Manolo logotype

6 x skor för studenten

För flera av våra läsare närmar sig studenten med stormsteg och för två veckor sedan skrev vi om hur man bör tänka för att se snyggast ut på studenten. Idag tycker vi det är dags att följa upp med den i vår mening viktigaste del i en mans klädsel: skorna. Vi har valt ut 6 par snygga kvalitetsskor som kommer hålla stilen långt efter studenten.

I vår senaste artikel fokuserade vi främst på vilken typ av kostym som gör sig bäst för en högtid som studenten. Vi förespråkar i regel en kostym i mörkare ton, utan mönster och gärna med en vit skjorta. 

Baserat på detta har vi valt ut 6 par skor under 3 000 kr som inte bara är snygga till studenten men framför allt utgör en perfekt start på en bättre skogarderob.

Vi är medvetna om att man som student ofta har en begränsad budget och att även 3 000 kr är otroligt mycket pengar för många. Vi vill dock när det gäller skor slå ett slag för att investera lite extra för något som inte bara håller kvalitetsmässigt men även stilmässigt i många år. I regel förändras inte heller ens skostorlek speciellt mycket vilket gör dem till en säkrare investering än en exklusiv kostym. 

Carlos Santos - 10008

Portugisiska Carlos Santos gör randsydda kvalitetsskor under 3 000 kr och den här quarter brogue-modellen i svart kalvskinn är ett perfekt alternativ till mörk kostym. (även översta bilden)

 

Meermin - 101198

Även om vi i första hand rekommenderar svarta oxfords till studentkostymen så går ett par mörkt bruna väldigt fint ihop med en mörkblå kostym. Här från prisvärda Meermin.

 

Herring - Mayfair

Klassisk oxford i svart producerad i England av Barker för brittiska webshopen Herring Shoes.

 

Prince Jorge / Markowski - Duarte

Om man föredrar bruna skor över svarta är det fortfarande bra att ha i åtanke vilken nyans och ton de har. Ju mörkare de är, desto formellare uppfattas de. En bra riktlinje att utgå från är att skorna alltid skall vara mörkare än kostymen vilket är en av anledningarna att svart passar bra till mörk kostym.

 

Loake 1880 - Aldwych

Loakes premiumlinje 1880 är för många insteget till randsydda skor av högre kvalitet. Här i form av klassikern Aldwych som är en klassisk svart oxford på den svagt mejslade Captial-lästen.

 

Yanko - Brogued Balmoral Oxford

 

En så kallad Balmoral från Yanko som erbjuder väldigt mycket sko för pengarna. Här via webshopen Skolyx.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 O säger
2017-05-22 11:08 - Anmäl

Blivande studenter: kom ihåg att gå in skorna rejält innan den stora dagen!
#2 Andreas Weinås säger
2017-05-22 11:40 - Anmäl

#1 - Bra tillägg som jag verkligen kan skriva under på. Rekommenderar även att man köper dem ett par veckor i förväg och bär dem 2-3 timmar åt gången. Då undviker man skoskav under ingångsperioden och har ett par bekväma och väl ingångna skor på studenten.
#3 Björn säger
2017-05-22 14:01 - Anmäl

#1 och Andreas,
Jag brukar även börja med att sitta med skorna på en timme eller två några gånger innan jag går med dom. Får sällan besvär under ingångsperioden.

Vill också tillägga att det här var en utmärkt guide för blivande studenter. Med något av de föreslagna exemplen kommer bäraren att för en relativt liten peng ha bättre skodon än 99% av sina studiekamrater.
#4 Julius säger
2017-05-22 18:54 - Anmäl

Köpte Mina första riktiga skor till studenten! Ett par Crockett and Jones Oxfords som är nio år senare fortfarande används någon gång i månaden. Kostymen är utväxt men slips och skor är kvar!
#5 P säger
2017-05-22 20:20 - Anmäl

Tycker Velasca förtjänas att nämnas oftare. Lite sämre än ovan märke men billigare också. Rätt mycket sko för ca €200. Sen brukar de släppa lite 20%iga rabattkoder. En bra sko för femtonhundra spänn!
#6 Frank säger
2017-05-23 07:56 - Anmäl

Jag valde kanske inte den mest klassiska banan inför studenten, blir ett par Carmina Monk Straps den 2 Juni. (Taggaaa)
#7 kalleT säger
2017-05-23 18:22 - Anmäl

Kan det vara rimligt att men enl rekommendation av #1,2&3 måste gå in dessa finskor, innan de inte ger bäraren skavsår? Kan det vara så att de trots exklusivt materialval och även handarbete inte passar på våra fötter? Personligen har jag försökt att gå i ett par Loake med dubbel lädersula. Trots en prislapp på drygt 3000kr och under ca: en vecks försök att få mina fötter att acceptera att de måste anpassa sig till skorna. Det rimliga vore att skorna var anpassade till en fot i angiven storlek. Men i mitt fall skulle foten pressa ut skon på bredden och även förstoras vid hälen för att undvika skoskav (blödande) Jag fick den uppfattning att jag gick i träskor för sulan böjde sig inte när jag gatan fram. Det hela resulterade i att jag sålde skorna till en tolerant bekant. Aldrig mer har jag köpt ett par skor som inte har passat foten innan jag har betalat dem.
#8 Andreas Weinås säger
2017-05-23 19:16 - Anmäl

#7 - Självklart är det alltid viktigt att hitta en modell, läst och storlek som passar just dig. Det gäller oavsett om man köper ett par Loake eller Lobb men t om bespokeskor producerade efter någons fot kräver viss period för att gå in.
#9 kalleT säger
2017-05-23 20:05 - Anmäl

Jag förstår dig Andreas, trots ditt "svävande" och även undvikande svar. Du kan väl inte mena att vi skokonsumenter ska köpa ett flertal skor från Loake eller Lobb mfl: av varierande läst och storlek för att utröna vilken sko som passar vår fot, detta utan skoskav och röda fötter, mao: oanvändbara skor. Jag vet att erat syfte är att framhålla,rekommendera och marknadsföra kläder och skor av yppersta kvalité. Men det finns ett större utbud av både sko och produsenter av kläder att rekommenderas till ett någolunda mera "normalt" pris. De som köper i eran rekommenderade prisklass är med all sannolek otroligt få. Detta i förhållade till alla andra klädkonsumenter. Se det inte som kretik utan snarare som ett önskemål för att få flera och mera uttömmande kommentarer till era inlägg.
#10 Andreas Weinås säger
2017-05-23 21:30 - Anmäl

#9 - Om mitt svar framstod som svävande så utvecklar jag det mer än gärna. Jag pratar om att besöka en butik och prova ut en sko som passar ens fot innan man köper och självklart inte att man skall köpa tills man hittar rätt. Jag har själv flera par oerhört bekväma randsydda skor i prisklassen som nämns i artikel men sitter de inte optimalt kan hälkappor i plast (vilket är vanligast i instegssegmentet) vara problematiska att gå in. Sen är randsydda skor hårdare initialt än vissa andra alternativ men av egen erfarenhet blir de både snyggare och bekvämare med tiden.

Angående prisnivån på det vi skriver om så respekterar jag att många köper i lägre prisklass men vår bevakning handlar i första hand om kvaliteten man får och i andra hand om priset de betingar. Det finns otroligt många sajter och tidningar som skriver om billigare skor (av lägre kvalitet) och vi har valt att ha en tydlig kvalitetsorienterad linje där jag tycker vi är ledande i Sverige. Jag träffar läsare varje vecka som lever på CSN eller blygsamma löner men som uppskattar våra tips vilket resulterat till färre men bättre skor som hållit över tid.

Ett "normalt" pris ger en "normal" kvalitet och vi tycker våra läsare förtjänar att få läsa om mer än så.
#11 Henrik säger
2017-05-23 22:00 - Anmäl

Måste göra en kommentar med detta att gå in skor. Jag har känsliga fötter på flera olika sätt och fått en hel del skoskav och annan värk av skor genom åren. Har bara köpt randsytt i ca 3 år och inga av mina skor har jag behövt gå in utan de har suttit som en smäck direkt. Då är ändå mina fötter känsliga. Jag kanske haft tur bara.

Kör visserligen något dyrare skor. Crockett (gärna handgrade men inte enbart), Edward Green och Enzo Bonafe.
#12 riesenschnauser säger
2017-05-23 22:49 - Anmäl

#9: Skor ska passa när man köper dem. Sedan måste man gå in dem ändå. Det tar flera månader att gå in ett par nya randsydda skor vid relativt frekvent användning (2-4 dagar i veckan), särskilt med dubbel sula. Anledningen till att du inte vet hur skor ska passa är att nästan alla svenskar växer upp utan att komma i kontakt med välkonstruerade skor. Om den första kontakten med sådana skor kommer i vuxen ålder är det klart att man riskerar att bli desillusionerad över passformsproblem osv. Likadant är det egentligen med andra plagg också, fast det gör såklart inte ont att ha en illasittande kavaj. Det svider bara i omgivningens ögon. :)

Att man kan få skoskav när man går in ett par nya skor är inte konstigare än att man kan få blåsor på fingrarna när man börjar arbeta eller spela ett instrument. Om fötterna inte är vana vid den typ av belastning och stadga som randsydda skor ger, behöver de lite tid för att anpassa sig.
#13 kalleT säger
2017-05-24 00:24 - Anmäl

10,11&12.
Jag kanske är mera kritisk eller krävande än vad ni är. Men jag anser att i denna prisklass så har jag all rätt att förvänta mig en mycket tillfredsställande passform. Ska jag bara kunna begagna mig av skorna två till fyra dagar i veckan under en längre tidsperiod på grund av medioker passform? Även då bara ha skorna på mina fötter för att de ska anpassa sig. Jag är av den bestämda uppfattningen, tvivelsutan att skorna ska passa mina fötter redan när jag sätter dem på mig i skoaffären. Någon hänsyn till att en skofabrikant framhåller det otroliga arbete,kunskap och erfarenhet som krävs för att producera ett par handgjorda skor, detta i en prisklass av 8-10000kr är av en underordnad betydelse, när skorna inte passar mina fötter. Att man sedan förutsätter att köparen under en lång period ska ha lindrigt sagt obehag av sina nya skor. Då har man en ängels tålamod för att motivera sitt inköp.
#14 DJ.u säger
2017-05-24 01:23 - Anmäl

#13

Skulle för det första rekommendera att aldrig bära samma par skor mer än 2-4 dagar i veckan; nyköpta eller ej - och aldrig två dagar i sträck.

Rörande din skepticism kan jag bara av egen erfarenhet säga att mina kvalitetsskor sitter bättre, nu när de väl gåtts in, än vad några andra skor någonsin gjort (varvar ca sex par; inget par från de övre prissegmenten). Om man däremot inte vill ta sig tiden att gå in dem på ett ordentligt och tålmodigt sätt, bör man måhända konsumera annorlunda. Har du några exempel på skor som sitter perfekt redan i affär får du gärna dela med dig.
#15 x säger
2017-05-24 07:32 - Anmäl

13, Jag tror att dom flesta av oss håller med dig, ett par skor ska passa fötterna redan i skobutiken. Passar skorna inte i butiken kommer dom aldrig att passa dig i framtiden heller, oavsett vad skorna kostar. I samband med att du går in skorna kommer de, till viss del, att anpassa sig till dina fötter och sulorna kommer att bli mjukare och mer flexibla men storlek och läst måste vara rätt från början.

Utifrån din berättelse tror jag absolut att du gjorde rätt när du sålde skorna, dom hade aldrig fungerat.
#16 Andreas Weinås säger
2017-05-24 09:55 - Anmäl

#13 - Som flera personer skrivit bör man inte bära samma par skor flera dagar i rad då det förkortar livslängden avsevärt. Ingen tillverkares skor passar alla fötter, det är därför som bättre tillverkare erbjuder så många olika läster, storlekar och inte minst vidder på sina skor. Sen kommer aldrig ett par randsydda skor sitta som ett par joggingskor så det premium du betalar är för hantverket och kvalitén som möjliggör för att njuta av och reparera skorna i många år.
#17 JFK säger
2017-05-24 10:57 - Anmäl

Snyggt tips med att gå in skorna. Är sjukt viktigt och jävligt skönt att slippa fötter som ser ut som en prosciuottoskinka dagen efter.

Episkt jävla fjäsk här, men måste också berömma svaren ni från Manolo ger. Även när människor medvetet feltolkar vissa saker ni skriver.
#18 F säger
2017-05-24 14:20 - Anmäl

#13
Man tillverkar skor på någonting som kallas läster, alltså former som sedan gör att skorna får sin form och därmed sin passform. I detta segment är det orimligt att skylla passformen på tillverkaren. Då dom valt just den passformen till den modellen. Fötter är mer olika än vad man tror och det är som folk tidigare nämnt viktigt att noga prova ut skor med rätt hjälp om man är osäker på hur skor ska sitta. Lästen måste passa foten annars kommer det bara bli otrevligt. Ibland råkar det vara så ens fot inte passar lästen och då får man helt enkelt söka nya vägar. Det kanske finns andra tillverkare som har läster som passar din fot bättre? Jag har själv ganska bred fot och har varit sugen på att köpa från vissa tillverkare som nästan uteslutande har smala läster. Man får helt enkelt bara acceptera det och leta vidare tills man hittar något som funkar och som faller i smaken. Om du är muskelbyggare och köper en skjorta i slim fit så kan man sedan inte gnälla över att de sitter tight över bröstet.
#19 kalleT säger
2017-05-24 16:06 - Anmäl

Personligen kräver jag att alla kläder i varje affär ska passa just mig. Finner det helt absurt att det finns olika storlekar och passformer egentligen.
#20 kalleT säger
2017-05-24 22:26 - Anmäl

Det här blev långvarigt och allvarligt, men varför inte!

Jag har aldrig köpt ett par skor som jag har varit tvungen att "gå in" innan de passade mina fötter. Det talas om läst när det handlar om exklusiva skor. En sko ska vara så mjuk både i sula och ovanläder att den ger efter redan när du sätter foten i skon.
Och varför är det status att det ska vara en lädersula som är så styv så det kan jämföras med att gå i träskor.
En lädersula i vårat varierande klimat kan aldrig vara det optimala.

Nu ska jag säga ECCO, det är fullt jämförbart med att svära i Kyrkan. eller hur.

Skor av detta fabrikat har jag aldrig haft problem med. De är mjuka och sköna att gå med och en hälkappa som omsluter hälen på ett föredömligt sätt för att förhindra skoskav.
Men detta fabrikat talas det inte om, det är för billig och så får du inte ömma fötter och skoskav.

Jag vill rekommendera er alla att prova ett par Ecco, de finns i olika prisklasser och utförande.
#21 kalleT säger
2017-05-24 22:32 - Anmäl

Ps jag glömde att tillägga att inlägg #19 kalleT säger, har inte jag skrivit
#22 DJ.u säger
2017-05-25 11:18 - Anmäl

#20

Anledningen till att ECCO inte nämns på just Manolo tror jag inte har att göra med priset, vilket du tycks hävda.
#23 kalleT säger
2017-05-25 19:46 - Anmäl

DJ.u.

Manolo säger att kvalitén är det primära, priset är sekundärt. Men jag framhåller att passformen är det allra viktigaste, priset kommer på andra plats.

Som ni alla vet,så ska skorna passa våra fötter. Det hjälper inte att skorna är handgjorda i England och kostar 9500kr om inte fötterna trivs i dem.

Det gamla ordspråket säger, "man får lida pin om man ska vara fin"
#24 Ärligheten själv säger
2017-05-25 22:27 - Anmäl

#23: Fortsätt gärna att slå in öppna dörrar med platityder. "En sko ska vara så mjuk både i sula och ovanläder att den ger efter redan när du sätter foten i skon." - kvalificerat skitsnack, en sko som "ger efter" är inte med nödvändighet en bättre sko än en som inte gör det. Skor ska passa, det är självklart, men om hela din begreppsvärld är begränsad till Rockport och Ecco - skomärken som jag själv brukar rekommendera till folk som inte bryr sig och inte vill lära sig något om klassiska skor - är det föga förvånande att du inte vet hur klassiska herrskor beter sig under det att man går in dem. Om man köper randsydda skor som passar bra, tar det ändå lång tid att gå in dem. Anledningen till det är att korkfyllningen i skon trycks till för att matcha din fotsula, sulan mjuknar där du böjer den, ovanlädret omformas successivt för att matcha din fotform. Anledningen till att dessa fenomen uteblir i en plastsko som Ecco, är att materialen i sådana skor i allt väsentligt är döda. Polyuretansulan kan inte forma sig, den kan bara studsa tillbaks till sin ursprungliga form. Den kan inte heller andas så som en lädersula gör.
#25 Andreas Weinås säger
2017-05-25 23:53 - Anmäl

#23 - Det är ingen som hindrar dig att köpa Ecco om du prioriterar dess komfort. Vi säger inte att ett par randsydda skor är skönare men som många intygat i tråden redan kan även randsydda skor bli mycket bekväma med tiden. Om du jämför kvalité, potentiell livslängd och inte minst estetiken på ett par Ecco med ett par randsydda skor från exempelvis Loake, Carlos Santos eller Yanko är Eccoskorna i min värld mindre prisvärda trots ett lägre pris.

Vi respekterar ditt val skor och hoppas du kan respektera vårt val av inriktning för Manolo.
#26 kalleT säger
2017-05-26 17:59 - Anmäl

#25 Andreas.

Självfallet respekterar jag Manolos inriktning vad det gäller kläder och skor mm.
Men att enbart marknadsföra och rekommendera det mest exklusiva är för en majoritet av era läsare och efterföljare ett ouppnåeligt mål.
Det är inte fel att ha den fromma förhoppningen,att i en framtid kunna uppnå detta mål.
Men innan denna framtid infinner sig, så kan det inte vara fel att skriva och berätta om kläder som gemene man har råd att komma i besittning av.

Jag förstår erat kvalitets syfte. Men läsare och kommentarer skulle med all sannolikhet utökas otroligt mycket med denna enkla åtgärd.
Som det är i dag så behöver ingen stå i "kö för att kommentera"
No hard feelings ??
#27 Ärligheten själv säger
2017-05-26 21:08 - Anmäl

Jag formligen spritter av framtidstro och längtan när jag tänker på att Manolo en dag kanske börjar skriva om H&M och Dressmann-kollektioner 'som alla har råd med'. Jag håller helt med om att läsekretsen skulle växa drastiskt om ämnet skiftade från hantverksmässigt tillverkade plagg till 6-pack kalsonger för 99 kr och polyesterkostymer för 1299:-.
#28 Andreas Weinås säger
2017-05-26 21:34 - Anmäl

#26 - Det finns många plagg och produkter vi skriver om där jag absolut kan hålla med om att majoriteten inte kommer kunna berättiga ett köp. Det kan vara skräddarsydda kavajer, skor eller klockor för tiotals tusen och vi har full respekt för att långt ifrån alla har privilegiet att kunna köpa detta, åtminstone inte utan att kompromissa med verkligt viktiga saker som familj, husrum etc. Med det sagt finns det oerhört många som intresserar sig för hantverket bakom dessa produkter även om man själv inte köper dem.

Vad jag däremot respektfullt men bestämt inte håller med om är att majoriteten av våra läsare inte skulle ha råd att köpa skor för 3000kr likt de i dagens artikel. Det handlar i de allra flesta fall helt om prioriteringar och jag kan garantera att majoriteten av våra läsare kan spara in 3000-6000kr/år i form av färre krogbesök, billigare TV, Stereo och bil eller helt enkelt genom att köpa färre "billiga" plagg till förmån för några få "bättre". Om man är villig att göra den uppoffringen eller ej är helt upp till var och en men vi finns för de som vill lära sig mer om kvalitet, hantverk och manlig stil.
#29 Emil säger
2017-06-01 20:38 - Anmäl

hej

Jätte bra tips
Men ser jag fel, eller skickar inte ex Meermin till sverige ?
#30 Magnus A säger
2017-09-05 10:57 - Anmäl

Citat:
Kan det vara rimligt att men enl rekommendation av #1,2&3 måste gå in dessa finskor, innan de inte ger bäraren skavsår? Kan det vara så att de trots exklusivt materialval och även handarbete inte passar på våra fötter? Personligen har jag försökt att gå i ett par Loake med dubbel lädersula. Trots en prislapp på drygt 3000kr och under ca: en vecks försök att få mina fötter att acceptera att de måste anpassa sig till skorna. Det rimliga vore att skorna var anpassade till en fot i angiven storlek. Men i mitt fall skulle foten pressa ut skon på bredden och även förstoras vid hälen för att undvika skoskav (blödande) Jag fick den uppfattning att jag gick i träskor för sulan böjde sig inte när jag gatan fram. Det hela resulterade i att jag sålde skorna till en tolerant bekant. Aldrig mer har jag köpt ett par skor som inte har passat foten innan jag har betalat dem.


Om skon är för smal över framfoten och runt hälen är det förmodligen en för liten storlek du köpt. Går man i sneakers och diverse "noname" skor från svenska skokedjor och köper samma storlek på ett par randsydda kvalitetsskor är det dömt att misslyckas. Själv varierar min skostorlek mellan 9,5 till 11 beroende på modell (läst och vidd).
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen