Manolo logotype

Inspiration - Loafers för hösten

Loafers är tveklöst en skomodell som främst förknippas med sommarhalvåret. Idag vill jag utmana de tankegångarna med tips på hur man bäst bär modellen för hösten. Vilka material, färger och inte minst kombinationer passar när temperaturen sjunker något?

Dagens artikel har vuxit fram till stor del pga min förkärlek för loafers i allmänhet. Jag älskar hur modellen beroende på utförande kan kännas alltifrån väldigt dressad till extremt ledig. För sommaren bär jag den uteslutande strumplöst och gärna i en ofodrad mocka men inför hösten är det andra versioner och kombinationer som lockar. 

Jag skulle exempelvis vilja slå ett slag för loafers som en mer formell sko. Kanske inte till klädkoden Mörk Kostym men absolut till en vardagskostym eller klädkod Kavaj. Den låga profilen och avskalade designen ger allt som ofta ett väldigt fint avslut till kostymens byxor och är förvånansvärt elegant för att vara en ledig skomodell. Under hösten finns det en hel del regn att ta hänsyn till vilket gör att modeller med en tunn gummisula kan vara ett bra alternativ. Dessa finns i flera tillverkares standardsortiment men annars går de allt som oftast att beställa via MTO (Made to Order). 

 

Modellen Lopez från John Lobb med en slitstark gummisula. (Bild: Leffot.com)

Det finns självklart flera olika loafers även för hösten som alla har sina för- och nackdelar.

Tasselloafern har sin karaktäristiska charm men är enligt mig mer begränsad till lediga kostymer eller kavajer. Med det sagt gör den sig otroligt bra i en mellanbrun mocka även under hösten där den kombineras med mellangrå flanell eller brun manchester. Även Cordovan är ett utmärkt val för hösten då den oljiga och feta karaktären i skinnet är enkel att borsta upp till en blank finish efter ett lättare regn. Väljer man den klassiska färgen #8 från garveriet Horween som går i en burgundy/aubergine-ton får man även en mörkare sko som ofta är att föredra under denna årstid. 

 

Tassels i brun mocka med mörkblå strumpor och grå flanell passar utmärkt långt in på hösten.

Om man finner tasselloafers för lediga eller extrema är pennyloafern ett utmärkt val. En klassiskt elegant modell som fått sitt namn från det "myntinkast" som bildas uppe på skons vrist. Ett par mörka pennyloafers är något jag själv gärna bär till kostym då jag tycker det ger ett avslappnat men elegant intryck. Här skulle jag dock rekommendera att man väljer en modell i mörkare alternativt samma ton som kostymen och gärna i kalvskinn. 

I USA och Japan är exempelvis svarta pennyloafers ansedda som fullt acceptabla till affärskostymen och mycket praktiska när man är på resande fot då den är enkel att ta av och på i säkerhetskontrollen. 

När man bär pennyloafers till kostym och särskilt under hösten skulle jag rekommendera ett par mörka strumpor som går i samma ton som byxan alternativt skon. 

 

Modellen Piccadilly från Edward Green i svart kalvskinn är en perfekt dressad loafer i min mening.

Cary Grant i ett par svarta pennyloafers och grå kostym.

Det finns självklart en begränsning i hur långt in på hösten som man är bekväm med att bära en så pass lågt skuren sko. Med det sagt kan ett par loafers vara ett perfekt par att ha stående på kontoret under arbetstid för att sedan välja ett grövre och varmare alternativ till och från jobbet. 

 

Pennyloafers i mellanbrun mocka med lila strumpor, grå flanellbyxor och grov tweedkavaj ur Drake´s lookbook från förra hösten.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 alw säger
2017-09-20 11:22 - Anmäl

Den där lookbooken från Drakes är fasen bland det bästa jag sett. Bläddrar ofta igenom den för inspiration!
#2 random säger
2017-09-20 18:46 - Anmäl

#1: kan bara hålla med! Oöverträffat av drake's. Han som är modell är klockren i deras styling.
#3 M säger
2017-09-20 19:08 - Anmäl

#1 Håller med! Har vid upprepade tillfällen önskat att jag kunde se exakt så självklar och cool ut.
#4 M säger
2017-09-20 22:41 - Anmäl

Vad är det för sko på den absolut första bilden? Älskar hur kort tådelen/ovanlädret är. Väldigt elegant mot den grå strumpan.
#5 Andreas Weinås säger
2017-09-20 23:38 - Anmäl

#4 - Ett par vintage Edward Green om jag inte minns fel.
#6 Stefan säger
2017-09-21 06:49 - Anmäl

Fast jag är 35 år och har ett jobb där jag bär kostym har jag aldrig ägt ett par loafers som jag bär varken privat eller på jobbet. Har svårt för dom på något sätt. Till kostym känns det gubbigt och privat lite för mkt brat på något sätt. Måste tillägga att andra ser mkt bra ut i det som drakes ovan och detta är nog något i mitt huvud, men så går det kanske när man är uppvuxen med sneakers och sportskor... :)
Har bara blivit oxfords och chukka- och chealseboots hittills i min skosamling med kvalitetsskor.
#7 Matte säger
2017-09-21 15:40 - Anmäl

mycket bra skrivet och fick mig att vilja bära loafers oftare. bra jobbat!!!
#8 Soccercalle säger
2017-09-22 12:03 - Anmäl

Jag älskar loafers, gärna i mellanbrun mocka, på sommaren men har lite svårt att se dem som kostymskor. Jag associerar det för mkt med amerikanska affärsmän och politiker i klumpiga loafers med fuskläder. Flera av modellerna ovan är dock riktigt snygga.
#9 Johan säger
2017-09-24 21:25 - Anmäl

Bestämt mig för att köpa ett par tassels till vardagsbruk nu i höst. Tänkte att jag ska förstärka dessa med ett tåjärn. Räcker det att köra tåjärn eller kan man köra kombinationen tåjärn och slitsula i gummi?
#10 Andreas Weinås säger
2017-09-25 08:41 - Anmäl

#9 - Jag skulle rekommendera antingen eller. Tåjärn är perfekt för skor som bärs i torrt väglag och skyddar mot det slitage som uppstår snabbast och syns mest (iallafall för min del). En slitsula i gummi skyddar bättre mot väta (om än inte lika bra som en solid gummisula) och förstärker även mot slitage i tån.

Jag personligen väljer tåjärn på vår/sommar-skor då jag tycker det är lite trevligare. Åtminstone väntar jag tills lädersulan börjat slitas ner märkbart innan jag lägger på en slitsula i gummi. Lädersulor slits snabbare när det är blött men tål fortfarande mer än många tror.
#11 Johan säger
2017-09-25 09:23 - Anmäl

#10- Tacksam för ett välformulerat svar!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

I hate Christmas jumpers

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen