Manolo logotype

Att köpa det bästa du har råd med

Dagens artikel på Manolo kommer att handla om argumenten för att investera i kvalité och hur det både kortsiktigt och långsiktigt kommer gynna dig som person. Kvalité och hantverk kostar men är ofta en investering väl värd att göra.

Dagligen kan vi konsumenter stå inför valet att välja en produkt eller tjänst där tanken är att få ut så mycket som möjligt för en så liten peng som möjligt. Vi vill kunna hitta guldkornen på marknaden där vi söker efter det som på det lindrigaste sättet (oftast för plånboken) kan förgylla, förbättra eller förenkla vår vardag. Det många märkt de senaste åren är att vi går mot ett mer långsiktigt tankesätt i våra investeringar och numera hellre går över till att köpa färre och bättre snarare än fler och oftast lite sämre. Förhoppningsvis fortsätter denna utveckling från konsumtionssamhället till att vi istället väljer kvalité. Detta gäller inte bara ytligare varor som kläder, skor och liknande utan bör vara en insikt för livet i stort.

Fler har vi också blivit som lagt större intresse på tillverkningen av kvalitetsprodukter, som då ger en bättre inblick i varför vissa varor kostar mer än andra. Ofta (men inte alltid) finns det en orsak till varför en skjorta är dyrare än en annan eller varför vissa material gör att priset på ett par skor eller en väska går upp. Att vara påläst och skaffa sig kunskap innan ett köp är en nyckel för en bra investering och ger dig förståelsen för att kunna fastställa vilken prisnivå och kvalité du vill och kan investera i. En annan viktig del är att låta sitt beslut ta tid, speciellt om det är en större investering, samt att ha tålamod nog att prova sig fram till det rätta beslutet. Har du funderingar på att investera i, till exempel, dyrare ny rock för vintern så ta dig tid att prova även de rockar som är utanför ditt prissegment för att bättre förstå vad som skiljer. Bara för att priset är högre, betyder det inte alltid att plagget är bättre för just dig. I vissa fall kan du betala för detaljer du kanske inte behöver.

 

Ett av mina största fynd (kvalité kontra pris) gjordes på Second Hand och är rocken på bilden ovan.

När det kommer till kläder, skor, accessoarer och liknande ting så är grunden för en bra investering att först lära känna sina egna behov och önskemål. Bara för att vissa vägvisare fastställer att svarta enkla oxfordskor är den första kvalitetsskon du ska köpa, behöver det inte betyda att det passar just dina behov bäst. Se till, som sagt, att vara påläst men var även kritisk i din värdering av kunskapen du tar in så att du får ut så mycket som möjligt av din investering beroende på dina krav på produkten du överväger att inhandla. Har du många behov och luckor att fylla så prioritera alltid de största öppningarna först. Det ger dig större användning av den kvalitetsprodukt du senare även ska börja använda och utnyttja till fullo. Det är inte alltid att högre pris betyder bättre kvalité och framförallt kanske inte de viktigaste utmärkande egenskaperna passar dina önskemål allra bäst. Köp också genom kunniga, pålästa och trovärdiga kanaler (fysiska butiker, enskilda personer eller kanske online), som ser till ditt bästa och dina önskemål i första hand.

 

Böcker har alltid intresserat mig och är en stor källa till inspiration och kunskap.

Bra kvalité är också njutning och kommer få dig att må bättre och få större användning av det du köper. Njutningen och uppskattningen av bra produkter är något som ofta kommer vara värt den större kostnaden för produkten. Slår man ut priset över tiden är inte sällan kvalitetsprodukter mindre kostsamma än billigare varor där priset initialt varit lägre men istället inte klarat tidens tand med samma värdighet. Tillåt dig själv att få njuta av dina inköp i så stor utsträckning som möjligt och bär dem med stolthet. Lär känna tillverkaren av dina produkter och grotta ner dig i vad det är du betalar för när du köper varor av en viss tillverkare. Att kunna berätta en härlig historia och vara påläst ger alltid ett extra plus från din omgivning men kommer framför allt få dig själv att må bättre över din investering.

 

Att äga och framförallt använda kvalitetsvaror ger dig glädje och njutning.

Kvalité åldras med värdighet brukar man säga. Charmen med att ha en produkt över en längre tid är just att den berättar en historia över hur just du använt den och utvecklar kännetecken från dig som ägare. Kvalité är också lättare att sköta om och hålla snyggt eftersom material, uppbyggnad och detaljer är utvecklade för att användas över en längre tid.

Men kom ihåg: Bara för att du köper en fin vara betyder det inte att den håller sig snygg av sig själv. Det låter ofta lite konstigt när man säger att man på ett eller annat plan byggt ett förhållande med sina kvalitetsprodukter, vilket ofta härstammar från den njutning, respekt och ombesörjning man ger varandra. Vänta bara tills du gett kvalité chansen, då förstår du vad vi menar.

 

Bra borstar för klädvård finns hos Kent brushes.

Så det vi vill att ni tar med er, kära läsare, från denna lilla utvärdering om kvalité är att investera i det bästa du har råd med. Kom ihåg att låta det ta tid, om det behövs, och utvärdera olika alternativ. Det kommer du få igen på många nivåer och över en längre tid.

Gabriel Öberg Bustad är till vardags butikschef på Skoaktiebolaget och delar med jämna mellanrum med sig av sina tankar och funderingar rörande stil här på Manolo. Gabriel har ett speciellt stort intresse för skrädderi, herrskor och skickliga hantverkare inom klassiskt herrmode. Texterna i hans artiklar är hans personliga reflektioner och åsikter.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Nils säger
2017-05-30 10:01 - Anmäl

Så, en butikschef för en butik som säljer dyra produkter argumenterar för att man ska köpa dyra produkter..? Jag kan ju se vissa problem med trovärdigheten.
#2 Andreas Weinås säger
2017-05-30 10:28 - Anmäl

#1 - Jag tycker den kritiken är en smula obefogad i detta fallet. Gabriel skriver inte om några företag eller produkter som butiken erbjuder och detta handlar ju snarare om en filosofi än vart man skall handla. En filosofi som Manolo står bakom till 100% oavsett om ens budget tillåter Loake eller Lobb.

Gabriel skriver inte heller att man skall köpa så dyra produkter som möjligt utan snarare så bra och genomtänkta val som budgeten tillåter. Att bra produkter i regel kostar lite mer är ingen hemlighet även om dyrast inte alltid behöver vara bäst för just dig. Handsydda detaljer är ett exempel som är tidskrävande och därmed mer kostsamt men som inte i alla situationer fyller en praktisk nytta.
#3 R säger
2017-05-30 10:33 - Anmäl

#1 Nils,

Någon måtta får det fan vara alltså. Du kan inte ha något vidare roligt liv om du orkar lägga fokus på en sådan sak. Styrkekram till dig.

Det vore väl en sak om han gjorde reklam för Skoaktiebolaget eller framhöll någon av deras varumärken, men här slår han ju ett generellt slag för kvalitetsprodukter - oavsett produktkategori. Skärpning.
#4 CR säger
2017-05-30 10:36 - Anmäl

@#1 Tror knappast denna text kommer resultera i att folk vallfärdar till Skoaktiebolaget. I mitt tycke förespråkar innehållet att man ska värdera och tänka igenom sina köp ordentligt samt förhålla sig till sina ekonomiska möjligheter, snarare än konsumera mängder av det dyraste man kan finna.
#5 Bernt säger
2017-05-30 12:47 - Anmäl

Kan bara instämma med de andra i kommentarsfältet - fruktansvärt tråkig attityd från #1.

Skulle Gabriel inte kunna hysa egna åsikter för att han råkar ha en viss arbetsgivare? Det är mycket möjligt att det är Gabriels inställning till kvalitet som fått honom att söka just detta jobb. Så länge han inte skriver direkta reklamtexter tycker jag att hans åsikt är minst lika intressant som vilken klädentusiats som helst.
#6 oscar säger
2017-05-30 13:44 - Anmäl

#1 - Jag hade nog snarare blivit fundersam kring trovärdheten om författaren till vardags krängde lågprisskor på nilson skor motsv

Trevlig artikel tycker jag! Och fin rock!
#7 Jonas70 säger
2017-05-30 13:52 - Anmäl

När kommentarsfältet är som bäst ger den fördjupad och kompletterande info till artiklarna. När den är som sämst är den #1
#8 Tibbe säger
2017-05-30 13:57 - Anmäl

#1 kom igen! Detta är en medveten inriktning på Manolo och har så varit en lång tid. Passar det inte får du kanske läsa någon annan blogg. Gabriel förespråkar att man ska ha ett sunt förnuft när man shoppar och inte låta sig påverkas av storföretagens reklam och konsumtionshets. Jag ser inte problemet i det!

Sedan är det självklart så att SkoAB har nytta av att exponera sin butikschef på Manolo.
#9 Sinclair säger
2017-05-30 14:41 - Anmäl

Borstarna i bild från Kent brushes är för hår- och nagelvård. Kent tillverkar även utmärkta borstar för klädvård :-)
#10 Johanna säger
2017-05-30 14:49 - Anmäl

1# There's always one of you...
#11 Ärligheten själv säger
2017-05-30 15:19 - Anmäl

"Böcker har alltid intresserat mig och är en stor källa till inspiration och kunskap." Å vad det måste gjort ont att krysta fram den meningen :D

I övrigt instämmer jag i kören.
#12 Calle säger
2017-05-30 15:42 - Anmäl

Bra artikel och väl värt för alla läsare att påminnas om att slit och släng skall undvikas och att kvalité, hantverk och produkter från företag som har samvete och inte bara ett kränger ett varumärke bör gynnas för allas vår skull. Sedan tycker jag personligen att det är viktigt att man själv känner sig nöjd med sitt köp,
och det gör man nog oftast om man köper en väl genomtänkt produkt som man kan använda ofta och ta hand om.
#13 andreas säger
2017-05-30 17:49 - Anmäl

Väldigt mycket ryggdunkande här. Men hallå; "Att kunna berätta en härlig historia och vara påläst ger alltid ett extra plus från din omgivning men kommer framför allt få dig själv att må bättre över din investering." Detta är väl bara ett tecken på stor självupptagenhet? För övrigt väldigt mycket ordbajseri. Det hade väl räckt med att skriva att tänk på life cycle cost, istället för bara på den initiala investeringen...
#14 P säger
2017-05-30 18:01 - Anmäl

Nu kom det igen - "investering". Hrmpf... det är som sagt inte ett ord som kan användas i detta sammanhang.
#15 Frank säger
2017-05-30 18:25 - Anmäl

För 5 år sedan hade jag hållit med till 100% men nu har jag insett att jag främst köper dyra kvalitetskläder för att de är snyggare, känns lyxigare att ha på sig och att jag gillar att bevara saker.

Att det är en investering eller blir billigare i längden köper jag tyvärr inte även om det initialt kändes så, ett par exempel:

* Köpte ett stort antal C&J för kanske 7-8 år sedan, kostnad ca 3000-3500kr. Mina 2-3 favoritpar kostar 1250kr att sula om VARJE år. Trodde det skulle kosta mindre, men detta är vad det har gått på senaste åren. Hade varit billigare över tid att köpa billigare och köpa nya hela tiden.

* Köper nästan uteslutande stenströmstskjortor, men har ett par uniqlo, gant etc. Aldrig märkt någon skillnad i att stenström håller längre, snarare tvärtom. Dock är de 10x snyggare.

* Mina kostymer brukar kosta kring 8000kr inkl. extra par byxor. Ofta är det just byxorna som går sönder. Roterar kanske 5-6 par kostymer, som i snitt håller 3 år. Svårt att se att detta är längre än billigare kostymer.
#16 Capstan säger
2017-05-30 19:27 - Anmäl

Älskar kvalité men får nog hålla med #15, saker hinner dessutom bli omoderna innan de slits ut. Tror knappast jag spar några pengar men känslan och passformen är oftast oslagbar i bättre kvalitetskläder!
#17 Japp säger
2017-05-30 22:26 - Anmäl

an bara hålla med #15 och #16. När man i början av sin "klädkarriär" läste "kostar ett par hundralappar att korrigera" har man lärt sig att tolka det som "kostar en femhundring till tusenlapp att korrigera" och där man läser "investering" och "håller en livstid" har man lärt sig tolka det som "skor är en utgift, oavsett hur länge de håller" och "håller en livstid om du årligen spenderar tusenlappar på omsulningar, produkter för vård, samt bara använder skorna en gång i veckan".
#18 egon säger
2017-05-30 22:34 - Anmäl

Många glömmer också att deras smak förändras över tiden. Även inom det sk klassiska segmentet går det extremt mycket trender. Tänk på det innan ni blåser 15tkr på en rock ni kommer he "hela livet".
#19 Bateman säger
2017-05-30 23:34 - Anmäl

#18 - håller helt med.

Utöver påverkan av trender, så är min uppfattning också att det för många tar tid innan man kommit underfund med vad man verkligen gillar- eller passar i (tex färg, passform, material etc). Ur det perspektivet är det därför (enligt min mening) inte alltid optimalt att betala top dollar för plagg som kanske håller länge, men som du sannolikt inte kommer att vilja ha lika länge. Det verkar också vara ganska vanligt att man över tid vill tona ned peacock/sprezz till förmån för en något mer konservativ/subtil stil.
#20 O säger
2017-05-30 23:42 - Anmäl

Håller med de senaste kommentarerna. I många fall är de dyra inköp jag (och säkerligen många här på Manolo) gör inget annat än lyxkonsumtion, i den mening att inköpen inte kan legitimeras med argumentet att det "blir billigare i längden". Självfallet har dessa inköp många fördelar, såsom goda tillverkningsförhållanden och att man får sanslöst mycket snyggare grejer. Den stora konsumtionshets som finns, och som jag delvis är del av, kan dock störa mig enormt. Skänk lite pengar och hjälp behövande istället!
#21 Nilson säger
2017-05-30 23:45 - Anmäl

#1 Kan bara hålla med. Att Egmonts koleriske chefredaktör inte har högra självkänsla(?) än att hann omgående måste gå pä offensiven talar för sig. Att svansen av ryygdunkare lever i den naiva illusionen att detta bara är en "blogg" för du försöka bortse från.
#22 Andreas Weinås säger
2017-05-31 00:17 - Anmäl

#21 - Du får tycka jag är kolerisk om du vill. Det är ett billigt pris för att stå upp för våra frilansskribenter när jag tycker kritiken är obefogad. Rätten att få uttrycka sig i ett kommentarsfält är inte samma sak som att få göra det oemotsagt.
#23 Anderifal säger
2017-05-31 07:20 - Anmäl

Vad sjutton gör man med sina C&J-skor om man har ett stort antal och måste sula om dem varje år? Då bör man nog läsa Gabriels ord om att ta hand om grejerna lite noggrannare.
#24 Riskkapitalet säger
2017-05-31 10:32 - Anmäl

7 investering och 4 investera senare undrar jag när man kan räkna med avkastning?
#25 jh säger
2017-05-31 10:55 - Anmäl

#24
:D
#26 CJ säger
2017-05-31 12:02 - Anmäl

Håller med 23 - hur behandlar man sina skor om dom behöver sulas om varje år? Jag kanske är extremt försiktig, men mina primära arbetsskor (Svarta Oxfords från C&J) är inne på sitt 6e år, och behöver sulas om nu för första gången. C&J gör en "full service" inklusive omsulning för runt 1,000kr, så det landar på 166kr per år av användning, plus ca 800kr i avskrivning per år på inköpskostnaden - ser det som en ganska låg kostnad med tanke på att skorna är både snygga och sköna. Och om jag inte gör något drastiskt borde kostnaden minska varje år när "avskrivningstiden" ökar. Så i mitt fall har investeringen fungerat som den ska, alternativet hade antagligen varit att köpa sämre skor för 6 år sedan, och uppgradera över tid, för att kanske först nu köpa ett par C&J för att jag ändå har råd. Det hade garanterat blivit dyrare.
#27 John säger
2017-05-31 12:18 - Anmäl

Ja, jag håller med både #23 och #26: hur gör du för att slita ut både kostym och skor så otroligt fort? Jag har knappast fler kostymer eller skor i rotation, men mina äldsta kostymer har jag haft i 10 år, och mina äldsta skor i nästan 12 år(!) med regelbunden användning, utan att ens sula om dem. Märker väldigt stor skillnad i livslängd mellan billiga och dyra skor. Till exempel har mina handgrade C&J hållit i flera år längre än benchgrade.
#28 egon säger
2017-05-31 14:15 - Anmäl

Alla sliter skor på olika sätt. Man väger olika mycket, har olika gångstil, olika väderlekar, går olika mycket. Inget konstigt.
#29 Jesper säger
2017-05-31 15:44 - Anmäl

Exakt det 15-17 skriver har jag tidigare försökt att framföra här men endast möts oförstående huvudskakningar...
Argumentet att det blir billigare i längden att köpa kvalitets kläder/skor håller inte. Vågar sätta pengar på att alla som köper skor för över 3000kr paret lägger mer pengar på skor än den genomsnittlige skoköparen.
Dyra skor/kläder köper man för att man är intresserad och vill vara snygg.
#30 nilsson säger
2017-05-31 19:49 - Anmäl

#22 Fascinerande ändock att en kommentar som #1 omgående föranleder att mediets chefredaktör personligen och omgående ger sig ner i kommentarsfältet och handfast gör ett mycket tydligt ställningstagande. Ett ställningstagande som dessutom går ut på att det är helt orimligt att denne eminenta påfågelpolare trovärdighet i frågan skulle kunna diskuteras.

Man kan ju fråga sig om en mindre namnkunnig och/eller annonsbudgetstinn manlig skribent fått samma massiva eldunderstöd i kommentarsfältet.
#31 x säger
2017-05-31 21:45 - Anmäl

#30, då Manolo godkänt bidraget är det väl rimligt att anta att Manolo står bakom det som publicerats.

Att man som uppdragsgivare även väljer att stå bakom sin frilansskribent är väl inte orimligt (många av oss skulle nog se det som normalt ledarskap).

Varför tror du att Manolo över huvud taget skulle välja att publicera artiklar som en skribent man inte skulle vara beredd att backa upp?
#32 x säger
2017-05-31 22:05 - Anmäl

För övrigt tycker jag att det var ett bra bidrag. Att Manolo, ett forum med fokus på kvalitet, hantverk och tidlöshet, publicerar en artikel om "Att köpa det bästa du har råd med" ser jag inte som ett problem, vad hade ni väntat er??
#33 egon säger
2017-05-31 22:25 - Anmäl

Ibland undrar jag om människor som köper kostymer för 30tkr överhuvudtaget reflekterar över att det kan vara så att tidlöshet, kvalitet och klassisk stil i sig kan vara en övergående trend. Känns som om trenden har gått emot det under ett par år nu.
#34 Andreas Weinås säger
2017-05-31 23:14 - Anmäl

#30 - Som kommentarsfältets historik kan intyga har jag kommenterat samt svarat på frågor och feedback långt innan den här artikeln. Jag har försvarat både Jespers och Olofs inlägg när jag tyckt kritiken varit orimlig eller obalanserad och de har aldrig varit annonsörer på Manolo.

Att man framför konstruktiv kritik mot våra texter har jag inte något problem med. Det finns flera exempel på detta bland kommentarerna till den här artikeln som jag tycker bidrar till en intressant diskussion oavsett om man håller med skribenten eller ej. Problemet med kommentaren från #1 är att den utan belaggg ifrågasätter trovärdigheten i skribenten snarare än textens innehåll. Som jag känner Gabriel hade han föredragit att läsare prioriterar kvalitetsprodukter även om det sker från varumärken utanför butikens utbud.
#35 Capstan säger
2017-06-01 03:28 - Anmäl

Fashion goes out of style but
style never goes out of fashion;)
#36 jh säger
2017-06-01 08:56 - Anmäl

#alla
Det kanske inte spelar så stor roll vad som räknas som investering eller ej, det är väl upp till var och en. Att man köper skor till en viss prisklass visar väl att man uppskattar just sådana skor/plagg helt enkelt. Om det är en investering eller ej kanske spelar mindre roll. Däremot är diskussionen i sig intressant - varför är det så viktigt om det är en investering eller ej?
#37 Rutger Jönåker säger
2017-06-01 10:14 - Anmäl

#1:word!
#38 Johan säger
2017-06-01 13:15 - Anmäl

Bara för formens skull. Om man gör en investering så förväntar man sig en avkastning. Och då menar jag en finansiell sådan. Så om man inte säljer sina kläder för mer än man gav, så är det nog ingen investering. Däremot finns det ju oerhört många andra anledningar att betala för kvalitet och passform som i sig räcker som argument, tycker jag personligen.
#39 egon säger
2017-06-01 15:31 - Anmäl

I grunden handlar det nog med att män är obekväma med tanken på att de spenderar massor av pengar på kläder eftersom de tycker att de är snygga. Men det är helt ok boys, vi lever i ett fritt samhälle där man får göra vad man vill med sina pengar.
#40 Nils säger
2017-06-02 09:48 - Anmäl

Det var ju lite lustigt att se vilken reaktion det blev. Tydligen en känslig punkt.

Men, #34, utan belägg? Har du verkligen ingen självkritik..? Jag säger inte artikeln per definition är felaktig, eller att den inte borde ha skrivits. Men nog måste man kunna se att det finns ett egenintresse när en butikschef för en butik som säljer lyxprodukter skriver en artikel om att man ska köpa lyxprodukter. Och det är väl inte direkt en åsikt som kräver några belägg? (Och om det nu krävs så är det ju självklart så att en butikschef för en butik i lyxsegmentet har personlig vinning i att fler väljer lyxprodukter, även om man inte explicit pekar ut sina egna). En analog är väl en chef för en bensinmack som argumenterar för att man ska välja bilar som drivs på fossila bränslen, utan att direkt nämna sin egen mack.
#41 Andreas Weinås säger
2017-06-02 11:24 - Anmäl

#40 - Man kan även se det som att någon med Gabriels kunskap och insikt i området är betydligt bättre lämpad att uttala sig om kvalitetsprodukter och dess egenskaper än någon som inte har någon personlig erfarenhet av dem. Självklart måste man kunna uttala sig om ett område man själv är verksam inom så länge det finns en transparens. Om det inte är något fel på själva artikeln, inga av butikens produkter nämns och skribentens roll som butikschef står klart och tydligt utskriven längst ner i artikeln så ser jag inte ett problem med det.
#42 Bankiren säger
2017-06-02 23:27 - Anmäl

#38 investeringsdiskussonen är intressant, men ska vi vara petiga kan avkastningen av en investering både utgöras av intäkter eller lägre kostnader.

Jag håller med flera av kommentarerna ovan, har svårt att förstå argumentet med att exklusiva produkter skall ses som en investering. Tror helt enkelt att det är ett försäljningsknep som sällan håller. Har framförallt hört det vid klockköp. Varför skulle t.ex. min omega seamaster vara en investering? Klart den tappar i värde. Skulle någon köpa min begagnade klocka för samma pris eller högre istället för en ny? Knappast. (Notera att jag inte pratar om ett samlarex som Paul Newman själv ägt här, det finns väldigt få av dem). Jag köper fina grejer som jag gillar och väljer det jag tror är har bra kvalitet för att det förhoppningsvis skall hålla så länge jag vill använda det.
#43 Hej säger
2017-06-03 04:15 - Anmäl

Vill satsa på kvalité men ändå vara ekonomisk med mina köp. Kan någon rekommendera någon läsning om märken som man kan lita på och sätt att avgöra kvalité på kläder? För mig betyder kvalité inte detaljer utan hållbarhet av utseende.
#44 varför säger
2017-06-03 11:48 - Anmäl

Sluta blanda in investering, blir så trött på att höra detta ordet när det handlar om konsumtion.

"Bra kvalité är också njutning och kommer få dig att må bättre" - Låter som lite identitetskris. Tror du kommer att må bättre faktiskt om du hjälper andra människor som verkligen behöver det.
#45 Simon säger
2017-06-10 09:22 - Anmäl

Jag stöder helt det här med att tänka utifrån kvalitet och den omsorg som lagts på ett plagg eller något annat. Det är för mig något helt annat än att t e x gå på varumärke. Det är då man kan uppskatta och bli glad när man t ex hittar en fin rock på second hand.
Jag ser inget problem med att en affärsägare skriver positivt om det han håller på med när det är helt öppet vad han/hon har för position. Det är väl människor som klarar att tänka som läser det här. alla fattar väl också att man betalar en premium för att komma åt fina prylar. Jag förstår öve huvud taget inte det här med att hänga på forum som handlar om något man är emot. Det är otroligt märkligt att det alltid ska vara nån som måste skriva nåt surmagat i kommentarerna på manolo. Det sänker verkligen stämningen.
Vardagen är rätt så grå. Jag loggar in på manolo för att se på fina grejer. Det är härligt m fina färger, linjer och material. När jag vill sätta mig in i politiska saker och diskutera går jag hellre till andra forum. Ha En skön helg!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.