Manolo logotype

Berg & Berg lanserar nytt koncept - Tailoring

Berg & Berg har varit ett givet inslag på Manolo sen starten 2009. Företaget har utvecklats från prisvärd specialist på accessoarer till att de senaste säsongerna kunnat presentera kollektioner med byxor, skjortor och stickat. Idag kan vi presentera den kanske största lanseringen i företagets historia: Tailoring.

De flesta som arbetar i den här branschen kan intyga att konfektion i form av kavajer och kostymer är bland det svåraste plagg man kan producera. Det finns dels en komplicerad konstruktionsteknik men framför allt så otroligt många detaljer som skall fungera tillsammans för att en kavaj skall sitta bra på många olika människor. 

Berg & Berg påbörjade arbetet med sin Tailoring för över ett år sedan och bestämde sig tidigt för att kollektionen skulle andas samma värderingar och filosofi som präglat företagets övriga produkter: Prisvärd kvalitet. 

Tillsammans med en italiensk producent baserad mellan Neapel och Florens har man tagit fram en serie med kavajer och kostymer i full kanvas-konstruktion med exklusiva tyger från brittiska Fox Brothers samt italienska Vitale Barberis Canonico. Kavajerna har genomgående en lite mer tilltagen längd (77cm i storlek 50), breda och rullade slag samt patch pockets. De har ett handsytt knapphål i kavajslaget och är genomgående halvfodrade. Kavajernas silhuett är inspirerad av klassiskt skrädderi och något generösare än mycket av dagens kavajer på marknaden för ett renare fall. 

 

Brun flanell från Fox Brothers i en full kanvas-konstruktion med rullad 3-knäppning och handsytt knapphål i slaget.

Den dubbelknäppta kavajen var vår personliga favorit. (även översta bilden)

Kavajerna är genomgående halvfodrade vilket passar väldigt väl ihop med den lätta italienska konstruktionen och de grövre brittiska tygerna.

Kostymbyxorna har man valt att göra lite mer generösa i vidd och midjehöjd för att harmonisera med silhuetten från kavajerna. Det gör att kavajknäppningen hamnar ca 2 cm över byxmidjan och ger ett rent intryck utan skjorta mellan kavaj och byxmidja. 

Vad som kanske är mest imponerande är prisbilden på kollektionen om man ser till konstruktionen och tygvalen. Kavajerna i Fox Brothers flanell kostar 6 950 kr och kostymerna ligger på mellan 7 950 - 9 600 kr. 

Tygvalen känns klassiska och lättburna för säsongen med en färgpalett som sträcker sig från mellangrått till blått, brunt och grönt. De lite tyngre flanellerna bidrar till att skapa form och inte minst ett utmärkt fall till kavajen. Bland kostymerna hittar vi även en Glencheck i lite lättare flanellkvalitet samt brun Birdseye från Vitale Barberis samt en mörkblå high twist wool från Fox. 

Vi träffade Andreas Larsson, Creative Manager på Berg & Berg dagen efter lanseringen av kollektionen och redan första dygnet hade man sålt 25% vilket ledde till att en av kavajerna helt sålde slut innan vi hunnit publicera artikeln. 

 

Mörkblå kostym i Fox Brothers high twist wool. Ett utmärkt alternativ om man exempelvis reser då det skrynklar minimalt.

Detaljbild på tyget.

Grå glencheck i en lättare flanell från Vitale Barberis.

Här kombinerat med en stickad pikétröja.

Klassisk höstkostym i grå flanell på 370gr/m från Fox Brothers.

Andreas Larsson, Creative Manager på Berg & Berg. (Foto: Milad Abedi)

Om man är intresserad av att titta närmare på Berg & Bergs nya kollektion av Tailoring så kommer företaget ha en Trunk Show på Hotell Riddargatan i Stockholm den 6:e december där man har möjlighet att prova plaggen på plats. Vill man boka en tid gör man det enklast med Andreas på andreas@bergbergstore.com.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj Kostym

Andra artiklar om varumärkena: Berg & Berg
#1 Solsidan säger
2017-11-22 11:16 - Anmäl

Har ju allt #menswear önskar med tilltagen kavajlängd, högre midja och generösare benvidd. Men jag tycker ändå inte det ser så vasst ut. Ser lagom pösigt ut på modellen. Får vänta tills Herr Weinås tar på sig plaggen och visar hur det ska se ut!
#2 random säger
2017-11-22 11:59 - Anmäl

Jag köpte den grå kostymen - riktigt grymt tyg och imponerande kvalitet för priset. Jag behöver dock byta upp storleken från 48 till 50 då byxorna var väl tighta. Men kvalitetsmässigt var både byxor och kavaj riktigt imponerande.
#3 Bruno säger
2017-11-22 12:58 - Anmäl

Ligger inte gorgen väldigt högt upp? Intrycket blir som att kavajen dras bakåt. Hantverket kan jag inte bedöma. Instämmer med #1 angående passformen. Fina tyger!
#4 Philip säger
2017-11-22 13:00 - Anmäl

#1 Håller med. Hade velat se att de iallafall hade tagit in midjan en aning för att ge en mer harmoniserad siluett och ett smalare intryck.
#5 Silver säger
2017-11-22 13:14 - Anmäl

#4 - Ta in midjan med vilken sömsmån? Och ett smalare intryck? För ett smalare intryck behövs elastane.
#6 Soccercalle säger
2017-11-22 13:19 - Anmäl

Jag gillade den dubbelknäppta gråblå flanellkavajen. Trist att den inte fanns i full kostym. Byxorna hade ju gått bra att ha separat.
#7 Carl säger
2017-11-22 13:46 - Anmäl

Ser jättefint ut. Älskar tygerna och utseendet.
Men kan vi inte en gång för alla sätta ner foten och bestämma att det inte är snyggt med polokragen utanpå kavajens slag?
#8 OlleBolle säger
2017-11-22 13:50 - Anmäl

För hög gorge, på tok för kort kavaj och för tajta byxor. Inte lika illa som Tiger e.dyl. givetvis, men häpnar över att de sålt så bra med tanke på tråkigt snitt.
#9 OlleBolle säger
2017-11-22 13:53 - Anmäl

Modellerna har även för korta skjortor, vilket ger vid handen (ursäkta ofrivillig ordvits) att kavajärmarna är för korta.
#10 Andreas Weinås säger
2017-11-22 14:15 - Anmäl

#7 - Varför är det viktigt att alla skall enas och tycka samma? Hur man väljer att ha sin krage är väl upp till var och en och har väldigt lite att göra med produkterna detta inlägg handlar om.

#8 & 9 - Jag reflektera själv över detta när jag först såg bilderna men efter att tittat närmare såg jag att det rör sig snarare om att modellen har något längre armar än genomsnitt. Tittar man på kavajens längd i förhållande till helkropp är den absolut inte kort. (77cm kavajlängd på en modell som är 185cm lång)

Proportioner är såklart något som ofta kan strula till det vilket gör att man bör titta på själva måtten. Där ser man att kavajerna är med marginal längre än den absoluta majoriteten på marknaden.
#11 Nicke säger
2017-11-22 14:29 - Anmäl

370gr/m från Fox Brothers ser riktigt bra ut ut!
#12 random säger
2017-11-22 15:50 - Anmäl

Jag har som sagt prövat stl 48 i kavaj. Jag är 181 cm. Kavajärmen hade en väldigt bra längd på mig när jag hade en måttsydd skjorta på mig. Skjortan jag använde när jag provade kavajen har en ärmlängd på 66,3 cm mätt från skjortans axel.

Kavajen hade även bra längd som helhet och täckte hela min rumpa.

Höjden på gorgen var inget jag tyckte avvek något nämnvärt utan passade bra med skärningen i övrigt. Möjligtvis kan den va aningen lägre.
#13 filip säger
2017-11-22 19:02 - Anmäl

Den bruna kavajen såg enormt trevlig ut! Good job.

Nu är jag inte så tekniskt kunnig men det ser ut som den lodrät gående "randen" har blivit nypt under bröstfickan på just den kavajen? (Bild #2) Eller är det en mösterpassningsteknik som behövs?
#14 Andreas Weinås säger
2017-11-22 20:31 - Anmäl

#13 - Angående effekten så är beror det på kavajens insnitt i framstycket. Att den bruna kavajen är den enda där det syns tydligt beror på att mönstret är mer avslöjande. De är alla sydda på samma sätt och det enda sätt att undvika detta med en ruta av den här karaktären är att göra kavajer utan insnitt i framstycket (Typiskt för Florentiskt skrädderi). Tyvärr är det näst intill omöjligt i en industriell produktion då man förlorar mycket av formen (insvängningen från bröst till midja framför allt) då man inte skär till ett mönster för varje individuell kund. Sen ligger det överlag betydligt mer tid på press av kavajer inom skräddarsytt där kavajen formas genom värmen och ångan från ett strykjärn.
#15 Sartorial Student säger
2017-11-22 21:06 - Anmäl

Blir lika glad varje gång Berg & Berg släpper nått nytt, spot on som vanligt! Dessutom väldigt kul att läsa att grejerna säljer bra, får en tanke om att det ligger mycket slit bakom. Sen är en personlig önskan att deras nästa kollektion kommer i strl 44 så att vi med en något mer smurflik kroppshydda också får ta del av godsakerna.
#16 Zeraelol säger
2017-11-22 23:52 - Anmäl

Det enda jag har att anmärka på är den, i mitt tycke, alldeles för höga gorgen och att kavajen till en början ser för kort ut pga modellens extremt långa armar. Den lite lägre knappositionen tillsammans med de högre byxorna är riktigt snyggt. Inte varje dag man ser sån här skärning på RTW-kostymer. Bra jobbat Andreas!
#17 Erik säger
2017-11-23 09:09 - Anmäl

Synd att det är utanpåliggande fickor! Blir inget köp för oss som bär kostymen i arbetet.
#18 Karl säger
2017-11-23 09:42 - Anmäl

#7 och #10

Jag håller med Andreas om att det är upp till var och en hur de vill ha sin krage. Eller om de vill ha poloskjorta till kostym. Just polokragen utanpå kavajen är ett intressant exempel, eftersom det är en så otroligt tydlig trend, snarare än något som har med personlig stil och smak att göra (om det nu finns en motsättning). För ett par år sedan var det "ingens" inom #menswear personliga stil att ha polokrage utanpå kavajen, idag är det "allas". För mig är detta inget negativt, det är så "personlig" stil och smak fungerar, även inom #menswear. Det är därför fascinerande att så många inom just menswear envisas med att förneka hur trendstyrt det är.
#19 Carll säger
2017-11-25 21:23 - Anmäl

Tycker det ser rätt trevligt ut! Sedan är nog Berg & Bergs texter om kollektionen bland det mest #menswear-ängsliga jag någonsin läst. Saker som "a manufacturer located between Florence and Naples" (det är alltså nästan 50 mil mellan städerna..) och "a classic, modern silhouette" (???) blir ju bara komiskt, och extremt intetsägande.
#20 Zeraselol säger
2017-11-28 15:50 - Anmäl

# 19
Skriver man "a manufacturer located between Florence and Naples" måste man väl göra det med en hel del gnutta självdistans och ironi, no?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen