Manolo logotype

Tricker´s - Made To Order

Idag skall vi titta närmare på det brittiska skomärket Tricker´s och närmare bestämt deras Made to Order-tjänst där man som kund kan specialbeställa ett par skor i ett unikt och personligt utförande av såväl modell, färg, material och sula.

Tidigare i vintras skrev vi om det varumärket här på Manolo. Som nämndes då har detta urbrittiska skomärke fått ganska lite uppmärksamhet trots att de erbjuder bra randsydda skor, tillverkade i England, med en rustik och klassisk design. Min personliga relation till märket som den skonörd jag är har ändå varit relativt begränsad. För ett antal år sedan köpte jag ett par oxfords från deras Jermyn Street-linje hos Herring Shoes, men det är också allt. Själva stilen och utseendet tilltalar mig dock väldigt mycket och jag kände att det var dags att slå till på ett par till. Sagt och gjort så beställdes ett par hos Tweed and Country Sports i Stockholm som när detta påbörjades i vintras var Tricker´s svenska agent, vilket de inte längre är, utan idag agerar endast som återförsäljare av märket.

 

Arkivbild från Tricker´s fabrik i England.

Själva köpet och bakgrunden till mitt val av modell är bland de mest genomtänkta jag gjort när det kommer till skor. Vid en första anblick tror jag att flera av er kanske höjer lite på ögonbrynen, för det kan tyckas vara en något udda modell.

Bakgrunden är att jag riktigt länge funderat över vilken typ av sko som bäst lämpar sig när man är bortrest över en helg. Till exempel på en stadsweekend som jag ofta är på. Ni känner säkert igen er i att det blir en hel del promenerande hela dagarna för besök av muséer, caféer, gallerier, parker, butiker etc. När man kommer hem till hotellet och tar av skorna så värker fötterna och de kräver en stunds vila innan man snörar på sig ett par randsydda (och förhållandevis hårda) skor igen för att gå ut och äta. Jag har funderat mycket över detta och vilken typ av sko som lämpar sig bäst för dessa stadsbesök? Som stilintresserad så vill jag helst inte göra avkall på utseendet till förmån för komforten. Nej, här handlar det om att båda ha kakan och äta den.

Att gå runt en hel dag, flera kilometer i ett par randsydda skor med lädersula är inget alternativ för mig. För det första så blir de för stumma och fötterna svullnar efter halva dagen och både benhinnor, knä och rygg tar stryk. Dessutom gillar jag inte att slita onödigt mycket på lädersulorna. Jag har testat aningen mer rymliga brogueskor med danitesula. Dessa har varit marginellt bättre men inte optimala heller.

Alternativet med trainers blir för ledigt och jag trivs inte alltid att gå i en storstad och vara fullt så avslappnat klädd som gympadojor på fötterna innebär.

Eventuellt skulle man kunna tänka sig de nu så omåttligt populära så kallade minimalistiska trainers som exempelvis Common Projects utgör. Personligen tycker jag att de är helt ok men stör mig en aning på att det har gått inflation i dem och vart och varannat märke, högt som lågt börjat tillverka varianter av dem. 

Jag söker något som har den klassiska skons konstruktion och utseende fast med komfort och de praktiska krav jag ställer.

Redan för två år sedan när jag börjat fundera kring detta och läste på lite i trådarna på Styleforum så insåg jag att det skulle kunna vara ett alternativ att testa de röda Gum-lite sulorna från Vibram som är rätt så populära i USA. De används inte sällan på sadelskor som ligger rätt så nära det jag söker. Problemet var bara att jag då inte hittade några skor med denna typ av sula.

Så för ca ett år sedan så hittade jag faktiskt ett par Tricker´s hos webshopen The Bureau Belfast som uppfyllde alla mina krav. Tyvärr var min storlek slut och det blev inget köp då. I december förra året hittade jag på brittiska eBay exakt den skon som jag sett från Tricker´s och lade ett bud. Tyvärr blev jag överbjuden med 2 sek kvar och fick inte tag på skon nu heller. Det var efter detta och viss frustration jag kontaktade Karl-Oskar som företrädde Tricker´s i Sverige genom sin butik Tweed and Country Sports och frågade om de tog emot MTO-beställningar. Till min stora glädje var så fallet och jag beställde exakt den sko som jag alltså inte lyckats få tag i tidigare.

 

I mina ögon uppfyller den alla de krav jag har på utseende och komfort och jag ser fram emot att inom kort pröva dem under en helg i London med frekvent spatserande och se om fötter, ben och rygg mår bättre.

Själva modellen är en split-toe i så kallat 4-eyelet Gibson utförande. Färgen jag valde är deras mellanbruna Malacca suede. Personligen gillar jag mocka som fungerar både lite ledigt och mera uppklätt. Lästen eller modellen den är baserad på heter Rex 7785.

Skorna kostade i detta utförande 5 200 kr vilket är det pris de flesta vanliga modeller i Tricker´s Country Collection ligger på i Sverige. Vill man göra en MTO, dvs. som jag gjorde designa en sko hos Tricker´s genom att välja modell, material, sula och så vidare så ligger denna kostnad på ytterligare 2 500 kr. Det skall för ordningens skull sägas att jag slapp betala denna kostnad vid mitt köp.

 

Foto -  Ted Olsson

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Tricker´s
#1 oldtimer säger
2017-05-17 10:50 - Anmäl

Snyggt till korderoj-byxor!
#2 Gustaf säger
2017-05-17 11:06 - Anmäl

Någon som har tips på rtw kostym byxor som har högre midja än modebilden har tittat Oscar Jacobson och rosé&born men tycker det är för låg midja är på jakt efter ett par svarta
#3 egon säger
2017-05-17 12:01 - Anmäl

Jag gillar Tricker's. Önksar bara att de inte hade så otroligt hög tåsprängning på sina brogue-modeller. För weekendresor tycker jag Alden cordovan är svårslagna, med sin höga komfort och slittåliga material.
#4 Måns säger
2017-05-17 12:47 - Anmäl

De ser väldigt tunga ut, som Tricker´s plägar vara.
#5 Jonas70 säger
2017-05-17 13:01 - Anmäl

#2 OJ har haft enstaka modeller t ex "Darius" med härligt hög midja, t o m något högre än Manolo Ströms byxan. Men det är väl tyvärr enstaka modeller än så länge. Du kan låta sy upp en byxa av den modellen men med annat tyg för ett visst tillägg.
#6 x säger
2017-05-17 13:39 - Anmäl

Jag tycker att du valt en snygg modell. Jag har några olika par skor med denna typ av sulor, förutom att dom är mer dämpade är sulorna betydligt lättare än exempelvis Dainite. Jag tycker att dom fungerar väldigt bra till ditt avsedda syfte och är övertygad att du kommer att bli nöjd.
#7 Ärligheten själv säger
2017-05-17 14:58 - Anmäl

"Att gå runt en hel dag, flera kilometer i ett par randsydda skor med lädersula är inget alternativ för mig. För det första så blir de för stumma och fötterna svullnar efter halva dagen och både benhinnor, knä och rygg tar stryk. Dessutom gillar jag inte att slita onödigt mycket på lädersulorna."

Det låter som att skribenten har illasittande skor. Dessutom, vad är skosulor till för om inte för att slitas?
#8 JFK säger
2017-05-17 15:15 - Anmäl

Varva dina vanliga skor med ett par klassiska ökenkängor? Funkar inte till kostym men med ledigare byxa tycker jag det är otroligt snyggt.
#9 DrDre säger
2017-05-17 16:31 - Anmäl

Jag har ett par Trickers Bourton med Gumlite (ljusgrå med röd sula) och ett par robusta rackar med commando. Gumlite är tveklöst mkt mer bekväma om man ska gå mycket. De väger nog nästan bara hälften så mkt och sulan är väldigt mjuk. De är (nästan) lika bekväma som ett par löparskor.

Tror du kommer att bli nöjd och att du kommer att använda dem mkt på sommaren.
#10 Jonas70 säger
2017-05-17 19:29 - Anmäl

#8 på det temat kan jag tillägga att Clarks även gör låga varianter på sina klassiska ökenkängor.
#11 Charlie säger
2017-05-18 02:58 - Anmäl

They used to say Trickers is like a train. And trains in Britain don't run well. It still amazes me that Manolo keep running stories about brands that seem to pay some kind of money to get stories published. It doesn't sit very well with me. Manolos lack of journalistic integrity makes me rather unwell. And the brands you promote loose both integrity and money because of Manolos lack of honesty. I am not impressed. Manolo reminds me of the Swedes during the last World War. No backbone.
#12 Andreas Weinås säger
2017-05-18 10:21 - Anmäl

#11 - With all due respect, what is it about this article you feel lacks journalistic integrity? Olof paid for the shoes and Manolo/Egmont received no form of compensation for publishing it whatsoever. Not in terms of products, cash or advertising. If and when we do get paid for something it is clearly marked as a collaboration (our trousers with Ströms and shoes with Skoaktiebolaget for example).

For you to accuse us of being dishonest without anything to back up your claim is not just disrespectful but quite cowardly in my opinon. We welcome feedback on our work but do not appreciate unfounded accusations. You are more than welcome to email me at andreas@manolo.se if you have any questions about our policy on Sponsored content and Native advertisement.
#13 Steve säger
2017-05-18 10:44 - Anmäl

#2 - Kolla in Berg & Bergs modell Alf. I princip samma passform som Manolo/Ströms byxan. Något rakare i benen bara.
#14 Jörgen säger
2017-05-18 13:32 - Anmäl

Banana Skids <3
#15 Rutger J säger
2017-05-18 16:18 - Anmäl

#11 - Don't mention the war..!
#16 Jimmy säger
2017-05-19 08:21 - Anmäl

#12 Haters hate..
Bra artikel och grymma skor!
#17 Jacob säger
2017-05-19 19:23 - Anmäl

Lite svårt för den där sulan (estetiskt), i övrigt häftig sko!
#18 Sivert säger
2017-05-20 11:25 - Anmäl

Har mange trickers med gumlite såle. Da veier skoene nesten like lite som et par trainers. Butikken i jermyn street pleier ha et passende utvalg av trickers med gumlite såle. Trickers eget factory outlet har også en del med gumlite. Sålenge man vet hvilken lest som passer, er det enkelt å bestille på nett. For å ha svært god gåkomfort i pensko fra trickers, kan man i tillegg til gumlite såle supplere med hælspore innlegg i hælen, dvs innlegg i gummi. Da får man trickers joggesko.
#19 Calle säger
2017-09-05 07:13 - Anmäl

Fina skor! Jag behöver något liknande, men gumlite är ju inte så tillgängligt här. Hur tror ni att en crepesula skulle funka i stället? I samma syfte då, att promenera långt med lite mer komfort.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.