Manolo logotype

Morjas – Ett nytt svenskt skomärke

Nya märken poppar ständigt upp och i denna tid av lättillgänglig e-handel så sker det oftare än tidigare. Extra roligt tycker vi det är när det är svenskt och både har kvalitet och ett tilltalande utseende. För ett tag sedan berättade vi om den nya svenska paraplymakaren Carl Dagg och idag är det dags för ett annat rykande färskt skomärke i form av Morjas.

Vi passade på att byta några ord med grundaren Henrik Berg som berättade mer om sin bakgrund och varför han startade Morjas samt dess filosofi. Henrik berättar att han vuxit upp i Spanien. Hans farmor är spanjorska och han bodde där i 13 år innan familjen flyttade till Sverige.

Från Spanien fick man med sig en medelhavsmentalitet som på många sätt ligger till grund för varför han valde att satsa på ett eget skomärke.

"Jag minns starkt de sena helgluncherna omgiven av citrondoftande män i sina krispigt vita skjortor och medelhavsbruna ansikten. De kunde vara lite rufsiga, men något de aldrig kompromissade på var just skorna. De kunde sitta i ett par småpösiga Levi's, men alltid i ett par välputsade loafers. Detta blev något av en indirekt uppfostran i att alltid bära snygga skor. Något som följt mig under hela livet" 

Han berättar vidare att flytten till Sverige medförde stora kulturkrockar och en helt annan mentalitet. Vi var betydligt mer tillbakadragna och representerade på många sätt den minimalism vår design i Skandinavien blivit känd för. Just denna krock menar Henrik även syns hos Mojas. 

"Morjas ambition är kombinera ett spanskt klassiskt hantverk med en skandinavisk, modern design och på så sätt skapa kontraster. Skon ska få vara relativt klassiskt medan allt runtomkring ska vara modernt. Som exempel: skolådan är mycket "hårdare" i sin stil än vad man kanske förväntar sig när man ser skorna. Logotypen och hemsidan likaså. Jag hoppas folk ser vidden i användandet av ett par loafers - att du kan ha jeans och skjorta men att toppa upp med ett par eleganta skor. Igen – kontraster"  

Han själv har ett stort skointresse och började, efter att ha köpt kvalitetskor för riktigt mycket pengar fundera över varför de kostade så pass mycket? Han började därför analysera priset på djupet. Han kom fram till att materialkostnaderna självklart drar upp priset. Kvalitet kommer alltid att kosta om materialet är bra. Bra skor är också en arbetsintensiv process då de är randsydda och inte sällan handgjorda. Detta påverkar också priset. Dessa två parametrar går inte att komma runt. 

Han menar dock attdet som verkligen blev en eureka-upplevelse var insikten i att alla mellanhänder (importörer, distributörer, butiker) är det som till största del driver upp priserna. Idén med Morjas är således att ta bort alla mellanhänder och sälja 100% genom egen hemsida. 

"Vi vill helt enkelt erbjuda högkvalitativa skor som tilltalar konsumenterna utan att lämna plånboken med ett stort eko."

 

Pennyloafern Arrebol i oxblodsfärgat grainskinn.

Själva skorna tillverkas för hand i Spanien i en anrik fabrik med 110 år av skotradition inom väggarna. Samtliga skor är maskinrandsydda och i kalvskinn av hög kvalitet. Kollektionen består initialt av 5 modeller och priserna börjar på 1 795 kr.

Det skall sägas att detta märke är helt nytt och vare sig jag eller Andreas har haft möjlighet att prova skorna eller uttala oss om kvaliteten. Av det lilla jag sett så har de en tilltalande estetik vilket är en bra början. Det råder inga tvivel om att det går att sälja bra skor för denna prislapp vilket spanska Meermin är ett exempel på om alla mellanhänder kapas vilket alltså gynnar konsumenten.

Vi tycker det är roligt med svenska satsningar där det finns en tanke bakom och då vi vet att det finns många läsare som uppskattar prisvärda alternativ tyckte vi det kunde vara intressant att skriva om den här nyheten. 

 

Tasselloafern Panacea i svart kalvskinn.

Panacea i mörkbrun mocka

Dubbla munkskon Maillard i brunt kalvskinn.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Jonas säger
2017-07-06 13:10 - Anmäl

Kul - ska försöka få tillfälle att uppleva dem i verkligheten.
Påminner så klart väldigt mycket om de dyrare konkurrerande märkena. Min personliga åsikt är att klackhöjden ser lite väl tilltagen om man t.ex. jämför med Crockett & Jones, och det är en sån detalj som skulle få mig att avstå ett köp - där hade de nog kunnat kapa 4-5 mm.
Skinnet på pennyloafern ser underbart ut!
#2 Per säger
2017-07-06 15:28 - Anmäl

De är ju knappast handsydda
#3 Markus säger
2017-07-06 17:26 - Anmäl

#2 - Det står i texten, klart och tydligt, att de är maskinrandsydda.
#4 Noam säger
2017-07-06 17:47 - Anmäl

"Själva skorna tillverkas för hand i Spanien i en anrik fabrik med 110 år av skotradition inom väggarna. Samtliga skor är maskinrandsydda..."

Något tvetydigt för oss som inte kan skor.
#5 M säger
2017-07-06 18:53 - Anmäl

På sista bilden i artikeln ser man att spetsen på skon inte ligger platt på marken utan att den böjs upp i slutet. Jag lyssnade på ett avsnitt av Stiljournalen där de sa att en riktig sko, absolut ligger platt på marken. Vad anser ni om detta?
/M
#6 RolleFC säger
2017-07-06 19:51 - Anmäl

Citat:
På sista bilden i artikeln ser man att spetsen på skon inte ligger platt på marken utan att den böjs upp i slutet. Jag lyssnade på ett avsnitt av Stiljournalen där de sa att en riktig sko, absolut ligger platt på marken. Vad anser ni om detta?
/M

Det är i mitt tycke snyggare med en låg tåsprängning (jag vet, det låter fånigt men det är det korrekta begreppet), men att säga att en riktig sko ska ligga platt på marken tyder mest på okunskap från Stiljournalen. De allra flesta kvalitetsskor har tåsprängning i någon mån, och de här skorna skulle jag säga är rimligt genomsnittliga i det avseendet. De skulle gärna få ha något mindre för min smak, men "absolut platt på marken", nope.
#7 Per säger
2017-07-06 23:13 - Anmäl

Men riktigt kul med fler svenska märken efter Italigente, myrqvist. Project TWLV etc
#8 Andreas Weinås säger
2017-07-07 00:06 - Anmäl

#2 & 4 - Det är en konstant diskussion i branschen om vart gränsen för handsytt går. Är det maskinrandsytt med tillskärning (clicking), läsning eller finishering för hand eller är det hela skon inkl. randsömmen som skall handsys.

Jag har varit i ett par olika fabriker som gör maskinrandsydda skor och även om de inte rent tekniskt sys för hand med nål och tråd är det en betydligt större mänsklig faktor bakom varje sko än många verkar tro.
#9 random säger
2017-07-07 09:54 - Anmäl

#5: Håller med #6 RolleFC att det låter som Stiljournalen inte riktigt kan vad de pratar om i det fallet. Tåsprängning är ett medvetet designval och varierar stort mellan modeller, märken och prisnivå oavsett kvalitet.

Ju högre tåsprängning desto bekvämare upplevs skorna att gå i - generellt. Dock kan skor med mer extrem tåsprängning få lite grövre gångveck.

Men skor som ligger helt platta mot marken innebär att skon tar i backen med häl och tårna först när du går istället för häl och trampdyna. Och med lite kunskap om hur foten är uppbyggd blir det rätt uppenbart att det inte är särskilt bekvämt.
#10 DJ.u säger
2017-07-07 10:38 - Anmäl

Någon som hunnit klämma och känna lite?

Rörande tåsprängningsdiskussionen så kan det väl bara sägas att tår "platt mot marken" varken är särskilt praktiskt eller (i mitt tycke) estetiskt tilltalande (googla, ser bedrövligt ut). Däremot tror jag att många kan hålla med om att överdrivet hög tåsprängning lätt kan se lite hovnarrigt ut.
#11 W säger
2017-07-07 15:31 - Anmäl

Pennyloafern ser riktigt fin ut!
#12 Lanoo säger
2017-07-07 23:16 - Anmäl

Skorna ser dyrare ut än vad de är. En bra början. Önskar honom all lycka till, jag kan tänka mig att köpa ett par om han har en trunk show i Stockholm så man kan prova ut storlek.
#13 WilliamK säger
2017-07-10 21:27 - Anmäl

Blir riktigt förbannad när man hör om "experter" som Stiljournalen sprida totalt felaktig information. Toe spring (eller tåsprängning om det nu är så det heter på svenska) har inget med kvalitet att göra. Stiljournalen kanske skall hålla sig till sånt de kan (typ hänga runt Stureplan och dricka gratisdrinkar med sina överklasspolare) och inte tuta i folk dumheter.
#14 La Boule säger
2017-07-15 16:48 - Anmäl

Stiljournalen är roliga men knappast experter. I ett avsnitt pratar man om att hatt endast kam bäras på maskerad, sedan lägger Af Klercker upp en bild på Instagram där han beklagar sig över att man inte bär hatt längre. I ett annat avsnitt säger Af Klercker att man inte bär linnekostym för att några avsnitt senare ge tips om just linnekostym när det diskuterades sommarbröllop.

On topic så köpte min bror ett par munkar, fin kvalitet och mycket sko för prislappen!!
#15 egon säger
2017-07-16 18:38 - Anmäl

Kommer aldrig förstå varför någon lyssnar på Af Klercker.
#16 Carl Tengberg säger
2017-07-18 05:04 - Anmäl

Har varit i spanien, men tyckte inte männen luktade som i beskrivningen ovan. Men krispigt vita var dom iallafall.
#17 GvP säger
2017-09-04 22:53 - Anmäl

Underbara skor, och till er som tjafsar ovan huruvida skorna är tillverkade.
En sak är säker, det är tillverkade med kärlek och en gnutta citrondoft!
#18 wortbuch säger
2017-09-05 08:48 - Anmäl

Nej, det diskuteras inte om skorna är tillverkade. Det framgår med all önskvärd tydlighet. Möjligen hur.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.