Manolo logotype

Stefano Bemer - Made To Order

Det har sagts innan men skor är ett område som ni läsare verkar uppskatta extra mycket sett till de kommentarer som lämnas och feedback vi fått. Det är ett område jag personligen också brinner lite extra för. Idag tänkte jag berätta lite mer om när jag beställde mitt första par skor från Italienska Stefano Bemer.

Ni som följt de texter jag skrivit under åren har säkert både noterat att jag nämnt skointresset tidigare samt det faktum att jag fått en fotskada som gjort att jag tvingats sätta mig in i läster och passformer mer än tidigare. Mitt behov av att ha en sko som verkligen sitter bra har ökat sen smärta uppstått i min högra fot. Lite förenklat behöver jag exempelvis mer hålfotsstöd än normalt. Detta kan vara svårt att hitta hos många färdiga skor även om det finns. Innan har jag kunnat köpa ett par skor som estetiskt tilltalar mig men får idag sätta passform i första hand följt av utseende.

I jakten på bättre passform har jag fått göra mig av med rätt mycket skor vilket varit enkelt då andrahandsmarknaden för kvalitetsskor är bra. Jag har efter detta fått lägga mycket tid på att hitta bra läster och modeller som passar just mina fötter. Det ledde mig till florentinska skotillverkaren Stefano Bemer som jag nyligen beställde mitt första par från.

 

Detta märke startades 1983 av mannen med samma namn. De har i första hand varit en bespokeskomakare men även sålt en del färdiga modeller. Tyvärr gick legenden Stefano bort 2012. Förtaget köptes då upp av Tommaso Melani. Han kommer också från Florens och från en familj i läderindustrin. Tommaso förvaltar nu Stefanos arv på bästa sätt och har fokuserat på att både starta en utbildning och upplärning av unga skomakare i Florens samt att erbjuda både Bespoke, MTO och RTW.

Jag kikade på företagets hemsida och bilder i sociala medier och bestämde mig för deras mest klassiska läst med rund tå som kallas C. På Instagram såg jag en underbar derbymodell som butiken Mehra från Kanada sålde. Denna butik för premiumskor har ett gott utbud och sålde en magisk modell i en brun nyans med lätt röd touch i kalvskinn som Stefano Bemer döpt till Mexicana Calf.

Jag kontaktade Stefano Bemer via deras hemsida och började att maila fram och tillbaka. Då jag inte hade vägarna förbi Florens för att prova och vi var osäkra på min storlek så föreslog de att jag skulle betala 50 EUR extra för att de skulle kunna skicka provskor på olika läster och storlekar hem till mig innan själva ordern lades. Dessa skor kom redan samma vecka och gjorde att jag kunde bestämma storlek på ett smidigt sätt.

 

Provskor från Stefano Bemer.

Efter detta slutfördes ordern och jag betalade 50% deposition för att ca 7 veckor senare få skorna hemlevererade med Fedex.

Passformen var ingen överraskning i och med att jag provat ut den tidigare men jag blev mycket imponerad av helheten. Det var smidig och proffsig kommunikation med företaget hela tiden. Skorna levererades i en lyxig trädlåda med mina initialer målade samt skopåsar i tweedtyg. Mycket lull-lull så att säga, något jag är svag för. Finishen är bland den bästa jag sett på ett par skor. Sammantaget är jag mycket nöjd vilket man skall vara då priset var 1 150 EUR plus frakt. Viktigast av allt är att de sitter mycket bra och erbjuder det stöd min fot behöver.

 

Skorna och den exklusiva låda i trä som de levereras i.

Skons ritsnedlagda lädersula.

Nästa helg den 1-2 september kommer Tommaso att besöka Stockholm för en trunk show ihop med skjortmakaren Luca Avitabile. Tommaso kommer då även att ta beställningar för Sartoria Vestrucci som är ett Florens skrädderi han äger. Om man önskar en bokning av tid för att prova ut skor från Bemer kan man maila honom och be att han tar med provskor. Då slipper ni den kostnad jag fick på 50 EUR för att skicka dessa fram och tillbaka. Tommaso kontaktar man enklast på: tommaso.melani@stefanobemer.com

Alla bilder: Milad Abedi

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 rubber säger
2017-08-24 12:01 - Anmäl

Helt sanslöst fina
#2 Fredrik säger
2017-08-24 15:38 - Anmäl

Oj, fantastiskt fina! Vilken otrolig garderob du har byggt upp Olof! Hade jag bara möjligheten skulle jag gärna köpa nya kläder oftare.

Har själv 6 par kvalitetsskor (Church's, Crockett Jones, Edward Green etc) som jag har samlat på mig under ca 5 års tid. Det innefattar kängor, loafers och oxfords och täcker gott och väl alla behov. Har svårt att motivera ytterligare inköp. Hur tänker du? Förstår att det rör sig om ett stort intresse, att du har kontakter i branschen etc. Men 10 000 kronor för ytterligare ett par skor... jag förstår det inte. Jag menar absolut inte detta som någon kritik. Men vore intressant att höra hur du resonerar.
#3 Fredrik säger
2017-08-24 15:57 - Anmäl

Läste lite snabbt, ser nu att du skriver att du har sålt av många skor. Då min kommentar inte alls syftade till att snoka i dina privatekonomiska förhållanden ska jag be att få omformulera mig. Kan du inte redogöra för hur din nuvarande skosamling ser ut idag? Dvs hur många skor du har och vilka slags modeller det rör sig om. Förstår att det är många fler än mina 6, och är som sagt nyfiken på hur du resonerar kring användning kontra inköp.
#4 John säger
2017-08-24 16:56 - Anmäl

Riktigt fina skor och kul läsning, men jag vet inte riktigt om jag håller med om att lådan ser exklusiv ut? Det där är ju billigt, tunt trä med breda årsringar och kvistar... Tycker de hade kunnat kosta på sig en klart bättre förpackning.
#5 Mike säger
2017-08-24 17:15 - Anmäl

Ser riktigt fina ut!
Off topic: Olof, när börjar tweed-säsongen? Ruggiga morgnar i götet nu... ;)
#6 Jonas E säger
2017-08-25 09:28 - Anmäl

#2#3 Om du letar lite dels på manolo och dels på shoegzing kommer du hitta svar på de frågorna du ställer.
#7 Måns säger
2017-08-25 10:47 - Anmäl

Riskbeteende.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.