inom ishockey bakom mig. Det som har fångat mitt intresse är hur pass unikt just denim är och framförallt blir med tiden. Beroende på hur just du bär, tvättar och använder jeansen blir ett par rådenim unikt efter användning. Och.. ett par rådenim ser som sämst ut första gången du bär dem.

Mitt tips är i alla fall shrink-to-fit. Efter många vänder har jag hamnat där och då Levi´s Vintage Clothing. Shrink-to-fit är alltså unsanforized (okrympta) och det mest i dag är sanforized (pre-shrunk).

Här är en vattendelare. Jeans som är sanforized töjer sig - jeans som är unsanforized (okrympta). Och fram tills 1962 använde sig Levis av just tyg som var unsanforized.

Obehandlat tyg krymper runt 10% vid sköljning/tvätt - men bara där det behövs. Det mest förekommande är då att köpa ett par som är rymliga överlag och sedan skölja dem i varmt vatten det första man gör. Sen på med jeansen blöta och magi kommer ske.

Jag förstår att detta inte är någonting för gemene man - men läser du Manolo är du inte... gemene man.

Här är en kort lista med storleksreferenser som jag lagt på minnet, om nu någon är sugen på att prova. Listar även LVC som är pre-shrunk.

LVC 1944 S501XX (WW2) shrink-to-fit - smal passform, gå upp en eller två storlekar.
LVC 1947 S501X shrink-to-fit - smal passform, gå upp en storlek.
LVC 1954 S501 pre-shrunk - smal passform, gå upp en storlek
LVC 1955 S501 shrink-to-fit - anti fit, lösare passform (Marlon Brando - Wild One...) - true-to-size, köp normal storlek, eller en storlek upp för en rymlig passform.
LVC 1962 S501 pre-shrunk - smal passform, gå upp en eller två storlekar.

Listan kan göras lång, det är i alla fall mina tips utifrån erfarenhet och mycket läsning. Modellerna ovan känns i alla fall mest intressanta för just Manolo (men jag kan ha fel).

Hoppas det kan hjälpa någon!

Återförsäljare:

hepcat.se
caliroots.com
superdenim.com (UK, snabba leveranser, bra kunskap!)
unionmadegoods.com

Sen en till grej som. Cone Mills som har försett Levi´s med tyg sedan the golden handshake i början av 1900-talet stänger nu portarna. Därmed stänger USAs sista tillverkare av selvedge denim. End of an era, på riktigt. Efter det här blir inte Levi´s längre Levi´s och frågan är vad som följer? Nya ägarna tyckte helt enkelt inte att det var värt att behålla den linjen. Dumt val.

Därför kan det vara aktuellt att förse sig med ett par.

Ja, i alla fall. Jag bär jeans, t-shirt och en skinnjacka.
#5 Fredrik säger
2017-11-23 19:53 - Anmäl

För mig är jeans ett plagg som, beroende på modell, har olika användningsområden. Jag har jeans med rejäl slitning, som lagats flera ggr, till sneakers/loafers på sommaren, svarta smala jeans när jag vill bära chelsea boots (som jag tycker passar bäst med smal fotvidd), rådenim selvedge jeansen kör jag med typiskt uppvikta ben till kängor under höst/vinter. Det kanske kan jämföras hur jag ser på den vita skjortan, där krage, material och vävteknik passar i olika sammanhang.

Ett tips till Olof och övriga läsare som gillar Drake's jeansen är att googla "Blackhorse Lane Ateliers". Det är en liten Londonbaserad tillverkare (som tillverkar jeansen åt Drake's). Jag har två par från dem och kan säga att det är i särklass de bästa jeansen jag har ägt sett till hantverk och tygkvalitet.

Soso skulle jag avråda andra att beställa. Jag har gett dem två chanser och förutom att det blev fel bägge gångerna (fel mått, fel tyg, missade detaljer), är det en ytterst slarvigt tillverkad produkt, med dåliga sömmar och opfroffsigt sydda jeans.
#6 Hedåsgatan säger
2017-11-23 21:28 - Anmäl

Tack för bra läsning och ngt jag själv använder mycket ofta. Grunden är mörka jeans, skjorta, kavaj och ganska ofta slips till detta. Gärna och ett par R.M W eller CR sky kängor till. Tycker den skon är mera manlig än lågskor
#7 random säger
2017-11-23 21:59 - Anmäl

Tycker Drake's kör några riktigt fina bilder på temat jeans med skräddat. Goda exempel ovan. Utöver en grövre kavaj gillar jag att kombinera med en cardigan och en ledigare slips.
#8 DT säger
2017-11-23 23:46 - Anmäl

Bra artikel med avslappnade reflektioner Olof, och tack #4 för användbara tips och fördjupning.
#9 Ian säger
2017-11-24 07:01 - Anmäl

Bra budgetjeans finns (hör och häpna) på Cubus. Inga märken eller konstiga sömmar på fickorna.
#10 Mike säger
2017-11-24 07:15 - Anmäl

Vad är det för modell på SoSo-jeansen på bilden? Till skillnad mot #5 är jag nöjd med mina beställningar. Faktiskt såpass nöjd att jag just lade en till på deras Black friday-rea.
#11 Oskar säger
2017-11-24 15:40 - Anmäl

Tyvärr, för min egen del kommer jeans aldrig kunna höra ihop med annat än väldigt i övrigt ledigt klädda sammanhang. Bilderna från Drake´s på de som inte bär kavaj ser bra ut, de med kvaj förvånansvärt ok, men ett par flanellbyxor hade sett betydligt bättre ut. Att blanda formellt och informellt blir sällan bra. Jeans är givetvis inte lika extremt men gymnastikskor till kostym, mjukisbyxor till kavaj... Nej.
Framförallt är det nog kopplingen till män i övre medelåldern som ska "klä upp sig lite lagom" och därför tar på sig jeans, kostymkavaj och slips som har förstört det för evigt. Och nej, inte "ens" Andy Warhol såg snygg ut i det. Han var konstnär och ville förmedla det sannolikt att han var ooootroligt okonventionell och nyskapande i sin stil men det betyder inte att andra passar i det, och i det här fallet inte ens han själv enligt min mening. Precis som med Gianni Agnelli, Kennedy m.fl. "ikoner" så tycker jag att det ibland finns en väldigt underlig konsesus som liknar "kejsaren är naken". Oavsett om det är fel skjorta till smoking, kängor till kostym, slips utanpå v-ringad tröja, klocka utanpå skjortan etc. så är det inte snyggt eller stilfullt oavsett om du äger Fiat, är president eller klär dig snyggt i övrigt. Som jag ser det.
#12 Ernst säger
2017-11-25 13:23 - Anmäl

Olof: Hur gör du med dina nyinköpta rådenims? Sätter dig i badkaret? Tvättmaskinen? Lite av en snårskog detta.
#13 Grok säger
2017-11-26 18:15 - Anmäl

Jeans för mig är arbetskläder. Jag tar inte på mig jeans för att vara fin. De har jag när jag mekar i garaget. Där har jag aldrig kavaj.
#14 Paul W H säger
2017-11-26 22:48 - Anmäl

"Jag vet att det finns en stor efterfrågan från er läsare kring detta då det idag är ett väldigt vanligt förekommande plagg som många arbetar i, och då menar vi även stillsamma kontorsjobb."

Allmän fråga: Är det någon som jobbar i jeans som INTE har ett stillsamt kontorsjobb? För det är väl det enda man kan göra med ett par moderna jeans, sitta på röven med dem. Inte tusan har t.ex. hantverkare, vägarbetare, montörer eller mekaniker vanliga jeans typ Levi's på sig på jobbet? De har ju helt andra, mycket lämpligare arbetskläder på sig.
#15 Henrik säger
2017-11-27 00:30 - Anmäl

Jeans utan bälte? Ett stort no no för min del.
#16 DT säger
2017-11-27 10:07 - Anmäl

@13 så bra då läste du ingressen rätt, "då det idag är ett väldigt vanligt förekommande plagg som många arbetar i, och då menar vi även stillsamma kontorsjobb."

För mig är kostym arbetarkläder, en uniform som man främst ser på löneknegare i åldern 28-33. Bland 40+ entreprenörer och företagare i de finare områdena så bär ytterst få kostym på jobbet. Här är det jeans och sportplagg för hela slanten, både för att man kan och för att det signalerar handlingskraft och självständighet på ett helt annat sätt.
#17 staff säger
2017-11-27 21:52 - Anmäl

Vart hittar jag jeans med lite högre midja? Behöver inte vara 40-tals hög midja men gärna någon modell som åtminstone ligger några cm över tonårs 00-tal midja.
#18 18 säger
2017-11-28 10:21 - Anmäl

#17 - Drake´s, Levis Vintage Clothing, OrSlow och The Real McCoys b.la.
#19 random säger
2017-11-29 09:01 - Anmäl

#17: jag köpte ett par från COF Studio på Gabucci tidigare i höst som jag är mycket nöjd med. Modellen heter M2 selvedge som är lite högre i midjan och med en passform som är lös men inte baggy.
#20 egon säger
2017-11-29 10:36 - Anmäl

Det finns i princip inga klädkoder i Sverige längre. De enda jag vet som inte går till jobbet i jeans åtminstone då och då är advokater och vissa client facing roller inom mer konservativa konsultområden.
#21 Marcus säger
2018-03-30 12:28 - Anmäl

Vart kommer den beigebruna kavajen ifrån på bilden tagen av Ted Olsson?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.