Manolo logotype

Plånboken - En accessoar med pondus

Trots dagens alltmer kontantfria samhälle utgör plånboken fortfarande en viktig del bland accessoarerna för den stilmedvetna mannen. I dagens artikel på Manolo ska vi undersöka olika typer av plånböcker och hur de bäst används beroende på det behov som finns.

Har du själv träffat några personer som alla kan komma överens om hur den perfekta plånboken ska se ut när det kommer till storlek, färg, antal fack samt andra detaljer? Vissa personer letar efter en plånbok i en viss färg, andra är mer noggranna över detaljer som fickor eller storlek. Väldigt få personer kan i vilket fall enas om detta men samtidigt är utbudet för olika typer av plånböcker större för oss stilmedvetna herrar. I dagens utbud finns både möjlighet att finna olika varianter i butik och att köpa med sig direkt men även olika tjänster där man kan göra en specialbeställning (MTO eller skräddat) utefter sina egna behov.

Patrick Grant, chef för Savile Row skrädderiet Norton & Sons, äger en klassisk bill fold från spanska varumärket Loewe. Han säger i en intervju i Financial Times att de män Norton&Sons säljer dessa plånböcker till uppskattar enkelhet, vackert läder och riktigt bra utförande. Även om kreditkortshållare blivit alltmer uppskattade och använda i Sverige (jag använder själv nästan aldrig kontanter) så är efterfrågan på stilrena plånböcker med plats för kontanter fortfarande relativt hög.

 

Till Matteo Marzottos stiliga rock passar en rockplånbok eller coat wallet perfekt att ha i innerfickan.

Till skillnad från armband, manschettknappar, slipsar, ringar eller till och med klockor är mäns plånböcker en nödvändighet. På grund av detta har plånbokens utseende och design blivit offer för trender genom åren men framförallt bärarens personliga stil. Som en "nödvändig" accessoar bidrar plånboken till den övergripande stilen hos den personen som bär den. Återigen kommer kanske vissa att argumentera för att, eftersom mannens plånbok inte syns då den förvaras i en ficka, har den mindre betydelse än en halsduk, näsduk eller manschettknapp. Oavsett hur vi pratar och argumenterar för plånbokens psykologi visas det att plånboken är en accessoar med extra styrka och pondus eftersom den bär den enskilde personens förmögenhet. Här kommer förslag på några vanliga varianter på plånböcker som passar olika personers behov.

Kreditkortshållaren

Den minsta varianten som endast innehåller små förvaringsutrymmen för kreditkort. Den görs och används för dem som vill ha en så liten och smidig plånbok som möjligt men ändå ha plats för ID-handlingar, kreditkort och liknande. En bjässe till plånbok i bakfickan på dina byxor gör att du sitter obehagligt och försämrar även formen på byxan. Att bära en överdriven plånbok i din rockficka väger ned dig på ena sidan av överkroppen och känns obalanserat och även gör att rockens axlar blir lite lutande. Och oavsett fickan du sätter plånboken i, kommer en tung plånbok att skapa veck som förkortar klädselns livslängd. Det kan vara en anledning till att välja kreditkortshållaren, om du inte är en person som uppskattar att bära med dig kontanter och kvitton. 

 

Kreditkortshållare från Smythson.

Sedelklämma

Art of Manliness beskriver i den här artikeln sedelklämman som: "Ett underskattat val då den är både smalare än många plånböcker samt i många fall även stiligare. Det är heller ingen nackdel att de lättare får plats i många byx- och kavajfickor."

De tipsar även om att du kan hitta riktigt unika sedelklämmor på eBay eller Etsy.com där hundratals intressanta handgjorda alternativ finns.

 

Sedelklämma vintage med ett Aztekiskt motiv från Mexiko

Billfolden/Plånboken

Den klassiska storleken med plats för både kontanter, kort och kanske även mynt. Bill folden är en grundläggande dubbelviks eller treviksplånbok i vanligt svart eller mörkbrunt läder är det en pålitlig arbetshäst. Den är helt acceptabel i nästan alla sociala eller affärsmässiga inställningar och håller de dagliga väsentligheterna år efter år. Billfolden är enkel, elegant och tidlös men skippa gärna varianten där även en mobiltelefon ska få plats, de är inte lika elegant och tar för stor plats i jackfickan. 

 

Billfold från Jean Rosseau som går att köpa via The Armoury.

Rockplånboken

Heter coat wallet på engelska och är min personliga favorit för vinterhalvåret och då plånböcker kan få ta lite större plats i en rockficka. Denna variant av plånbok kan kallas den ursprungliga gentlemansplånboken. Den är utformad för att passa snyggt och diskret i en rockficka. Den är inte bara lång och smal och ser till att plånboken inte bryter jacklinjen över bröstet, men det har också den extra fördelen att hålla sedlar skarpa och plana. 

Coat wallet från Ettinger.

Jag tycker själv att en plånbok säger mycket om sin ägare. Det är ett föremål som vi män kanske inte köper så ofta och använder under en längre tid. I rätt kvalitet håller dem i åratal och bygger upp en fin patina över tid. Plånboken är lite av en statussymbol och som sådan, på den mest lämpliga och mest märkbara tiden, tas den fram för alla att se och beundra. Tänk på att en bra plånbok för just dig ska vara både presentabel och funktionell. Du vill även att den ska åldras med värdighet så undvik exempelvis metall eller billigare läder. 

 

Annons från 1958 för olika typer av plånböcker (bill folds)

 

Gabriel Öberg Bustad är till vardags butikschef på Skoaktiebolaget och kommer med jämna mellanrum dela med sig av sina tankar och funderingar rörande stil här på Manolo. Gabriel har ett speciellt stort intresse för skrädderi, herrskor och skickliga hantverkare inom klassiskt herrmode. Texterna i hans artiklar är hans personliga reflektioner och åsikter.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

#1 Markus säger
2017-09-11 14:43 - Anmäl

Jag köpte för många år sedan en kreditkortshållare och en plånbok från The Bridge (som ju var sjukt inne 199x). Fantastisk kvalitet och de har utvecklat en patina som inte är att leka med.

Buy quality, cry once säger jag bara.
#2 random säger
2017-09-11 15:49 - Anmäl

Med tanke på vad för typer av kläder en har intresserat sig för så är överflöd av kontanter inte ett problem jag lider av...

Plånbok är en detalj som med fördel inte behöver vara 100 % matchad med resten av outfitten enligt mig.

Själv har jag en korthållare i fuskläder. Med motiv från Star Trek. Därför att jag tycker det är grymt att kunna bära med mig något diskret som anspelar på mina andra nördiga intressen.
#3 Jonas säger
2017-09-11 16:24 - Anmäl

Finns hur mycket planbocker / kreditkortshallare som helst pa Etsy till schyssta priser.
#4 Måns säger
2017-09-11 16:29 - Anmäl

Sedan åratal har jag en underbar billfold från Mulberry i mörkbrun congo som jag aldrig någonsin gör mig av med. Kanske kompletterar jag den med en coat wallet efter dagens intressanta inlägg.
#5 Lanoo säger
2017-09-11 17:13 - Anmäl

Jag har en kreditkortshållare från La Portegna. Har haft den i fem år tror jag och den har fått riktigt fin patina. Kan rekommenderas till den som inte vill lägga ut en förmögenhet.
#6 kalleT säger
2017-09-11 18:23 - Anmäl

Köpte en The Bridge 1997. Otroligt dyr, men den ligger i min innerficka även idag. Det kallar jag kvalité.
#7 Patrik säger
2017-09-11 18:23 - Anmäl

Gick till läderverkstaden på Rosenlundsgatan, köpte det bästa lädret de hade, nål och tråd. Research i någon timme. Sydda ihop något. Skar i lädret med en skalpell jag hade hemma. Blev riktigt bra. Använder plånboken idag 4-5 år senare.
#8 Altobelli #7 säger
2017-09-11 19:12 - Anmäl

Nästa gång tycker jag du ska gå all in och även dräpa det som bär skinnet:) Rådigt ändå anser jag att köpa materialet och fixa själv om man kan och orkar. Själv önskar jag att jag utbildat mig till skräddare, skulle spara massor av pengar och tid.
#9 Gustav säger
2017-09-11 19:44 - Anmäl

Tärnsjö garveri är snyggast i min mening. Finns hos care of Carl.
#10 Konsulten säger
2017-09-11 21:54 - Anmäl

Vem använder något annat än kort i Sverige idag? Det är endast på resa till mindre utvecklade länder som jag bär med mig kontanter. Därmed känns det som att de större plånkorna spelat ut sin roll. Om några år kommer vi inte ens behöva kortet utan sköter betalning med mobilen.
#11 Julius säger
2017-09-12 07:14 - Anmäl

Tycker kontanter är elegant. I många länder i centraleroupa, inklusive det betydligt mer än Sverige utväxlade Schweitz är det normalt att betala med kontanter. Även mycket stora belopp. Tycker att det är nödvändigt med en bra plånbok som skyddar sedlanrna. Ser schaskigt ut när man betal med skrynkliga sedlar. Valextra har mycket fina plånböcker, de är i regel mycket tunna.
#12 Johan säger
2017-09-12 08:01 - Anmäl

Har ni totalt missat att plånboken och mobilskalet har smält samman för många? Det är en modern lösning som jag tror har framtiden för sig. I alla fall så länge vi behöver kort och sedlar.
#13 Daniel säger
2017-09-12 10:10 - Anmäl

#12 Jag hoppas att du är sarkastisk.
#14 Helmer säger
2017-09-12 16:33 - Anmäl

#13 Varför hoppas du det?
#11 Att vissa europeiska länder, t.ex det konservativa Tyskland, ligger efter Sverige när det gäller såväl kontant- som kortfria lösningar är ju ett ovedersägligt faktum. Sedlar och mynt är en icke obetydlig faktor i spridningen av campolybacter och andra mindre trevliga bakterier. Det är vad jag kallar sjaskigt. Plånboken är en relik som inom en mycket snar framtid övergår från vacker accessoar i var mans ficka till maskeradobjekt.

Något som däremot är elegant är rättstavning.
#15 Konsulten säger
2017-09-12 21:30 - Anmäl

#11 Jag får ha det i åtanke nästa gång jag besöker det eleganta och välutvecklade landet "Schweitz".
#16 Helmer säger
2017-09-12 22:58 - Anmäl

Är det fortfarande ingen som har hittat stavfelet i mitt inlägg?
#17 Julius säger
2017-09-13 00:37 - Anmäl

Vist innehöll mitt inlägg många knasiga stavfel och ordval, men summan av kontentan var denna: kontanter är elegant. Och de bör förvaras i gott skick. I många länder inklusive Schweiz är det naturligt att använda mer kontanter än i Sverige. I Schweiz är belopp up till 20 000 CHF Tillåtet att sätta in och ta ut ur konton utan kvitto. Större belopp kräver kvitto. Om jag inte missminner mig är detta belop 10 000 kr i Sverige, alltså en tjugondel av vad som är tillåtet i Schweiz. Den godmodige svensken ser inget problem i att man låter kortföretag/banker och även staten ha full kontroll i hur man spenderar sina surt förvärvade pengar. Att betala kontant är elegant.
#18 Antiglobalist säger
2017-09-13 02:19 - Anmäl

#16 campolybacter --> campylobacter

Går den här smarta korthållaren i anodiserad aluminium bort för gentlemän?

http://www.planboksbutiken.se/korthallare/thin-king-card-case-korthallare.html

Själv använder jag inte kontanter, men att de skulle sprida bakterier är förstås ett löjeväckande svepskäl för vinstmaximering, då kontanthantering totalt sett kostar mer. Men framförallt är det kontantlösa samhället ett steg på vägen mot målet bortom kontokorten: att vi ska "chippas" så att Storebror får full koll på sin fårskock. Plocka på dig varorna du vill ha och sedan dras pengarna automatiskt från ditt konto när du går ut ur butiken. Smidigt på Ica, så länge du sköter dig, röstar rätt, etc. Om inte blockeras ditt konto så du inte kan betala hyran. Bra va'?
#19 Anders T säger
2017-09-13 10:47 - Anmäl

Har för mig, att den redaktionella texten, handlar om olika sätt, att "förvara" sina kontanter och dess eventuella utseende och inte kontanternas vara, eller inte vara.

Ovanstående kommentarer visar dock, att "nättroll" finns i de flesta samhällsschatteringar.
#20 Halmstad säger
2017-09-13 22:23 - Anmäl

Det är intressant att ett av få länder i västvärlden där man fortfarande *måste* ha cash som backup i affärer i storstäder och på paradgator är Tyskland. Jag uppmanar alla att vända på klacken om expediten börjar babbla om kontanta pengar eller EC-kort.
#21 Jocke säger
2017-09-14 15:07 - Anmäl

#20 Detta slog mig med stor förvåning när jag regelbundet började resa till Tyskland i tjänsten. För bara ett par år sedan var man tvungen att dubbelkolla med taxichauffören om de accepterade kort innan man hoppade in. De som väl tog kort, skriv oftast ut handskrivna kvitton och drog kort i maskiner jag trodde dött ut under sent 80-tal.

I dag är det tack och lov lite lättare, men långt ifrån en självklarhet.
#22 Johan säger
2017-09-14 21:27 - Anmäl

I Österrike tar ingen taxi kort och i schweiz tar många ställen bara ec kort. Jag tycker det är rimligt, varför ska visa, mastercard, diners ha oifrågasatt rätt att ta ut avgifter för något traditionellt sätt alltid varit gratis? Varför ska man vända på klacken bara för att en butik(eller skräddare!) inte vill betala ett par procent i avgift? Har man inte råd att betala skräddaren kontant kanske man inte ska promenera runt i så dyr kostym. Man ska inte segla under falsk flagg. Det är inte elegant.
#23 leChat säger
2017-09-14 22:21 - Anmäl

Själv har jag heller aldrig kontanter. Men fick tips av en polare om ett märke som heter Secrid som gör korthållare som du smidigt bara kan klicka upp och ta det kort du behöver istället för att fippla för att få upp det. Visst det är metall men det syns inte då det är läder runt om. Tycker dom är hyffsatt snygga och finns plats för lite kontanter om man vill.
#24 Konsulten säger
2017-09-16 16:25 - Anmäl

#22. Om du tror att kontanter är billigare för butikerna så får du göra lite mer research. Kontanthanteringsföretagen är minst lika giriga som kortföretagen. Varför tror du annars så många butiker är kontantlösa i Sverige idag?
#25 Ärligheten själv säger
2017-09-17 00:27 - Anmäl

"Den är helt acceptabel i nästan alla sociala eller affärsmässiga inställningar och håller de dagliga väsentligheterna år efter år."

Varför är det ingen som pratar om elefanten i rummet? Gabriels artiklar blir mer och mer navelskådande. I vilket sammanhang är det någon som tittar snett på dig på grund av valet av plånbok? Och varför skulle man bry sig om den faktorn?
#26 $£$ säger
2017-09-20 16:15 - Anmäl

"Sedelklämma
Ofta underskattade och inte lika vanliga som sin kusin kreditkortshållaren är sedelklämman. En ännu smalare än plånböcker och kan vara iögonfallande om du hittar en bra och stilig klämma. Dessa passar också bättre i en jackficka än de flesta billfolds. Om du letar efter en riktigt unik sedelklämma skulle jag rekommendera eBay eller Etsy.com för hundratals intressanta handgjorda alternativ. "


"Money Clip – Often underrated, metal clips are even slimmer than wallets and can be eye-catching if you find a good one. They also fit better in a jacket pocket than most billfolds. If you're looking for one that's truly unique, search Etsy.com for hundreds of interesting handmade options."

artofmanliness.com/2012/02/14/mans-wallet-giveaway
#27 DT säger
2017-09-21 16:46 - Anmäl

Kan vi inte ta död på föreställningen att det skulle vara elegant med kontanter i Sverige år 2017? Det är skrynkliga papperslappar och snuskiga metallbitar, som dessutom göder ljusskygga branscher och undre världen.

Det kanske känns elegant att betala notan genom att strö lite kontanter på restaurangbordet och sen bara gå därifrån med ett världsvant Au revoir. Servitören får sen plocka ihop och räkna de smutsiga mynten. En del stämplas in i kassan och beskattas, medan en del kanske försvinner som obeskattade vinstuttag, svarta löner till papperslösa nattstädare, köp av stulen oxfilé och maffiabeskydd. Nu menar jag inte att det är så det i regel går till, men kontanterna möjliggör det.

Och kontanthantering är verkligen inte billigt för handlarna, det syns bara inte lika tydligt som en avgift per korttransaktion. Det finns en hel bransch som levt gott på att frakta och hantera dagskassor, utöver all avstämning och hantering som handlarna själva tvingas utföra.

Kontanter underlättar starkt vid betalning av svarta löner, häleri, undanhållande av skatt, finansiering av brottslig verksamhet och terrorism. Om en bank ens möjliggör sådana transaktioner så kan dom vänta sig allvarliga sanktioner. Vid större belopp eller minsta skäl till misstanke så måste dom t.ex. ta reda på varifrån kontanterna kommer, vem kunden är, vem denne eventuellt företräder och vad pengarna ska användas till. Därav är kontanthantering mycket kostsam även för bankerna, som helst inte vill ta i dem ens med tång. Regelverket bygger på EU-direktiv så de frågvisa banktjänstemännen är inte bara en svensk företeelse, och frågorna ställs inte för att jäklas.

Man kan åtminstone ha det i åtanke när man väljer att bära kontanter. Är man däremot utomlands några dagar om året så får man väl ta seden dit man kommer.

Med det sagt så ser jag främst ett eget behov av kreditkortsfodralet för 4-5 plastkort. När betalningsmedlen allt mer växer ihop med mobilen så kan jag faktiskt se en berättigad plats för mobiltelefonplånböcker i bättre kvalitet också, om det bara hade funnits bättre varianter än dem i plast från Clas Ohlson.
#28 Korven säger
2017-09-21 17:37 - Anmäl

#26 Hm, en gång är ingen gång men två gånger är en vana. Hur står det till med Öberg Bustads tidigare artiklar egentligen?
#29 Daniel säger
2017-09-21 19:37 - Anmäl

Lär ju bli svettigt nu när man är granskad och måste skriva sina egna tankar och ideer. Hans artiklar kom upp relativt ofta här den senaste tiden. Har en känsla att det kommer ta längre tid innan nästa artikel ;)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Leffot

Edward Green Galways in Utah

Läs mer

Permanent Style

Sartoria Melina – first London...

Läs mer

Shoegazing

VM i skotillverkning – Alla...

Läs mer

Hodinkee

Interview: Frederique Constant CEO...

Läs mer

The Armoury Lightbox

Cars and Mark. Mark is wearing this...

Läs mer

Skoaktiebolaget

Skoaktiebolaget - Nybrogatan 23

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen