Manolo logotype

Auktionsfeber i Geneve med tre nya världsrekord

Under helgen 13-14 maj gick flera av de stora klockauktionerna för våren av stapeln i Geneve. Framgångsrikast var Phillips och Christie´s som tillsammans sålde klockor för närmare 450 miljoner kronor. Vi har tittat närmare på de största resultaten där fyra klockor stack ut lite extra.

Priserna på vintageklockor i allmänhet och auktionspriserna i synnerhet har exploderat de seaste åren. Intresset för gamla sportklockor från Rolex eller stålkronografer från Patek Philippe är inte längre begränsat till de mest initierade samlarna. Idag är det mer människor än någonsin som uppskattar vintage vilket inte minst avspeglas av alla moderna hyllningsmodeller från klockhusen.

Ni som läst Manolo frekvent minns kanske vår artikel tidigare i vår om hur klockbranschen blickar bakåt. Då nämnde vi som hastigaste de enorma resultat som världens dyraste armbandsur någonsin betingade när det såldes på Phillips auktion förra året. Det var en evighetskalender i det lika ödmjuka som exklusiva materialet stål producerad av Patek Philippe 1942. Endast 4 exemplar är kända av referens 1518 i just stål som anses av många vara den heligaste av graalar för Pateksamlarna. När hammaren föll var summan hissnande 11 milj CHF eller närmare 100 miljoner kronor.

Inför vårens auktioner var således trycket och förväntningarna skyhöga på hur marknaden skulle utvecklas efter detta succéresultat. Phillips ledda av Aurel Bacs har tveklöst tagit över stafettpinnen när det kommer till främsta auktionshuset på klockor från Bacs tidigare arbetsgivare Christie´s. 

The Bao Dai

Som största dragplåster för sin auktion "Geneva Watch Auction: FIVE" hade Phillips trippelkalendern ref. 6062 producerad av Rolex 1952 för Vietnams sista kejsare Bao Dai. Klockan har en klassisk oysterboett, jubileeband och inuti tickar vad som är extremt ovanligt när det kommer till Rolex, nämligen ett komplicerat urverk. Trippelkalendern anger utöver tiden dag, datum och månad men kan till skillnad från en evighetskalender inte känna av exakta längden på respektive månad. Historien bakom klockan berättar att kejsaren 1954 besökte Chronomètrie Philippe Beguin i Geneve där han bad om att få köpa den mest exklusiva Rolex det gick att köpa. Valet föll på den då mycket kostsamma komplicerade klockan med svart tavla och diamantindex. Ett utförande som sägs endast ha producerats i tre exemplar.

Intresset för klockan på auktionen var enormt och modellen visade sig bli världens genom tiderna dyraste Rolex på auktion när de klubbades för hela 5 066 000 CHF (strax över 45 miljoner kronor). Phillips sålde även en version av 6062 i stål under samma auktion för 1.9 miljoner CHF.

 

Kejsare Bao Dais personliga Rolex blev märkets dyraste genom tiderna.

The Legend

Phillips var inte nöjda där. Auktionens andra raket var en mycket ovanlig Rolex Daytona "Paul Newman" i 18k guld och en så kallad "Lemon-tavla". Det syftar till tavlans gula nyans som endast återfunnits i 3 kända exemplar. Exemplaret är i minst sagt perfekt skick och blev världens hittills dyraste Daytona när den klubbades för 3.7 miljoner CHF (ca 33 miljoner kronor). Den petade därför ner Eric Claptons "Albino" från tronen som även den såldes av Phillips i maj 2015.

 

Den mycket ovanliga versionen av Rolex Daytona 6263 i guld med gul urtavla.

 The Haile Selassie

Största konkurrenten Christie´s hade i sin tur en Patek som kronjuvel i sin auktion. Det är den omstridda evighetskalendern (ref. 2497) från Patek Philippe som tidigare tillhört en annan kejsare nämligen Haile Selassie i Etiopien. Klockan som har en svart tavla vilket är mycket ovanligt för modellen är utan dess kejserliga provinens en otroligt eftertraktad modell och var först ute på auktion i november 2015 men drogs tillbaka i sista sekund av Christie´s efter en dispyt om ägarskapet. Till vårens auktion hade detta lösts och hela samlarvärlden väntade på vad denna unika Patek skulle betinga. 

Svaret blev närmare 3 gånger det estimerade priset, närmare bestämt 2 911 500 CHF (ca 26 miljoner kronor)

 

Kejsare Haile Selassies personliga Patek Philippe med svart urtavla.

 The Prototype

Christie´s andra stora överraskning är den här minst sagt speciella Rolex Submariner i 18k vitguld från 1973. Långt ifrån den kanske vackraste versionen av den klassiska dykaren men mycket ovanlig och för första gången till salu på auktionsmarknaden. Modellen är en prototyp som producerades i 3 exemplar (ytterligare en med blå tavla och en med svart). Just detta ex har funnits hos en och samma klocksamlare i över 30 år.

Modellen har till skillnad från övriga Submariners en bezelring i samma nyans som boetten och istället för den vanligt förekommande Oysterlänken producerades klockan på en Presidentlänk som annars hörde hemma på modellen Day-Date. 

Modellen sägs vara ett test från Rolex angående att ta fram den första Submarinern i vitguld som tidigare endast producerats i stål och gulguld. Det var först 2014 som Rolex introducerade modellen 116619 i vitguld med blå tavla som standard i utbudet. 

Vid närmare inspektion delar den här prototypen kanske mer likheter med vad som senare skulle komma att lanseras som modellen Yacht-Master.

Trots det speciella utseendet blev klockan världens genom tiderna dyraste Submariner när den såldes för 631 500 CHF (ca 5.6 miljoner kronor)

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Klockor

Andra artiklar om varumärkena: Patek Phillipe rolex
#1 Daniel säger
2017-05-24 11:05 - Anmäl

Samlande i all ära, men de här priserna är helt galna. Innan kraschen 2008 spekulerades det hejvilt i klockor, smycken och bilar och nu varnar flera organisationer för läget på finansmarknaden. Snart dags igen?
#2 Andreas Weinås säger
2017-05-24 14:32 - Anmäl

#1 - Det är absolut en intressant tankegång. Många menar ju att i brist på god avkastning på aktiemarknaden så har bl.a. klockor (i den här prisnivån) blivit intressanta investeringsobjekt även för aktörer som inte skulle klassas som samlare. Om vi tar vintage Patek och Rolex har vi sett avkastningar på en bra bit över 20% årligen och i många fall betydligt mer än så. (Pateken som slog världsrekord förra året såldes 2008 för ca 2.2milj€ och förra året för ca 11milj €. Självklart ett extremfall men utvecklingen på även billigare vintage har gått upp 2-3 gånger i värde på bara några år.

Om det är en bubbla redo att spricka eller bara början vågar jag inte spekulera i. Om man tittar på konst och vintagebilar har man fortfarande betydligt högre toppnivåer så det skall bli intressant att följa.
#3 Gerte säger
2017-05-24 18:35 - Anmäl

Jag håller med att Submarinern är allt annat än snygg.
Men unik = dyr!
#4 Daniel säger
2017-05-25 09:54 - Anmäl

#2: frågan är hur bra investering det är om ingen har råd att efterfråga den vid vidareförsäljning. :) å andra sidan är det här nog inga personer som sitter i sjön vid en kris med tanke på att de kan köpa klockor för miljoner kr...
#5 Andreas Weinås säger
2017-05-25 10:32 - Anmäl

#4 - Självklart är det så men även om det är astronomiska summor så finns det ganska många människor med i princip bottenlösa fickor. Inom konstvärlden är miljardgränsen passerad även om det såklart är en helt annan marknad.
#6 Paul W H säger
2017-05-26 15:57 - Anmäl

#1 - Sötebrödsdagarna för klockbranschen är definitivt över. Festen är slut i Kina, som har trissat upp priserna till fantasinivåer de senaste decennierna, och världsmarknaden i övrigt för klockor är sviktande. Rabatterade priser börjar bli vanliga, kanske inte hos Rolex/Omega - än.

I flera fall - men inte nödvändigtvis i de som artiklar handlar om - har klocktillverkarna själva varit med vid budgivningar i auktioner för att trissa upp priserna och ge sken av att begagnatvärdet är högre än vad det verkligen är. Kanonfin PR - "Rolex såld för rekordsumma" skriver tidningarna och folk börjar fundera på om de sitter på en framtida dyrgrip själva, men inte att det var Rolex som var köpare...
#7 Andreas Weinås säger
2017-05-26 21:44 - Anmäl

#6 - Jag känner till fenomenet du beskriver med varumärken som budar på egna vintageklockor och tvivlar inte en sekund på att det har skett vid ett antal tillfällen. Samtidigt så har vintagemarknaden även utanför auktion gått upp överlag i en takt som inte går att skylla på tillverkare som stödköper. Sen är det vid flera tillfällen kända handlare/samlare som varit tydliga med att ha vunnit auktionerna på några av värstingklockorna (Patek 2497 i inlägget hamnade efter tuff budgivning mot Alfred Paramico hos premiumhandlaren Davide Parmegiani).

Jag håller dock helt med om att klockbranchen och framför allt den schweiziska genomgår en tuff period och fortsatta prisökningar på 5-10% årligen kan bli svåra att motivera.
#8 Paul W H säger
2017-05-28 18:42 - Anmäl

Känns förresten som om det går så fort utför nu att många amatörklocksamlare inte ens hänger med i svängarna. Ibland ser jag begagnatpriser som är jämna med eller i överstiger nypris! Råd till alla: Rabatterna på nya klockor är många och höga numera: glöm MSRP och håll dig uppdaterad!
#9 mm säger
2017-05-28 21:11 - Anmäl

Hans kejserliga majestät Haile Selassie's klocka har man varit min drömklocka sen jag såg den första gången. Tyvärr hade jag inte 26 miljoner över denna gången, men förhoppningsvis kommer den ut till försäljning igen om några år ;)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.