Manolo logotype

100 Hands kommer till Sverige - Trunk Show på Linnégatan no.2 12-13 oktober

Ett av de mest intressanta företagen på skjortmarknaden för tillfället är holländska 100 Hands. Med några av världens mest exklusiva skjortor med otroligt hantverk har de fått allt mer uppmärksamhet i branschen. För första gången kommer man till Sverige och närmare bestämt Göteborg där man besöker Linnégatan no.2 för en Trunk Show nu på fredag.

Om man inte känner till 100 Hands sen tidigare är det inte speciellt konstigt. Fram tills nyligen fanns man inte representerade alls på svenska marknaden och arbetade främst med butiker som Pauw Mannen i Amsterdam samt via Private Label åt skräddare i både London och Paris där man producerar deras skräddarsydda skjortor. 

Namnet 100 Hands kommer från att varje skjorta som produceras i skrädderiet passerar ca 50 personer (dvs 100 händer) under de 2.5 dagar den tar att producera. Vad som utmärker dem är framför allt den otroliga mängden handsydda detaljer i respektive skjorta. När många tillverkare slår sig för bröstet med åtta handsydda detaljer erbjuder 100 Hands i sin Gold Line över 36 stycken. Det rör sig om allt från estetiska detaljer som knapphål och handrullat avslut i skjortans nederkant (tänk likt en bröstnäsduk), till funktionella aspekter som en handskuren tillskärning, krag- och ärmisättning. 

 

Företaget arbetar under parollen "Hand Drawn - Hand Cut - Hand Sewn".

Jag träffade företaget första gången för ungefär ett år sedan och vad som slog mig när jag fick se skjortorna var inte bara mängden handsytt men framför allt precisionen bakom densamma. 

Stundtals kan det kännas som att vår bransch ursäktar ett snabbt och ibland slarvigt handarbete med argumentet att det är personligt, charmigt och imperfekt. Självklart kan en viss oregelbunden sömnad vara trevligt och påminna om att det faktiskt är en person som suttit med nål och tråd och sytt det. Samtidigt finner jag inte ett handsytt knapphål, gjort med sådan precision att det vid första anblicken är svårt att urskilja från ett maskinsytt, mindre personligt eller för den delen charmigt. Tvärtom ligger charmen för min del i vetskapen om hur mycket jobb som ligger bakom en närmast perfekt utfört handsömnad. Att en person med otrolig hantverkskunskap och erfarenhet suttit med förstoringsglas och handbroderat varje enskilt knapphål. 

 

Handbroderade knapphål med minst sagt imponerande precision.

Ett annat exempel på precisionen i företagets handsömnad.

Jag valde att beställa en måttsydd skjorta ur företagets Gold Line under förra våren som jag hade avprovning på under Pitti Uomo i somras. Jag hoppas återkomma med en recension efter jag burit och tvättat öven en lite längre tid. 

Prisnivån får ses som hög men samtidigt skälig sett till produkten och dess hantverk. RTW startar på 239€ för Black Line och 339€ för Gold Line. Vill man beställa måttsytt tillkommer endast 40€ på respektive linje (279€ vs 379€) då produkten redan produceras för hand. Som alltid är det viktigt att ha i åtanke att detta är startpris och beroende på tygval kan priset självklart gå upp en del. 

100 Hands är hos Linnégatan no.2 i Göteborg imorgon och på fredag denna vecka (12-13 oktober) och vill man boka tid för måttagning kontaktar man enklast företaget på info@100hands.nl eller butiken på info@linnégatan2.se.  

 

Två skjortor ur företagets Denim-serie

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skjorta

#1 Soccercalle säger
2017-10-11 09:29 - Anmäl

Kul. Hoppas de också kommer till Sthlm vid tillfälle. Hur skulle du säga att de hävdar sig mot bespokeskjortmakare som Luca Avitabile eller highend-RTW som Kiton?
#2 Andreas Weinås säger
2017-10-11 10:01 - Anmäl

#1 - De nämnde att de har planer på att besöka Stockholm nästa gång de är i Sverige vilket jag tror är en bra idé. Tyvärr har de ingen återförsäljare i nuläget i huvudstaden och detta blir företagets första officiella trunk show i Sverige.

Angående jämförelsen med Luca Avitabile och Kiton skulle jag säga att 100 Hands hantverksmässigt håller minst lika hög nivå även om italienarna har en helt otrolig förmåga när det kommer till design av t ex kragar. Jag är extremt nöjd med både min bespokeskjorta från Luca A och 100 Hands och skulle jag jämföra dem känns 100 Hands ett steg upp i precision och detaljarbete medan Luca har de kanske finaste skjortkragarna i branschen (vilket är minst lika viktigt för min del). De är tillsammans med Fray mina tre favoritskjortor och då har de sistnämnda avsevärt mindre handsömnad men fantastiska tyger, tillskärning och inte minst kragar.

Jag äger ingen Kitonskjorta i nuläget men känner till produkten hyfsat väl och de är nog den RTW-tillverkare jag sett som kommer närmast 100 Hands rent handsömnadsmässigt. Samtidigt ligger deras skjortor ännu högre i pris för motsvarande tyger vilket inte är så konstigt med tanke på deras starka varumärke.

Tyvärr är det enligt mig svårt med jämförelser av RTW-tillverkare på skjortor. De har nästan alla flera linjer de jobbar med där mängden handsömnad varierar avsevärt men framför allt olika tygval. Vissa startar högt i pris (Fray, Kiton) men har också uteslutande exklusiva tyger att välja på. Andra erbjuder ett otroligt prisvärt alternativ som insteg (Mazzarelli, Barba etc) men där glömmer man att priset kan gå upp ganska markant med samma tygval som de dyrare tillverkarna.
#3 Soccercalle säger
2017-10-11 10:20 - Anmäl

#2 tack Andreas för utförligt svar. Jag har själv en del skjortor från Luca Avitabile som jag är mycket nöjd med. Konstaterar att de (trots bespoke) har ett lägre pris än måttade Black Label från 100 Hands. Men det vore kul att titta på de senare. Personligen tycker jag när det gäller skjortor att passform och krage är viktigare än att ALLT är handsytt (så länge de detaljer där det är viktigt är det).
#4 Zeraselol säger
2017-10-11 10:36 - Anmäl

Hatten av för L2 som lyckas ta en världsledande aktör till ett litet, kallt och regnpinat fiskeläger i Sverige.
#5 Anders T säger
2017-10-11 10:45 - Anmäl

Antar, att vi i så fall borde jämföra dem med Charvet eller Marol, som också påstår sig ha, en hög handsömnadsgrad.
#6 Andreas Weinås säger
2017-10-11 10:49 - Anmäl

#3 - Jag tycker själv Luca Avitabile erbjuder otroligt mycket skjorta för pengarna och är du nöjd med såväl passform som kragar skulle jag definitivt fortsätta beställa från honom. Det skall dock tilläggas att den MTM jag gjorde med 100 Hands motsvarar vad de flesta kallar för bespoke (unikt framtaget mönster samt minst en avprovning)

Jag är som sagt otroligt nöjd med bägge tillverkarna och tycker man bör gå på det alternativ som passar en själv bäst.
#7 Andreas Weinås säger
2017-10-11 11:06 - Anmäl

#5 - Charvet skulle jag säga tvärtom har en ganska låg handsömnadsgrad. De gör väldigt fina skjortor, har branschens starkaste varumärke (John Lobbs motsvarighet i skjortvärlden) men sett till prisnivån som startar på 580€ för bespoke är det förvånansvärt lite som görs för hand. De har en väldigt genomarbetad måttprocess och syr upp provskjortor i ett billigare tyg som skärs till och tejpas ihop under fitting vilket är en intressant och uppenbarligen effektiv metod då deras precision är väldigt hög.

Det är viktigt tycker jag att inte klassificera kvalitet eller prisvärdhet uteslutande på mängden handsömnad då det finns många moment som går minst lika bra att göra med maskin. Många traditionella bespoketillverkare i England syr i princip uteslutande på maskin med fantastiskt resultat. Det man bör ha i åtanke är endast att OM man vill ha en helt handsydd skjorta vilket tveklöst har sin charm så är det rimligt att det kostar något mer då det är ett med tidskrävande process.
#8 Gäst säger
2017-10-12 14:44 - Anmäl

Just skjortor tycker jag är en svår djungel. Skjortor blir mer av en slitvara och något som tar emot att spendera 3-4000 kr för en skjorta. Jag har en del Barba skjortor som jag tycker har jätte fina tyger och det är ungefär så högt jag kan förmå mig att betala för en skjorta. Jag har däremot en knepig kropp och tvingas in mot MTM

Det jag har behöver tips om är någonstans i Sythlm där man kan beställa bra MTM skjortor. För min egen del så är det tygerna, kragarna och passformen som är av högsta intresse. Handsydda detaljer spelar mindre roll om någon. Handisatt axel samt krage är trevligt men inget måste.

Jag har testat från Shirtonomy och nöjd med passformen och kragarna men de har för tråkiga tyger och för mycket business tyger.

Har hittat Simone Abbarchi på nätet och det känns för mig som helt i linje med vad jag söker i en skjorta men de går inte att beställa på något sätt i Sthlm.

Ni får gärna komma med bra tips. Helst får skjortorna landa någonstans kring 1500 kr
#9 John säger
2017-10-12 19:00 - Anmäl

Andreas Weinås säger: Det är viktigt tycker jag att inte klassificera kvalitet eller prisvärdhet uteslutande på mängden handsömnad då det finns många moment som går minst lika bra att göra med maskin.

+1

Andra saker (bra passform, komfort, längd) er lika viktiga.

Jag äger själv 2 skjortor av 100 Hands, dom er fina. Men noga MTM skjortor av andra tillverkare är et lika fint val.

Beror också på vad man prioriterar. Om man t.ex. bygger upp en basgarderob, fokuserar man ofta på kavajer och så kan skjortor venta.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen