Manolo logotype

7 x Cordovanskor

Cordovan är ett av de mest ikoniska material man kan använda för skotillverkning. Ett exklusivt val som betingar ett högre pris men samtidigt besitter ett flertal funktionella fördelar. Skor i Cordovan kan med rätt vård hålla större delen av ditt vuxna liv vilket gör dem till ett köp för framtiden.

När man pratar om Cordovan är det kanske viktigt att tydliggöra vad det faktiskt handlar om. Cordovan är till skillnad från vad många tror inte ett skinn utan ett tunt muskelmembran som sitter placerat på hästens bak. Detta är så pass begränsat att det i regel räcker till endast ett par skor per häst. Om man jämför detta med hur många par skor som i regel kan produceras från huden av en kalv så förstår man snabbt varför skor i Cordovan är markant dyrare. 

Mängden råmaterial är en stor del men även behandlingen av materialet bidrar till produktens högre pris. När man garvar Cordovan görs det i regel under klart längre tid än exempelvis kalvskinn och med uteslutande naturliga oljor och fetter. Resultatet är ett material som har en fet karaktär med enormt hög slitstyrka och livslängd men även väldigt enkelt underhåll. 

Då Cordovan saknar graindelen som finns i kalv gör att repor och liknande enkelt kan putsas bort med borste eller ett hjortben. Många ägare till skor i Cordovan kan nog intyga hur skorna kan se närmast förstörda ut efter en promenad i regn för att efter någon minut av vård se ut som nya igen. 

När det kommer till färg är det inget snack om att burgundy eller oxblod är nyansen som man främst förknippar materialet med. Alden som är världens kanske starkaste producent på skor i Cordovan kallar nyansen Color #8 men materialet kommer i mängder med andra nyanser också. Ett annat populärt alternativ är mörkbrunt (cigar), ljusbrun (Ravello) eller svart. 

Modellmässigt så förknippar man Cordovan med något ledigare skor och sällan med formella kostymskor. Det snarare grövre amerikanska modeller som Plain Toe Blüchers, Longwings, kängor eller loafers som brukar vara mest populärt. Samtidigt ser man fler och fler män bära dessa semi-formella skomodeller till just kostym eller åtminstone kavajer och uddabyxor. Ett utmärkt val om man frågar oss då den karaktäristiska finishen på ett par skor i Cordovan passar perfekt till såväl flanellbyxor som ett par chinos. 

Vi har valt ut sju modeller från olika tillverkare som vi tycker sticker ut lite extra. 

Alden

Den aktör som förknippas främst med Cordovanskor är tveklöst amerikanska Alden. Här i form av deras ikoniska Longwing i nyansen Color #8.

 

Enzo Bonafé

Italienska Enzo Bonafé erbjuder via Skoaktiebolaget flera modeller av Cordovanskor med handrandsydd konstruktion. Här en så kallad Plain toe Blücher i mörkbrunt.

 

Crockett & Jones

Om man vill åt en lite mer dressad derby är modellen Bradford i mörkbrun Cordovan från Crockett & Jones ett utmärkt alternativ.

 

Carmina

 

Klassiska pennyloafers från spanska Carmina med tydlig preppykänsla.

 

Meermin

Prisvärda Meermin erbjuder Cordovanskor för så lite som 340€. Här i form av en svart longwing.

 

Laszlo Vass

En så kallad "Shortwing" från ungerska Laszlo Vass i vinröd Cordovan på företagets P2-läst.

 

Buttero

Italienska sneakersmärket Buttero lanserade för ett par år sedan en version av modellen Tanino i Cordovan från Horween för 970€.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Zerase säger
2017-07-11 11:35 - Anmäl

"Vi har valt ut 10 modeller från olika tillverkare som vi tycker sticker ut lite extra."
Vi har valt ut sju modeller från olika tillverkare som vi tycker sticker ut lite extra.
FTFY
#2 EB säger
2017-07-11 11:37 - Anmäl

Nåja, många kan också intyga om att det inte alltid är så lätt att bli av med dem kosmetiska följderna efter regn.
#3 Hedåsgatan säger
2017-07-11 12:25 - Anmäl

Stämmer det att de är mycket varmare än "vanliga" skinnskor?
#4 Blomgren säger
2017-07-11 13:23 - Anmäl

Fin artikel, visste inte att Cordovan var ett membram och inte ett skinn. För övrigt är modell två från Enzo Bonafe en plain toe derby väl och inte blücher med tanke på konstruktionen?
#5 Carl säger
2017-07-11 13:45 - Anmäl

Intressant inlägg, men jag undrar en sak som kanske inte hör till ämnet, men hoppas få något svar ändå. Jag undrar egentligen som nybörjare vilken sko man skall köpa först. Jag har kollat lite på Morjas och Myrqvist, vilka tilltalar mig rent ekonomiskt men även estetiskt. Jag tänker mig att användningsområdena skall vara allt ifrån en ledig sko till studenten (nästa år), samt en fritidssko (Jag vet att det är ganska motsägande kriterier).

Tacksam för svar
#6 Frank98 säger
2017-07-11 14:02 - Anmäl

#5 En schysst Oxford är ju nästan aldrig fel, kan definitivt användas dressat som mer casual. Annars är ju en trevlig loafer ett bra alternativ. En schysst Pennyloafer kan enligt mig funka lika bra till chinos och piké som till stundentkostymen.
Myrqvist, Morjas och Meermin kanske är bästa tänkbara för studentplånboken men det kan också vara värt att investera i nästa steg upp, typ Loake eller Carmina. Lycka till med sista året, det går fort!
#7 Carl säger
2017-07-11 14:39 - Anmäl

#6 Tack för hjälpen! ska definitivt kolla på oxfords och pennyloafers. Jag får se hur mycket jag kan vara redo att spendera på skorna, som du säger kan det vara värt att spendera lite mer för högre kvalité.
#8 glenn säger
2017-07-11 17:13 - Anmäl

Köp inte för dyra om du inte är väldigt säker på vad du gillar (och det verkar du inte). Många är felköpen innan man hittar vad man gillar...
#9 Andreas Weinås säger
2017-07-11 17:22 - Anmäl

#5 - Personligen tycker jag du skall välja den tillverkaren och modellen som du samt dina fötter trivs bäst i. Prisskillnaden mellan Myrqvist och Morjas är relativt liten men deras modeller och läster skiljer sig åt en del. Fundera på vad som kommer vara mest användbart för just dig. Jag själv är en stor förespråkare för loafers som jag i princip bär uteslutande under sommarhalvåret men vill man åt en lite mer mångsidig sko kan en oxford och/eller brogue vara ett bra val.
#10 Carl säger
2017-07-11 17:45 - Anmäl

#8 och #9 - Tack så mycket för råden, gällande vad jag gillar eller ej handlar egentligen om de olika materialen och utföranden skomodellen finns i. Jag anser mig tycka om de flesta modeller och färger (förrutom ljus oxblodsfärgat samt single monk strap), så jag tror att en ganska enkel oxford eller loafer passar utmärkt. Gällande läster generellt har jag ingen erfarenhet med vad som passar på min fot - det finns egentligen bara billiga skitskor (ursäkta franskan) till försäljning där jag bor. Jag tror jag får åka upp till Stockholm och gå runt lite till de olika skoaffärerna och se vad som passar helt enkelt!

Tack åter igen, för de informativa kommentarerna - nu har jag verkligen mer kött på benen inför mitt första "riktiga" skoköp!
#11 Emil säger
2017-07-11 18:40 - Anmäl

Cordovanvård är för mig ett stort mysterium. Min hästhårsborste skapade repor på mina cordovan från Vass.

Gammal t-shirt, vanlig skokräm, och ett hårt tryck är det som fungerar bäst för mig. Borsten har jag aldrig lyckats med.
#12 x säger
2017-07-11 22:09 - Anmäl

#10, om du ska köpa skor online utan att prova så kan det vara värt att tänka på att loafers är den skomodell som är svårast att få rätt då det inte finns några (enkla) sätt att justera passformen.
#13 Jonas E säger
2017-07-11 22:24 - Anmäl

#4 Blucher eller derby., båda namnen är rätt. Den sistnämnda betäckningen är mer förekommande i staterna för att breskriva en sko av derby-konstruktion.
#14 Bernt säger
2017-07-12 00:01 - Anmäl

Citat:
#5 En schysst Oxford är ju nästan aldrig fel, kan definitivt användas dressat som mer casual. Annars är ju en trevlig loafer ett bra alternativ. En schysst Pennyloafer kan enligt mig funka lika bra till chinos och piké som till stundentkostymen.
Myrqvist, Morjas och Meermin kanske är bästa tänkbara för studentplånboken men det kan också vara värt att investera i nästa steg upp, typ Loake eller Carmina. Lycka till med sista året, det går fort!


Som ägare till både Myrqvist, Loake och Carmina-skor så kan jag säga att Loake inte är ett steg upp. Myrqvist slår Loake alla dagar i veckan. Carmina är dock snäppet vassare.
#15 Rutger Jönåker säger
2017-07-12 21:25 - Anmäl

Är det några produkter som presenteras på Manolo som inte är "ikoniska"? Och vad är grejen med detta "när det kommer till"?
#16 Ärligheten själv säger
2017-07-12 21:31 - Anmäl

#15: Nej, allt är ikoniskt. Allt.
#17 Paul W H säger
2017-07-13 23:03 - Anmäl

"Italienska Enzo Bonafé erbjuder via Skoaktiebolaget flera modeller av Cordovanskor med handrandsydd konstruktion. Här en så kallad Plain toe Blücher i mörkbrunt."

Nej, det är inte en blücher (om man nu ska vara petig), och mycket riktigt kallar SkoAB den för "plain toe derby" också. En blücher har ingen söm ner på sidan av skon (se Meermins longwing, som är en blücher).
#18 Joel säger
2017-07-14 18:09 - Anmäl

Jag tycker att Cordovan absolut känns betydligt varmare, mina chukkas funkar bra som vinterskor förutom att lädersulan blir lite kall undertill.

Jag skulle rekommendera att satsa på cordovan med gummisula och ha som vinterskor. Blir för varmt annars för mig.

Vad gäller underhåll så köpte jag till en produkt som var avsedd exakt för mina skor, dvs rätt typ av skinn och rätt färg, och då har jag inga problem att putsa upp dem. Men det är verkligen en annorlunda produkt, en lättflytande kräm och det känns nästan som att måla skorna ett nytt lager färg (jag har Allen Edmonds), inte alls som att putsa med traditionell skokräm.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.