Manolo logotype

Skoaktiebolaget presenterar ny premiumtillverkare

Svenska Skoaktiebolaget i Stockholm har de senaste åren vuxit fram som en av Sveriges om inte världens främsta butiker på kvalitetsskor. I fredags lanserade man efter stort hemlighetsmakeri sitt senaste nytillskott i utbudet. En premiumtillverkare av handrandsydda skor från italienska Neapel.

Skoaktiebolaget har de senaste två åren omstrukturerat en del i produktutbudet och man har tagit in prisvärda Carlos Santos och gått skilda vägar med brittiska Edward Green och Gaziano & Girling. I samband med flytten till den nya lokalen på Nybrogatan tog man in en ny brittisk premiumaktör i form av klassiska John Lobb vilket ni kunde läsa mer om här på Manolo.

I fredags var det alltså dags igen för senaste tillskottet. I vanlig ordning hade butiken varit mycket förtegen om vilken tillverkare det rörde sig om och skoentusiaster på framför allt Instagram har under en längre tid spekulerat i vad det kan röra sig om. 

Valet föll på italienska Paolo Scafora, en premiumaktör från Neapel som fokuserar på handrandsydda och handfinisherade skor av högsta kvalitet och i helgen höll man en första Trunk Show med tillverkaren i samband med lanseringen. Scafora erbjuder en rad olika skokonstruktioner så som Bologna, Tyrolese, Norvegese och handrandsytt där Skoaktiebolaget valt det sistnämnda alternativet för sina butiksmodeller som alla kostar 9 500 kr. Vill man beställa en MTO tillkommer ett premium på 15%.

Handrandsydda skor finisherade för hand i Neapel.

Vi fick chansen att prata lite om lanseringen med Patrik Löf; grundare och delägare av Skoaktiebolaget.

Hur fick ni upp ögonen för Paolo Scafora och vad är det med varumärket som fick er att vilja ta det?

- Paolo Scafora är en äkta hantverksmässig tillverkare som funnits på min radar redan innan vi startade Skoaktiebolaget. Jag har även varit väldigt intresserad av att finna en tillverkare från Neapel – och här representerar Paolo Scafora det absoluta toppskiktet. Allt kändes väldigt rätt när vi i höstas besökte Scafora i Neapel, så det var ett enkelt val att starta ett samarbete.  

Om man tittar på er varumärkesportfölj så täcker den mer eller mindre hela prisspannet, Vart hamnar Scafora i er hieraki?

- Paolo Scafora hamnar i det övre segmentet, handrandsydda skor med handmålad finish är ett kostsamt hantverk och detta är helt klart en sko för den som vill ha det lilla extra. Det finns väldigt många detaljer på en Paolo Scafora-sko som man som skoälskare uppskattar.

Vilka modeller har ni valt att ta in och har du någon personlig favorit?

- Jag har personligen valt ut varje modell och kombination av färg, sula och läst. Det är omöjligt att välja ut en modell som är favorit. Jag tycker samtliga visar upp en representation av Paolo Scaforas hantverk och Skoaktiebolagets återhållsamma estetik. Vi har stort fokus på Oxfords, klassiska färgval och välbalanserade läster. Scafora har en hel del excentriska färger och modeller att väja ifrån, men då får man göra en MTO.

Så Paolo Scafora kommer även finnas tillgängligt via MTO likt många av era andra tillverkare?

- Absolut, för en ganska blygsam MTO-avgift på 15% kan man välja modell, läst, färg, sulval, etc.

 

Tasselloafer i mörkbrunt skinn-

Full Brogue på en av företagets lätt mandelformade R-läst.

Semi-formell derby.

Klassiska svarta oxfords för de formella stunderna.

Vi fick även chansen att prata närmare med mannen bakom varumärket; självaste Paolo Scafora, vilket ni kommer kunna läsa mer om här på Manolo inom några veckor. 

 

Paolo Scafora i fabriken i Neapel.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Fredrik säger
2017-05-15 10:23 - Anmäl

Hej! Jag letar efter en bra sko för väldigt breda fötter inom instegssegmentet. Precis prövat Yanko men de va tyvärr för smala. Har ni några tips? Loake va något smala också.
#2 Markus säger
2017-05-15 11:07 - Anmäl

En del Loake finns i G-vidd, annars rekommenderar jag att du testar att köpa Allen Edmonds. Hittar du dem via eBay är priset ofta mer rättvist än om du köper dem i butik i Sverige (bra bruksskor, men de är inte värda över 4200:- ). Deras EEE-vidd är generös och jag som har breda fötter är mycket nöjd med dem.
Andra tips är att gå upp en halv storlek, då ökar skorna lite på bredden. Tänk också på att mocka är ett material som lättare formar sig än andra typer av ovanläder (på instegsskor ska tilläggas, där är ovanlädret ofta lite hårdare än om du går upp i pris).
#3 egon säger
2017-05-15 11:20 - Anmäl

#1: det är tyvärr inte så lätt för dem med korta, breda fötter. Personligen kör jag på Alden och Church's mest. Det är ju dock knappast instegspriser. Jag hade kollat om det fanns olika bredder på Loake.
#4 Emil / Skolyx säger
2017-05-15 13:27 - Anmäl

#1: Testade du läst 961 eller 962 från Yanko? De är i G-vidd till skillnad från läst 915 som är F-vidd.
#5 Erik säger
2017-05-15 16:33 - Anmäl

Synd att personalen på Skoaktiebolaget inte når upp till hur man ska bli bemött som kund, brukar oftast få känslan av att man är i vägen där.
#6 David säger
2017-05-15 17:42 - Anmäl

Vackert hantverk. Fast skorna på första bilden var inte snygga. I alla fall från den fotovinkeln ser dom helkonstiga ut med sömmen som klyver tån. Skulle inte säga nej till Derby-modellen dock...
#7 JacobS säger
2017-05-15 19:05 - Anmäl

Har bara fått toppservice på Skoaktiebolaget! Kul med nytt märke, får läsa på lite och sen se om man slår till.
#8 Halmstad Et al. säger
2017-05-15 21:49 - Anmäl

Wow! Grattis Manolo till scoopet - trots skobutikens försök att hålla planerna att expandera sortimentet/fylla det uppstådda gapet på hyllorna hemliga - lyckades ni avslöja det hela. Och på kuppen så lyckades ni mot alla odds dessutom få till en intervju där ni ställde ägaren mot väggen/lyckades genom digerrt journalistisk verk lura av hemligmakarns deras hemligheter. Imponerande. Särskilt då reklammakaren dessutom jobbar som krönikör för en konkurrent till Manolo. Eller hur var det nu...
#9 Zerase säger
2017-05-16 00:18 - Anmäl

#8 Då det inte handlar om en recension av en produkt har jag åtminstone inga problem att man lyfter fram ett märke och affär på det här viset. Sen är ju SkoAB en väldigt stor aktör internationellt sätt, inte så att de behöver uppmärksammas här på Manolo för att öka försäljningen direkt. Jag tycker att man ska höja på ögonbrynen först när det kommer in en helt okänd aktör som skribenterna höjer till skyarna man kan börja ana ugglor i mossen.
#10 Andreas Weinås säger
2017-05-16 00:27 - Anmäl

#8 - Vart i artikeln har vi påstått oss avslöja en hemlighet? Varumärket lanserades i fredags och vi publicerade nyheten på måndagen efter (idag) Vår frilansskribent Jesper skrev om det på Shoegazing redan i helgen och dagens artikel har inte någon ambition att framstå som varken scoop eller grävande journalistik utan som en nyhetsartikel i linje med Manolos inriktning.

Jag kan inte komma underfund med vad det är med artikeln som stör dig? Att vi skriver om att en av Sveriges ledande skobutiker lanserat ett nytt varumärke i premiumsegmentet eller att vi intervjuat ägaren om beslutet? Som jag ser det är detta precis den typen av nyheter vi bör bevaka på Manolo.

Som jag skrev i artikeln har vi även gjort en omfattande intervju med Paolo Scafora under helgen vilket man kommer kunna läsa mer om på Manolo inom ett par veckor.
#11 kalleT säger
2017-05-16 01:06 - Anmäl

Nu går det till överdrift och även sunt förnuft. En sko för 9,500kr. Vem behöver ikläda sina fötter i denna överprissatta sko?

Måhända att ett otroligt fåtal ikläder sina fötter i dessa skor för att gömma dem under ett skrivbord.
Någon praktisk nytta utöver ett ekparkettgolv kan med all sannolikhet vara otroligt att finna.

Utanför kontorets torra och fina miljö finns det ingen som riskerar att dessa extrema skor utsätts för vädrets nyckfullhet. Gud förbjude vatten, snö eller salt.

Manolo med flera, kom ner på jorden, skor för 9,500kr!!
Jag är en vän av kläder och skor av god kvalité, men nu har ni gått över gränsen för trovärdighet.
#12 Dino säger
2017-05-16 06:53 - Anmäl

Citat:
Nu går det till överdrift och även sunt förnuft. En sko för 9,500kr. Vem behöver ikläda sina fötter i denna överprissatta sko?

Måhända att ett otroligt fåtal ikläder sina fötter i dessa skor för att gömma dem under ett skrivbord.
Någon praktisk nytta utöver ett ekparkettgolv kan med all sannolikhet vara otroligt att finna.

Utanför kontorets torra och fina miljö finns det ingen som riskerar att dessa extrema skor utsätts för vädrets nyckfullhet. Gud förbjude vatten, snö eller salt.

Manolo med flera, kom ner på jorden, skor för 9,500kr!!
Jag är en vän av kläder och skor av god kvalité, men nu har ni gått över gränsen för trovärdighet.


Jag tror du missat att Skoaktiebolaget har två tillverkare som är dyrare än Scafora. :)
#13 Andreas Weinås säger
2017-05-16 08:39 - Anmäl

#11 - Att 9500kr är mycket pengar för skor är det ingen som ifrågasätter. Att de skulle vara överprisatta håller jag däremot inte med om för en sekund. Alla prioriterar olika och vi har inget problem om man väljer billigare alternativ men fint hantverk så som handrandsydda skor med handmålade finish kostar pengar och Manolo har och kommer alltid fokusera på att lyfta fram hantverk och kvalitet framför lägsta möjliga pris.

Jag tycker det är oförskämt att uppmana folk som väljer att prioritera annorlunda än du att "komma ner på jorden". Skoaktiebolagets försäljning av både John Lobb och Saint Crispins i en prisklass över Paolo Scafora visar tydligt att det finns gott om människor som tycker det är värt pengarna. Om det inte är skor för dig har vi full respekt för det och hoppas att du kan uppskatta våra andra artiklar om exempelvis prisvärda kvalitetsskor.
#14 Jonas E säger
2017-05-16 10:39 - Anmäl

#11 Jag känner likadant över bostadspriserna i Stockholm. Vem behöver bo i en lägenhet för 100 tkr/m2?
#15 Fläsket säger
2017-05-16 14:30 - Anmäl

Håller med #13/14.

Vad är det för trams att hålla på och gnälla på priset. Det är inte alla Manolo-läsare som vill läsa om Oscar Jacobsson och Meermin eller "bäst kostym under 5000 kr". Vissa av oss har faktiskt möjlighet och vilja att betala för hantverk och kvalitet, eller åtminstone få läsa om det. Tack för mångfalden Manolo!
#16 Soccercalle säger
2017-05-16 14:52 - Anmäl

TIll och med tidningar som King, som ofta skriver om "budgetköp"brukar skriva om sportbilar kring miljonen och klockor för flera hundra tusen. Även de som inte kan eller vill betala sådana summor kan få inspiration.
#17 REM säger
2017-05-16 15:23 - Anmäl

Intressant med all läsning om skor, men varför ingenting om
"Shoepassion" i Berlin? Googla!
#18 Halmstäder säger
2017-05-16 18:19 - Anmäl

#10. Att ni och andra motsvarande medier bevakar denna typ av "händelser" är praxis. Inget konstigt i sig. Det jag reagerar på och därav min ironiska ton i #8 är att skribenten försöker framställa det som att ni genom digert journalistisk fotarbete lyckats med något speciellt genom att få kännedom om det hela samt få till en intervju. SAB liksom alla relevanta aktörer i branschen arbetar med varierande grad av medvenhet och/eller PR/eventbudget aktivt på att förmå er att ge sånna här händelser maximalt genomslag. ;För den skeptiska: läs Simon C:s artiklar i ämnet). Ni lever i symbios. Ok. Skaver dock när retoriken antyder att det inte hade varit så att SAB hade jagat er utifall ni skulle missat boka den där intervjun...
#19 laphroaigman säger
2017-05-16 20:31 - Anmäl

#18 Jag får onekligen en känsla av att du blandar äpplen och päron, med uttryck som "scoop" och "journalistiskt fotarbete", när det gäller en vanlig (om än ovanligt bra) stilblogg. Hade det rört sig om en mediakälla som faktiskt gör anspråk på grävande journalistik och som tar betalt för de grävande reportagen hade jag kunnat förstå dig, men med bloggar av den här typen, tycker jag man kan tagga ner lite och njuta av bilder och inspiration...
#20 Andreas Weinås säger
2017-05-16 21:33 - Anmäl

#18 - Om det uppfattas så är det beklagligt för det är verkligen inte vår ambition. Vi har inte avslöjat eller påverkat lanserkngsdatumet och SkoAB har under hela helgen pushat för lanseringen i sina sociala medier (vilka vi följer) så vi var långt ifrån först med den här nyheten. Att de skulle lansera en ny tillverkare visste vi men att vi skulle intervjua Patrik var ett önskemål från min sida för att ge lite mer djup till artikeln.

Sen är grävande journalistik, precis som #19 skriver, ingenting vi har utgivit oss för att syssla med. Vi hoppas bidra med inspirerande och ibland undervisande artiklar om herrmode av bättre kvalitet.
#21 Kopparstaden säger
2017-05-17 00:15 - Anmäl

#18 Läste om artikeln efter att ha läst kommentarerna och kan inte se att det framställs som något scoop eller att de "grävt" fram infon. Inte heller att det finns en dold agenda med att intervjua Patrik på SkoAB.

Självklart lever Manolo i symbios med massor av aktörer eftersom bloggen ägs av ett företag som vill tjäna pengar på att vi besöker sidan och då behövs ju ett bra samarbete med företagen man ska skriva om.

Som konsument av information från diverse källor behöver man ju alltid vara kritiskt granskande och medveten om detta och väga in det. För att spinna vidare på kommentaren om bostäder i Sthlm så det som när journalister boende i bostadsrätter i Stockholm skriver om framtida utveckling av priser....dessutom äger aktieägarna till koncernen som äger tidningen journalisten jobbar på också bostäder på samma marknad. En intressant fråga är om helt opartisk journalistik finns idag?
#22 John säger
2017-05-17 08:18 - Anmäl

fina skor, tack för artikeln
#23 DS säger
2017-05-18 16:54 - Anmäl

Breda fötter, C&J har lite i G-läst. De funkar kanon!
Men är även jag intresserad av lite billigare skor som passar breda fötter.

Ska testa ett par Carlos Santos tänkte jag snart.
#24 HarryC säger
2017-05-20 16:48 - Anmäl

Citat:
Breda fötter, C&J har lite i G-läst. De funkar kanon!
Men är även jag intresserad av lite billigare skor som passar breda fötter.

Ska testa ett par Carlos Santos tänkte jag snart.


Carlos Santos 234-läst är bred tycker jag, funkar för mig i alla fall.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen