Manolo logotype

Höstens 8 snyggaste ytterrockar

Idag är det dags att titta närmare på utbudet av klassiska ytterrockar för säsongen. En ytterrock är inte sällan ett av de mest kostsamma men också användbara köpet i den manliga garderoben och alternativen är många. Vi har valt ut åtta modeller som vi tycker sticker ut lite extra i utbudet.

Vi anser att just en ytterrock är ett av de plagg som ofta är värt att lägga mest pengar på i garderoben. Det beror på att det inte bara är ett plagg som skall vara såväl estetiskt som funktionellt tilltalande. Det är kanske det plagget som man under vinterhalvåret bär flitigast som man då rocken inte sällan bärs dagligen till skillnad från kostymer och skor som oftast roteras. 

Vad skall man då tänka på när man väljer att investera i en ytterrock? 

Först och främst är det klokt att fundera på vilken stil man bär i övrigt för att hitta en så mångsidig modell som möjligt. En längre rock uppfattas ofta som något mer formell men också mer värmande medan en kortare version (Peacoats exempelvis) är något ledigare. 

Färgmässigt finns det mängder med alternativ där mörka nyanser i regel passar bäst till en formell klädsel på kvällstid. Likt kostymer är marinblått eller grått utmärkta val som fungerar till mycket i den manliga garderoben. Vill man våga lite mer är en brun, kamelfärgad eller riktigt mörkgrön nyans fina alternativ. 

Beroende på vart man bor och hur man tänkt använda rocken kan tyget variera avsevärt. De senaste åren ha tunna tyger från framför allt italienska tillverkare dominerat marknaden för sin lätta och avslappnade känsla. Det är utmärkta alternativ för höst och vår eller om man bor i en region med lite mildare vinterklimat men för den svenska midvintern är ofta ett lite tyngre och grövre tyg att rekommendera. 

Vi har valt ut våra favoriter i såväl enkel- som dubbelknäppt utförande och valt att försöka ha med en bredare prisbild. 

Corneliani

 

Längre dubbelknäppt rock från Corneliani i mörkblå ull.

 

Orazio Luciano

 

Enkelknäppta rocken "Cortina" från Orazio Luciano i väveriet Leitchtfrieds mörkbruna Loden-tyg.

 

Cesare Attolini

 

En av branschens snyggaste Peacoats från Cesare Attolini.

 

Calvin Klein 205W39NYC

En klassisk kamelfärgad rock men med något mindre mättad ton från Calvin Klein.

 

Oscar Jacobson

 

Oscar Jacobsons modell Saul i en lyxig mörkblå kamelhårsväv.

 

AMI

 

Rutig knytrock från franska AMI.

 

L.B.M 1911

 

Brun lite längre Peacoat från L.B.M 1911.

 

Suitsupply

 

En mörkgrön rock kan vara ett utmärkt alternativ till de mer tradiitonella färgerna. Här i enkelknäppt utförande från Suitsupply.

Översta bilden - B&Tailor

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

#1 random säger
2017-10-30 13:58 - Anmäl

Peacoaten från LBM är riktigt snygg. Annars är OJs modell Saul en väldigt fin dubbelknäppt rock. Frågan är om de håller värmen?
#2 Måns säger
2017-10-30 14:57 - Anmäl

Ingen med raglanärm?
#3 Steve säger
2017-10-30 19:22 - Anmäl

Har letat rock ett par veckor nu. Tyvärr verkar allt vara kort, tight och halv- eller ofodrat. Var hittar jag ngt som håller värmen? Finns Crombie att få tag i ngnstans i Sthlm? OJs Saul håller aldrig värmen. Den är halvfodrad. Blev rekommenderad av deras personal att köpa till en dunväst... säger allt...
#4 Lord Maplebridge säger
2017-10-30 20:19 - Anmäl

Orazio Lucianos "Cortina" var fin, men vilken är den eleganta rocken i vinjettbilden?
#5 Alex säger
2017-10-30 21:34 - Anmäl

Hej Andreas!

Jag jobbar i en bransch där kostym är regel och är därför ute efter en rock. Jag är ute efter en modern rock som gärna får vara lite kortare då jag är 170 lång. Har du tips på märken som skulle kunna passa?

Tack!
#6 Andreas Weinås säger
2017-10-30 23:29 - Anmäl

#4 - Den är från B&Tailor.

#5 - De flesta tillverkare på marknaden har ett utbud av kortare rockar för tillfället inklusive de i dagens artikel. Sen finns det alltid måttsytt om man vill ha större frihet i såväl längd som modell och tyg.
#7 riesenschnauser säger
2017-10-31 00:47 - Anmäl

#1: Jag har en Saul i fiskbensmönstrad, brun ull (oklar vikt). Jag är mycket förtjust i den även om den är lite för kort. Jag gick upp en storlek för att kunna bära exempelvis en extra tröja och använder ofta rocken med quiltad Barbour-väst under för värmens skull. Men det är inget funktionsplagg. :)
#8 Soccercalle säger
2017-10-31 09:35 - Anmäl

Vill man ha en dubbelknäppt rock skulle jag rekommendera måttsytt för den som har råd. Dubbelknäppt är svårare att få att passa från galge och en mörkblå eller mörkgrå dubbelknäppt långrock i ull är tidlös. Idealet är väl skräddarsytt men då springer ju priset verkligen iväg.
#9 Steve säger
2017-10-31 15:21 - Anmäl

@ Soccercalle,

Har du ngt tips på bra måttsytt i Sthlm för under 10 000:-. Vet att OJ kör ngn variant av MTM. Möjligen skulle man kanske kunna få en Saul förlängd och fodrad?
#10 c säger
2017-10-31 17:37 - Anmäl

#9

Tyvärr måttsyr inte Oscar Jacobson ytterplagg. Vet däremot att Brothers har en sådan typ av tjänst!
#11 aa säger
2017-10-31 23:53 - Anmäl

#9 Brothers måttsyr dubbelknäppta rockar för 5000kr, hysteriskt prisvärda.
#12 Zeraselol säger
2017-11-01 00:02 - Anmäl

Kommer man över någon gammal rock från svenska armén tycker jag verkligen att det bara är att slå till. Har flottans dubbelknäppta i vadmalsull. Har använt den under fyra vintrar och håller värmen kanon. Far använde den några år på åttiotalet då han köpte den som new deadstock från 1965. Kan bara säga att det var bättre förr.
#13 Steve säger
2017-11-01 11:52 - Anmäl

# 11,

Menar du det? Jag har alltid räknat Brothers som ett JC för vuxna ungefär. Slit och släng kvalitet. Berätta gärna mer, kvalitet, tyg, snitt osv.
#14 aa säger
2017-11-01 13:43 - Anmäl

#13
Brothers MTM håller en annan kvalitetsnivå än deras övriga sortiment. Rockarna är i halvkanvas och tygerna från VBC. Ursprungspassformen på rockarna är smal med en längd till halva låret (som många andra rockar idag) men det går att justera siluetten. Det går att måtta rockar med både volym och tilltagen längd. Grundmodellen är en klassisk paletå som man sedan kan justera detaljer på såsom knäppning, slag och fickor.

Den enda begränsningen är att rockarna är mer begränsade i sina valmöjligheter än Brothers MTM-kostymer. Det finns exempelvis endast en axeltyp och inga möjligheter för patchpockets. Likaså finns det bara 15 tyger att välja på, till skillnad från ett hundratal för kostymer.

Men är man ute efter en klassisk rock så går det att sy ngt riktigt bra till en rimlig summa.
#15 Steve säger
2017-11-01 16:14 - Anmäl

# 14,

Tack för svar! Låter onekligen intressant. Hittar dock inga dubbelknäppta på deras hemsida. Får kanske lägga ner min snobbism och ta mig iväg och kolla utbudet.
#16 Jones säger
2017-11-14 13:34 - Anmäl

Jag köpte en Mackintosh förra året som tyvärr är lika kall som snygg. För att hålla värmen måste jag köpa något att stoppa under den, och helst vill jag ha något med ärm även om det kan bli lite otympligt. Är det någon som kan tipsa om riktigt tunna jackor som kan funka. Jag har kikat på både Patagonia och Aspesi men vill gärna ha fler inspel.
#17 x säger
2017-11-14 21:18 - Anmäl

Finns gott om alternativ i olika prisklasser och utförande, en tredje kategori förutom mode och sport/friluft som du redan är inne på är ju Barbours quiltade. Alla tre typerna fungerar definitivt under din typ av plagg. Jag hade sett till mina ytterligare behov av en lätt jacka, antingen separat eller under andra plagg, och låtit dom behoven avgöra.

Då syntetfiberplagg tål fukt bättre hade jag undvikit dun under en tät jacka/rock .
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen