Manolo logotype

Manolos guide till dubbelknäppt

Idag blir det fokus på kavajer och kostymer med en sak gemensamt. Den dubbla knäppningen som kan ses som både klassisk och i högsta grad modern. Vi tittar på olika alternativ, material och modeller genom historien samt vad man bör tänka på när man köper en dubbelknäppt kavaj eller kostym.

Den dubbelknäppta kavajen har dominerat herrmodet i perioder de senaste 100 åren. Under 1930- till 50-talet var den enormt populär för att sedan avta i populäritet under 1960- och 70-talet. Nästa stora uppsving var mitten av 80-talet då den blev närmast obligatorisk för framgångsrika affärsmän och kostymbärare. 

 

Dubbelknäppt "Power Suit" under 1980-talet med låg knäppning och Gorge samt kraftigt markerad axel.

Den senaste perioden av dubbelknäppt startade på allvar runt 2010. Det hade en längre period varit närmast otänkbart för vanliga män att införskaffa dubbelknäppt. Långsamt men säkert började fler och fler varumärken utöka sina kollektioner med dubbelknäppta alternativ för att idag, ca sju år senare vara ett naturligt inslag i butiksfönstren. 

 

Dubbelknäppt från Oscar Jacobson som erbjuder en modern tolkning av plagget.

Det är viktigt att säga att även om den dubbelknäppta kostymen gått in och ur modebilden så har den sett olika ut varje gång. 1940 talets versioner dominerades av betydligt mer volym i bröst och uppbyggnad i axel än vi ser på dagens alternativ. Även Gorgen (den punkt där kragen möter slaget på kavajen) skiljde sig avsevärt från idag då den var placerade mycket lägre. Detta är till stor del ett resultat av att dagens kavajer är avsevärt kortare med högre knäppning. Då behöver man höja Gorgen för att få rätt linje på slaget och balans i kavajen. 

 

En illustration från 1946 som visar på hur kostymerna i regel hade mer volym i bröst och axel, hade en lägre placerad Gorget och var markant längre.

Vad är det då man bör tänka på när man köper en dubbelknäppt kavaj eller kostym?

Först och främst att det är (och förmodligen kommer att vara ett bra tag till) ett mer iögonfallande plagg än de enkelknäppta alternativen. Det betyder inte för en sekund mindre stilfullt men om man vet med sig att man inte är helt bekväm i kavaj eller kostym sedan tidigare så kan dubbelknäppt ibland bli för mycket. 

Mycket av detta ligger i associationer till just de tidigare perioderna då plagget var i ropet. Vill man få en avslappnad känsla gör man bäst i att undvika en alltför markerad axel och djup knäppning till förmån för en naturlig eller t om neapolitansk axel och minimal kanvas. Det kommer ge mer känslan av en kofta och i ett ledigare tyg går det utmärkt att kombinera till jeans eller chinos. 

Alla människor är kanske inte ute efter att klä ner kavajen eller kostymen. Det kan röra sig om en formell kostym för jobbet eller festen och då ligger många av associationerna med dubbelknäppt snarare till gagn. Historiskt sett så är faktiskt inte dubbelknäppt mer formellt än enkelknäppt i samma tyg även om den av många ofta uppfattas så. 

 

En okonstruerad och ofodrad dubbelknäppt kavaj ger ett ledigare intryck och kan vara ett bra ställe att starta om man är obekväm med en formell känsla. Här från LBM1911.

Vad man bör ha i åtanke är att en dubbelknäppt kavaj ger ett lite annat intryck även när det kommer till passform och silhuett. Då kavajen överlappar skapar den en kant som delar av kroppen vid kavajens avslut till skillnad från en enkelknäppt där byxan ofta syns upp till kavajknappen. Detta gör att skillnader i kavajens längd blir än mer påtagliga. Vissa skräddare föredrar att skära dubbelknäppta kavajer någon cm kortare än sina enkelknäppta men det är ingen allmän regel inom skrädderi. Det handlar mer om att skillnaden mellan någon cm för långt respektive kort blir tydligare när kavajen delar av kroppen helt. 

Kavajens knäppning är en annan viktig del då det finns flera alternativ som ger olika intryck:

6x2 - Sex knappar bestående av två knapprader som knäpps och två dekorativa knappar. 

4x2 - Samma som ovan men utan de översta två dekorativa knapparna.

6x1 - Sex knappar med fyra dekorativa och där endast den nedre raden knäpps.

Den förstnämnda är den vanligaste idag och även historiskt och den sistnämnda mer dominerade under framför allt 1980-talet. Det finns även versioner av 6x2 som är konstruerade så att man kan knäppa endast understa raden vilket transformerar dem till en 6x1.

 

En kavaj med klassisk 6x1-knäppning från franska Cifonelli. (Permanentstyle.com)

En annan aspekt av den knäppningen är avståndet mellan knapparna. Sitter de smalt placerade blir linjen i slaget brantare och placeras de bredare så blir linjen mer horisontal.

Många pratar om att dubbelknäppt bör undvikas av bredare män då dessa plagg har fler horisontala linjer än de enkelknäppta vilket förstärker intrycket av en eventuell rondör. Det må vara sant men jag tycker alltid man bör ifrågasätta den typen av "regler" och faktiskt prova innan man begränsar sig. Det finns mängder med små detaljer och inte minst skickliga skräddare som kan göra underverk med hur man uppfattas i en dubbelknäppt kavaj. 

 

Brunello Cucinelli har haft en smal knäppning som signum på sina dubbelknäppta kavajer.

I tygväg så har den kanske främst förknippats med klassiska alternativ i flanell och borstad ull med mönster som kritstreck eller Prince of Wales-rutor. Detta är såklart utmärkta val som fungerat för skräddade män i decennier men som vi nämnde tidigare i artikeln finns det absolut utrymme för ledigare tyger. Det viktiga är att inte kombinera ett för ledigt tyg med en för formell konstruktion (tänk bomull med väldigt uppbyggd axel). 

Om man skulle ta någon situation där den dubbelknäppta kavajen kanske inte blir helt optimal så är det i en riktigt sval ofodrad sommarkostym. Estetiskt är det såklart fantatiskt men rent funktionsmässigt så motverkar de dubbla lagren av tyg den andningsförmåga och svalka man vill uppnå. Det är såklart marginella skillnader men under högsommarn kan det vara ack så viktigt. 

 

Skräddarsydd kostym från B&Tailor med bred knappställning, något lägre Gorget och ett vintageinspirerat tyg som drar tankarna till 30-talet.

Om vi tittar på den mest formella tolkningen av dubbelknäppt, dvs Smokingen så har den haft en liknande utvecklng som kostymen där den var närmast obligatorisk i perioder för att de senaste åren vara klart underrepresenterad. Modellen har förekommit med både spetsiga slag men även sjalslag vilket härstammar från rökrocken. Fördelen med en dubbelknäppt smoking är att då den överlappar så behövs inte väst eller gördel för att täcka bärarens midja. Detta då dubbelknäppta smokingar som många säkert vet alltid bärs stängda när man står upp.

 

Skådespelaren Michael B. Jordan i en dubbelknäppt smoking med sjalslag från Ralph Lauren Purple Label.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Victor säger
2017-05-16 11:19 - Anmäl

Kul läsning! Tack för all inspiration, Andreas.
#2 Charlie säger
2017-05-16 14:38 - Anmäl

The placing of the gorge and buttoning has traditionally been decided by how tall the wearer of the DB is. Unfortunatly this seems to be of less importance these days as fashion has taken over for classic style. RTW DB's is hence a pitfall for many gentlemen. I strongly recommend a bespoke process when it comes to DB. Or at least MTM. Otherwise you risk having a suit that will not be worn in just a few years time. Avoid fashion at all costs when it comes to DB!
#3 Johan säger
2017-05-16 15:08 - Anmäl

Bra artikel, tack.
#4 Pierre säger
2017-05-16 15:45 - Anmäl

Hej Andreas! I ett avsnitt av kindpodden så nämner du att du brukar lämna in plagg för ändringar hos Vivianne. Är det Vivianne på Riddargatan 54 eller på Skeppargatan 29? Har du provat Shamoon på Grevgatan och isf varför är den ena att föredra framför den andre?
#5 Andreas Weinås säger
2017-05-16 17:14 - Anmäl

#4 - Förut tillhörde bägge lokalerna samma skrädderi men idag är det som jag förstått det Viviann på Riddargatan 54 som är den jag syftade till. Jag har varit på bägge adresserna och lämnat in grejer och vad det hela handlar om är egentligen att den personen som tar emot beställningen vet vad det är du är ute efter och inte minst är väl insatta i herrskrädderi. Alla skräddare är inte stilexperter och därför är det viktigt att vara tydlig med vad det är du är ute efter.

Jag har haft väldigt goda erfarenheter av just Viviann men även Baccali på Linnégatan är väldigt duktig. Shamoon har jag själv inte testat men jag vet att flera butiker använder dem för sina ändringar.
#6 PJH säger
2017-05-16 18:58 - Anmäl

Utmärkt revy över temat! I mina ögon lyckas Oscar Jacobsson bäst att interpretera den dubbelknäppta för samtida bruk. Mycket snyggt!
Brunello Cucinelli har härliga tyger men är lika dryg i modet som blekt pepparkaka. Överskattad om än bra hantverk.
#7 oldtimer´n säger
2017-05-17 13:16 - Anmäl

Strålande bra artikel. Jag gläds åt att min gamla 6x1 trots allt inte tycks vara helt passé!
#8 Jimmy säger
2017-05-19 08:04 - Anmäl

Har sjukt svårt för dubbelknäppt, tycker inte det är snyggt. Men smaken är ju som baken.
Bra skriven artikel!!
#9 Sigurd säger
2018-02-13 20:16 - Anmäl

Hej!

Mycket bra artikel! Extra givande att läsa att "regler" bör funderas över!

Jag gillar dubbelknäppta blazers och kavajer!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen