Manolo logotype

Stilstudie – Harringtonjackan

Så här på försommaren känns kanske inte en jacka som det första man vill tänka på. Utbudet av snygga, lätta och tunna jackor för den varmare delen av året är inte heller lika stort som för hösten, vintern och tidiga våren av förklarliga skäl. Idag tänkte vi därför presentera ett bra och stilsäkert alternativ i form av Harringtonjackan. Det är en klassisk och tidlös modell som varit ett självklart val för flera stora stilikoner.

Okej, i vanlig ordning tänkte jag mig på en historisk tillbakablick.

Vem som egentligen uppfann eller skapade den midjekorta, relativt smala jackan med muddarna är oklart. De allra flesta förknippar den med brittiska Baracuta. Det var familjen Miller i Manchester som ägde denna firma och 1937 designade den jacka som de kom att kalla G9 och som långt senare fick namnet Harrington, vilket vi känner den som än idag. Familjen ägde en fabrik och tillverkade ytterplagg åt andra kände märken och hade därför stor kunskap om tåliga material. Jackan de skapade visade sig initialt bli oerhört populär bland golfare i och med dess utseende och egenskaper. Det är just detta som gör att en annan brittisk firma Grenfell menar att de var först då de redan runt 1931-1932 någon gång skulle ha skapat midjekorta golfjackor av detta slag. Det är dock osäkert hur det ligger till och de flesta ser nog Baracuta som någon sorts original. G:et i G9 skulle alltså stå för golf och i Japan går denna modell ofta under namnet swing jacket.

 

Orginalet enligt många från Baracuta i form av modellen G9.

Baracuta var tidiga med att exportera jackorna till USA och redan på 50-talet var de vanligt förkommande, framförallt på studenterna på elituniversiteten. Av förklarliga skäl har därför G9 jackan spelat en viktig roll i Preppy/IVY/Trad stilen.

Själva namnet Harrington kom jackan att få långt senare. Detta skedde på 1960-talet i England. Skådespelaren Ryan O´Neill spelar karaktären Rodney Harrington i den populära tv-serien Peyton Place och bar då Baracutas G9 jacka. Efter detta fick den smeknamnet Harrington, och är mest känd som detta än idag.

Det är just dess roll i populärkulturen som gjort den så stor idag. Initalt var det alltså en golfjacka för framförallt överklassen. Från slutet av 50-talet och framåt när kändisar började att synas i den på TV fick den ett brett genomslag. Startskottet kan ha varit 1954 när Elvis Presley bar G9 jackan i filmen King Creole. Efter detta syntes den på flera av dåtidens stjärnor, bland annat Frank Sinatra. En annan person som betytt kanske mest för jackans popularitet är Steve McQueen. Han syntes gärna i den privat och bar den även i den legendariska, och enligt många en av de stiligaste filmerna någonsin, The Thomas Crown Affair.

 

Elvis Prestley i sin G9 under inspelningen av King Creole.

Steve McQueen i mörkblå Baracuta G9 och klassiska Persol under inspelningen av Thomas Crown Affair. Han bar även en beige version av modellen privat (översta bilden).

Efter detta mer folkliga genombrott börjar det att hända saker. Jackan blir omåttligt populär under andra halvan av 60-talaet och i början av 70-talet hos de brittiska modsen. På många sätt var denna stilmedvetna subkultur först med att anamma jackan. Kort inpå detta blev den lika populär hos de tidiga Ska och Punk subkulturerna. Just anknytningen till musik har sedan dess alltid varit påtaglig och 1981 kunde man bland annat se hela The Clash i Harringtonjackor på deras berömda Times Square konsert.

Det övergick till anhängarna av både brit-pop och Northern Soul. Just den brittiska kopplingen ihop med musiken och subkulturerna har gjort att många fotbollsanhängare också har kommit att favorisera jackan.

 Liksom med många klassiska plagg och produkter så har Harringtonjackan med modets cykler och nyckfullhet kommit att ibland vara väldigt trendig och ibland inte. Anhängarna kommer trots detta alltid att bära den och välja en från någon av de ursprungliga brittiska tillverkarna så som Baracuta, Ben Sherman, Grenfell, Fred Perry osv. De säsonger som de är "inne" så ser man dem i nya designade tappningar hos alltifrån lågprismärkena till de mest exklusiva modehusen.

 

Daniel Craig i en Harringtonjacka från Tom Ford i Bondfilmen Quantum of Solace.

Det är som jag brukar säga; Om man satsar på en klassisk stil och tidlösa plagg så är man "inne" och trendig i folkets ögon ungefär vart 5-8 år. Det är ju alltid något, inte för att jag tror att Harringtonjackans anhängare bryr sig.

 

James Dean i sin version av Harringtonjackan.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

Andra artiklar om varumärkena: Baracuta
#1 Bruno säger
2017-05-25 13:04 - Anmäl

Är rädd för att jag skulle känna mig en smula gubbig i ett sådant plagg, framförallt med den beiga varianten. Steve McQueen kunde dock bära upp det.
#2 Gabe säger
2017-05-25 15:58 - Anmäl

Har alltid en Baracuta i garderoben. Föredrar blått. Tycker de är skitsnygga och perfekta i många sammanhang. Fast jag är ju onekligen en gubbe förstås. Och Steve McQueen - svårslagen i alla lägen!
#3 bon_vivant säger
2017-05-25 19:07 - Anmäl

Någon mer än som har svårt med muddade jackor överlag? Tycker det är mycket stilrenare utan muddar oavsett typ av jacka.
#4 Henri säger
2017-05-25 19:40 - Anmäl

Ja, skillnaden mellan inne och ute är emellanåt hårfin, eller? Mudd är väl likadant, jag och min son har iaf otaliga blå jackor - även Baracuta.
#5 Steve säger
2017-05-25 20:22 - Anmäl

Gubbigt? Knappast mer gubbigt än kavaj, slips och övrigt som presenteras på Manolo. Associerar snarare med ungdomskultur som mods och skinheads. Men visst du behöver ju inte kombinera din beiga harrington med beiga chinos samt fotriktiga eccoskor.
#6 Antiglobalist säger
2017-05-26 10:40 - Anmäl

KING CREOLE kom naturligtvis 1958 och inte 1954, när Elvis var lastbilschaufför.
#7 Henri säger
2017-05-26 20:38 - Anmäl

#5 ja, Beige byxa och beige jacka...
#8 Simon säger
2017-06-02 13:44 - Anmäl

Jackan på McQueen från Tomas Crowne ser 50-tals aktigt rymlig ut. G9 ser skinnig ut. Vad är det jag inte fatta?
#9 Andreas Weinås säger
2017-06-02 14:33 - Anmäl

#8 - Baracuta kan ha uppdaterat passformen sen slutet av 60-talet när filmen spelades in.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen