Manolo logotype

Klädvård - Gula fläckar på skjortor

I dagens artikel på Manolo kommer jag fortsätta på ämnet klädvård och fokuserar nu specifikt på de gula fläckar som ofta kan synas på framförallt vita eller andra ljusa skjortor. Vi ska undersöka hur dessa fläckar kan behandlas, hur de uppstår samt vad man kan göra för att undvika dem.

Gula fläckar under armarna på våra favoritskjortor kan vara frustrerande att få. Man tvekar på att använda dem och även om de tvättats nyligen känns de ofräscha.

Om vi ska börja i änden med hur vi behandlar svetten i armhålan så finns framförallt två stycken olika varianter som man bör känna till, nämligen Antiperspirant och Deodorant. Antiperspiranter passar dig som svettas lite mer då de håller fukt borta. De innehåller ofta ett ämne som heter aluminiumklorid som helt enkelt täpper till porerna och, i teorin, ska stoppa svetten från att ta sig ut.

Deodoranter är för dig som inte svettas lika mycket. De döljer och tar bort oönskad lukt, men förhindrar inte svett på samma sätt som antiperspiranter. Ingredienser som finns i deodoranter är i huvudsak avsedd att ta bort eller dölja lukten som orsakas av bakterierna i svetten. Många produkter som finns på marknaden idag är också en blandning av båda dessa för att både lukta gott och motverka svettningen.

Aluminiumklorid är en vanlig ingrediens i antiperspiranter och deodoranter. Det råder lite olika meningar om hur de påverkar vår hälsa och kroppens reningsprocess men det är en kemisk förening som består av aluminium och klor. När vi använder en deodorant så motverkar vi kroppslukter på mekanisk väg genom att svettbildningen blockeras av antiperspiranter och aluminiumsalt som täpper till svettkörtlarna. Kroppens reningssystem utsöndrar gifter och slagg via svettkörtlarna, vilket innebär att aluminiumklorid bidrar till minskad avgiftning och rening i kroppens lymfsystem. Kroppen renar sig självt genom urinen och våra lymfkörtlar. Lymfkörtlarna behöver svettas ut slagg och denna utrensning och transpiration står för över 50% av vår inre städning.

Alla de metaller som finns de produkter vi använder för att motverka eller behandla svett tillsammans med alkoholer (främst etanol), verkar uttorkande på huden och gör den mer känslig. Det är också när svetten blandas med dessa tungmetaller som de gula fläckarna på våra skjortor kan uppstå. Jag har själv börjat använda en deodorant från svenska Rosenserien som är en aluminiumfri deodorant, både för att försöka undvika att dessa gula fläckar uppstår men även för att hitta en produkt som kroppen fungerar mer harmoniskt med. För att förhindra deodorantfläckar på vita kläder, välj därför en naturlig deodorant som inte innehåller aluminiumklorid.

 

Deodorant från Rosenserien.

Man kan försöka att behandla eller i vilket fall förminska dessa gula fläckar med några enkla husmorsknep. Vi ska testa ett sådant knep i denna artikel genom att använda citronsyra och diskmedel. Skjortan på bilderna är författarens egna och har några år på nacken. Denna behandling och metod lämpar sig dock inte för plagg i ömtåliga material, såsom exempelvis ylle och silke utan främst för bomullsskjortor som i testet nedan. 

 

Min vita skjorta med tydliga gula fläckar under armarna.

Steg 1: Blanda vanligt diskmedel med citronsyrepulver tills du får en tjock pasta och stryk över fläckarna. Applicera varsamt med exempelvis en tesked och var noga med att inte gnugga för mycket då det kan skada tyget.

 

Produkter jag använde i mitt test.

Steg 2: Vänta minst en halvtimme och skölj sedan omsorgsfullt bort blandningen innan tvätt.

Steg 3: Tvätta skjortan enligt tvättråd, oftast i trettio grader. Efter att man tvättat plagget som vanligt, ska fläckarna vara borta. Dock ska man komma ihåg att äldre gula fläckar som inte behandlats under en längre tid blir svårare att få bort.

 

Efter tvätt. Man kan fortfarande se en liten gul fläck men ändå en klar förbättring.

Så, gula fläckar behöver inte betyda att du måste slänga eller sluta använda dina skjortor. Med små enkla knep och kontinuerligt underhåll kommer man väldigt långt. Som vi vet gäller det även för skor, kostymer och kavajer samt ytterplagg. Gula svettfläckar orsakas av proteinet i svett i kombination med kemikalier i deodoranter men många moderna tvättmedel är anpassade för att bryta ned just proteinbaserade fläckar. I mitt egna test är jag nöjd med resultatet med tanke på att detta är en äldre skjorta (som skulle behövt mer kärlek i ett tidigare skede). Jag kommer vid nästa tillfälle för skjorttvätt prova samma metod igen för att se om fler förbättringar kan fås på samma skjorta. De lärdomar och slutsatser jag kan dra från detta test är framförallt att jag kan applicera mer av pastan (diskmedlet blandat med citronsyrapulver) under armen innan tvätt samt att låta det ligga under en längre tid innan jag sköljer bort pastan.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 D säger
2017-07-20 12:44 - Anmäl

Hur upplever du deodoranten från Rosenserien? Använt den länge, gör den "jobbet"?
#2 Gabriel säger
2017-07-20 12:45 - Anmäl

Väldigt bra och jag är absolut nöjd med den. Det räcker att stryka på väldigt lite och den doftar lätt av ingefära och citrus
#3 Martin säger
2017-07-20 12:54 - Anmäl

Jag har själv förbannat mig över skjortor som har nått till några år på nacken, som känns långt från förbrukade men tyvärr har fått dessa något ofräscha gula fläckar.
Har testat denna metod själv och kan instämma med att den fungerar bra (för mig iaf). En ljus poplinskjorta som jag övervägde att slänga blev som ny! Har även kört på oxford- och jeansskjortor med bra resultat (endast ljusa skjortor).
Och för att föregå dig lite, om inte fläcken helt försvunnit har jag vid nästa tvätt gjort om proceduren och resultatet blev bättre. Som du skriver, mycket "pasta" krävs.
#4 Jesper säger
2017-07-20 12:55 - Anmäl

Fungerar det även på rutiga och randiga skjortor? Eller förstör man dom icke vita trådarna då?
#5 Martin säger
2017-07-20 13:09 - Anmäl

Jag har använd metoden på en rutig (ljusblått på vitt) skjorta från Eton. Det påverkade inte den ljusblåa färgen någonting vad jag kunde se.
#6 Bosignani säger
2017-07-20 13:19 - Anmäl

Jag har lyckats undvika gula fläckar genom att använda Niveas black and white deo med tshirt illustration på. De gånger jag använt en annan deo, har jag tagit bort fläckar genom att spraya Vanish innan jag tvättar skjortan. Det ska läggas till att vita skjortor använder jag endast 1 dag och de andra färger max 2 dagar innan tvätt. På detta sätt har jag roterat samma skjorta 1 gång per vecka och haft skjortor i upp till 5 år.
#7 JB säger
2017-07-20 13:48 - Anmäl

Är det någon som provat ovan lösning på vita sneakers, typ superga eller converse?
#8 lano säger
2017-07-20 13:59 - Anmäl

Även jag kan instämma att detta fungerar ypperligt på alla typer av skjortor. Man kan också använda vanlig citron, om man inte har citronsyra i pulverform hemma.
#9 EB säger
2017-07-20 14:00 - Anmäl

Ska testa detta. Vita skjortor har jag med hyfsad framgång också behandlat genom att låta de hänga i solljus.
#10 ryjo01 säger
2017-07-20 14:21 - Anmäl

Även om många "finare" skjortor har som rekommendation 30 graders tvätt är det väldigt svårt att få helt rent i denna temperatur. Fläckar mm är svårt att få bort i 30 grader, speciellt vita skjortor.
#11 Gabe säger
2017-07-20 14:24 - Anmäl

Tycker också att metoden med citronsyra och yes diskmedel funkar bra, både på enfärgade och mönstrade skjortor.
Ett annat tips är att avstå från mjukmedel vid tvätt. Det täpper på sikt till tygets "porer" och konserverar fläckar. Att nöja sig med 30 grader är i underkant. Alla bomulls- och linneskjortor klarar 40 grader - och resultatet blir renare skjortor.
#12 Fredrik säger
2017-07-20 15:58 - Anmäl

Det enda som funkar på riktigt mot dessa gula deofläckar är en spray som heter Deo-go , finns att köpa billigt och tar bort dem helt! Upptäckte den för ngt år sen o är en basvara här hemma! Finns att köpa på nätet
#13 Robert Persson säger
2017-07-20 15:59 - Anmäl

Brukar alltid använda en vit t-shirt även sommartid, både svalare då skjortan inte "klistrar" direkt på huden och inga gula fläckar på skjortan.
#14 Timothy säger
2017-07-20 17:39 - Anmäl

Är det någon som har bra tips på hur man får bort den mörka randen som kan bildas vid manchetten på en dubbelmanchett? Precis där den är vikt så har jag en lång mörk smutsrand.
#15 Antoglobalist säger
2017-07-20 17:45 - Anmäl

Deo-go låter intressant, men jag är skeptisk till om det funkar på gamla fläckar. Har provat metoden med citronsyra/yes/bakpulver och det funkar inte.

Mitt problem är inte en stark svettlukt, utan att jag lätt blir fuktig under armarna vilken produkt jag än använder och det är ju då det blir fläckar. Har slutat använda antiperspiranter med aluminiumsalter (provat Recipe, Clarins, Biotherm m fl), och kör nu med en svensk produkt som heter Na14 (finns som spray, dab-on och wipes). Innehåller bara vatten, bikarbonat, natriumsulfat, natriumkarbonat och två konserveringsämnen. Kan användas över hela kroppen och är dessutom helt parfymfri, så den krockar inte med andra dofter.

Problemet med Nivea och alla andra billiga produkter man köper för 15 spänn på ÖoB att de absolut inte funkar inte mot gula fläckar, de gör inte sitt jobb som antiperspiranter och sist men inte minst luktar de billigt.

Har provat flera aluminiumfria tidigare: Rosenserien (visserligen inte den för män, kanske inte fanns då) dög inte åt mig. Dermalogicas Environmental Control har en jättefin örtig doft, men den funkar inte heller. Örtekram Crystal deo funkar inte, Body Shops DeoDry samma sak.

Lush har en deokaka som heter T'eo och den funkar prima. Tyvärr gav den värre gula fläckar än något annat! Listar dess ingredienser här:

Natriumbikarbonat, Vinsten, Aprikoskärneolja, Blått vax, Tea tree-olja, Magnesiumkarbonat, Citronolja, Enbärsolja,
Citrongräsolja, Färska gröna druvor, Blåklintsblad, Citral, Eugenol, Geraniol, Citronellol, Limonen, Linalol, Parfym

Hur som helst, med Na14 är det problemfritt.
#16 Antiglobalist säger
2017-07-20 18:23 - Anmäl

#14 Fläckborttagarspray före tvätt. Men det funkar inte helt tillfredställande om smutsen torkat in genom att skjortan legat i tvättkorgen några dagar. Det bästa är att ta exempelvis Zip textilschampo & handtvätt och blaska upp krage och manschetter och ärmhål i handfatet innan du lägger skjortan i tvättkorgen.
#17 Matte säger
2017-07-20 19:15 - Anmäl

Bra Gabriel.... Bra o intressant o nyttigt tips
#18 Ärligheten själv säger
2017-07-20 20:49 - Anmäl

Förlåt, men jag måste få invända lite här. Lymfkörtlarna (egentligen lymfnoder, det är inte körtlar) renar inte kroppen, de syftar till att "övervaka" lymfan så att immunsystemet snabbt kan få upp spåret på eventuella invaderande bakterier. Lymfsystemet har ingenting alls att göra med svettkörtlarna och det är helt fel att vi "utsöndrar gifter och slagg via svettkörtlarna". Tanken på att fysisk blockad av svettkörtlarna skulle leda till "minskad avgiftning och rening i kroppens lymfsystem" är helt barockt och låter närmast som idéer hämtade från homeopatins märkliga värld. Att "denna utrensning och transpiration står för över 50% av vår inre städning" är ett helt felaktigt påstående. Det är levern, inte svettkörtlarna och lymfsystemet, som står för "avgiftning" av kroppen.

Dessutom är aluminium inte en tungmetall. Det är definitionsmässigt en lättmetall.

Gällande råden för skjortvård har jag inga invändningar.

Med vänlig hälsning,

medicine doktor i humanfysiologi
#19 Clean säger
2017-07-20 21:38 - Anmäl

Jag hade en föreläsare för 25 år sedan och han hade samma skjorta tre dagar. Sedan dess har jag mina en dag och sedan tvätt, semester är undantaget - om jag är på landet, kraftigare skjorta eller bytt kläder flera gånger. Även nu har jag kollegor som inte byter varje dag, känns sådär.
Tyvärr tvättar hustrun det mesta på ett långt program, mer än två timmar, då hon hävdar att maskinen inte sköljer bra - funderar mycket på vad det gör med mina skjortor.
#20 ND säger
2017-07-20 22:28 - Anmäl

Dudes... använd undertröja istället. :)
#21 random säger
2017-07-21 10:16 - Anmäl

#18: tack.

Läste på om fläckbortagning för ett par veckor sedan och stötte även på påståendet om aluminiumklorid. Dock verkar det råda väldigt delade meningar om det är det ämnet som bidrar till gula fläckar.

Själv har jag provat med bikarbonat mixat med lite vatten. Gav faktiskt mycket bra resultat ska även prova med tipset enligt ovan vid tillfälle!

Kör alltid även Vanish på kragen, armhålorna och manschett vid behov innan tvätt som vanligt. Vit skjorta tvättar jag alltid i 60 grader, det klarar en skjorta av bomull med bra kvalitet.

En deodorant som funkar väldigt bra för mig är Neutrals oparfymerade för känslig hud. Jag har inga problem med allergi eller extra känslighet utan den funkar utmärkt för mig och jag uppskattar att den är doftfri. Min flickvän intygar att jag oerhört sällan luktar svett. Men säkert olika för olika individer.

Slutligen så uppskattar jag denna typ av inlägg mycket! Bra, Gabriel och Manolo!
#22 Korven säger
2017-07-21 10:34 - Anmäl

Du börjar med att skilja mellan deodorant (som luktborttagande) och antiperspirant (som svettborttagande och innehållandes aluminiumklorid) för att i nästa stycke blanda begreppen utan att skilja på innebörden:

"Antiperspiranter [...] innehåller [...] aluminiumklorid
[...]
Deodoranter [...] förhindrar inte svett [...]

Aluminiumklorid är en vanlig ingrediens i antiperspiranter och deodoranter. [...] När vi använder en deodorant så motverkar vi kroppslukter [...] genom att svettbildningen blockeras av antiperspiranter och aluminiumsalt som täpper till svettkörtlarna."
#23 Jonte säger
2017-07-21 11:03 - Anmäl

#18 bra sagt! Och tack för att du påminde mig om ordet homeopati, glömmer alltid bort det när jag vill raljera.

Jag har testat detta gamla knep för några år sedan men fick problem med att plagget jag testade på blev missfärgat av det gröna diskmedlet. Det gick bort efter ytterligare några tvättar men det kan vara värt att veta om man bara har grön Yes hemma och tänker testa.

Själv kör jag bleksalt i varje vittvätt (samma som Vanish-pulver), det håller det mesta borta. På färgat tar jag en del av det flytande tvättmedlet och stryker ut på kragar och manschetter innan tvätt, vilket funkar bra för att få dem rena.
#24 Antiglobalist säger
2017-07-21 12:23 - Anmäl

Homepatisk förtunning, som Moltas Erikson brukade köra med i På minuten... Att fysiologin (satanism) skrattar åt holistisk medicin är logiskt, men de som vet bättre förstår att kroppen är själens grav, som Platon sade.
#25 DrDre säger
2017-07-21 12:46 - Anmäl

Har aldrig gjort ngn direkt före/efter test men brukar använda Vanish ibland på vita skjortor. Kanske det kan ha viss effekt?

En annan aspekt är att tiden per se tenderar att göra det gula ännu gulare. Dvs även om en skjorta är tvättad så blir den gular ju längre den hänger i garderoben. Det borde väl tala för att man bör ha så få vita skjortor i rotation som möljligt. Dvs istället för att ha 10st som roterar, så kan man ha 5st och därmed slita ut dem fortare (kortare tid).
#26 Ärligheten själv säger
2017-07-21 15:43 - Anmäl

#24: Fysiologi är studiet av fysikaliska och biokemiska processer i levande system. Det finns inget motsatsförhållande mellan fysiologi och holistisk medicin. Däremot finns det ett motsatsförhållande mellan homeopati och sanning.

Hej svejs och lycka till med Moloch!
#27 Johan säger
2017-07-21 18:28 - Anmäl

Tack för en värdefull artikel. Tips kring detta ämne kan aldrig bli för många. Deon är beställd och citronsyra ska prövas. Har kört med galltvål innan. Har fungerat ok men inte 100. Har även kört vanish efter galltvålen. Som någon skriver är det troligen klokt att tvätta tätare. Så fläckarna inte gror in.
#28 Fläckfri sedan 1999 säger
2017-07-21 19:23 - Anmäl

Hade faktiskt förträngt att det här problemet existerade. Gula fläckarna tog mången skjorta och t-shirt i tonåren, då man använde billig deodorant från livsmedelsbutiken istället för deosticks av bättre kvalitet.

Trodde att det var hormonsvetten från den åldern som gjorde de gula fläckarna och att friska vuxna män var förskonade, oavsett val av deodorant, men man lär sig något nytt varje dag.
#29 Patrik säger
2017-07-21 21:32 - Anmäl

Kör vanish istället!!!!!!
#30 Martin säger
2017-07-21 22:18 - Anmäl

Har kört på Deo-go och det är den enda produkten som fungerar.Den fixar även skjortor och fläckar som har flera år på nacken.

Spruta på lite innan tvätt på fläcken, dock är produkten väldigt stark så var försiktigt att spruta på händer och rostfritt stål då de lämnar fläckar.
#31 Gustav säger
2017-07-21 23:04 - Anmäl

Vita skjortor med gula fläckar har jag lagt i klorinbad (enligt anvisningarna på flaskan) över natten för att nästföljande dag tvätta som vanligt, varpå alla fläckar är helt avlägsnade.
#32 Prepp säger
2017-07-24 19:03 - Anmäl

Jag har svårt att se poängen med att blanda diskmedel (bas) med citronsyra (syra). Känns som att man bara neutraliserar den potentiella fläcklösande kemiska reaktionen.
Själv tar jag bort de gula fläckarna genom att blöta skjortan och sen gnugga in rikligt med bakpulver (bas), låta reagera ett tag och sedan skölja och ev. upprepa. Jag var skeptisk till detta husmorsknep till en början, men ta mig f_n, det fungerar faktiskt. Återupplivade flertalet favoritskjortor, som jag trodde var dömda att bli trasor, från garderoben.
#33 Jones säger
2017-07-26 00:12 - Anmäl

Och hur gör ni med vita skjortor som inte längre är kritvita?
#34 Stefan säger
2017-07-26 01:31 - Anmäl

Till vit skjorta, ta klorin!
#35 UM säger
2017-07-26 03:30 - Anmäl

Trevligt tips!

Är det någon som sitter på något liknande knep för att behandla de gula fläckar som kan uppstå vid användande av solskyddsprodukter? Jag upplever att dessa främst ger sig tillkänna när jag har applicerat hyfsat rikligt med solskyddsmedel och sedan svettats. Det får mig att misstänka om att det rör sig om en liknande kemisk reaktion som deodorantproblemet.
#36 ES säger
2017-08-12 22:31 - Anmäl

Det funkar säkert fint med citronsyra etc, men varför krångla till det? Köp Vanish, gör pastan på det istället (enligt bruksanvisningen). Tvätta sen i 40-50 grader - ingen bomullsskjorta värd namnet mår dåligt av att tvättas i 40 grader, framförallt om det bara är enstaka gånger. Nedmärkning till 30 grader är en rätt ny företeelse på dyra kläder.

Funkar det inte helt - ta en hink med ljummet vatten, häll i Vanish och blötlägg tvätten några timmar före tvätt. Har inte sett några deofläckar som överlever det.
#37 Marco säger
2018-06-24 23:30 - Anmäl

Citat:
Kör vanish istället!!!!!!


Jag kör också Vanish. Jag använder vanlig gold för därgade skjortor och vanish white för vita. Låter dem ligga i vanish över natten och fläcken är helt borta. Lägg dock inget med metalldwtaljer i vanish då det börjar oxidera. Nån nämnde sneakers. Dessa kör jag i tvättmaskinen. Om det är syntet/tyg.
#38 Jocke säger
2018-06-25 08:17 - Anmäl

#37 blandar du upp vanish i vattnet, gör du pasta och låter den ligga på, detaljer tack :) Har aldrig fått vanish att funka på såna här fläckar överhuvudtaget.
#39 EB säger
2018-06-25 11:25 - Anmäl

Jag brukar köra vanish i en balja fylld med vatten. Låter det ligga över natten och har hittills lyckats hantera alla fläckar.
#40 Peter L säger
2018-07-19 10:38 - Anmäl

Testade Deo-Go efter rekommendation.
Står att det inte rekommenderas för färgade kläder....
Men, jag har kört det på gamla favorit T-Shirts med rena vaxkakorna under armarna. Blev bra efter några tvättar, färgen höll också. Fungerar mycket bra ! Följ bara instruktionerna.
Beställde direkt från deo-go.com/ (MD-Tech).
#41 Simon säger
2018-09-23 21:07 - Anmäl

Testade också Deo-Go nu efter att ha följt den här tråden, körde det på en vit skjorta och lät medlet dra i 30 min innan tvätt, till min besvikelse fungerade det inte, fläckarna är kvar..dessutom så ska medlet inte vara bra för färgade plagg. Trist! Får fortsätta letandet efter någon bra kur mot dessa djävulska fläckar.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen