Manolo logotype

Stilstudie - Shaggy Dog-tröjan

Foto: Jamie Ferguson

Tidigare i höstas så skrev jag om trender inom menswear här på Manolo. En trend som jag inte nämnde men som jag sett, speciellt i närtid när det har börjat bli lite kallare, är den så kallade Shaggy Dog-tröjan. Därför tänkte vi idag titta lite närmare på denna mysiga tröja.

Liksom i fallet med de andra trender jag skrev om tidigare så kan man börja se när så kallade early adopters och personer i modebranschen börjat bära ett plagg att det kan bli början på en trend. I fallet med Shaggy Dog-tröjan tror jag personligen inte att det blir en bred trend. Det är ändå intressant att nämna då jag de senaste veckorna sett rätt så många personer bära just detta plagg. Jag bad flera av dem att medverka och visa upp sig i dessa tröjor men de avböjde då de ibland annat jobbar åt företag och varumärken som inte säljer detta plagg.

 

En klassisk annons för tröjorna.

Så som namnet antyder så påminner denna tröja om pälsen på en ovårdad hund. Den är ullig, och lite ojämn. Tröjorna kommer ursprungligen från Shetlandsöarna utanför Skottland där ullinustrin förutom fisket varit den stora näringen i generationer. Det har stickats varma tröjor på öarna med en lite sträv känsla hur länge som helst. Det anrika IVY märket J.Press sägs vara den som gav namn åt Shaggy Dog-tröjan då de tidigt sålde en borstad lite mjukare variant av tröjor från Shetlandsöarna. Detta plagg förknippar många också med just J.Press även om många säljer dem idag. Det har kommit att bli en av hörnstenarna i en äkta IVY-garderob och har synts på stilikoner som bland annat JFK.

 

Från filmen Making the Grade från 1984.

En anledning till att den blivit så populär idag hänger nog ihop med att IVY- och Preppytrenden återigen blivit så populär. Preppytrenden har länge varit populär men då talar vi om en mer kommersiell och lite tillrättalagd preppystil skapad av livsstilsmärken. De senaste åren har fokus hamnat på en mer genuin och äkta still lik den som faktiskt bars på campus och skolor i New England när det begav sig. Just Shaggy Dog-tröjan är ett plagg som ofta ses på äldre bilder vilket för den eftertraktad för dem som vill skapa en ursprunglig IVY-stil.

 

Gerry a.k.a @gezzaseys från Melbourne i en gul version av plagget.

Klassisk Shggy dog från ursprungstillverkaren J Press.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: J.Press
#1 Måns säger
2017-11-15 12:43 - Anmäl

Kul! Alltid lär man sig nåt nytt.
#2 Henrik säger
2017-11-15 18:24 - Anmäl

Finns det att köpa någonstans i Sverige eller Danmark? Hittar själv ingen butik.
#3 KJ säger
2017-11-16 07:16 - Anmäl

Linnegatan 2 säljer en från Aspesi. Köpte själv en för någon vecka sedan och är väldigt nöjd!
#4 FW-190 säger
2017-11-16 19:28 - Anmäl

Finns det någon som helst anledning att skriva ordet "ivy" (som f.ö. betyder murgröna) med versaler?
#5 Magnus säger
2017-11-16 19:50 - Anmäl

#3 - hurdan är färgen, passformen och tjockleken samt värmen - ull kan ju bli väldigt varmt i varma hus etc.
#6 KJ säger
2017-11-20 10:36 - Anmäl

#5 - Finns i ljusgrå och mossgrönt med inslag av grått. Passformen är helt klart smal. Vill man att den ska sitta lite lösare behöver man gå upp i storlek.

Tröjan är ganska tjock så jag tycker det är bra att passformen är smal, annars hade det blivit väldigt bylsigt under min rock. Jag har haft den på kontoret två gånger, men det blir nästan för varmt. Perferkt om man är ute och går en kylig dag dock.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen