Manolo logotype

Måttsytt från Saman Amel "Napoli" - Del II

Foto: Milad Abedi

Idag är det dags för del två i vår artikel om måttsytt från Saman Amels premiumlinje "Napoli". I första artikeln gick vi igenom måttagning och konsultation samt vad som låg bakom valet av just en bomullskostym. Idag kommer vi summera resultatet av beställningen i såväl text som bild.

Vår förra artikel slutade med att vi avslutat vårt första möte med Saman och Dag där vi genomfört en konsultation och måttagning i företagets ateljé. Ca 2 månader senare levererades kostymen och en avprovning skedde.

För att summera beställningen så valde vi en enkelknäppt kavaj med rullad treknäppning, breda slag, naturlig neapolitansk axel och en lätt, följsam full kanvas-konstruktion. Napoli-linjen erbjuder även möjligheten till en helt okonstruerad uppbyggnad men då det ligger såväl funktion som ett fantastiskt arbete bakom en kanvaskonstruktion ville jag gärna ha detta. Vi valde utanpåliggande fickor (ej för bröstfickan) för en ledig karaktär och en diskret dubbel prick-stickning sydd för hand längs slag och fickor. 

 

Vi valde ett så kallat "Milanesiskt" knapphål samt en dubbel prick-stickning längs kavajslaget.

De dubbla stickningarna fortsätter runt kavajens utanpåliggande fickor.

Kavajen har en rullad treknäppning där endast den mittersta knappen knäpps.

Kavajens längd täcker precis baken och når till handens knogar när armarna hänger längs sidorna. Den har en smal passform utan att vara begränsande och en karaktäristisk neapolitansk axel. Hur kraftig plisséringen uppfattas har mycket att göra med materialet. Bomull har en karaktär som gör att såväl prickstickningar som axelns plisséringar blir lite mer framträdande än på exempelvis en tweedkavaj. 

När kavajen levererades gjordes ett mindre intag i rygg- och höftpartiet för att ge ett renare intryck. Detta är som vi skrev i första artikeln snarare regel än undantag. Kavajens övre bröstparti är en detalj som jag även inom skräddarsytt har haft svårt att få till perfekt. Det har med en kombination av mina sluttande, något ojämna och framåt-roterande axlar. Detta parti lyckades Saman få till bättre än någon tidigare kavaj jag äger vilket var över förväntan. 

För byxan valde vi en modell med enkel plisséring, side adjusters och 5cm slag nertill med en midjehöjd som slutar precis under naveln. Jag har exprimenterat med lite olika midjehöjd på flera kostymbyxor och det handlar för mig mycket om balansen och i vilka situationer man förväntas bära den. I en ledigare bomullskostym föredrar jag en något lägre midja än till exempelvis en smoking eller tredelad kostym. Vid levererans var byxan relativt rak med en fotvidd på ca 20cm vilket vi valde att ta in till 19cm för att harmonisera bättre med kavajen. 

När det kommer till just bomull finns det en poäng i att snarare ta höjd i såväl vidd som längd inför avprovningen då man gärna vill undvika att släppa ut en söm eller förlänga byxan efter den är sydd. Det beror på att bomull kan i vissa fall få synliga "ärr" från den tidigare sömmen vilket faktiskt hänt mig på ett par skräddarsydda byxor som behövde längas. 

 

Övre bröstpartiet på kavajen är helt perfekt trots mina framåt-roterande axlar.

Den karaktäristiska neapolitanska axeln.

Kavajen har en ren rygg med klassisk längd och högt skurna ärmhål som möjliggör för större rörlighet och en smickrande silhuett.

Helkroppsbild med skjorta från Barba, grenadinslips från Berg&Berg samt loafers från Crockett & Jones.

Summering

En kostym från Saman Amels Napoli-linje startar på strax över 20 000 kr. I mitt fall landade summan på 24 000 kr pga det något dyrare tyget från Caccioppoli. Det är tveklöst väldigt mycket pengar för en kostym och detta placerar produkten prismässigt ungefär i samma kategori som Orazio Luciano och B&Tailor. Man betalar ett tydligt premium i förhållande till företagets Toscana-linje som startar på ca 13 000 kr och detta beror på mängden handsömnad som ligger bakom. 

Passforms- och hantverksmässigt står sig produkten väl mot andra aktörer vi testat i samma prisklass. Estetiskt påminner den kanske mer om Orazio Luciano än B&Tailor i det avseende att den är typiskt neapolitansk och måttsydd snarare än skräddarsydd. Är man ute efter upplevelsen med tre avprovningar är skräddarsytt svårt att toppa men det kommer ofta till priset av betydligt längre ledtider. Tyvärr kan även kostymer med tre avprovningar lämna saker att önska. 

Vad som även skiljer Saman Amels Napoli-linje från de övriga aktörerna är tillgängligheten. Många resande skräddare besöker Stockholm men då är man som konsument begränsad till dessa trunk shows varje år medan Saman Amel har möjlighet att ta emot bokningar i ateljén varje vecka.

Om man skall hitta något negativt eller åtminstone höja ett varningens finger så är det möjligtvis att mitt val av bomull som material kanske inte är optimalt för en skräddad produkt av den här nivån. Detta då bomullen saknar ullens naturliga fall och formbarhet. Jag själv älskar bomullens lediga känsla och avslappnade karaktär och är därför väldigt nöjd med slutresultatet men om man skall beställa sin första kostym i den här prisklassen skulle jag rekommendera en borstad ull, flanell eller fresco runt 300 gr/m där passformen och fall kommer fram än mer. En bomullskostym är för mig ett givet inslag i sommargarderoben men hade med stor sannolik blivit utmärkt även från den enklare Toscana-linjen. Då går man tyvärr miste om mycket av de vackra handarbetet så det är återigen en fråga om vad man prioriterar.

När man beställer en produkt i den här prisklassen är det helt enkelt viktigt att fundera på vad det är man är ute efter. Är det en formell businesskostym eller något för sommarsemestern? Är det en brittisk silhuett eller något mer italienskt? Är det romantiken kring klassiskt skräddarsytt eller ett ateljé-koncept likt Saman Amel som lockar? Min erfarenhet av plagg i den här prisnivån säger att det är större risk att bli missnöjd för att man valt en husstil man inte är bekväm i än att passformen eller hantverket skulle vara undermåligt. Jag tycker Saman och Dags förhållningssätt till skräddade plagg passade väldigt väl in i bilden av vad jag var ute efter i just det här fallet. 

Som jag var inne på i början av artikeln så levererades kostymen och färdigställdes under tidiga våren. De första bilderna är fotograferade kort därefter under en weekend i Antibes. Jag har sedan dess haft möjlighet att bära kostymen vid flera tillfällen och inte minst under Pitti Uomo-mässan i Florens för några veckor sedan där jag fotograferades av Milad Abedi. Passformen och känslan har likt många full kanvas-kavajer blivit bättre med tiden då den format sig efter mig som bärare. Som man ser på bilderna så varierar tygets nyans beroende på ljus från en mörkare ton av taupe i skuggan till en närnast gyllene ton i solen. 

 

Kostymen efter ett par månaders användning tillsammans med skjorta från Fray, slips från Viola Milano, Tote bag från Hermès, solglasögon från Retro Specs och loafers från Carmina.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 bbb säger
2017-06-29 11:59 - Anmäl

Wow!
#2 random säger
2017-06-29 12:06 - Anmäl

Helt sinnessjukt snygg. Älskar den och är mäkta avundsjuk!

Uppskattar även dina reflektioner under summeringen. Känns väldigt balanserat och värdigt Manolo.

En fråga om konstruktionen. Du nämner att du valde en variant med konstruktion för att kunna få uppskatta arbetet bakom full kanvas. Har även axlarna uppbyggnad? Annars borde det väl va fullt möjligt med full kantas i bröstet men lämna axlarna okonstruerade?
#3 Joel säger
2017-06-29 12:08 - Anmäl

Satan i gatan - vilken pjäs!
#4 Matte säger
2017-06-29 12:24 - Anmäl

Väldigt fin..... Saman amel världsklass !
#5 Andreas Weinås säger
2017-06-29 12:50 - Anmäl

#2 - Väldigt roligt att höra att du gillar både artikeln och resultatet. Angående uppbyggnaden så skiljer man kanvas från axelvadd där det förstnämnda tänker hela framstycket på kavajen inkl slaget och eventuell uppbyggnad i axeln ligger uppe på axeln.

I detta fall har vi valt en axel utan uppbyggnad i neapolitansk tradition. Det ger en mjuk axel som följer bärarens naturliga linjer från nacke till axelns avslut. I detta fall avslutas den med en svag "puff" eller plissering dä överärmens volym är större än ärmhålet. Det ger ett överskott av tyg som behöver passas in och då uppstår den här effekten. Fördelen rent funktionellt är att man får till grunda ärmhål med maximal rörlighet utan att ärmen blir för tight.
#6 Noam säger
2017-06-29 12:58 - Anmäl

Mycket mycket snyggt.
#7 random säger
2017-06-29 13:24 - Anmäl

#5 Andreas: Ah, då uppfattade jag det rätt. Tack för förtydligande.

Just bomull ser väldigt fint ut med mjuka axlar. Jag har breda, raka axlar och föredrar uteslutande mjuka eller minimalt vadderade kavajer för att inte se allt för fyrkantig ut. När jag går vidare och måttsyr mig en formell kostym tänker jag också att minimal eller ingen vaddering bör vara rätt för mig. Är det ett rimligt resonemang?
#8 Andreas Weinås säger
2017-06-29 13:39 - Anmäl

#7 - Det låter som ett utmärkt val. För en formell kostym skulle jag rekommendera en passpoalficka istället för patch pockets, en enkel prick stickning och kanske en mörk ull runt 300gr/m.

Har man inte problem med sluttande axlar skulle jag absolut inte addera mer vaddering än nödvändigt. Sen handlar det såklart om personlig smak och vissa föredrar en lite mer markerad axel för formella kostymer.
#9 c säger
2017-06-29 13:55 - Anmäl

Hur tänker du i framtiden när pressvecken sakta försvinner? Är det någon du lämnar in för att få till de skarpa eller du pressar lite själv hemma lite slarvigt?
#10 x säger
2017-06-29 14:33 - Anmäl

Mitt största problem med ljusa bomullskostymer är att de blir smutsiga så fort. Jag antar att ditt färgval är mycket smartare ur det perspektivet än exempelvis sandfärgat, hur har det fungerat hittills? Vågar du tvätta byxorna separat eller är du rädd för att de ska tappa färgen snabbare än kavajen.
#11 Andreas Weinås säger
2017-06-29 14:44 - Anmäl

#9 - Pressa gör jag vanligtvis hemma med vanligt strykjärn. Pressveck på bomull brukar dock bli ganska skarpa så de håller längre än man tror om man viker och hänger byxan korrekt efter varje användning.

#10 - jag har inte märkt av någon smuts hittills och nyansen är som du är inne på ganska förlåtande. Skulle det bli aktuellt så kommer jag kemtvätta hela kostymen. Även om vissa bomullsbyxor går att tvätta i maskin skulle jag inte rekommendera det när man har mellanlägg i midjebandet och slag nertill.
#12 dan säger
2017-06-29 16:11 - Anmäl

Hade du möjligheten att välja hur breda slagen skulle vara eller fanns det bara smala eller breda slag att välja mellan?
#13 Chukka säger
2017-06-29 16:17 - Anmäl

Vilken kostym! Och ihop med dessa loafers från C&J...!
Vad bra du passar som modell dessutom, fortsätt med det extraknäcket Andreas!
#14 Gäst säger
2017-06-29 16:35 - Anmäl

Fantastisk kostym och ett otroligt hantverk. Kan inte annat säga att jag är imponerad men priset är minst sagt saftigt.

Det jag är nyfiken på är just din reflektion kring helkanvas. Jag vet att det ska forma sig mer efter bärarens kropp men måste säga att jag inte vet exakt hur stor skillnad det gör. Jag har full förståelse däremot för allt extra arbete det medför. Går det att förtydliga här hur stor skillnad det är med full kanvas? Annars så ser jag gärna en artikel som handlar om just denna del. Detta återfinns i RTW, måttsytt och skräddarsytt så alla dyker på det. Skulle definitivt vilja läsa en artikel om den delen.
#15 random säger
2017-06-29 16:50 - Anmäl

Tack för tipset, Andreas!

Min erfarenhet av pressveck på bomullskostym är att siluetten på byxan spelar rätt stor roll. I RTW är en smalare byxa vanligare och då kommer det framförallt i låren bli mer "utslätat" av att du sitter/går/cyklar/osv. En mer rymlig siluett påverkas inte på samma sätt.
#16 cornilijani säger
2017-06-29 17:46 - Anmäl

Mycket pengar för en kostym, men av bilderna att döma så ser det ut att vara i sin ordning. Bra saker kostar pengar, så enkelt är det.
#17 Zerase säger
2017-06-29 17:54 - Anmäl

Grattis till en riktigt snygg, välsittande och härligt ledig kostym. Måste bara få gnälla lite på trenden med att öppna ett knapphål i slutet av ärmarna. Jag tycker den här kostymen talar för sig själv utan att man lite "subtilt" ska öppna knapphålen för att visa att det är "kvalitet". Öppna knapphål är ju t.o.m. ganska vanligt i RTW.
#18 Mike säger
2017-06-29 18:24 - Anmäl

Fantastiskt snyggt!
#19 egon säger
2017-06-29 19:18 - Anmäl

Mycket bra resultat. Håller med om att det förmodligen varit mer rationellt att göra den här kostymen till ett lägre pris, men ibland måste man få balla ur lite. Väldigt fin balans i kavajen och bra fall på byxan.
#20 Kalle säger
2017-06-29 19:53 - Anmäl

Hej och tack för artikeln! Jag har varit lite nyfiken på Samel Aman.

Tycker kostymen sitter väl på dig även om jag kanske föredragit om ryggstyckena varit något bredare medan sidostyckena gjorts smalare. Däremot tycker jag nog inte att hantverkat håller acceptabel kvalité att döma av bilderna. Den dubbelradiga pick stitchen är väldigt olinjerad, tillskärningen av sidofickan är ojämn liksom dess sömnad (särskilt i nederkant) . Slagets knapphål tycker jag ser ut att vara väl sytt men har i min mening en felaktig/ogynnsam vinkel. Valet att använda dubbel pick stitch på ett dylikt tyg hade jag inte själv gjort då det i mina ögon blir lite "scotch and soda" intryck men kring sådant finns ju inga rätt och fel.

Tack igen för artikeln och kul att du är nöjd men det vore intressant att höra hur du resonerar kring hantverksnivå och vad ni tycker är ok och ej.
#21 Måns säger
2017-06-30 19:58 - Anmäl

Snyggt. Men det vore ännu snyggare om modellen kunde sträcka på sig. Bröstet ut och magen in. Då skulle det fula vecket tvärs över knappen på bild åtta undvikas.
#22 Andreas Weinås säger
2017-07-03 13:14 - Anmäl

#20 - Tack för din fråga och ber om ursäkt för sent svar. Angående hantverket skulle jag säga att det absolut ligger i linje med vad andra aktörer i Neapel erbjuder för samma pengar. Jämnheten eller precisionen i en handsydd prickstickning kan sällan mäta sig med maskinsydda AMF-stygn och även om vissa skrädderier som Cifonelli, 100 Hands osv kan erbjuda en galet hög finish så skulle jag absolut inte påstå att hantverket i Neapel är undermåligt.

Angående tillskärningen och fördelning av volym i rygg- eller frontstycke så är det svårt att återge passformen helt i biilder. Jag är åtminstone väldigt nöjd med följsamheten då jag uppskattar en markerad rygg och mer voluminöst framstycke.

#21 - Min hållning lämnar säkert en hel del att önska men det är så jag ser ut och att stå och brösta upp sig på ett onaturligt sätt för bildernas skulle vore inte speciellt dokumenterande för kostymen och dess passform.
.
#23 Bodén säger
2017-07-03 13:46 - Anmäl

Fruktansvärt snygg kostym!
#24 Einar säger
2018-06-01 21:03 - Anmäl

Imponerande resultat!
Hur skulle du jämföra Amel och Attolini, eftersom du har provat båda? Rent stilmässigt är ju Amel "modernare", men jag tänker främst hantverks-/kvalitetsmässigt. Det skiljer ju drygt 10ksek i pris, och jag antar att mellanskillnaden beror på mer än bara namnet?
(En ytterligare fråga om du vet svaret: går det att få till en bredare axel (fortfarande utan stoppning) och mer volym i plisseringarna, om man är ute efter en mer effektfull silhuett?)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.