Manolo logotype

10 x linneskjortor

Sommarhalvårets mest självklara skjorta är den i linné. Ett material som är svalt, ledigt och avslappnat och kan bäras till såväl ett par badshorts som under sommarkavajen. Vi har valt ut våra 10 favoriter för säsongen.

Linne i allmänhet tenderar att vara lite av en stilmässig vattendelare. Vissa älskar dess lekfulla och lediga karaktär medan andra stör sig enormt på materialets tendens att skrynkla och svälla. Viktigt att ha i åtanke med linne, oavsett om det är kavaj, byxa eller skjorta som i det här fallet är att man måste acceptera dess naturliga karaktär. Vill man ha en perfekt strykt skjorta som håller sig slät hela dagen är linne kanske inte valet för dig. Om man däremot vill åt ett svalt material som kan ta ner formalitetsnivån på den övriga klädseln är det perfekt. 

På grund av just den avslappnade känslan och specifika texturen passar just linneskjortor förvånansvärt bra i väldigt lediga sammanhang. Att bära en dressad poplinskjorta till exempelvis badstranden vore otänkbart men i linne är fullt naturligt. 

Vad finns det för olika modeller att överväga då? 

Vi tycker att olika former av popoverskjortor passar perfekt i just linne då knäppningen till bröstet späder på den lediga känslan. Vill man ha en lite mer mångsidig modell väljer man med fördel en klassisk skjorta med cut away- eller buttondown-krage. Undvik dubbel manschett som man främst associerar med formella skjorttyger. 

Färgmässigt är möjligheterna närmast ändlösa även om vi som många gånger tidigare är starka förespråkare för en klassisk palett av vitt, ljusblått, vit/blå-randigt och mörkblått. Ett annat alternativ är sandfärgade toner som kan vara väldigt snyggt till vita byxor eller ljusa jeans. 

Vi har valt 10 favoriter i lite olika prisklasser för säsongen.

 

Finamore

Härlig popover i mörkblått linne från Finamore.

 

Kiton

Vill man få svalkan av linne men minska strävheten kan en blandning med bomull vara ett utmärkt alternativ. Här från absoluta premiumtillverkaren Kiton.

 

Shirtonomy

Svenska Shirtonomy lanserade nyligen nya sommartyger där den här tobaksbruna linnekvalitén var en av våra favoriter.

 

Eton

Kortärmad vit linneskjorta från Eton. Ett trevligt alternativ instoppad i ett par dressade skjorts eller chinos på sommaren för en 50-tals look.

 

Drake´s

En djupt blå klassisk linneskjorta från brittiska Drake´s.

 

Boglioli

En ljust sandfärgad nyans passar perfekt till strukturen i linne och skapar något mindre kontrast mot en blå eller brun kavaj.

 

Orlebar Brown

Popover i vitt linne från Orlebar Brown. Perfekt att dra över axlarna om man skall ner till stranden på semestern.

 

Rubinacci

Olivgrönt är en av de mest underskattade färgerna för sommarhalvåret då den är smickrande mot såväl en blek som mörkare hy och väldigt lätt att matcha mot jordiga färger som sand, beige och blått.

 

Barba Napoli

Linneskjorta från neapolitanska Barba. Lavendel eller ljust syrénfärgade skjortor kan vara ett trevligt alternativ till ljusblått eller rosa om man vill bära färg utan att det blir för skrikigt. Perfekt mot framför allt mörkblå kavajer och kostymer.

 

Eidos

Randig skjorta i linne/bomullsblandning från Eidos via Marcus Malmborg. (även översta bilden)

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Gabe säger
2017-05-29 11:30 - Anmäl

Snygga skjortor överlag - brunt linne? Ja varför inte om man passar i färgen! Har däremot svårt för pop-over - tycker det är både trångt och krångligt att kränga på sig en skjorta i ett stelt linnetyg - krävs piké för att det ska funka!
#2 Mike säger
2017-05-29 11:35 - Anmäl

Kortärmad skjorta? Jag blir alldeles kallsvettig...
Är detta första gången i Manolos historia?
;)
#3 Mattias säger
2017-05-29 11:45 - Anmäl

Kamakuras one-piece collar linneskjortor förtjänar helt klart att vara med på denna lista!
#4 Andreas Weinås säger
2017-05-29 15:46 - Anmäl

#1 - Det är sant som du säger att Popovers i linne kan bli lite besvärligt att ta av och på. Därför är det viktigt att man gör en sådan modell något rakare än mer traditionella skjortor.

#2 - Det hör inte till vanligheterna men förutsatt att den bärs utan kavaj tycker jag personligen det kan vara rätt snyggt.

#3 - Bra tips. Missade dem den här gången men tycker Kamakura gör riktigt fina skjortor för pengarna.
#5 x säger
2017-05-29 17:28 - Anmäl

Tycker att kortärmade skjortor har sin plats i garderoben. Kanske inte som ett alternativ till långärmade skjortor på jobbet utan i mer avslappade sammanhang och då som ett svalare alternativ till piké. Passar exempelvis perfekt till dressade badbyxor när man sitter i poolbaren på en resort. Givetvis med fler uppknäppta knappar än knäppta
#6 bon_vivant säger
2017-05-29 18:19 - Anmäl

Bra artikel. Något helt OT: finns det någon möjlighet att ni kan starta någon slags köp och sälj här på manolo? Som ett slags subforum för oss stilintresserade. Det är svårt att hitta de där guldkornen som då och då dyker upp på tradera. Ebay funkar ju alltid, men tror det hade blivit väldigt uppskattat om ni drog igång det.
#7 Italiano säger
2017-05-29 20:15 - Anmäl

Kan varmt rekommendera Luca Faloni för deras linne-skjortor. Känns relativt prisvärda för runt £120 styck, och passformen är liknande Etons slim fit.

Finns recensioner Permanent Style för den intresserade.
#8 Niklas säger
2017-05-29 22:09 - Anmäl

Ojojoj #6, riktigt bra förslag!
#9 O säger
2017-05-29 23:40 - Anmäl

#6 Toppenförslag!
#10 Zerase säger
2017-05-30 00:56 - Anmäl

#6, 8, 9
Det finns ett köp och sälj-forum för både skor och kläder på Shoegazing som drivs av gästskribenten på Manolo Jesper Ingevaldsson. Skodelen som funnits ett tag är relativt aktivt och det vore riktigt kul om det blev fart på kläddelen också.
#11 bon_vivant säger
2017-05-30 15:26 - Anmäl

#10 och alla andra. Kul att förslaget uppskattades, antar att det är fler som tänkt i liknande banor. En köp- och säljsajt på Manolo hade ju hållit en slags kvalité om man jämför hur mycket skräp som finns till salu på tradera. För att slippa ett för stort ansvar kring att säljaren får sina pengar och att köparen får sina varor behöver ju inte ni köpa in någon slags säker betaltjänst (paypal/tradera/blocket), utan alla transaktioner sker på "egen risk" emellan båda parter. På så sätt är det "enda" ni behöver göra att skapa ett forum via er hemsida, så gör vi medlemmarna resten av "jobbet".

Tack för tipset angående Shoegazing, ska kika på det.

Någon som minns det manliga herrmodeforumet som gick under namnet "uomo"? Det var back in the days, folk la upp bilder på deras outfits, kommande trender samt en köp- och säljsida som var riktigt populär. Saknar den sidan faktiskt, var riktigt skönt folk där med varierande stilar. Där kunde man fynda om något. Antar att många här inne själva var aktiva medlemmar där? Detta är bara mina två cents, men jag tror initiativet hade uppskattats rejält, då det säkert är många här som likt jag har "modekläder" liggandes i garderoben som någon annan skulle ha bättre nytta av. Kan man få en respons av någon admin/moderator? Är detta ens möjligt, och om, finns orken att driva igenom detta?

Mvh, Bon Vivant
#12 Hedåsgatan säger
2017-05-31 11:12 - Anmäl

Agree med #11
#13 bon_vivant säger
2017-05-31 16:07 - Anmäl

Nå? Kan man få något slags uttalande? Har tidigare försökt maila till om andra frågor men då inte fått svar. Märker dock att ni brukar svara/kommentera här på kommentarsfältet. Får jag inget svar innan veckan är slut får jag väl testa att maila igen :) Trevlig onsdag på er alla!
#14 Andreas Weinås säger
2017-05-31 17:38 - Anmäl

#13 - Ber om ursäkt för sent svar. Köp/Sälj-avdelning eller forum i allmänhet har varit på tal men det är ingenting vi har planerat att införa i nuläget. Det kräver förhållandevis mycket administrerande och modererande vilket vi i nuläget inte har personal till. Det kan absolut bli aktuellt i framtiden men prioritet är i nuläget det redaktionella arbetet.
#15 Stefan säger
2017-06-01 17:16 - Anmäl

Syr mina skjortor i Indien till en bråkdel av priset.Väljer modell samt kvalitet på tyget själv. Kostar allt mellan 250- 700 kr.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

A Week On The Wrist: The Rolex Explorer...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen