Manolo logotype

Suitsupply Jort Collection AW 2017 - The Revenge Of The Yuppies

Suitsupply har vuxit fram som en av de starkaste aktörerna för prisvärda kostymer de senaste åren och planerar runt årsskiftet att öppna sin första butik i Stockholm. Nyligen lanserade man höstens Jort Collection där man hyllar återkomsten av Yuppien.

Till en början kan det vara på sin plats att förklara vad (eller närmare bestämt vem) Jort är. Jort Kelder är en av Nederländernas största tv-personligheter som började sin karriär som redaktör för tidningen Quote 1990 för att sedan avancera till chefsredaktör innan han i början av 2000-talet blev programledare för flera kända produktioner. Han har varit ambassadör för en av Suitsupplys premiumlinjer som även bär hans namn i ett antal år där han medverkat som modell i flera kampanjer. 

Vad som skiljer linjen Jort från mycket av det övriga utbudet är att alla kavajer, rockar och kostymer genomgående har en full kanvas-konstruktion och erbjuds i företagets exklusivaste tygval. Prisnivån ligger därför något högre på runt 7 299 - 7 999kr för kostymer och rockar, 4 199 - 5 199kr för kavajer, 1 899 kr för byxor och 1 599kr för skjortor. 

För hösten 2017 har man inspirerats av 1980-talets Yuppie-era. Det var i oktober exakt 30 år sedan svarta måndagen då börsen rasade och var början på slutet för the Young, Urban Professionals. 

De två starkaste inspirationskällorna kommer från filmens värld och vi talar såklart om karaktärerna Gordon Gekko från filmen Wall Street samt Patrick Bateman från American Psycho. 

 

Jort Kelder som Patrick Bateman.

Vi ser mycket kritstreck, rutor, färgglada hängslen och inte minst kontrastkragar på skjortorna. Även om kollektionen är inspirerad av 80-talets Yuppies så ser vi en markant skillnad i såväl silhuett som passform. Kollektionen domineras av ett smalt och kontemporärt snitt med mjuka axelkonstruktioner vilket skiljer sig ganska mycket från dåtidens mer generösa passformer och inte sällan uppbyggda axlar. 

Kvalitetsmässigt är det inget snack om att en produkt i full kanvas-konstruktion med tyger från de främsta italienska väverierna för under 8 000kr känns väldigt konkurrenskraftigt. Det är framför allt kul att se att Jort-linjen erbjuder även uddakavajer (till skillnad från andra premiumlinjen La Spalla) vilket gör att man kan komma ner ytterligare i pris. Sen att företaget från start valt att arbeta med en bred storlekssortering med lång/kortstorlekar är också positivt. 

 

Ljus kashmirrock.

Dubbelknäppt kritstrecksrandig kostym.

Dubbelknäppta kostymen ovan i en ull/silkes-blandning.

Tredelade kostymer i ull/kashmir/silke.

Enkelknäppt rock i kashmir/mohair-blandning.

Vi hittar även en marinblå smoking i 100% silke med breda sjalslag i kollektionen.

Klassisk skjorta med kontrasterande krage och manschett.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Daniel säger
2017-11-13 12:37 - Anmäl

Tack för att ni skrev runt årsskiftet. På flera ställen har man skrivet september. Moods hemsida m.m. Mailar man och frågar så är det ingen som ger svar.

Verkligen välkommet tillskott. Synd bara att deras kavajar fortfarande är så strama över bröstet
#2 Parly säger
2017-11-13 15:23 - Anmäl

Ett stramt... nja.
#3 Måns säger
2017-11-13 15:56 - Anmäl

Och att byxorna i storlek 50 mäter 58 cm runt låren. Vem har så magra ben idag?
#4 Fundersam säger
2017-11-13 17:15 - Anmäl

Så, istället för att sälja kostymer med hjälp av nakna kvinnokroppar, har Suitsupply gått vidare till att marknadsföra sig med hjälp av en (fiktiv) seriemördare känd för att mörda kvinnor under bestialiska former? I mitt tycke är det högst osmakligt att låta en klädmodell posera med en regnjacka och en yxa, som en uppenbar anspelning på ett av morden i filmen. I synnerhet om man betänker att den typen av besinningslöst våld faktiskt förekommer i verkligheten (jfr. t.ex. den medialt mycket uppmärksammade mordutredning som för närvarande pågår i Danmark).
#5 Christer Fugelsang säger
2017-11-13 19:41 - Anmäl

"Kära Elsa,

Om inte Suit Supply öppnar nu runt årskiftet så kommer dom iaf öppna runt nästa årsskifte."
#6 Timothy säger
2017-11-13 20:04 - Anmäl

Oj... här var det någon som blev kränkt.
Bilderna är en parodi på två mycket kända filmer där trenden som nämns i artikeln är en stor del av dem.
Med ditt resonemang så skulle man helst förbjuda den filmen då? Och alla annan film som anspelar på hemskheter som händer i verkligheten.

Nej, sluta bli kränkt.
Man behöver inte tolka det som att Suitsupply uppmanar en att utföra vare sig seriemord på kvinnor eller fiffla med pengar bara för att man parodiserar två filmer i sin reklamkampanj.Citat:
Så, istället för att sälja kostymer med hjälp av nakna kvinnokroppar, har Suitsupply gått vidare till att marknadsföra sig med hjälp av en (fiktiv) seriemördare känd för att mörda kvinnor under bestialiska former? I mitt tycke är det högst osmakligt att låta en klädmodell posera med en regnjacka och en yxa, som en uppenbar anspelning på ett av morden i filmen. I synnerhet om man betänker att den typen av besinningslöst våld faktiskt förekommer i verkligheten (jfr. t.ex. den medialt mycket uppmärksammade mordutredning som för närvarande pågår i Danmark).
#7 Impulsiv säger
2017-11-13 20:57 - Anmäl

#4 Jag presenterar för er den kontemporära mannen i sin kvintessens.
#8 Antiglobalist säger
2017-11-13 21:05 - Anmäl

Jag får Dressmannvibbar av detta. Kan bero på att den där Jort ser så norsk ut. Eller inte. Tajt, kort och inte ett frontveck i sikte. Det blir nja här med.

#3 Undertecknad är 45 år, 180cm och mäter 50 cm runt låren.
#9 Magnus säger
2017-11-13 21:28 - Anmäl

De svarar på en kommentar på deras Instagramkonto så här: "the Stockholm location should be open around February of 2018. Once we have a set date it will be posted on our website."
#10 random säger
2017-11-14 10:50 - Anmäl

#9: För inte så länge sen klistrades det upp affischer i skyltfönstret på deras lokal i MOOD så kanske är sannolikt med februari. Undrar dock vem det är som ansvarat för detta då det är som #1 skrivit uselt med information för nyfikna kunder och när Manolo skrev om det var det ju sagt september/oktober. 6 månaders försening känns rätt anmärkningsvärt.
#11 Fundersam säger
2017-11-14 12:38 - Anmäl

#6: Vem har pratat om förbud? Jag har aldrig förespråkat ett förbud, bara uttryckt min åsikt om kampanjen. Suitsupply har precis lika stor rätt att göra en osmaklig kampanj som jag har rätt att kritisera den.

I min värld är det en tämligen stor skillnad mellan att se en film om en seriemördare och att köpa kläder i syfte att se ut som en. Jag tror inte heller att Suitsupply på allvar hoppas att deras kunder skall använda regnkappan som ett brottsverktyg, men samtidigt blir inte jag speciellt köpsugen av nedanstående texter från kampanjen:

"När ditt förstånd glider, kan en bra kostym, en krispig, välpressad skjorta och ett par hängslen för att hålla allt samman utgöra en skräddarsydd rökridå, som hjälper ett underligt beteende att gå obemärkt förbi. En skarp, halvtransparent regnrock är också stilfull nog att ta ögonen från din yxa."

"Det finns stunder i livet då du verkligen inte vill bli nedstänkt. Ta på den här häftiga kappan, inspirerad av American Psychos Patrick Bateman. I filmen från år 2000, baserad på boken med samma namn av Bret Easton Ellis, lämnar Bateman en brottsplats utan ett spår av blod på sin rena, halvtransparenta rock. Som hyllning till denna kultfilm har vi skapat detta plagg i begränsad utgåva. Naturligtvis ger den inte bara stänkskydd - vi har tänkt på allt - i transparent akryl med noggranna inre sömmar. För när allt kommer omkring är det ju detaljerna som avgör."

Det är naturligtvis upp till varje vuxen konsument att själv ta ställning till om man vill köpa plagg med denna marknadsföring. Jag vill det inte, vilket var vad jag ville uttrycka med min ursprungliga kommentar.
#12 Helmer säger
2017-11-14 22:11 - Anmäl

#11
Hear, hear!
#13 egon säger
2017-11-15 14:47 - Anmäl

I grunden är väl Suit Supply bara ett helt sjukt töntigt företag som råkar ha en bra produkt. Det här är ytterligare ett exempel på det. Tror inte deras marknadsföring kommer fungera så bra i Sverige.
#14 AO säger
2017-11-16 11:40 - Anmäl

De behöver inte mer marknadsföring än sin produkt. När konkurrenterna år 2017 tar 5000-7000kr för en kostym i limmad konstruktion, halvdana tyger och hockeytränar-/mellanchefspassform så räcker det med en mycket bättre produkt till ett lägre pris. Lite naken hud diversifierar bara målgruppen, det är inte bra för blodtrycket att jaga upp sig i onödan ifall man nu ändå inte tar åt sig.
#15 Steve säger
2017-11-19 12:59 - Anmäl

@14,

Precis, OJ, Tiger, Lindeberg sover knappast bra om nätterna nu. SS krossar dom alla med sin helt överlägsna pris/kvalitets ratio.
#16 Jocke säger
2017-11-20 10:58 - Anmäl

Jag har handlat från suit supply i 5-6 år och jag tycker de i allt större utsträckning börjat lida av samma problematik som många märken av lägre prisklass än de också gör - samma modell av kavaj t.e.x i samma storlek sitter helt olika och kan ibland diffa uppåt en hel storlek beroende på vilket tyg och vilken säsong man handlar.
#17 egon säger
2017-11-20 22:48 - Anmäl

#16: jag kan tänka mig att det är ett problem som uppstår i takt med att de växer och måste skaffa nya leverantörer som gör allting lite annorlunda.

Jag tror det kommer gå jättebra för SS i Sverige, men jag tror det hade gått ännu bättre om de hade haft en annan marknadsföring. Samtidigt är det säkert alldeles för dyrt att ta fram för en så liten marknad. Tror Rose & Borns kunder kommer strömma till SS.
#18 Carrakkas säger
2017-11-21 12:28 - Anmäl

Varför är S/S alltid så sunkigt? Först var det så sexistiskt att en som aldrig brukar bekymras över sådant blev lite illa tillmods och nu ersätter dom det med en gubbe som snortar kokain på bilderna och klär ut sig som Bateman.. Det är bara så himla märkligt.

Nej, jag är inte kränkt "Timothy".
#19 Jocke säger
2017-11-21 16:08 - Anmäl

#17 Jag har ingen som helst koll på vad det är för kvalitet på R&Bs kavajer och kostymer (limmat, halvkanvas, full kanvas, nån som vet?) men jag personligen föredrar deras styling generellt. De lider dock av samma korta och tajta snitt som SS och de flesta andra med.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.