Manolo logotype

Stilstudie - Den virkade slipsen

Det är intressant med klassiskt mode för hur mycket man som anhängare än håller fast vid devisen att stilen är tidlös så förekommer det trender även här. Man kan säga att olika produkter är som olika klockslag och en gång per dygn är de helt rätt, och alltså inne. Likadant är det med klassiskt mode. En jacka från Barbour, ett par dubbla monkstraps, eller något helt annat är ena stunden rejält inne för att senare bara vara ett klassiskt attribut. För den sakens skull inte ute. På detta sätt är det med den virkade slipsen som vi skall titta lite närmare på idag.

Personligen har jag sedan mitt eget intresse för mer tidlöst mode tog fart för ungefär 13-14 år sedan haft ett gott öga åt just den virkade slipsen. Jag har genom årens lopp köpt på mig en handfull som under vissa perioder burits varje vecka medan det ibland kan ha gått fem månader innan den burits. Just nu är jag inne i en "virkad slips period" igen med rätt så frekvent användande. Därför tänkte jag idag berätta liter mer om denna slips och hur den kan bäras.

En sak som fascinerar mig är att denna slips buren på helt olika sätt har en betydande roll i tre olika läder och stilar. I USA har det länge varit en väsentlig del av en IVY/Preppy garderob. Här bärs den ledigt med både jeans och oxfordskjorta samt lite mera uppklädd med flanellbyxor och blazer. Det är framförallt enfärgade eller tvärrandiga modeller i siden som är vanligt förekommande då och i ett lite smalare utförande så som 5-6 cm.

 

Virkad slips i buteljgrön med diskreta prickar från Drake´s.

I England är denna slips också rätt så vanlig men då nästan uteslutande i lediga sammanhang. En klassiskt skolad britt skulle troligtvis aldrig bära den ihop med kostym. Istället ser man den virkade slipsen främst ihop med tweedkavaj, byxor i mollskinn, manchester eller grövre bomullstwill. Skjortan är antingen en tattersallrutig eller grövre oxford. Materialmässigt är det dött lopp mellan enfärgade varianter i siden eller ull. Det finns ett fåtal excentriska och stiliga gentlemän, som vissa skulle benämna dandys, som vågar ta ut svängarna mer och som är uttrycksfulla till både sättet och utseendet. Dessa herrar tvekar inte att bära den virkade slipsen i mer vågade och kulörta färger och även dessa med broderade prickar på.

I Italien som får utgöra det tredje landet och exemplet på stilar där den virkade slipsen bärs ser det lite annorlunda ut. Den klassiskt skolade italienska mannen vågar ta ut svängarna något mer och sätta en personlig prägel även i mer formella sammanhang. Därför ses den virkade slipsen ofta i Italien även ihop med kostym. En av mina personliga favoritsätt att bära denna slips är så som ofta ses i Italien; grå flannellkostym, ljusblå buttondownskjorta, bruna mockaskor och exempelvis en vinröd virkad slips. Att bryta av en kostym med mockaskor och virkad slips är en lagom dos sprezzatura för mig och på rätt sida av en balansakt när det kommer till personlig prägel och effektsökeri.

 

Tommaso och Tommaso från Stefano Bemer och Sartoria Vestrucci.

Ser man till utseende på den virkade slipsen så är den i de allra flesta fall inte spetsig i sitt avslut som andra slipsar utan helt rak. Den vanligaste varianten är också smalare än den mer formella vanliga slipsen som ligger på 8-9,5 cm. Utförandet på virkade slipsar är nästan alltid 5-7 cm. Det kan gå att hitta 8 cm i framförallt Italien om man letar, men det är inte lätt. Denna slips är också lite kortare än vanliga slipsar. En anledning är att de faktiskt töjer sig, eller strechas lite över tiden vilket gör att de blir något längre efter en tids användning.

Så som namnet antyder så virkas eller stickas alltså materialet till slipsen. Detta sker vanligast på maskiner som man även använder för tillverkning av strumpor. Dessa möjliggör den rundstickning som stumpor har och där ingen söm förekommer. Vissa av de dyrare och lite exklusivare virkade slipsarna stickas på detta sätt på gamla maskiner men sys ihop för hand på baksidan. Detta moment som alltså kräver mer tid och handarbete gör att de också blir dyrare.

 

Klassisk formell tolkning av den virkade slipsen med mörkblå kostym och buttondownskjorta.

Om vi tittar på materialet så är siden det i särklass vanligaste. Ull och kashmir förekommer dock också. Det finns olika typer av siden som används där en typ av extra exklusivt i kombination med sticktekniken leder till något man populärt kallar krispiga, crunchy ties på englska. De är mycket sträva och knarrar liksom lite när man klämmer på dem. Detta ljud kallas ibland för "gråt" och kallas på franska för cri de la soie.

I höst bär jag helst två typer av virkade slipsar i olika sammanhang. Ett är lite mer formellt genom grå kostym, vit skjorta, virkad marinblå slips med vita prickar, en vit näsduk och svarta penny loafers på fötterna. Den andra looken är lite ledigare och då blir det brun tweedkavaj, grå flannellbyxor, randig buttondownskjorta i oxfordtyg, vinröd enfärgad virkad slips, bruna mocka brouges och en mönstrad näsduk.

Hur bär ni denna slips?

 

Virkad slips i ett ledigare utförande med jeans.
Foto: Ted Olsson (även översta bilden)

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 random säger
2017-09-06 11:13 - Anmäl

Jag älskar virkade slipsar! För mig som arbetar på en "ledig" arbetsplats (kommunal förvaltning) är det sällan jag kan ta ut svängarna klädmässigt. Fokus blir på den lediga sidan av klassisk klädsel - uddakavaj och ledigare slipsar. Virkad slips är utmärkt för detta ändamål. Under vår och sommaren har en brun krispig slips med ton-i-ton färgade prickar från Berg & Berg SS16 varit en favorit till sommarkavajerna. Tycker generellt att de enfärgade eller diskret prickade är ett stabilt val året om gällande virkade slipsar.

En fundering jag har är gällande materialval för virkade slipsar. Tycker ni att silke funkar året om eller är det mer för vår och sommar? Är jag lite nyfiken på de blandningar av ull-silke som dyker upp till hösten. Har en virkad slips i 100 % ull men jag tycker inte de får en riktig bra knut utan blir lätt rätt "hängiga" och livlösa om ni förstår vad jag menar. Silkesslipsen är mycket bättre på det på grund av materialets struktur.

Tar även tacksamt emot fler tips på producenter av grymma virkade slipsar!
#2 Rolle säger
2017-09-06 12:03 - Anmäl

Ett perfekt alternativ för oss som verkligen gillar elegansen med att bära slips, särskilt i en tid då den traditionella varianten i alltfler sammanhang uppfattas som väl pretentiös.

Det kniviga är som sagt att få till en snygg knut!
#3 Andreas Weinås säger
2017-09-06 12:26 - Anmäl

#1 - Jag tycker absolut en virkad silkesslips fungerar året om. Likt du nämner brukar även jag få till en bättre knut i detta material och texturen kommer ofta fram tydligare. Jag skulle personligen rekommendera något bredare virkade slipsar runt 8cm där jag tycker man får till en bättre "dimple" och slipsknut. Jag har en svart från Saman Amel som jag är väldigt nöjd med.
#4 Carl säger
2017-09-06 12:54 - Anmäl

Hej! Jag är en relativt kort man med ganska smal hals och väldigt ofta blir mina slipsar för långa. Råden man får är att antingen stoppa in den smala änden i brallan eller att köpa kortare slipsar. Taktik nummer ett (stoppa in i brallan) medför dock många problem, inte minst estetiska - alla ser att en stumpen är instoppad i byxan, den korvar sig när man sitter, med mera. Alternativ två känns mer lockande men jag tycks inte kunna hitta något ställe som säljer korta slipsar. Tips tages tacksamt emot!
#5 Henrik säger
2017-09-06 13:19 - Anmäl

Jag tycker om att ha jeans, button down-skjorta, virkad slips och kofta. Till kavaj gillar jag idén om stickad eller virkad slips, men känner mig sällan bekväm i det och de gånger jag sätter på mig en sådan outfit byter jag nästan alltid slips i sista stund. Olofs outfits med den bruna kavajen är bland det snyggaste jag sett på länge.
#6 Jonas70 säger
2017-09-06 13:47 - Anmäl

#4 känner igen problemet. En nödlösning som kan funka med vissa slipsar är att köra ett "extra varv" runt slipsknuten när du knyter en four in hand.
#7 OlleBolle säger
2017-09-06 14:33 - Anmäl

#4 Kolla in ex. Patrizio Cappelli, där du kan beställa slipsar med exakt den bredd och längd du önskar. Du kan även be en skräddare att korta ned slipsar, det blir oftast ganska bra.
#8 Carl säger
2017-09-06 14:34 - Anmäl

#6 Bra tips! Brukar köra det tricket ibland, alternativt halv Windsor som använder lite mer av längden utan att bli för tjock/uppstyrd. Funkar dock dåligt med just stickade slipsar och ullslipsar. Vore kul att hitta de där korta slipsarna folk snackar om ;)
#9 random säger
2017-09-06 15:18 - Anmäl

#5:tror tricket är att satsa på ledigare utformning, grövre kavajer och ledigare urformade kostymer. För mig funkar det bra. Tycker iofs en virkad slips är snyggt till formella kostymer också, tycker bild 4 på Olof ovan är klockren. Värt att satsa på mer nedtonade varianter då.
#10 Carl säger
2017-09-06 15:49 - Anmäl

#7 Ah, kände inte till den affären. Tackar!
#11 CR säger
2017-09-06 18:14 - Anmäl

#7 Man kan tyvärr ej beställa måttsydda virkade slipsar hos Cappelli, såvitt jag vet har dom ingen inhouse produktion på just virkade diton.
#12 Tant Brun säger
2017-09-07 08:23 - Anmäl

Tweedkavaj, smårutig skjorta, virkad brun/blå/vinröd slips, manchesterbyxor och brouges. kanske även keps.
#13 Philip säger
2017-09-08 10:21 - Anmäl

Olof, får man lov att fråga vart du har köpt dina jeans på sista bilden?

Löjligt vackra.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.