Manolo logotype

Stilstudie - Chinos

Jag vet inte hur det är med er men många av oss har en speciell relation till ett visst plagg. I mitt fall är det den berömda bomullsbyxan som ofta kallas chinos eller khakis. Idag tänkte jag berätta lite mer och denna ikoniska byxa och dess historia samt visa några stiliga alternativ perfekta för sommaren.

Varför jag fäst mig så vid dessa byxor vet jag inte. En anledning kan vara att jag aldrig riktigt fastnat för jeans när jag vill ha ett ledigt alternativ. En annan anledning kan vara att jag har ett förflutet som semi-professionell golfspelare och under hela min uppväxt spelat tusentals rundor i just den här typen av byxa. Att jag började min "modekarriär" genom att jobba några år för Ralph Lauren kan också spela in då chinos var ett viktigt plagg hos detta märke. En sista gissning är att jag är praktiskt lagd och chinos kan bäras både ledigt och dressat och är på detta sätt ett väldigt bra och mångsidigt plagg.

Det råder lite delade meningar när det kommer till denna bomullsbyxas historia. När jag återger historien så är inte allt helt säkerställt. När man läser på så återkommer dock vissa saker på relativt många olika ställen och källor vilket gör dem relativt trovärdiga.

Vad man dock är överens om är att ursprunget och uppkomsten är militärt.

Det skall också sägas att det mesta har med färg att göra men relativt tidigt kom khaki och chinos att förknippas just med byxor som plagg.

Den vanligaste uppfattningen är att byxan har sitt ursprung i Indien och kom till runt 1850. Det skall ha varit den brittiska militären och kommendören Sir Harry Lumsden som tog fram detta plagg och då framförallt färgen, för det är den som ligger till grund för plagget. Fram till nu hade de brittiska regementena traditionella uniformer vars färg gjorde dem för synliga. Lumsden och hans kollega Hodson införde då en naturfärgad uniform som bättre skulle smälta in i omgivningen och alltså kamouflera soldaterna. Enligt historikerna så tillverkades den första uniformen i England och skickades till Indien. Efter att tillgången på det bomullstyg som användes minskade så började man ett antal år senare att färga in lokala bomulls- eller linnetyger med lera, curry, mullbärssaft eller mazaripalm. Namnet khaki skall också ha kommit från hindi där khaki betyder jord eller jordfärg.

Cirka femtio år senare och även i detta fall i ett militärt sammanhang skedde nästa viktiga händelse i denna bomullsbyxas historia. Det var i slutet av 1800-talet under det spansk-amerikanska kriget. Amerikanska trupper som då var stationerade på Filippinerna kom i kontakt med denna naturfärgade byxa. Byxorna i sin tur skall enligt historierna ha vandrat från England till Kina och senare vidare till Filippinierna. Det var också nu som byxan skall ha fått namnet chinos. Detta eftersom chino är spanskans ord för kinesisk. De amerikanska soldaterna fastnade för plagget och tog det med sig hem till USA när kriget var över och dess popularitet spreds fort. Det hela började i universitetsvärlden då många unga soldater efter krigen valde att studera och som en del av deras vardagsklädsel bar just chinos. Det är därför helt naturligt att chinos kom att bli ett nyckelplagg för preppy/IVY/Trad stilarna som utvecklades på de bättre universiteten i USA under 50- och 60-talet.

 

Klassisk annons för chinos från Levi´s.

Jag vågar nog påstå att det också är i just USA som chinos också rotat sig mest och fått störst popularitet även om de bärs över hela världen sedan drygt 60 år tillbaka. De har sedan dess blivit en omtyckt byxa även i populärkulturen och vi såg den tidigt och ofta på personer som idag är några av våra största stilikoner så som James Dean, Steve McQueen och JFK.

 

Steve McQueen i filmen The Great Escape från 1963.

En intressant aspekt som har med modets nyckfullhet att göra är att majoriteten av de chinos som säljs idag är betydligt mycket smalare än de klassiska och ursprungliga modellerna. Om man tittar på äldre bilder eller har turen att komma över ett gammalt vintagepar så är dessa betydligt rakare och mer generöst skurna.

Utbud och efterfrågan styr dock och idag råder ett stilideal som är relativt snävt ur ett historiskt perspektiv vilket jag personligen tycker är tråkigt.

Jag diskuterade nyligen detta ämne med Tony Sylvester, en bekant från London som liksom jag själv faller under kategorien "modetokar". Ämnet vi diskuterade var just bra klassiska chinos. Det hela mynnade ut att jag kom fram till vilka mina tre personliga favoriter är när det kommer till khakibrallor

1. Dockers K1 som är en klassisk rak och genuin chinobyxa av bästa snitt.

2. Pantalon Algerie. En tvättäkta vintagebyxa med extra allt! Den khakibyxa som bars av främlingslegionen under 1950-talet. Jag har kommit över ett underbart vintagepar med hög midja, riktigt raka och generös benvidd samt gångveck.

3. Incotex Regular fit. Trots att detta är italienska Incotex mest "vida" modell betraktar jag dem som slimma. Trots detta en makalöst bra byxa med detaljer och tyg som en billigare byxa eller vintagealternativ inte är i närheten av.

Hur föredrar ni era chinos och vilka är era favoriter?

 

Dockers K1 Chinos.

James Dean i ett par generösa chinos.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 random säger
2017-06-08 10:59 - Anmäl

Håller med om att många konektionsbyxor är mycket slimmade, vilkade blir knepigt för alla personer med aningen vidare lår. Har köpt ett par jag gillar från Paul & Friends egna kollektion där jag gått upp 2 storlekar för att på så sätt få mer generös passform om även lite mer slimat och som ändå sitter bra över baken.

Jag är lite kluven till pressveck på chinos. Min erfarenhet är att byxorna inte håller pressveckan särskilt väl, särskilt i mer slimmade passformer. Det gör sig bättre i mer dressade bomullsbyxor, kanske med en plissering.

Förresten, var drar ni gränsen mellan ett par chinos enligt artikeln ovan och mer dressade bomullsbyxor? Jag tänker mig att det beror på ev. plissering, knäppningen och passform. Men med chinos med mer generös passform blir gränsen suddigare.
#2 Calle säger
2017-06-08 13:06 - Anmäl

#1 Jag har i huvudsak problem med vaderna på de flesta byxor som är ens någorlunda smala och måsta allt som oftast gå upp två storlekar för att byxorna inte ska spänna över vaden. Detta inkluderar exempelvis manolo x ströms flannelbyxan.
#3 Björn säger
2017-06-08 13:09 - Anmäl

Problemet med byxor generellt, och chinos mer specifikt, är att de allra flesta numera är skurna som jeans, och inte som mer klassiska byxor. Incotex, trots att de är trevliga i övrigt, går därmed bort då det är helt omöjligt för mig att hitta en modell som passar.
#4 Anders säger
2017-06-08 13:31 - Anmäl

För mig är Dockers modellen man alltid velat ha. Dock har de inte alltid varit tillgängliga genom åren. Jag talar om 60-talet och framåt. Då man stärkte byxorna efter tvätt, för att få de då obligatoriska pressvecken att hålla bättre. Jag kommer fortfarande ihåg hur det kändes att köra benen igenom byxorna första gången eter de blivit stärkta och pressade.
#5 Jocke säger
2017-06-08 13:46 - Anmäl

Jag har precis som #2 främst problem med vaderna, då mer eller mindre alla byxmodeller idag, oavsett chinos, jeans eller dressade, är sjukt smalt skurna. Även byxor med mer generös lårvidd och midja är oftast avsmalnade från knäet.
Det går alltid att lösa genom måttsytt, men jag hoppas verkligen att trenden med högre midja och vidare ben slår igenom på bred front så det blir lite lättare att hitta byxor utan att lägga ner flera tusen.
#6 laphroaigman säger
2017-06-08 20:52 - Anmäl

Även om de ofta är aningen mer dressade än vanliga chinos kan jag också slå ett slag för Mason's som jag tycker är mycket bra och lättskötta. Dock ganska slimmade, så de passar nog bäst på dem som inte är allt för kraftiga.
#7 Hallon säger
2017-06-08 22:59 - Anmäl

NN07 har under vissa kollektioner lyckats väldigt bra med sin Simon men det händer ibland att de justerar passformen till det negativa. Har likt #1 gått över till Paul & Friends. Ska precis börja använda de och ifall allt känns bra blir det att utöka innehavet med fler färger. Hittills det enda som sitter felfritt.
#8 random säger
2017-06-09 09:51 - Anmäl

#7: jag gillar NN07, de gör en hel del stabila basplagg av rätt bra kvalitet sett till pris. Men jag var inte heller nöjd med passformen på deras senaste omgång chinos och har därför valt P&Fs modell istället.
#9 medelstor säger
2017-06-09 10:16 - Anmäl

Gör P&f byxor för oss normalstora? Jag undrar alltid om det är något fel på mig när jag provar deras kläder när jag nuförtiden när verkligheten kommit ikapp.

En lite annan byxfråga som någon kanske har svar på. Jag köpte ett par tunnare bomullsbyxor från PT01 förra året i den där modellen med en lite högre rakare midja som ska hasa ner och stanna på höften. Jag har kommit fram till att jag är faktiskt är måttligt förtjust i den modellen och undrar om någon vet om det på ett enkelt sätt går att ändra byxorna så att de sitter lite bättre runt höften och inte kanar ner. Eller har ett tips på en skräddare i Stockholm som skulle kunna hjälpa mig.
#10 jh säger
2017-06-09 11:07 - Anmäl

Intressant artikel. Tråkigt dock att man måste undvika tunga benböj för att få plats i dagens korvskinn.
#11 EL Gato säger
2017-06-09 11:36 - Anmäl

De absolut bästa byxorna som finns att få tag på är Rota pantaloni. Både konstruktionsmässigt och snitt är helt överlägsen de flesta RTW- byxor (inklusive Incotex eller PT01). Ofta generöst överskottstyg som man för en billig peng låter en justera benvidd och midja hos skräddaren.
De är rätt dyra men man kan hitta billigare alternativ om man letar lite på nätet.
#12 random säger
2017-06-09 13:55 - Anmäl

#9: jag ser mig som rätt normalbyggd. Har lite större lår. Jag gick upp två storlekar på byxorna från P&F från det jag vanligtvis har och de funkar bra.
#13 Korven säger
2017-06-09 19:27 - Anmäl

#1 Ja, det undrar jag också. Jag ha aldrig riktigt hajat vad som skiljer chinos från andra såkallade bomullsbyxor (utom jeans).
#14 Hallon säger
2017-06-09 22:43 - Anmäl

#8:
Tips på fler liknande modeller?
#15 random säger
2017-06-10 10:56 - Anmäl

#13: håller med, vore intressant att höra Olof eller Andreas funderingar kring det!

#14: Aspesi har en modell som är rätt bra. Annars kan svenska Nudies canvas-byxor eller A Day's March chinos vara värda att prova, har inte provat dom själv men tror de kan vara värt ett försök.
#16 J säger
2017-06-10 11:38 - Anmäl

Har låtit sy upp ett par chinos hos Stoffa tidigare och varit väldigt nöjd med dem, mer så än med mina byxor från bl.a. PT01 och Incotex.
#17 Hallon säger
2017-06-12 10:24 - Anmäl

#15
Hmm, minns du vad modellen heter? Testade en av deras modeller på Paul & Friends, det gick inget vidare. Ska göra ett försök med Nudies. Har dock inte funkat med A Day's March tidigare. Tack för tipsen. Uppskattas med tips.
#18 random säger
2017-06-12 10:44 - Anmäl

#17: Tyvärr inte, jag fick dom på förslag när jag provade P&F:s egna utbud så det är säkert samma modell som du provat. Lycka till!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

A Week On The Wrist: The Rolex Explorer...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen