Manolo logotype

Reflektion - Hierarkin mellan plaggens färg, ton och nyans

(Foto: Ted Olsson)

När man pratar om stil och klassiskt herrmode handlar det ofta om vilka plagg och modeller som står högst i den formella hierarkin. Idag vill jag istället fokusera på färgernas formella status samt vilka plagg som bör vara mörkast respektive ljusast i din klädsel.

Rent generellt så finns det ett par traditionella stilregler värda att känna till när man kombinerar sin klädsel. Den formella nivån på kostymer och skor avgörs i första hand av hur mörkt respektive blankt plagget är.

Den mest formella klädseln (smoking eller frack) är därför vanligtvis midnattsblå eller svarta och gärna i en slät ull. Samma sak gäller för skorna där svarta lackskor står överst i hierarkin följt av välpolerade svarta skinnskor.

Ett plagg som lever i motsatt förhållande är skjortan. Den skall formellt sett vara så ljus som möjligt och desto mörkare den blir ju mindre formell kommer den att uppfattas. Anledningen till detta är att man i formella situationer vill skapa en så stark färgmässig kontrast mellan skjorta och överplagg som möjligt.

 

Den mest formella klädseln har en tydlig kontrast mellan överplagg och skjorta. Här ser vi Cary Grant i svart smoking med kritvit smokingskjorta.

Tittar man istället på ledigare plagg som tweedkavajen, flanellbyxan eller mockaskorna så kännetecknas alla tre av en matt yta med mycket textur. På grund av den liknande texturen bärs dessa material ofta väldigt bra tillsammans och i ljusare nyanser förstärks den informella känslan ytterligare. 

Skjorta vs kostym

Jag rekommenderar att så gott som alltid välja en skjorta i en ljusare nyans än kostymen. För de mest formella stunderna är vit skjorta närmast en självklarhet men till vardags finns det gott om utrymme för skjortor i ljusa nyanser av blått, lila eller rosa. I takt med att formaliteten sjunker kan skjortan och kavajens ton närma sig varandra. 

 

Ett exempel från Ralph Lauren på hur en mellanblå skjorta kan ta ner formaliteten på en mörkblå kostym till vardags.

I ledigare kombinationer kan kavajen och skjortans ton närma sig varandra och balanseras här upp av en mörkare slips.

 

Skjorta vs slips

Hierarkin mellan skortan och slipsen är för mig viktigare än den mellan skjortan och kavajen. Välj alltid en mörkare slips än skjorta då ljusa slipsar mot mörka skjortor riskrerar att ta för stor uppmärksamheten i din klädsel. En vit skjorta öppnar således för flest alternativ rent färgmässigt. Det finns ingen regel rörande förhållandet mellan slipsens och kostymens ton. Det går därför utmärkt att bära en slips i mörkare, ljusare eller samma ton som kostymen. 

 

En ljus kostym och skjorta kan bäras med antingen ljus eller mörk slips. (Foto: Jamie Ferguson)

Mot en mörk skjorta riskerar den ljusa slipsen att helt ta över i klädseln. (Foto: Wenn.com)

 

Kavaj vs byxa

I förhållandet mellan kavaj och byxa är rekommendationen inte lika självklar. Jag tycker själv att en mörkare kavaj än byxa är att föredra då det ger en tydligare kontrast mot skjortan. Ett par ljusa byxor öppnar också för fler nyanser i skoväg men mer om det i nästa stycke. Det finns självklart kombinationer där en ljusare kavaj än byxa fungerar utmärkt men försök då att hitta toner något närmare varandra och undvik de mörkaste nyanserna i byxväg.

 

Alan See från The Armoury i en mörkbrun kavaj som ger precis lagom mycket kontrast mot skjorta och byxa. (Foto: thearmoury.tumblr.com)

Ett exempel på hur jag skulle kombinera en ljusare kavaj med mörkare byxa. Här är det för mig viktigt med relativt låg kontrast och gärna ett tydligt mönster i kavajen som plockar upp nyanser och toner från övriga delar.

 

Byxa vs sko

Här är den punkt som jag personligen reflekterat mest över den senaste tiden. Förhållandet mellan byxa och sko har påverkats tydligt av det stora uppsvinget för mellanbruna skor. Även jag är svag för dessa men till en mörk kostym får de tyvärr en liknande effekt som en ljus slips mot mörk skjorta. De tar för stor uppmärksamhet från klädseln i sin helhet och jag föredrar istället en sko som ligger närmare tonen på byxan. Då jag trivs allt bättre i mörka kostymer bär jag därför idag fler svarta och riktigt mörka skor än från tidigare. 

Mina mellan- och ljusbruna skor bär jag främst med byxor i mellangrå ull, beige bomull eller ljusa sommarkostymer där konstrasten blir klart mindre och skorna hamnar mindre i fokus. 

 

Mellan- eller ljusbruna skor är väldigt snyggt men till mörkblå eller grå kostymer riskerar kontrasten att bli väl stor.

Här ser vi ett lyckat exempel på hur man kan kombinera bruna skor till mörkblå kostym. Välj med fördel en så mörk nyans att den hamnar i samma ton som byxan. (Foto: nordicfit.com)

Svarta skor är ett lika klassiskt som elegant alternativ till mörka kostym. (Foto: Milad Abedi)

Avslutningsvis tycker jag det är viktigt att nämna att dessa tankar utgår från en formell och semi-formell klädsel bestående av främst kostymer, kavajer, skjortor och slipsar. Att bära ljusare skor till exempelvis jeans ser jag personligen inga som helst problem med då det rör sig om en informell klädsel.

Dessa funderingar är återigen endast hur jag ser på färgernas förhållande till varandra och bör inte ses som rätt eller fel. Däremot kan de kanske väcka en tanke kring varför man gillar (eller ogillar) något man inte tidigare kunde sätta fingret på. 

 

Simon Crompton i en perfekt kombination av färger och nyanser. Den benvita byxan öppnar för valet av mellanbruna skor och en tobaksbrun kavaj. Skjortan i ljusblått ger en tydlig kontrast mot såväl kavajen som den mörkare slipsen. (Foto: permanentstyle.com)

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Adonis säger
2017-09-28 14:04 - Anmäl

Nej Simon! Aldrig vita tubsockor utanför sportens värld!
#2 Tony Johansson säger
2017-09-28 14:29 - Anmäl

Härligt Andreas! Denna artikeln hjälpte mig mycket. Tackar!
#3 Gustaf säger
2017-09-28 15:23 - Anmäl

Tack för intressant artikel. När det gäller mönstrade slipsar, såväl lite mer formella/affärsmässiga som lite mindre formella (t ex regementsrandiga) tycker jag personligen att de ofta blir mer harmoniska mot ljusblå skjorta även om formaliteten sjunker något. Tankar om det?
#4 random säger
2017-09-28 15:51 - Anmäl

Härlig artikel med många fina bilder som väl illustrerar poängerna. Uppskattas!
#5 Victor säger
2017-09-28 16:19 - Anmäl

Tack för bra artikel.
#6 Pierre säger
2017-09-28 17:17 - Anmäl

#1 Mistänker att det snarare rör sig om ett par ribbade vita knästrumpor (baserat på total avsaknad av veck samt något han ofta skriver att han vanlitvis bär), men något vid en snabb anblick kan misstolkas för ett par tubsockor.
#7 PS säger
2017-09-29 07:05 - Anmäl

Bra artikel som sätter ord på något som man kanske instinktivt redan kände till. Bilderna är klockrena. Ralph Lauren kavajen, är inte den alldeles för snäv? När rynkorna strålar ut från mittknappen brukar ju normalt innebära att det är dags att dra på sig joggingskorna.
#8 Mumin säger
2017-09-29 09:49 - Anmäl

#1 Vita tubsockor är fräckt, tänk Michael Jackson eller rockabilly, även om bilden inte direkt ger de vibbarna i övrigt.

Väldigt kul artikel, mer sånt!
#9 Håkan säger
2017-09-29 10:27 - Anmäl

Andreas, hur är det då slipsens bakre del är längre än den främre? För mig ser det lite slarvigt ut. Givetvis får inte den främre delen vara så lång att den blir något sorts pungskydd utan byxlinningen är väl gränsen och givetvis inte kortare. Kanske slipsen är för lång?
#10 Andreas Weinås säger
2017-09-29 11:11 - Anmäl

#9 - Det är en bra fråga och jag kan bara svara på hur jag själv ser på saken. Att trenden (vilket man trots allt måste erkänna att det är) med längre bakstycke på slipsen vuxit sig så stark de senaste 5 åren tror jag beror på två saker:

1. Den stora vurmen för nonchalant eller slarvig elegans som vanligtvis benämns som "sprezzatura".
2. Det faktum att slipsarnas längd på ca 150cm bärs för långt för de allra flesta män.

Den perfekta längden på en slips är enligt mig när den främre delen når till, eller precis täcker midjebandet på byxan. Är den för lång för att uppnå detta föredrar jag att låta bakstycket bli längre snarare än bägge delarna då det även påverkar slipsknuten.
Optimalt vore såklart att slipsens bägge delar är lika långa men för att det skall ske med majoriteten av dagens slipsar behöver bäraren vara närmare 190cm eller ha en väldigt lågt skuren byxmidja (vilket förövrigt är den trend som bidragit till att slipsen blivit så pass lång från första början). Om man köper vintageslipsar ser man att de var markant kortare då genomsnittslängden var kortare och byxmidjan högre.

Som tur är går det att beställa kortare slipsar eller låta måttanpassa dem helt från många slipsmakare. Något jag tror kommer bli än mer aktuellt i takt med att midjehöjden ökar i modebilden.
#11 Jones säger
2017-09-29 13:20 - Anmäl

En fråga lite vid sidan av, Andreas. Vad tror du om byxlängdens utveckling i takt med att modet sakta går mot högre midjor och vidare ben. Att de extremkorta byxorna försvinner är väl ganska givet, men brytet på byxorna t.ex. kommer det fortfarande att vara standard att undvika det? Det är något jag fö har svårt att få till utan att visa i mina ögon alldeles för mycket strumpa baktill.
#12 Andreas Weinås säger
2017-09-29 13:33 - Anmäl

#11 - Också en väldigt intressant fråga. Jag tror att det framför allt är byxvidden som kommer påverka utförandet på byxorna. En vidare byxa kan och bör vara längre utan att för den delen behöva bryta på skon då den generösare fotvidden hamnar utanför vristen. Tittar man på många illustrationer från 20, 30 och inte minst 60-tal var detta mycket vanligt.
Annars tycker mig redan se en viss uppmjukning till byxavslut med half break (svagt bryt fram på skon) vilket varit relativt ovanligt i stilsammanhang de senaste åren.

Jag själv trivs fortfarande bäst i byxor utan bryt men har ökat fotvidden men ca 1-1.5cm de senaste 2-3 åren. Det har också, likt jag var inne på ovan, resulterat i 1-2cm längre byxben.
#13 Besviken säger
2017-09-29 15:48 - Anmäl

Men Andreas - slipsen i byxan? Nä...
#14 Björn säger
2017-09-29 20:40 - Anmäl

Ett längre bakstycke kan väl endast härledas till en affekterad nonchalans? Det är ju knappast struligt att få bakstycket kortat hos en ändringsskräddare, speciellt när man gärna samtidigt gör sig mödan att ha en skräddad garderob.
#15 Andreas Weinås säger
2017-09-29 23:02 - Anmäl

#14 - Har du låtit korta en slips med gott resultat får du mer än gärna delge den skräddare som löste detta utan att skada slipsens "slip stitch". Denna tråd som löper längs med hela slipsen kan bäst jämföras med produktens ryggrad. Att sy en slip stich kräver stor kompetens då tråden behöver ha en flexibilitet och tolerans för att inte gå av när slipsen dras åt respektive knyts upp.
#16 Joachim säger
2017-10-02 17:26 - Anmäl

Hej!
Jag har köpt byxor hos Berg & Berg som säljs i rålängd och därefter tagit dem till skräddare för att justera och fixa slag. Jag vill ha ett slag likt dina, 4,5cm(?), men min skräddare insisterar på att det inte är möjligt och kan typ fixa cirka 3 cm.. Ett smalt slag på byxan är inget att föredra, eller är jag ute och cyklar?

Kanske borde jag byta skräddare.
#17 Glenn från Gtb säger
2017-10-02 21:17 - Anmäl

Bra artikel med proffsiga analyser. Precis sånt vi vill läsa på Manolo.
#18 Jones säger
2017-10-03 10:20 - Anmäl

#12 Vilken fotvidd pratar vi om då? Det ser fortfarande ganska smalt ut på bilderna (bilden?) du finns med ovan.
#19 Andreas Weinås säger
2017-10-03 11:03 - Anmäl

#18 - Idag bär jag vanligtvis byxor med fotvidd mellan 19-20cm (översta bilden är 19cm och de med svarta skor ca 20cm). Vad som anses smalt eller vidare är såklart relativt men jag tror de uppfattas något smalare pga pressvecken samt att bilden är tagen framifrån.
#20 Einar säger
2018-06-23 13:05 - Anmäl

Andreas, varifrån kommer den ljusa kostymen som du bär på bilden med Simon Crompton?
#21 Andreas Weinås säger
2018-06-23 15:45 - Anmäl

#20 - Det är Eidos modell Ciro.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.