Manolo logotype

Läder och hantverk i Florens

Är man som jag löjligt intresserad av skrädderi, hantverk, historia, parfymer, mat och dryck så är det få platser som liksom Florens lyckas förena allt detta. Idag tänkte jag tipsa om tre relativt okända men riktigt duktiga och hantverksskickliga lädertillverkare ifrån denna min favoritstad.

Florens som ligger mitt i Toscana, är dess största stad utgör själva navet för den italienska läderindustrin och har gjort så väldigt länge. Tillgången på läder och en lång tradition när det kommer till tillverkningen av väskor och andra lädervaror har gjort att det finns en mängd tillverkare av högsta klass. I ärlighetens namn är utbudet av lädervaror enormt men kvaliteten sviktar också. Allt är inte guld som glimmar och även om man tror att fyndfaktorn är stor på San Lorenzo-marknaden så tror jag att det är lätt att man blir besviken. Man får lite vad man betalar för även om det är relativt billigt jämfört med motsvarande kvalitet som hänger i många svenska butiker.

En sak som slått mig med Florens är att det finns oerhört många asiater i allmänhet och japaner i synnerhet som verkar här inom mode. Det är alltifrån skräddare, slipstillverkare, skomakare och väskmakare. Jag diskuterade detta med en skräddare jag använt två gånger ifrån Florens i form av Kotaro Miyahira som är japan och driver Sartoria Corcos. Han berättar att många åker över för att bli lärlingar och lära sig av de bästa i branschen. Vissa åker tillbaka hem och andra som han själv blir nog kvar för gott.

Hos Stefano Bemer och i den skomakarskola som de driver finns bland annat flera japanska lärlingar.

 

När det kommer till väskor så utgör Hiroyuki Murata och Chisei Ohira två utmärkta exempel.

Hiroyuki driver märket Saic Firenze som gör måttbeställda läderväskor på beställning. En sorts väskornas skräddare om man så önskar. Han har en liten ateljé i centrala Florens som man kan besöka och kika på hans arbete och pågående jobb samt beställa en drömväska. Hans stil är en hybrid mellan det japanska och det italienska och materialen han använder är bara de främsta lädren. 

Portfolio från Saic Firenze.

Hiroyuki Muratas tolkning av en klassisk portfölj.

Chisei driver märket Cisei Firenze och säljer sina handsydda läderväskor i finaste läder både i en egen butik i Florens och online på den egna sidan Atelier Bonhomme

 

Portfölj från Cesei Firenze.

Ett annat märke som jag precis nyligen fått upp ögonen för är Antipina

Detta är ett relativt ungt märke som på kort tid fått stor framgång. Det startades av Irina Antipina som så sent som för sex år sedan fortfarande undervisade i psykologi och kommunikation på ett universitet i Moskva. Hon bestämde sig för att satsa på något nytt och uttrycksfullt där stil, design och livsstil var viktiga element. I Italien fanns möjligheten till att kombinera allt detta. Hennes liv och alla intryck i Florens ligger bakom designen av väskorna.

För att förverkliga sin dröm började hon vid en hantverksutbildning som fokuserar på väskor och som sedan 1950-talet drivs av Scuola dei Cuoio. En verksamhet som ägs av Tommaso Melanis familj. Samma man som numera äger både skomakeriet Stefano Bemer och skrädderiet Sartoria Vestrucci. Antipinas koppling till dessa märken är därför naturlig och de har gjort väskor i samarbete med dessa två anrika firmor.

Väskorna säljs idag online och i vissa butiker och jag tror att man kan besöka Irina i deras ateljé i Florens om man kontaktar dem.

 

Smidig väska från Antipina.

Insidan av samma väska.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 TonyAxelsson säger
2017-08-03 13:24 - Anmäl

Perfekt storlek på Antipinan! Den svarta var fin.
#2 egon säger
2017-08-03 18:47 - Anmäl

Alltså, är det någon som kommit på en smart lösning för att ta med portfölj på cykel?
#3 Noam säger
2017-08-04 10:17 - Anmäl

#2
Ja. Cykelkorg.
#4 egon säger
2017-08-04 12:27 - Anmäl

Det kan man ju fan inte ha!
#5 Olof Nithenius säger
2017-08-04 15:01 - Anmäl

Egon.
Jag har en platt och öppen pakethållare framtill. Ställer portföljen där med ryggen mot mig och spänner fast med två läderbälten. Snyggt, praktiskt och lite retro
#6 Halmstad säger
2017-08-07 19:07 - Anmäl

#2

Tygpåse (lämpligtvis den som kom med väskan) plus två gummmistroppar fungerar också. Ärligt talat skulle jag aldrig transportera en bättre läderaccessoar på cykel utan skydd av något slag.
#7 Halmstad säger
2017-08-07 19:13 - Anmäl

Om man - bokstavligen - synar produkterna i sömmarna noga och tar tid på sig kan man verkligen göra fynd på läderaccessoarer i Florens, är min erfarenhet. Finns många ateljéer i helt humana prislägen.
#8 Peder säger
2017-09-27 21:44 - Anmäl

Jag åker till Florens imorgon för första gången. Ska bli riktigt intressant. Finns det nån butik eller dyl man inte "bör" missa?
#9 Jones säger
2017-09-28 00:15 - Anmäl

#8 Det finns en Florens-guide med två tre år på nacken som jag hade användning av när jag var där. Dessvärre lyckades jag inte tajma öppettiderna särskilt bra i semestertider utan fick mest ägna mig åt fönstershopping. Men det såg lovande ut, särskilt en mindre butik inte långt från...är det Ponte Vecchio i Florens...?
#10 Anders T säger
2017-09-28 10:25 - Anmäl

#8 Peder

Ifall det är exklusiva kläder, skor etc. du är ute efter, så håll till godo (Aug. 2016
https://www.permanentstyle.com/2016/04/florence-a-sartorial-shopping-guide.html
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.