Manolo logotype

Ring Jacket Höst/Vinter 2017

Idag skall vi titta närmare på ett av våra absoluta favoritvarumärken här på Manolo. Det rör sig om japanska Ring Jacket som sedan ett par år tillbaka även erbjuder en internationell kollektion för framför allt Europa och USA. Vi har tittat närmare på höstens lookbook och blev inte besvikna.

Ring Jacket International är egentligen i första hand en praktisk lösning från företagets sida för att enkelt kunna säljas till västvärlden. Det är ett amerikanskt bolag som sköter distrubution, inköp och kundrelationer med återförsäljare men produkterna produceras fortfarande i samma fabrik i Japan. Kollektionen för den internationella marknaden är även anpassad i mått med längre kavajer och större storlekar. Vad Ring Jacket lyckats så otroligt bra med i sin konfektion är enligt mig hur man blandar klassiskt skrädderi (företaget har producerat full kanvas-kavajer och kostymer sen 1950-talet) med moderna och lekfulla inslag. Det ligger mindre fokus på antal handsydda detaljer och istället mer på tillskärning, passform och tyger. 

Man arbetar med flera av världens främsta väverier som Loro Piana och Fox Flannel men vad man kanske är mest förknippad med är sina egenutvecklade tyger. Serien Balloon innehåller flera av dessa och sträcker sig från kavajer i high twist wools (påminner om fresco i funktionen) till grövre ullkvaliteter för ytterplagg.

Färgmässigt är höstens kollektion relativt mörk och återhållsam med stort fokus på marinblått, grafitgrått och brunt. Det kan låta tråkigt men det är också därför varumärkets produkter ofta är så enkla att kombinera med övriga garderoben. Som värstingmodeller finns ett par större rutor i exempelvis Glencheck men annars är det snarare textur än stora mönster man använder sig av för att skapa ett liv till tyget. 

Ring Jacket finns sen ett år tillbaka på Lund & Lund i Stockholm och för denna hösten även på Spiga 3 i Göteborg. 

 

Grå kostym i Nail head-struktur med grövre polotröja.

Hundtandsmönstrad kostym i egna kvalitén Calm Twist. Finns att köpa på Lund & Lund.

Diskret Glencheck i samma kvalitet och i dubbelknäppt utförande.

Grå kavaj i klassiskt Glencheckmönster ur Balloon-serien med svart polotröja.

Grå Birdseye i Balloon fabric.

Ett av Ring Jackets ledigare plagg är deras A-1 Blouson.

Balloon Jacket i mörkblått tillsammans med jeans och skjorta som går i samma ton.

Dubbelknäppt kostym med polotröja ton-i-ton.

Marinblå Polo Coat i tyg från Balloon-serien. Finns hos både Lund & Lund och Spiga 3.

Brun kavaj med blå windowpane-ruta.

Brun dubbelknäppt kavaj.

Fantastisk dubbelknäppt knytrock med raglanaxel i brun hundtand.

Ljusare kavaj med windowpaneruta.

Beige dubbelknäppt kostym i ull.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj Kostym

#1 Jocke säger
2017-11-16 13:18 - Anmäl

Detta är löjligt bra. Gillar också att stylingen känns bärbar, till skillnad från många andra märken som har fina grejor men hemsk styling.
#2 Gubben säger
2017-11-16 15:24 - Anmäl

Snyggt, propert - härliga längder
#3 random säger
2017-11-16 16:47 - Anmäl

Den där knytrocken ser helt fantastisk ut. Dock måste jag tyvärr säga att denna lookbook tydligt visar varför mörka bakgrunder inte är fördelaktigt för att visa upp kläder.
#4 Hedåsgatan säger
2017-11-16 17:21 - Anmäl

Hej

Snygga bilder men frågan är ifall prislapp på 13k för en kavaj och 18k för en kostym ger så mycket mera bang för pengarna jämfört med andra? Tänker allt från SS till Gabo eller OJ
#5 Julius säger
2017-11-16 17:43 - Anmäl

Snyggt men väldigt kort. Särskilt den mörkblåa dubbelknäppta kostymen och rockarna. Har mycket svårt för rockar som slutar ovanför knäna. Men klädernas storlek är nog anpassade för den asiatiska marknaden.
#6 Skippers Pipe säger
2017-11-16 21:32 - Anmäl

Äntligen rätt längd på alla kavajerna.
#7 Fredrik säger
2017-11-16 21:44 - Anmäl

För upphajpat för den prislappen? Varför inte göra själv med mtm/bespoke i de billigare klasserna...
#8 Andreas Weinås säger
2017-11-17 00:48 - Anmäl

#4 - Vad man gillar är såklart subjektivt och pga det även vad man finner prisvärt. Gillar man SS, Gabo eller OJ så är de alla fina tillverkare i respektive prisklass men kvalitetsmässigt ligger Ring Jacket på en helt annan nivå än de företagen. Sen om det är värt 13tkr för en kavaj eller inte är upp till var och en att avgöra.

#7 - Tyvärr behöver det inte vara så enkelt. Att göra måttsytt eller Bespoke öppnar för fler möjligheter men det är inte alltid så att man blir 100% nöjd vid första beställningen. Jag är exempelvis inte i närheten av lika nöjd med passformen eller snittet på min första Bespokekostym från Zaremba som jag är med mina RTW från Ring Jacket.

Jag har sytt upp kavajer och kostymer i näst intill alla prisklasser från limmat hos Brothers till helt handsytt av Cesare Attolini och kan säga att mina kavajer och kostymer från Ring Jacket fortfarande är några av de plagg jag trivs bäst i. MTM och Bespoke inkluderat.
#9 Fredrik säger
2017-11-17 10:33 - Anmäl

#7
Vet inte om man ska ta det som credd till RJ eller en pik(konstruktiv sådan) åt dina mtm/bespoke tillverkare...
#10 Andreas Weinås säger
2017-11-17 11:26 - Anmäl

#9 - Det är inte menat som pik utan mer en verklighet för många. MTM/Bespoke har den högsta potentialen i vad man kan göra men då man så att säga startar med ett blankt papper kan det ta några försök att få till perfekt. Mina sista produkter från Zaremba är jag jättenöjd med men det har varit en utveckling att hitta rätt form och modell. Därför tycker jag att när något sitter väldigt bra i RTW behöver det inte underskattas.

Sen behöver inte RJ sitta lika bra på andra som det råkar göra på mig och har man en besvärlig kropp kanske MTM är enda alternativet men jag tycker fortfarande slutresultatet är viktigast oavsett mått eller RTW. Sen vill många kunder dessutom kunna få ett plagg direkt utan 6-8 veckor (eller med Bespoke; månaders) väntan.

Det ena behöver inte utesluta det andra men min poäng var helt enkelt att RTW som sitter bra har en rimlig plats på marknaden även i samma prisklass som MTM. Jag vet av erfarenhet att det är svårt att förställa sig hur en tygbit på 10x10cm kommer te sig i full kostym och här fyller RTW en viktig funktion genom att ge en tydlig bild av det färdiga plagget med allt från tyg till detaljer och snitt.
#11 JB säger
2017-11-17 11:56 - Anmäl

#7 Nu vet jag inte exakt vilka du syftar på med "de billigare klasserna" men jag har hängt på mig en ring jacket som var aningen liten på Lund & Lund och den kändes ändå bättre och mer följsam än kavajer jag har måttat både från ställen som Brothers och betydligt dyrare tillverkare.
RTW med så här bra konstruktion till det priset är svårt att hitta och som Andreas säger är faktument att det är måttat eller bespoke ingen garanti för att du blir 100% nöjd, tvärtom är det svårt att veta hur slutprodukten blir. Det är lite learning by doing.
#12 Fredrik säger
2017-11-17 14:00 - Anmäl

#10 Tack för bra och utförligt svar Andreas, du har torrt om fötterna och ger en tydlig bild av vad du menar. Jag förstår ditt argument nu och håller med om skillnaden.

#11 Tack för inlägget som stärker Andreas tes.

Oavsett vad man kan tycka om olika kvalitéer gör detta att jag blir lite fundersam till MTM/Bespoke. Oavsett om det är en lärande process(vilket låter högst rimligt) saknar jag förståelse för hur man som MTM/bespoke-makare kan tycka det känns ok/bra att det finns RTW som är bättre än ens eget arbete. Som sagt, jag förstår att så är fallet, men blir skeptisk till MTM/Bespoke-"epertisen" när detta uppdagar sig. Sen är allting inte svart eller vitt, men jag tycker detta är en tankeställare iallafall.
#13 RHB säger
2017-11-19 23:29 - Anmäl

Tack för bra jobb här på Manolo och alltid väldigt bra artiklar!

Väldigt intressant diskussion här om RTW och MTM/Bespoke....
Ring jacket har en fantastiskt fin detaljnivå, snitt, arbete etc... och jag önskar verkligen att jag kunde använda deras RTW.

När jag testar deras modeller så sitter de skit på mig, visst jag är lite kortare, har olika lutningar på axlar och en bakåtlutad kroppshållning. Jag måste har MTM/Bespoke för att jag ska vara nöjd (oavsett prisklass, så blir det bättre än RTW).

Jag skulle spontant dementera alla kommentarer om att det "helt plötsligt" inte skulle vara värt MTM/Bespoke mot Ringjackets RTW som har "fantastisk" bra passform, tillskärning etc.

Att Herr Weinås tycker Ring jacket sitter som ett smäck och det är bland det bästa han någonsin haft, det säger jag inte mycket om. Det är bara kul för honom att han hittat en perfekt passform på kavaj.

Det man ska fråga sig är hur många procent av Sveriges män som har exakt samma kroppsmått som Weinås!? Kan det vara 1%!? Säg att 5% har ganska snarlika kroppsmått, det skulle innebära att 95% kan hitta bättre....

Kanske MTM/Bespoke?

Ciao
#14 Andreas Weinås säger
2017-11-20 10:41 - Anmäl

#13 - Absolut har du en poäng i det och att det sitter bra på mig har ju självklart inte med hur det sitter på någon annan. Vad jag syftade till var bara att det är dumt att avfärda all RTW av hög kvalitet för att man teoretiskt kan köpa måttsytt till samma pengar. Det är två helt olika produkter med olika för- och nackdelar.

Sen håller jag helt med om att det för vissa personer med en svårare kroppsform är närmast nödvändigt med MTM eller Bespoke för att kunna uppnå ett perfekt resultat. Tyvärr är det ganska många som kan intyga att det ofta kan ta mer än en beställning för att uppnå.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen