Manolo logotype

Gaziano & Girling - Made To Order

Skor är ett område som ligger mig personligen varmt om hjärtat. Idag skall ni få läsa om när jag för första gången köpte ett par Gaziano & Girling via deras onlinebaserade Made To Order-tjänst.

Jag har över åren byggt en bra skogarderob och har sedan länge passerat stadiet att köpa skor för att de behövs. Numera är det ett intresse och en hobby och till viss på ett sätt en del av mitt jobb. Jag är dock duktig på att göra mig av med skor som inte används eller som passar dåligt.

Detta skedde framförallt för omkring 2 år sedan när jag fick en fotskada till följd av att jag bar fel storlek. Som en konsekvens fick jag då sälja ett antal par skor samt lästa ut några som fortfarande gick att rädda.

Det som detta har lett till är två saker. Jag bär mer bekväma skor när jag är ledig och när jag skall gå långt. Jag spenderar även mer pengar per skoinköp och väljer bättre skor, inte sällan med justerade läster för en bättre passform vilket skall hjälpa det problem jag tyvärr har med mina fötter idag. Jag är dessutom i behov av extra hålfotsstöd vilket kräver lite mer av skons konstruktion och läst.

Tyvärr fick jag göra mig av med mina kära Edward Green Dover split toes på deras 202-läst i ett fint brunt Willow Calf grainläder. Detta har legat och gnagt och jag har i ett år letat efter en ersättare, tills nu. 

Det hela började alltså med att jag när jag tyvärr fick sälja mina Dovers från Edward Green och ville ha en ersättare. Jag var också sugen att prova något nytt.

Instagram är en aldrig sinande källa för inspiration och jag såg för över ett år sedan en modell som jag blev riktigt förtjust i. Jag följer en amerikan som lagt ut en bild på ett par helt magiska split toes ifrån Gaziano & Girling, köpta via Skoaktiebolaget. Jag lyckades få veta att modellen hette Isham och den var gjord på den runda GG06-lästen och i ett lite grövre grainläder som heter Brown English Grain. Dessa ville jag verkligen ha.

I och med att jag besöker Skoaktiebolaget i stort sett varje gång jag är i Stockholm så tänkte jag prova ut och beställa där. Den alltid lika trevliga och tålmodiga Gabriel hjälpte mig och jag hade nu min storlek klar för mig.

Tyvärr är jag ingen spontanshoppare och måste ibland både tänka, stöta och blöta, både två och fyra gånger och när jag väl bestämt mig hade Skoaktiebolaget slutat sälja Gaziano & Girling. 

Istället kom en annan lösning upp. Jag bestämde mig för att testa Gaziano & Girlings MTO tjänst som finns på deras hemsida. En tjänst där man mot en extra avgift kan skapa i stort sett vilket modell man vill baserat på deras befintliga utbud av läster, läder och tillval.

 

Dean Girling och Tony Gaziano från Gaziano&Girling.

Hela tjänsten är baserad på sex stycken olika steg med val.

1. Modell

Först får man som kund alltså välja ut den modell man önskar. Här finns alla märkets olika alternativ att välja på. Här i detta steg väljer man även storlek och vidd. Det finns tre vidder att välja på: smal, normal eller bred.

En lite rolig detalj är att man kan klicka på en länk och se modeller som tillverkades baserat på den man valt i olika läder och på olika läster. Det kan vara bra om man vill få lite inspiration. Mitt val föll alltså på split-toen Isham.

Split toe modellen Isham.

2. Läder

I detta andra steg väljer man det läder man önskar och här finns det ett bra utbud av alltifrån deras släta kalv till mocka och grain. Som framgått ovan föll mitt val på det lite grövre Brown English Grain.

3. Foder

I nästa steg väljer man sen foder. Jag är inte så mycket för kontraster och valde ett som låg ganska bra ton-i-ton.

4. Läst

I det fjärde steget väljer man läst. Det finns totalt 5 olika läster i deras utbud och då jag ville ersätta min runda klassiska Dover från Edward Green på 202-lästen så föll mitt val på den klassiskt runda GG06-lästen vilken är mycket lik Edward Greens 202:a.

 

G&Gs läster på hemsidan.

5. Sula

I det näst sista momentet väljer man sula. En sak som kännetecknar Gaziano & Girling är en smal och smäcker midja på sina lädersulor. Vid mitt val av sula fick funktion gå före utseende denna gången. Ett av målen vid skapandet av denna sko var att göra en lite rustikare sko som är elegant men ändå kan bäras när vädret är lite sämre. Det kan vara roligt att faktiskt bära riktigt fina skor även när vädret är ostadigt. Jag har ofta valt ett par av mina sämsta skor så fort vädret varit dåligt för att inte "förstöra" de bättre paren. I detta fall valde jag ett tåligt och grovt läder i kombination med en danitesula i gummi som gör att de klara vädrets påfrestningar väl. Jag var lite orolig för att charmen med GG och deras fina midjor skulle gå förlorad vid valet av denna sula. Så var dock inte fallet. De lyckades väl att få till denna även med en Danitesula.

6. Skoblock

Det sista valet går ut på om man önskar deras skoblock eller inte. Dessa kostar nästan 1 500 kr vilket är rätt mycket. Jag personligen avstod faktiskt detta.

Summering

Efter att ordern är lagd och man betalat 50% deposition så är det bara att vänta 3-4 månader. I mitt fall det senare då jag valde en split toe med handsydd tå vilket tar lång tid och där de har ganska stor efterfrågan.

Summerar man alla mina val så slutade priset på hela 1 380 EUR vilket är rätt så mycket. 

Det skall sägas att jag valde en modell som kostar lite mer samt att MTO-påslaget gör att de blir lite dyrare än normalt.

Det är ännu för tidigt att recensera dem fullt ut. Skorna är rykande färska och jag har burit dem tre gånger. Det jag kan säga är att tjänsten fungerade mycket väl.
Jag har lärt känna Tony Gaziano lite genom mitt jobb och vi mailade en del och jag fick svar på många av mina frågor innan och under processen vilket underlättade.

Hantverket och finishen är av högsta klass. Priset är högt men så är också kvaliteten och känslan.

Skorna är riktigt sköna och som tur är passar de mycket bra. Min enda farhåga är att de skall töja sig över tiden då de sitter helt perfekt idag. Risken finns då att de blir aningen stora, vilket i så fall får justeras med en tunn iläggs sula, men jag hoppas inte det.

Jag hade aldrig köpt ett par skor som dessa utan att faktiskt veta min storlek och läst. Därför lämpar sig tjänsten kanske bäst för dem som har ett par skor från märket tidigare och kan sin storlek. Det är så klart dock individuellt.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Lars säger
2017-07-26 15:25 - Anmäl

Olof,
En fråga som knyter an till Ditt "fotproblem". Har du "skräddarsytt" dina skoinlägg så de fungerar i finskor? I så fall var?
Sådana tjänster är väl rätt vanliga för löparskor etc, men även jag skulle behöva inlägg i finskor. Problemet är att alla inlägg tar plats; något som vanligen inte finns i finare skor.
Tacksam för ett råd!
#2 Radius säger
2017-07-26 15:52 - Anmäl

Även jag har detta problem vid skoinköp, speciellt då de mer ortopediska varianterna utav inlägg kräver mer volym än Stadium varianterna. Jag skall släpa med mig ett par inlägg till Vass för att se ifall de kan ta med denna volymökning vid order på nästa sko.

Ser fram emot att höra hur du "löst" din hålfotsproblematik kring mer dressade skor Olof.
#3 egon säger
2017-07-26 17:17 - Anmäl

Fin struktur på byxorna. Vad är det för tyg?
#4 Markus säger
2017-07-26 19:00 - Anmäl

#1 och #2 - jag har också fotproblem, närmare bestämt Mortons neurom och högt fotvalv. Kör med iläggssulor gjorda efter avgjutningar av mina fötter (just dessa från Gå och Löpkliniken, finns många som erbjuder samma tjänst).

Generellt har jag gått upp till G-vidd alt upp 1/2 storlek för att få rätt passform för mig. Jag kör också mycket skor i mocka, som lättare töjer sig efter mina fötter. Det ständiga problemet är dock att ilägget bygger på höjden i hälen vilket gör att bakkappan hamnar lågt och att insteget blir ganska högt. Sammantaget gör detta att jag blivit rätt insnöad på lite höre modeller (kängor, chukkas etc) samt vissa tillverkare som har höga bakkappor.

Det gäller att prova sig fram och ibland får man göra några felköp. eBay är som alltid bra att ha för att testa till en överkomlig(are) peng. I mitt fall har jag hittat "hem" med Allen Edmonds, Loake 1880 och vissa av C&Js läster.
#5 ryjo01 säger
2017-07-26 19:14 - Anmäl

G & G skor ligger väl runt 11 000 :- i vanliga fall. Då tycker jag att 1380 Euro är ett bra pris med tanke på vad du får. Riktigt snygga skor förresten !!
#6 Olof Nithenius säger
2017-07-26 20:49 - Anmäl

Jag var precis i förstadiet av att eventuellt få Mortons neurom och har även jag ganska högt fotvalv.
Det jag gjort är en avgjutning men precis som beskrivs ovan så fyller dessa ut skorna lite väl mycket och man måste gå upp en halvstorlek. Problemet med bakkappan kvarstår dock. Jag använder dem därför endast i kängor, golfskor och löparskor.
Har dock pratat med en ortoped som gör sulor och han kan göra en tunnare men de håller inte lika länge. Kommer därför få köpa nya med jämna mellanrum.

Bespokeskor med en bra lästmakare löser detta problem,
#7 Thomas säger
2017-07-26 22:19 - Anmäl

Grymt snygga, Olof!

Angående inlägg så kör jag själv med en tunn variant från Fotanatomi (Göteborg) och beställer MTO från Vass där de gör skorna en aning djupare för mig för att få plats med inläggen. Första beställningen gjorde jag på plats hos Vass med mina inlägg. Resultatet blev 90-95 procentigt och efter lite feedback och justeringar till nästa beställning har det fungerat utmärkt. Det kräver lite investering i någon/några iterationer men är ett prisvärt alternativ till bespoke om man inte vill kompromissa med passform i övrigt genom att gå upp i bredd/storlek.
#8 Radius säger
2017-07-27 21:22 - Anmäl

#7

Har sedan tidigare tre par från just Vass, men var inte medveten om möjligheten till att göra skon djupare. Vet du hur denna process fungerar, samt om det är möjligt på alla lästtyper?
#9 Thomas säger
2017-07-27 23:47 - Anmäl

#8

Du besöker dem antingen i Budapest eller på någon av deras trunk shows och pratar med Rezsö och visar vad du har för behov (ta med inläggen). Så kommer ni överens om modell och pris (de tar lite extra betalt för detta). Sedan får du skorna levererade precis som vanligt.

Första gången ska du inte räkna med perfekt passform utan att du troligtvis kommer behöva ta dem till en lokal skomakare för små justeringar (dvs om du inte kan leva med 90-95% passform). Därefter skickar du Rezsö feedback på hur de satt och vilka eventuella justeringar din skomakare gjort så att de kan förbättra till nästa beställning.

Såvitt jag vet går det att göra på alla lästtyper (jag har gjort det på U, F och R) men räkna med att det behövs någon iteration med feedback per lästtyp för att helt få till passformen.

Jag har aldrig fått en leverans som suttit sämre än att det går att fixa det sista hos en skomakare (typ en plösdistans eller lite extra läder på insidan av hälen om de är något stora, möjligtvis en utlästning om de skulle vara trånga) så jag vet inte hur Vass skulle agera om det skulle bli väldigt fel. Har 8 par totalt varav 3 behövde justering hos skomakare (de första av respektive U, F, R).
#10 Radius säger
2017-07-28 00:43 - Anmäl

#9

Tackar som vänligast för att du tog dig tid att svara. Ska självklart se till att ha med inläggen, har faktiskt vägarna förbi Budapest om någon vecka. Tråkigt nog för oss konsumenter så är det inte Rezsö som har hand om dessa delar längre då han sedan i sommar gått vidare med nya samarbeten.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.