Manolo logotype

The Sabot - Ny svensk kvalitetsskobutik

Efter månader av planering slog i helgen skobutiken The Sabot upp dörrarna till sin online shop. Butiken är ett koncept med fokus på kvalitetsskor som sträcker sig från prisvärda Andrés Sendra till världens kanske finaste konfektionsskor från Yohei Fukuda.

Männen bakom konceptet är Erik Gederberg och Olle Boman och vi fick chansen att ställa lite frågor om det spännande nya konceptet. 

 

Vad är The Sabot?
 
- The Sabot är en liten nystartad skobutik med fokus  på kvalitetsskor  och accessoarer för män. Vår ambition är att erbjuda ett unikt sortiment  med allt ifrån maskinrandsydda skor i instegssegmentet till den absolut högsta nivån av handgjorda skor på marknaden. 
 
Berätta mer om bakgrunden till konceptet?
 
- Det finns redan fantastiska butiker i vårt segment och vi har kanske en av de bästa i Sverige, i form av Skoaktiebolaget. Vi kände att vi ville göra något annorlunda och erbjuda alternativ både vad gäller tillverkare/märken, samt sättet att sälja och marknadsföra våra produkter.
 
Hur gick tankarna när ni valde leverantörer/varumärken?
 
- Vi har valt att lägga fokus på intressanta tillverkare som är kända inom branschen, men inte är så väletablerade på försäljningsmarknaden. Samtidigt har det varit viktigt för oss att hitta leverantörer som uppmuntrar vår vision, vad vi vill åstadkomma samt vi delar värderingar med. Antonio Meccariello sa vid ett tidigt skede "First of all, we are friends - secondly we are business partners" Det är precis dit vi vill komma med alla våra leverantörer.
 
 

Grundarna Erik Gederberg och Olle Boman från The Sabot.

På vilket sätt sticker The Sabot ut på marknaden idag?
 
- Istället för att ha en traditionell butik och/eller sälja online har vi valt att erbjuda en mix av Showroom, online samt frekventa trunk shows världen över. Vi vill finnas där våra kunder finns och erbjuda en service i världsklass och då underlättar det med ett personligt möte. Detta ger kunden en unik möjlighet att få testa och känna på produkterna. Med tanke på att våra tillverkare och varumärken inte är lika välrepresenterade som flera andra, ger det även dem en unik möjlighet att nå ut till kunden. 
 
Är det något i utbudet som ni själva är extra stolta över?
 
- Vi är väldigt stolta över vår egen private label, tillverkad av Antonio Meccariello som vi själva anser är en av den bästa pris/kvalitet-linjen på marknaden. Vi är även extremt stolta över att bli utvalda som en av två återförsäljare av Yohei Fukudas Read-To-Wear kollektion.
 
Kommer det finnas möjlighet att se produkterna live i form av trunk shows eller ett showroom?
- Absolut, det kommer finnas möjlighet att se skorna hos Robin Pettersson i Göteborg som även erbjuder skräddarsytt från B&Tailor och 100Hands etc. Vi kommer även ha frekventa trunk shows runt om i Europa, Asien och Nordamerika.

 

Konfektionsskor av absolut världsklass från Yohei Fukuda för The Sabot.

Utöver skovårdsprodukter från Saphir Medaille D´Or erbjuder The Sabot fyra linjer av skor som sträcker sig från insteg till absolut högsta nivå.

Andrés Sendra

Spansk producent av prisvärda maskinrandsydda skor med en historia som sträcker sig tillbaka till 1913. Sendras skor kostar 2 900 kr och finns i fyra modeller vid lanseringen.

 

Adelaiden 14791 i en diskret museum calf från Andrés Sendra.

The Sabot by Meccariello

Antonio Meccariello är erkänd som en av de tillverkare som erbjuder mest hantverk för pengarna. Hos The Sabot hittar man två linjer producerade av Antonio. The Sabots egna linje är en av dem där man får en maskinrandsydd sko med handmålad finish, välvd midja och ritsnedlagd sula för endast 4 800 kr. I nuläget finns 9 modeller fördelade på två olika läster (soft square och classic round).

 

Quarter broguen Birch från butikens egna linje producerad av Antonio Meccariello. Ett minst sagt imponerande hantverk för 4 800 kr. (även översta bilden)

Antonio Meccariello - Argentum Dux

Meccariellos premiumlinje heter Argentum Dux och vad som gör den unik är att Antonio tagit fram en unik konstruktion där han maskinsyr randsömmen direkt i bindsulan utan behov av en kanvasribb eller plirband som det även kallas. Det gör konstruktionen till en form av mellanting mellan maskinrandsytt och handrandsytt. Utöver detta har skorna en ännu högre detaljnivå med välvda midjor, finaste läderkvalitet och ett pris på 7 500 kr.

 

Klassiska svarta oxfords av modellen Optio 2 på Argentum classic round-lästen.

Yohei Fukuda

Japanska Yohei Fukuda har sedan starten 2006 vuxit fram till en av världens högst ansedda skomakare. Han är mest känd för sina Bespoke eller Semi-Bespoke skor men tillsammans med The Sabot erbjuder han för första gången RTW-modeller med handrandsydd konstruktion i samma material som Fukudas bespokeskor. Det finns fem modeller att välja på och de produceras på beställning med 50% depositionsavgift. Prisnivån på 19 500 kr är tveklöst väldigt hög men skorna konkurrerar definitivt om platsen som världens finaste konfektion.

 

Modellen Ebony är en wingtip balmoral på Yohei Fukudas mejslade 17-läst och levereras med lästade skoblock.

Det skall bli intressant att följa The Sabot som utöver webshopen har en Journal när man kommer bidra med inspirerande material allt eftersom. Man planerar även att lansera ytterligare modeller allt eftersom och vi rekommenderar att om man har möjligheten att besöka Robin Pettersson för att se skorna i verkligheten.

 

Lyxig skolåda producerad för hand i Tokyo.

Modellen Rowan ur den egna linjen.

Delar av utbudet hos The Sabot.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 EB säger
2017-07-03 15:28 - Anmäl

Yohei Fukudas 17-läst är en drömläst!
#2 Calle säger
2017-07-03 16:55 - Anmäl

Mycket kul och bra initiativ, stort lycka till.
#3 RolleFC säger
2017-07-03 17:44 - Anmäl

Kul satsning. Stort lycka till Erik och Olle!
#4 Måns säger
2017-07-03 18:11 - Anmäl

Fast aldrig någonsin att jag skulle handla så fina/dyra skor online. Jag vill absolut prova ordentligt först. Skor och fötter är ju väldigt individuella.
#5 Zerase säger
2017-07-03 18:29 - Anmäl

#4 Är väl just därför de har skor hos Robin Pettersson och att de planerar trunk shows runt om i världen.
#6 Jonas säger
2017-07-03 20:01 - Anmäl

Kul är igång nu! Ser fram emot prova egna linjen på super trunken i Sthlm 2 september.
#7 egon säger
2017-07-03 22:01 - Anmäl

Ser ut att vara en väl genomförd satsning, men samtidigt är det rätt lite som differentierar dem från andra butiker i samma segment. Hoppas de lyckas hitta sin egen känsla i framtiden.
#8 egon säger
2017-07-03 22:04 - Anmäl

Det finns dock allvarliga brister i kunskaperna kring hur en modern butik drivs när man inte ens kan hitta adressen efter tre googlingar.. SEO, grabbar.
#9 Mats säger
2017-07-03 23:00 - Anmäl

Någon som har en jämförelse/liknelse på de lästerna som The Sabot by Meccariello använder sig av mot EG, StC, Carmina, EB eller liknande?
#10 Andreas Weinås säger
2017-07-04 00:41 - Anmäl

#7 - Förutom att de är mer eller mindre ensamma med alla tre varumärken som de säljer?
#11 Mike säger
2017-07-04 05:51 - Anmäl

#8 ...eller så klickar du bara på länken i artikeln :)
#12 egon säger
2017-07-04 07:49 - Anmäl

#11: det finns väl ingen länk i artikeln? Oavsett så sparar det mängder av pengar på marknadsföring att ha bra SEO och hamna högt på Google. Hoppas de lär sig med om detta, snabbt.

#10 Det är väl det enda som kan sägas vara originellt för butiken. Frågan är dock om någon utöver de mest inbitna #menswear-nördarna kommer att by sig. Det finns rätt rejält med konkurrens i de lägren prissegmenten just nu, med produkter som är förvillande lika varandra (en oxford är en oxford ur de flesta konsumenters perspektiv).
#13 Jonas säger
2017-07-04 07:54 - Anmäl

#8 Egon: Om sajten lanserades söndag kväll är det väl mer sannolikt att Google inte indexerat sajten ännu, snarare än att det är något fel på SEO-arbetet. Inte mitt område, men du verkar ju vara expert, så du vet säkert?
#14 Jonas säger
2017-07-04 07:56 - Anmäl

...och jo, länk till sajten finns i början av artikeln.
#15 egon säger
2017-07-04 08:17 - Anmäl

#13 Nä, jag är absolut ingen expert och har inte heller utgivit mig för att vara det. Blev bara förvånad över att siten inte gick att hitta alls på Google och ville påpeka detta, eftersom jag hoppas att de lyckas.
#16 egon säger
2017-07-04 08:24 - Anmäl

Sedan tycker jag verkligen att de lyckats med allting i övrigt. Snyggt foto, design etc. Riktigt bra känsla på siten.
#17 Jonas säger
2017-07-04 08:48 - Anmäl

#15 Egon: Viss diskrepans mellan: "Det finns dock allvarliga brister i kunskaperna kring hur en modern butik drivs när man inte ens kan hitta adressen efter tre googlingar.. SEO, grabbar." och: "Blev bara förvånad över att siten inte gick att hitta alls på Google och ville påpeka detta, eftersom jag hoppas att de lyckas.". Men fint, då är vi fler som hoppas de lyckas!
#18 egon säger
2017-07-04 08:51 - Anmäl

Ibland skriver man ogenomtänkta saker på nätet! :) Såg bara att det skrivits en del om dem, så jag antog att de måste funnits ett tag.
#19 Andreas Weinås säger
2017-07-04 09:39 - Anmäl

#12 - Det finns 5 länkar till hemsidan i artikeln. Första är i första meningen av intervjun och resterande är i rubriken för respektive varumärke.
#20 egon säger
2017-07-04 09:44 - Anmäl

#19 Ser nu att jag kan se länken på desktop men inte på mobil, där har den samma färg som resten av texten. Därav förvirringen...
#21 Andreas Weinås säger
2017-07-04 10:39 - Anmäl

#20 - Det visste jag inte. Synd om det är så och jag skall se om det går att ändra. Uppskattar förklaringen då jag själv har desktopversionen även i mobilen.
#22 Andres säger
2017-07-05 20:02 - Anmäl

Någon som testat Andres Sendras skor? Hur känns kvalité i jämförelse med T.ex Carlos Santos?
Har själv 2 par Carlos som jag är riktigt nöjd med, men några modeller och namnet på märket lockar
#23 DJ.u säger
2017-07-07 10:32 - Anmäl

#22

Tyvärr inte testat dem. Vill dock minnas att Shoegazing gjort någon recension a while back om det kan vara till hjälp.
#24 Darko säger
2017-07-07 20:34 - Anmäl

Andres Sendras skor skall hålla hög kvalitet sägs det, skall bli kul att testa dem.
#25 Måns säger
2017-07-07 23:57 - Anmäl

Visst är det väl Sendra som Mano skoservice säljer under eget namn? För 2.850.
#26 P säger
2017-07-08 23:27 - Anmäl

22: Shoegazing.se har en recension av dem. Plast i hälkappan på Sendra men salpa på santos är en skillnad.
25: Ja
#27 Wille säger
2017-07-10 21:36 - Anmäl

Jag måste ändå hålla med föregående talare - Googlar nu på The Sabot - får bara upp deras Facebook. En brist får man ändå lov att säga. Snygg hemsida, dock inte så bra bilder på skorna. Kul initiativ dock. Själv vill jag gärna klämma och känna på ett par skor för 10 000 innan jag köper dem (gammaldags, jag vet).
#28 Erik Gederberg säger
2017-07-10 22:19 - Anmäl

#27

Tack för din feedback. Vi skulle vara väldigt tacksamma om du kunde utveckla vad i bilderna som du upplever som mindre bra så vi kan ta åt oss detta för framtida fotograferingar, du får gärna maila mig direkt på erik@thesabot.com

Håller helt med gällande fördelarna att kunna klämma och känna på skorna innan man köper (är också gammaldags) och det är därför, precis som texten säger, som vi erbjuder showroom i Göteborg hos Robin Pettersson samt trunksshows i både Nordamerika, Europa och Asien.

Vänliga hälsningar,
Erik Gederberg
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.