Manolo logotype

Höstens största skräddade event - Cad & The Dandy kommer till Stockholm

Idag kan vi med glädje berätta om höstens kanske största skräddade händelse i Stockholm. Det är Savile Row-skrädderiet Cad & The Dandy som tillsammans med en handfull brittiska varumärken anordnar ett öppet event på Lydmar hotell lördagen 21/10.

Cad & the Dandy har sedan starten 2008 vuxit till att bli Savile Rows största skrädderi. Firman startades av Ian Meiers och James Sleater som bägge kom från en bakgrund inom bank och finans i London. Tillsammans med den erfarna skräddaren John Debois ville de uppdatera den traditionstyngda skrädderibranschen. Sen 2008 har man rekryterat in erfarna skräddare från bl a Huntsman, Norton & Sons samt Anderson & Sheppard och lyckats bygga en verksamhet som på allvar har tagit fart de senaste åren.

Idag huserar firman i en stor våning på 13 Savile Row, en våning upp från Huntsman, och till skillnad från vissa av de gamla firmorna på gatan ser man en stark tillväxt med stadigt av nya kunder. 

 

Företagets lokal på 13 Savile Row.

En av anledningarna till Cad & The Dandys populäritet är tveklöst skrädderiets prisnivå. Man arbetar med tre olika linjer och prisnivåer. Gemensamt har de alla att man som kund får ett individuellt framtaget mönster (till skillnad från majoriteten av MTM där man utgår från ett standardmönster som sedan anpassas efter bärarens mått) men de olika linjerna varierar i form av underarbete och mängden handsydda detaljer.

Instegslinjen startar på 700£ och produceras i princip helt med maskin. Allt från knapphål till pikéring av kanvasen. Det rör sig alltså fortfarande om en full kanvas-konstruktion. 

Nästa steg upp startar på 900£ och då får man en handpikérad kanvas i bröstpartiet och ett par handsydda moment så som exempelvis knapphål i kavajslaget.

Den högsta och mest exklusiva linjen är skräddarsydd efter konstens (eller snarare the Savile Row Bespoke Association) alla regler. Den inkluderar en helt handpikérad kanvaskonstruktion med i princip alla detaljer sydda för hand. Här rör det sig om tre avprovningar likt man kan förvänta sig och prisnivån startar på 1 100£. 

Värt att nämna är att likt alla mått- och skräddarsydda plagg kan priserna variera beroende på tygval och prisnivån ovan anger startpris. Budgetera därför med ett par tusenlappar extra för lite mer variation i tygutbudet. 

 

Tillskärningen av ett skräddarsytt plagg från Cad & The Dandy.

Hur kommer det sig då att firman kan erbjuda skräddarsytt för närmare en tredjedel av priset som flera av konkurrenterna på gatan tar? Enligt ägarna har man lyckats skapa en mer effektiv och välfungerande process vad gäller orderhantering, tygbeställningar, logistik samt kapitalbindning vilket gör att man kan pressa priserna avsevärt. Kombinera detta med en lägre lokalhyra då man inte är placerade på markplan.

De lägre priserna har i sin tur lett till ökad efterfrågan och större volymer som gör att företaget kan operera med mindre marginaler. Detta i en bransch då en stor del av administrationen i de gamla firmorna sker med hjälp av stora liggare som fylls i med handskrift.

 

Kavajer som väntar på avprovning.

Företagets husstil är det som i kombination med prisbilden kan göra detta extra för många av våra läsare. Det är ett typiskt brittiskt skrädderi med uppbyggd axel, markerad midja och en tilltagen kavajlängd. Man är något mer flexibel för önskemål rörande en lättare uppbyggnad eller snävare silhuett än många av kollegorna på samma gata men vi skulle rekommendera att man väljer en tydlig brittisk silhuett som företaget och dess tillskärare främst är förknippade med.

Utbudet av skräddare som besöker Sverige har närmast exploderat de senaste åren men mer eller mindre alla har varit Italienska, alternativt fokuserat på ett mer italienskt formspråk med mjuka axlar och lätt kanvaskonstruktion. Genom besöket i Stockholm finns nu möjligheten av beställa en klassisk skräddarsydd kostym från Savile Row men till en lite mer human prisbild och för de som vill beställa något från skrädderiet bokar enklast en tid här

 

Tredelad kostym med markerad axel och klassisk brittisk silhuett.

En av grundarna James Sleater

Eventet går som sagt av stapeln lördagen 21 oktober på Lydmar Hotell (Södra Blasieholmshamnen 2) och är öppet mellan klockan 10-18. Det krävs ingen föranmälan och vill man svänga förbi bara för att ta en drink eller prata stil med oss eller andra stilintresserade män går det självklart utmärkt.

Utöver Cad & The Dandy kommer det även finnas bröstnäsdukar från Rampley & Co, slipsar från LaBowtique samt måttbeställda hattar från Marcel Rodrigues på plats och eventet anordnas tillsammans med LivelyWines, Plaza Uomo samt Jaguar och Land Rover som också kommer visa upp spännande nyheter på plats. 

 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

#1 John säger
2017-10-05 12:54 - Anmäl

(Forgive me I am writing this in English. Living in Scandinavia I do understand Swedish but can't write it very well)

I know this is meant as a friendly advert for C&D coming to Stockholm, no problem with that. It's also fine with me if C&D position themselves as a SR company. However, I dislike their (and your copied) negative storytelling about other companies on the Row being old fashioned, whereas C&D are the young, smart, more efficient and therefore cheaper ones. That storytelling should be criticized if Manolo wants to keep some level of independence.

The Row has seen a lot of renewal before (e.g. Tommy Nutter, T.Everest), but the biggest change in recent years has perhaps been SR companies offering MTM next to genuine bespoke. C&D fits in that picture too although they may diversify their products in a smarter way, yes.

Still, there must be a reason why, say Chittleborough & Morgan, cost what they cost, it's a lot more than C&D and THAT price has nothing to do with overhead or old fashioned methods, from what I can see outside they do not even have fancy rooms as C&D has, they 're just in a basement without any bling-bling, their workrooms are their offices and everything. They offer no MTM or a cheaper make, still they are more expensive.
As to the genuine handmade product, made and produced in London by local qualified tailors to the highest standards (if that's your objective), I cannot see how corners can be cut at least if you want to pay your coat makers a decent price. Or perhaps yes, corners can be cut, but as with any genuine handmade product that's reflected in the price, no?

So please C&D act as gentlemen and position yourself by positive story telling rather than calling other companies old fashioned. Just my 2 cents.

Apart from that, I wish C&D a lot of succes. It's fine they offer a diversified product and the more people they attract to the world of suits and jackets, the better :-)
#2 S säger
2017-10-05 15:25 - Anmäl

Vad kul!

Ser att priserna i artikeln är ca 100£ över det som anges på deras hemsida. Är det extrakostnaden för deras resa eller har de höjt generellt och att ytterligare pålaga kommer för att de gör sig mödan att komma hit?
#3 PS säger
2017-10-05 19:35 - Anmäl

Någon som vet om de kan skräddarsy en frack? På hemsidan verkar talas det om smokings och morning coats men inte white tie. Priserna är klart intressanta.
#4 Christopher säger
2017-10-06 20:12 - Anmäl

Eventet anordnas för övrigt av Jocke Hartzell och Erik Mannby.
#5 egon säger
2017-10-07 14:22 - Anmäl

Jag tycker att Manolos svaghet som publikation blir tydlig här. Företagets påståenden behandlas helt okritiskt. Är det verkligen rimligt att man kan skära 2/3 av kostnaden, utan några kompromisser, i en så pass arbetskraftsintensiv produkt, bara genom att förstärka sina affärsprocesser? Jag har extremt svårt att tro att det inte ligger några kompromisser i produkten bakom. Detta betyder givetvis inte att produkten inte är bra och prisvärd. Det kan den mycket väl vara. Men Manolo borde ha ambitionen att granska sådana påståenden mer kritiskt.
#6 Andreas Weinås säger
2017-10-08 11:57 - Anmäl

#5 - Den här artikeln handlar i första hand om nyheten att företaget kommer till Sverige och Stockholm. Det är ingen recension och vi försöker vara tydliga med att detta är företagets egna förklaring till sin prisbild. Utan att själva ha sytt upp något från C&D är det svårt för oss att uttala oss om slutresultatet i motsvarighet till konkurrenterna.

Vi vill därför inte nedvärderara de klassiska skräddarna på samma gata och om det uppfattas så får vi ta till oss det.. Att påstå att man skulle få en exakt samma produkt eller bättre för 1/3 av priset från C&D det inte vår avsikt. Vi vill helt enkelt uppmärksamma det faktum att ett Savile Row-skrädderi besöker Stockholm samt vad de erbjuder i respektive prisklass.
#7 jh säger
2017-10-08 11:59 - Anmäl

Hej!

#2 priserna kommer att vara desamma som i London dvs de allra enklaste tygerna börjar på £600

#3 absolut gör de frackar, en maskinsydd frackjacka börjar runt £1000 och en handsydd med byxor lär du hamna runt £2000.

# tack!
#8 S säger
2017-10-09 13:23 - Anmäl

#7

Tack för svar!
#9 DS säger
2017-10-17 22:50 - Anmäl

Jag antar att om man inte är så förtjust i det typiskt Brittiska med axlar som sticker och likt de gör på Savile Row är detta inte något att inhandla, har jag rätt? Kan man få en okonstruerad kavaj t.ex.?

Mvh
#10 Andreas Weinås säger
2017-10-17 23:03 - Anmäl

#9 - De kan göra en mjukare axel men den är fortfarande tydligt mer uppbyggd än t ex den neapolitanska skolan. Jag tycker personligen att det är bäst att vända sig till en aktör som är specialist på respektive område och okonstruerat är italienarna i regel bäst på. Är man däremot ute efter en klassisk, lite mer formell kostym är den brittiska silhuetten ofta väldigt smickrande.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen