Manolo logotype

Pre Owned - Ett växande butikskoncept

Under de senaste två månaderna har vi sett ett antal lanseringar av vad som oftast brukar benämnas som Pre Owned. Flera företag som annars främst är förknippade med försäljning av nya plagg har öppnat separata avdelningar för bättre begagnade skor, kläder och klockor. Idag skall vi titta närmare på några av dessa.

Det rör sig om sparsamt använda kvalitetsprodukter från tidigare säsonger som av olika anledningar inte längre används. Det kan bero på att ägaren gått upp/ner i vikt eller helt enkelt att det inte visade sig vara ett så bra köp som man först trodde. Det innebär inte att det behöver vara något fel på själva produkten och istället för att låta fina och välgjorda produkter samla damm i garderoben kan man sälja dem via olika aktörer. Antingen i form av pengar eller avdrag vid köp av nya produkter. 

Fördelen med detta är att man slipper all den tid som det annars tar om man skall sälja sina plagg privat via ex. Tradera, Blocket eller Ebay. Företagen själva tar givetvis en andel av försäljningen men står också för all fotografering och försäljning. 

Vi har tittat närmare på tre butiker som valt att lansera ett så kallat Pre Owned-koncept. 

Drop 93

Drop 93 är ett koncept bestående av Vintage, Pre Owned och New Old Stock. Det innebär allt från äldre kvalitetsprodukter till helt oanvända plagg från tidigare säsonger. Bakom konceptet står männen från The Armoury och trots den relativt nylanserade sajten finns redan ett bra utbud av produkter. Det finns allt från kavajer, kostymer, byxor och skjortor till accessoarer och skor. Det är dels tillverkare som säljs av butiken så som Ring Jacket och Drake´s men man har även en del externa varumärken som Attolini och Gaziano & Girling. 

Priserna är rimliga om än inte låga och varierar självklart beroende på produkt, tillverkare och skick.

Bättre begagnad kostym med diskret ruta från Cesare Attolini.

Helt oanvänd skjorta från Liverano med smalspårig ljusblå rand.

Ljusa oanvända chinos från japanska Ring Jacket som finns i flera storlekar.

 

Leffot

Skobutiken Leffot i New York (och nyligen Chicago) är för många läsare inget nytt. Butiken har såväl i fysisk form som via sin webshop erbjudit några av världens finaste kvalitetsskor på ett inspirerande sätt sedan 2008. Nyligen lanserade man konceptet Pre Owned där man erbjuder bättre begagnade skor, i första hand från tillverkare man arbetar med till ett reducerat pris. Du kan sälja dina skor via butiken och antingen få betalt i pengar eller i innestående värde om man vill handla några av butikens produkter. 

Derbys från Alden i Cordovan.

Helt oanvända Chelseaboots från John Lobb.

Ett par välvårdade Edward Green i modellen Cardiff.

 

Nymans Ur 1851

Svenska klockbutiken Nymans Ur 1851 på Biblioteksgatan i Stockholm är en av Europas absolut främsta när det kommer till nya klockor. Nyligen lanserade man ett Pre Owned-koncept där man tar emot klockor från de varumärken man arbetar med som en delbetalning om någon är intresserad av att köpa nytt. Klockorna genomgår en översyn av auktoriserade urmakare och säljs sedan vidare med 100% trygghet för både köpare och säljare. 

Just klockor är ett område där försäljning privat kan vara omständigt pga de höga värdena samt auktionshusens relativt höga slagavgifter. Nymans lanserar konceptet som en möjlighet för klockentusiaster att lättare kunna testa något nytt och samtidigt uppleva samma trygghet vid en försäljning som man har när man handlar en ny klocka. 

I nuläget finns inte jättemånga modeller tillgängliga online men det kommer med stor sannolikhet öka allt eftersom. 

 

Bättre begagnad A.Lange & Söhne samt Rolex Daytona i gulguld.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Ole säger
2017-08-17 14:07 - Anmäl

Bra initiativ på alla sätt och vis. Att köpa och sälja kläder är ju dock självfallet ingenting nytt. I artikeln låter "pre owned" som något nästan revolutionerande, vilket blir lite komiskt.
#2 Andreas Weinås säger
2017-08-17 14:58 - Anmäl

#1 - Det är snarare att etablerade butiker inom konfektion, skor och accessoarer väljer att lansera ett sådant koncept som är revolutionerande. Att det har funnits privat försäljning samt specialister på området råder ingen tvekan om men det säger något när flera företag på så kort tid lanserar liknande tjänster.
#3 Gabe säger
2017-08-17 16:12 - Anmäl

Jag tycker att återanvändning är bra. Det gagnar alltid miljön! Däremot är jag tveksam till att handla second-hand/vintage/pre-owned (kärt barn har många namn)långt utanför Sveriges gränser. Allt måste ju transporteras och ju längre ett paket transporteras fram och tillbaka, typ Hong-kong, USA, Japan osv. desto mer negativ påverkan på miljön.
Ett annat problem är att man inte kan prova storlekar och fingranska plagg. Fast det gäller ju all e-handel.... Så jag hoppas att transportnäringen blir mer och mer miljövänlig!
#4 Emil säger
2017-08-17 17:21 - Anmäl

#3

Plagget måste fraktas till Sverige oavsett om du köper det second hand här eller utanför Sveriges gränser, så det är ingen skillnad.

Om plagget får ta omvägar pga flera ägare så är det nog bättre än att plagget inte används alls.
#5 Jones säger
2017-08-17 23:07 - Anmäl

Vad gäller ifråga om tull och skatt när man köper av aktörer som dessa eller från privatpersoner på eBay, Styleforum etc?
#6 Bruno säger
2017-08-18 09:10 - Anmäl

#5

Inom EU är det tullfritt. Men utanför EU är det Tull och moms från ett flertal länder (USA och Japan till exempel). Titta på Tullverket för utförlig information.
#7 Pierre säger
2017-08-18 16:24 - Anmäl

Även Vestaire är en oerhört bra hemsida. Köpte mitt första plagg därifrån nyligen och är väldigt nöjd. Plagget skickas alltid från säljaren till deras kontor i Frankrike för kontroll innan det går vidare till köparen.
#8 Pelle säger
2017-08-18 21:47 - Anmäl

Skulle aldrig rekommendera någon att köpa skor begagnat då ett par nya skor formar sig efter ens fot. Det finns helt enkelt för många olika fötter där ute för att det ska vara lönsamt.
#9 Julius säger
2017-08-19 08:45 - Anmäl

Liten språklig kommentar. Bättre begagnat brukar innebära att något är rejält använt. Motsatsen till New Old stock. Skulle nog aldrig köpa en kostym som är bättre begagnad: hål och slitage är att förvänta.
#10 Andreas Weinås säger
2017-08-19 14:45 - Anmäl

#9 - Bättre begagnat syftar i texten till vintage/begagnat. New Old Stock är som texten beskriver oanvända plagg från tidigare säsonger.
#11 Andreas Weinås säger
2017-08-19 14:53 - Anmäl

#8 - Det beror väl på hur mycket skorna har använts. Många skor som säljs är i nyskick eller med en handfull användningstillfällen och har knappast hunnit formas efter den första ägaren. Jag äger själv ett flertal begagnade kvalitetsskor (randsydda i både kalv och cordovan) som inhandlades under studietiden för runt tusenlappen och har själv inte upplevt några problem med passform efter tidigare bärare.

Vill man kan man alltid sula om dem med ny kork och bindsula så är problemet löst.
#12 Il Grigio säger
2017-08-24 21:31 - Anmäl

Väldigt äckligt med en annan persons fotsvett
#13 Göran säger
2017-09-04 10:20 - Anmäl

Personligen vill jag nog prova och se/lukta på grejerna IRL innan jag köper av olika skäl. För oss som bor i STHLM så finns det ett hyfsat utbud lokalt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.