Manolo logotype

Stilstudie - Manschettknappar

Så här under sommarhalvåret brukar festligheter som examen, student eller bröllop vara extra vanligt förekommande. Trevligheter som allt som oftast har klädkoden mörk kostym vilket ofta innebär manschettknappar. Idag kommer vi att titta närmare på detta smycke som enligt många förespråkare av den klassiska stilskolan är en av de få accessoarer som en man kan bära vid sidan av klocka och vigselring.

Huruvida det stämmer att manschettknapparna är ett av de få smycken en man kan bära kan vi tycka är lite nonsens. I de allra flesta sammanhang kan män absolut komma undan med fler smycken och i en tid som denna när individualism och unik stil premieras är det snarare regel än undantag att någon även bär en extra ring, ett armband eller någon form av dekoration i kavajslaget.

Manschettknappen är intressant på ett annat sätt. Dels för dess historia men framförallt för att den fyller en funktion. Den håller ihop en manschett av det dubbelvikta slaget som utan en sammanfogande knapp ser riktigt bedrövlig ut (och ja, det är inte ens lite sprezzatura att bära den uppknäppt). Denna dubbelvikta manschett som på engelska kallas french cuffs har ett något missvisande namn. Den har nämligen ingenting med Frankrike att göra. Dess ursprung är som så mycket annat när det kommer till klassiskt mode brittiskt. Namnet french cuffs lär av någon konstig anledning ha kommit till i USA när denna typ av manschett kom dit någon gång på 1930-talet.

 

Sean Connery i smoking med de obligatoriska manschettknapparna och dubbel manschett.

Det har egentligen förekommit manschettknapper eller något som kan liknas vid dem sedan 1500-talet men det är först från slutet av 1700-talet som de blivit något så när vanliga. Under denna tidiga period så var det främst för "ledigare" vardagsskjortor man behövde foga samman manschetterna med något och då knöts de ofta med ett band eller så använde man knappar eller dubbla knappar för att stänga dem. Vid mer formella sammanhang var det fortfarande en sorts spets/krås-manschett som stack ner och som hade en annan stängning.

Under den industriella revolutionen under mitten av 1850-talet svängde modet något om. En förmögen medelklass växte fram som klädde sig på ett visst sätt. En enklare men ändå formell vardagsklädsel tog form. De synliga delarna av den skjorta man bar till denna, dvs kragen, bröstet och manschetterna, gjordes lite kraftigare av praktiska skäl. De skulle hålla längre och se bra ut. Problemet var att när de stryktes och stärktes så blev de styva och svåra att hålla ihop manschetterna med bara en knapp. Manschettknappar av det slag vi använder idag tog därför sin form. Från 1800-talets andra hälft fram till 1970-talet var manschettknappar mycket vanligt förekommande för att sedan tappa i popularitet.

 

Manschettknappar från Benson & Clegg i guld med blå emalj.

Hur det ser ut idag skulle jag säga är ganska regionalt. För formella tillställningar gäller i stort sett samma sak över hela världen, man bär manschettknappar helt enkelt. När det kommer till affärsklädsel och kostym så är det idag lite olika kulturer. Då jag bodde i London märkte jag att det ännu är mycket populärt för män där som arbetar i kostym att välja en skjorta med dubbelvikta manschetter som också kräver en manschettknapp. Det är en relativt konservativ inställning som ännu råder i just England. Ser man den andra stilskolan i form av Italien så är det idag vanligare med skjortor med enkelknäppning. Det är där främst äldre gentlemän med formella yrken som ännu föredrar manschettknappar. Klädseln i Italien är överlag också lite mindre konservativ än i ex England.

 

Ett prisvärt och stiligt alternativ till dyrare manschettknappar är dessa manschettknopar i tyg.

Som vi påpekat flera gånger tidigare så gillar vi inte att stå med pekpinne och dela ut stiltips som slaviskt skall följas, det finns det så många andra som gör. I vissa sammanhang gäller etikett som kan vara bra att följa. I de allra flesta fall råder dock stora möjligheter till fria tolkningar och individuella utsvävningar. När det kommer till manschettknapparnas vara eller icke vara som hur de bärs som kommer jag att ge mina personliga åsikter som ni kan se som förslag snarare än regler.

1. Manschettknappar bärs alltid vid formella tillställningar vars klädsel trumfar mörk kostym så som exempelvis uniform, frack, smoking och jackett. De skall då vara diskreta och klassiska.

2. Är klädkoden mörk kostym så tycker jag att man bör använda manschettknapp men det är inget måste. Återigen är klassiska alternativ bäst men man kan så att säga skoja till det något om man vill.

3. Undvik helst att kombinera buttondownkrage med dubbelmanschett och manschettknapp, det ser lite märkligt ut.

4. Personligen har jag svårt för kombinationer av en formell skjorta med dubbelmanschett som bärs med ledigare byxor så som ex chinos eller jeans. Det blir en mix som känns märklig för mig. Får tydliga vibbar av Afterwork när en bankir, revisor eller advokat bara tagit av sig kavajen och dragit på sig ett par jeans på kontoret. Det känns som en nödlösning. Jag gillar när kläder harmoniserar. Har man lediga byxor så ser en lite ledigare skjorta bäst ut till detta.

5. Idag kan en manschettknapp nästan se ut hur som helst. Här finns också möjlighet till lite stilmässig utsvävning och personlig prägel. Som nämnts ovan gäller detta inte i formella sammanhang. I övrigt kan ni välja fritt. Personligen har jag svårt för allt för vräkiga varianter med bling bling, tokroliga motiv, sånt som blinkar eller lyser samt allt ekivokt. Jag gillar istället varianter i emalj, smitt stål eller koppar samt djurmotiv i sterling silver. Att vissa samhörighet är inte fel, använd gärna manschettknappen till att diskret signalera en vapensköld, skola, förening eller dylikt.

 

Manschettknappar i form av rävar från The Merchant Fox.

En mycket positiv sak är att manschettknappar är en mycket bra present att ge bort. Det spelar ingen roll om det är en 18-årig kille som är på väg in i vuxenlivet eller en välklädd 50-åring. Alla kommer någon gång att behöva ett par. Det är också en sak som har ett mycket högt affektionsvärde. Jag har själv ett par ärvda manschettknappar som det betyder lite extra att bära när man vet att de har funnits i familjen länge. Att en dag kunna ge min son ett par manschettknappar som min morfar burit. Det känns stort för mig.

 

 

Manschettknappar i koppar från Alice Made This.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

#1 DrDre säger
2017-07-13 20:47 - Anmäl

Trevlig artikel. Bär manschettknappar ett par dagar i veckan och har väl ca 20 par. Svenska Skultuna tycker jag är ett utmärkt val. Trevlig design, bra kvalitet och hyggligt pris.
#2 F Porsche säger
2017-07-14 06:11 - Anmäl

Less is more gäller framförallt manschettknappar, små diskreta går till allt.
#3 Stefan säger
2017-07-14 08:10 - Anmäl

Jag har insett att jag inte gillar manschettknappar så mycket utan föredrar överlägset mest enkel manschett. Jag arbetar på en större byrå i centrala sthlm, ofta med kostym. Jag kan ändå tycka att dubbel manschett med manschettknapp ofta blir för formellt. Jag gillar att inte vara för långt från de kunder jag träffar klädesmässigt och tror faktiskt att många kunder kan irritera sig på att man är för formellt klädd (generalisering, beror helt på vilka man träffar såklart). Sedan är skjortorna mycket mer användbara också med enkel manschett.
#4 Johan säger
2017-07-14 09:00 - Anmäl

Jag jobbar också i kostym och har också tröttnat på dubbel manschett. Det är mycket mer praktiskt och bekvämt med enkel, både när man sitter vid skrivbordet och när man ska ta av och på sig kavajen. Dessutom tycker jag mig se en tendens att high-end-skjortor oftast har enkel manschett, men det kanske är inbillning? Men, jag saknar ibland själva manschettknapparna, det är en kul accessoar.
#5 RJ säger
2017-07-14 09:03 - Anmäl

#närdetkommertill
#6 Julius säger
2017-07-14 09:58 - Anmäl

Tycker att dubbel manschett gör sig utmärkt till skjortor i oxford tyg. Andvänder sadana skjortor ofta och görna till grövre stickade tröjor pa vintern. Detta är nagot jag har sett ganska ofta i de italienska alperna. Använder ett par i guld och ett par i silver, bada med monogram. Har lite svart för skämtknappar. Slutligen, när det gäller dubbla manschetter är det mycket viktigt att manschetten sitter tight runt armen. Om den är för stor ser det mycket trakigt ut!
#7 Zerase säger
2017-07-14 19:00 - Anmäl

#5 Sluta aldrig att kämpa
#8 Ärligheten själv säger
2017-07-18 09:39 - Anmäl

Att ge bort manschettknappar i present kan verka som en trevlig idé men i praktiken är det sällan särskilt lyckat. Det handlar ju om ett smycke och den personliga smaken är avgörande för huruvida de kommer att användas. Känner man mottagaren väldigt väl och kan med säkerhet avgöra att knapparna kommer att uppskattas kan det vara en bra gåva, men annars riskerar de bara att samla damm längst in i garderoben.
#9 Ulf säger
2017-07-24 22:58 - Anmäl

"Afterwork" ? Swenglish?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.