Manolo logotype

Reflektion - Glöm inte underkläderna

Ett område som fått relativt litet utrymme här på Manolo är underkläder. Vi har förvisso skrivit om kvalitetsstrumpor vid enstaka tillfällen men sällan övriga plagg som kalsonger, undertröjor etc. Många stilintresserade män prioriterar medvetet eller omedvetet bort de viktiga underkläderna. Varför skall man lägga pengar på dessa kanske vissa tänker? Svaret är enkelt; det rör sig ju trots allt om det plagg vi ha närmast kroppen. Idag tänkte vi kika lite närmare på detta bortglömda område och ge er lite tips.

Till att börja med skall sägas att underkläder och smak är något subjektivt. Vad en person gillar ratar en annan. Jag personligen är en boxershorts person som gillar de lite lösare och klassiska varianterna i bra bomull och trivs inte alls i briefs eller trunks. Många av mina vänner skrattar åt det och kallar det gubbigt men som sagt, det är en smaksak. Vilken modell man föredrar spelar ingen roll, det är kvaliteten som är det viktiga. För som nämndes ovan så är underkläder de facto det plagg vi bär närmast kroppen och då tycker jag att man skall välja bra och sköna material, det är ni värda. Helt ovetenskapligt tror jag att många män "fuskar" lite med billigare kalsonger och strumpor med motiveringen "det syns ju knappt ändå"?! Vem lurar ni?

Jag har all respekt för att man inte vill spendera hur mycket pengar som helst men tänk såhär: ett par billiga kalsonger med någon polyesterblandning eller enklare bomull kostar säg 99 spänn och ett par bra i pimabomull kostar 399 kr. Fyra gånger mer är så klart mycket men ett par kalsonger som bärs en gång i veckan håller lätt 75 tvättar, det vill säga 1,5 år eller mer. Utslaget på detta så blir det inte mycket pengar.

Känslan av ett par bra kalsonger är trevlig. Det är också respektfullt gentemot ens partner att inte bara bära hela och rena underkläder utan också snygga.

 

Vita klassiska boxers från Derek Rose.

När det kommer till val av tillverkare så är mina råd: undvika alla med varumärke skrivet på resåret eller har tokroliga färger av estetiska skäl samt så klart alla konstblandningar och de med dålig skärning.

Satsa på en specialist! Någon som främst gör underkläder och gjort det länge gör det nog bra. Jag erkänner att jag inte är någon expert på området med jag har köpt några olika märken genom åren för att testa och vill av egen erfarenhet lyfta fram några märken så som Sunspel, Zimmerli, Merz B Schwanen och Derek Rose. Sen har jag efter tips från en bekant hört gott om Handvaerks kalsonger.

 

Kalsonger frå Handvaerk.

Konstnären Andy Warhol beskriver detaljerat i sin bok The Philosophy of Andy Warhol hans relation till Jockey´s kalsonger. Hans favorit från Jockey, de vita briefsen såldes i tre-pack och man visste precis vad man fick, en tidlös klassiker.

Om jag någonsin skriver en bok kanske inte det kommer nämnas vilka boxershorts jag väljer. Men om så skulle ske så skulle det stå att Brooks Brothers klassiska vida boxershorts i oxfordtyg numera blivit utkonkurrerade av Sunspel.

Diskret modell från Sunspel.

Diskret undertröja från Merz B Schwanen

Tank top från Zimmerli-

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Soccercalle säger
2017-11-08 11:42 - Anmäl

Och en lika viktig fråga som boxers eller briefs är ju om man ska ha en v-ringad t-shirt under skjortan eller inte. Själv har jag vacklat fram och tillbaka. När jag hade strykfria Eton-skjortor (som inte andas perfekt pga behandlingen) så hade jag t-shirt men när jag nu mest har "vanliga" skjortor föredrar jag att vara commando under. Innan jag vågade ta det steget behövde jag dock först hitta en Deo som inte gav gula fläckor men ändå var effektiv.
#2 Realist säger
2017-11-08 13:45 - Anmäl

""det syns ju knappt ändå"?! Vem lurar ni?"

Jag lurar ingen. Jag visar definitivt inte mina kalsonger offentligt eller på kontoret...

Skämt åsido.

Att motivera köp av kalsonger för ett 4 ggr högre pris med med logiken, "per tvätt blir det inte så mycket" (har dessutom haft många billiga kalsonger som hållit i bra många fler tvättar än 75, så att säga att de dyrare håller längre är inte applicerbart) håller inte. Oavsett hur många tvättar de klarar är priset fortfarande 4 ggr högre. Vem försöker du lura?

Nej, detta handlar enbart om känsla. Att vara en individ som gör medvetna (och exklusiva?) val. Och det har jag absolut inget emot, utan stödjer till fullo!
#3 random säger
2017-11-08 15:28 - Anmäl

Intressant ämne, jag gillar! Är själv alltid på jakt på kvalitativa underkläder. Som du skriver är det lätt att man köper vilken bomull som helst utan att fundera på kvaliteten. Själv föredrar jag trunks med lite stretch i. Just nu kör jag på Åhléns egna linje med ekologiskt bomull. De är dock tillverkade i Bangladesh vilket kan vara lite tveksamt.

Tack för tipset om Sunspel, ska provas!
#4 Daniel säger
2017-11-08 15:47 - Anmäl

Köpte en pyjamas från Håndvaerk i vintras på 60% nedsänkning på MR Porter. Supernöjd, kan inte uttala mig kring kalsongerna men ifall de håller samma kvalité som övrigt sortiment så kan jag bara rekommendera
#5 Antiglobalist säger
2017-11-08 16:31 - Anmäl

Jag väljer allt som oftast klassiskt vita underkläder. Ränderna går aldrig ur, så att säga.
#6 JB säger
2017-11-08 16:54 - Anmäl

Ja har billiga kalsonger från H&M och Dressman och dylikt som hållit betydligt mer än 75 tvättar, vi pratar 3-4 år av tvättande och torktumlande innan de börjar ge upp. Har även betydligt dyrare kalsonger som gett upp långt, lång tidigare. I fallet kalsonger skulle jag påstå att några procent lycra bara hjälper hållbarheten.
Kan dock inte uttala mig om sådana boxershorts du själv föredrar då jag inte provat sådana på 15-16 år, sällan varit med om ett mer obekvämt plagg. Jag kan dock tänka mig att polyesterblandningar i ett sånt plagg är ett rent helvete.
#7 Chris säger
2017-11-08 21:06 - Anmäl

Efter prov av ett par Sunspel är nu hela arsenalen utbytt. Skönaste plagget i garderoben.
#8 Anders T säger
2017-11-09 08:52 - Anmäl

Om vi lämnar frågan om hur de nämnda kvalitétsartiklarna står sig, gentemot HM, Brothers etc. och bortser från, hur många tvättar de klarar o s v, kvarstår vissa frågeställningar, i form av var, hur och av vem? D v s, var tillverkas de och hur och givetvis, av vem.
Vanligtvis diskuteras MTM och bespoke här på Manolo och det förutsätts mer eller mindre, att dessa plagg är tillverkade, åtminstone i Europa, om nu inte i Sverige, vilket kanske skulle vara, det allra bästa!
De flesta (om inte alla?) märkena Olof nämner ovan, är tillverkade i Europa och vi förutsätter, att tillvekarna inte använder barnarbetare, vilket kan vara ett bättre skäl, att köpa "dyrt", an själva kvalitétsaspekten.
Dessutom slipper vi långa transporter m.m.
Maen som sagt, valet är fritt..............
#9 alw säger
2017-11-09 10:36 - Anmäl

Finns det folk som har t-shirt under skjortan..?
#10 J säger
2017-11-09 10:37 - Anmäl

Kör själv sedan något år tillbaka i princip enbart ullkalsonger. Tycker det är helt överlägsen komfort jämfört med de flesta bomullsblandningarna!

En favorit just nu är dessa som är en blandning av merinoull och silke:
houdinisportswear.com/se/men/underwear/ms-airborn-boxers-f17
#11 Zeraselol säger
2017-11-09 10:48 - Anmäl

Jag har kört på Massimo Duttis boxershorts i 15 år snart. Fungerar alldeles utmärkt om man gillar den typen av kalsong.
#12 Adonis säger
2017-11-09 10:58 - Anmäl

Inget märke som kommer att få mycket cred här, men tycker ingen tillverkare kommer i närheten av Calvin Klein när det kommer till kvalitet och uthållighet...
#13 Johan säger
2017-11-09 14:41 - Anmäl

De Calvin Klein kalsonger jag ägt (tighta med stretch) har haft USEL kvalité. Går hål i dem hur lätt som helst.
#14 Julius säger
2017-11-09 14:42 - Anmäl

Jag tycker att skvaliteten pa sunspel har sjukigt avsevärt. Använde deras unerkläder under manga ar. När de flyttade tillverkningen fran england till portugal var det ingen kvalitwetskillnad men när de flyttade för ett par ar sedan nagon annastans uplevde jag att de bytte textil med. Textilen är betydligt mer avgörande än var plaggen är tillverkade. Sunspells kvalitet är just nu langt under vad de borde vara. Schweiziska Hanro är värt att nämnas. Inte tillverkade i schweiz men jag tror deras textiler är fortfarande tillverkade i schweiz. Zimmerli är mycket bra tycker jag men priset är för högt för mig. Zimmerli har fortfarande dock hela deras produktion in Schweiz.
#15 Adonis säger
2017-11-09 17:11 - Anmäl

Re #13 Johan

Testa deras kalsingar i 100% bomull, sviker ej
#16 Bruno säger
2017-11-09 18:47 - Anmäl

Asket har mycket bra kalsonger.
#17 Soldat Bom säger
2017-11-10 18:53 - Anmäl

Byter ni varje dag eller använder ni alla fyra sidorna på kalsongerna?
#18 Mange säger
2017-11-11 01:09 - Anmäl

Calvin Kleins v-ringade undertröja är bra, lycra skapar bra passform och osynlig. Säljs i tvåpack med ett vettigt pris.
#19 x säger
2017-11-12 18:35 - Anmäl

Jag har inte testat underkläderna men däremot pyjamasar och lounge-wear från Derek Rose. Plaggen är helt OK men inte bättre än de jag kan köpa hos kedjor som Ralph Lauren eller Brooks Brothers. Hela tanken att satsa på specialister känns till viss del otidsenlig när tillverkning (och till viss del design) sker externt. Klarar man av att beställa en skjorta från en fabrik i Östeuropa eller Asien så ska man väl klara av att beställa ett par boxershorts.

För övrigt tycker jag att pyjamas och lounge-wear är väl spenderade pengar och förmodligen mer förbisett än underkläder. Kanske läge för Olof att följa upp artikeln i god tid till mellandagarna.
#20 VaeVictis säger
2017-11-13 20:05 - Anmäl

Jag är en sorglig bimbo avseende det mesta, skor och rockar dikteras uteslutande av högre kvalitet, men kalsonger är en ren trivsel-
och bekvämlighetsfråga. Nästan synonymt med en i-landskatastrof vid tillfälle av att den beprövade och etablerade modellen försvinner från hyllorna.

Är helt i linje med #19. Det hade varit intressant med en artikel avseende den högre skolans pyjamasmodeller och sammetslippers. Är inte främmande för i sammanhanget angränsande hutlösa priser för dessa produkter.

Gärna inför helgerna då dessa produkter är en av få julklappar som är värda att erhålla.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.