Manolo logotype

6 snygga bälten för våren

I takt med att populäriteten för side adjusters och hängslen ökat så har en av de mannens klassiska accessoarer hamnat lite i skymundan här på Manolo. Vi pratar om bältet som beroende på material, nyans och design kan sätta tonen för hela klädseln.

För många stilintresserade män är kombinationen bälte och kostym otänkbar. För egen del kan jag hålla med om att ett par diskreta side adjusters eller hängslen ofta är att föredra i formella kostymer men att ett bälte också kan addera någonting i ledigare fall. 

 

Ett utmärkt exempel på när bältet passar urmärkt i kavaj. (Bntailor.tumblr.com)

Det finns många skolor angående matchning av material så som läder och metall. Att matcha färgen från bältet med skorna tycker åtminstone vi kan vara en smakfull sådan men det behöver under inga omständigheter vara i exakt samma material eller utförande rakt igenom. Att köpa bälte från samma tillverkare i exakt samma läder och spänne som sina munkskor kan snarare kännas väl genomtänkt.

Metall och färg på klockarmbandet är en annan detalj som ofta nämns. Här är skillnaden att både bälte och klocka ofta bärs nära varandra i klädseln till skillnad från skorna. Ett tips är att satsa på brunt skinn som patineras väldigt fint och där skiftningarna gör att det kan kombineras med flera olika nyanser i skon eller bältet.

Att bära svart bälte till bruna skor eller tvärtom är enligt oss inte att rekommendera. Inte för att färgerna inte fungerar tillsammans utan snarare för att de representerar ganska olika formalitet och kontrasten kan bli för stor. Här är det också ofta snyggast att addera ett svart klockarmband, särskilt till en mer formell klädsel.

Vill man istället bära någon annan färg än brunt, burgundy eller svart som är vanligast för skor så kan man titta på exempelvis flätade bälten. Ett marinblått eller buteljgrönt bälte kan vara perfekt till en grå flanellbyxa och blå kavaj om man vill ta ner formaliteten något. Satsa på ett relativt smalt bälte mellan 3-4 cm brett för en ren look där bältet inte tar över.  

Vi har valt ut 6 snygga modeller för lite olika situationer och i varierande prisklass.

Duret

Franska Duret gör exklusiva bälten i sin studio i Paris. Här i en ljusbrun diskret grain.

 

Anderson´s

Ett marinblått flätat bälte kan vara ett ledigt alternativ till brunt eller svart skinn.

 

Berg & Berg

Mörkbrunt bälte från Berg & Berg i Vachetta-läder. Perfekt till ett par mörkbruna skor i kalvskinn.

 

Loro Piana

Sandfärgat mockabälte från Loro Piana. Perfekt till våren mot en benvit byxa och ljusa mockaskor.

 

Loake 1880

Klassiskt svart bälte i skinn från Loake 1880. Till ett par svarta oxfords bör man enligt oss hålla sig till antingen hängslen, side adjusters eller ett smalt svart bälte.

 

J Hopenstand

Schweiziska J Hopenstand gör handgjorda och vändbara bälten med en annan nyans på insidan vilket gör att man får två bälten i ett.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 S. Kärp säger
2017-05-11 12:45 - Anmäl

Något som ofta slår mig vad gäller bälten och metallfärger, är att spännen i vit metall är i sådan förkrossande majoritet i förhållande till diton i gul metall. För den som vill matcha metallfärg med t.ex. manschettknappar eller slipsnål, vållar det bekymmer. Har redaktionen någon teori kring varför fördelningen är så ojämn, samt kanske tips på var man kan hitta spännen i gul metall?
#2 Andreas Weinås säger
2017-05-11 12:56 - Anmäl

#1 - Det är en bra fråga. Det kan antingen bero på att vitmetall är vanligast även i manschettknappar och nålar idag men även att gulmetall skiljer sig åt mer i nyanserna. De flesta skotillverkarna och bältspecialisterna brukar ha vitmetall samt guldplättering eller mässing som gulmetall.

J Hopenstand som nämns sist i artikeln erbjuder helt specialbeställda bälten där man kan välja på flera olika metaller i spännet.
#3 Jonas E säger
2017-05-11 13:31 - Anmäl

Jag skulle vilja tippa om Herring shoes som gör ett bälte i ekgarvat läder. Det ser mycket fint ut.

herringshoes.co.uk/herring/oak-bark-belt/brown
#4 S säger
2017-05-11 14:31 - Anmäl

#1 #2

Håller med om att det kan vara orimligt svårt att hitta, särskilt kombon mässing/guld och svart läder. Andersons (som bla. finns på Lund&Lund och rätt många andra ställen också) brukar dock ha klassiska, enkla svarta bälten med mässing/guldspänne för straxt under tusingen. Mycket nöjd med mitt därifrån.
#5 Hedåsgatan säger
2017-05-11 21:32 - Anmäl

Hermes klassiskt vändbara vinner lätt
#6 riesenschnauser säger
2017-05-12 11:44 - Anmäl

#1: Meermin tillverkade sådana ett tag men verkar ha slutat med det. Jag förmodar att efterfrågan är för låg.
#7 x säger
2017-05-12 13:31 - Anmäl

#1 Huvuddelen av mina bälten kommer från Equus Leather. De tillverkar enligt önskemål, mycket bra.
#8 EIB säger
2017-05-12 16:16 - Anmäl

Det bälte som har hållit lägst standard i mitt fall är Carminas. Det har slitits väldigt fort i jämförelse med mina andra skärp.
#9 Kristoffer säger
2017-05-12 22:00 - Anmäl

Citat:
#1 Huvuddelen av mina bälten kommer från Equus Leather. De tillverkar enligt önskemål, mycket bra.


Kan bara instämma! Prisvärt dessutom.
#10 Jonas säger
2017-05-12 23:15 - Anmäl

#1
Drakes har bra bälten med spännen som inte är i vit metall.
#11 Julius säger
2017-05-13 20:20 - Anmäl

X och Kristoffer,
Är Equus lika bra som de verkar? Tycker de är snudd på för billiga vilket gör mig lite misstänksam... Mins ni hur lång beställningstid det var? Kommer nog att beställa ett imorgon!
#12 x säger
2017-05-13 21:39 - Anmäl

Jag köpte några helläder och några läder-väv för fem - sex år sedan (på den tiden var de nystartade relativt uppmärksammade). Jag skulle tänka mig att jag använder ett mörkbrunt helläder nio-tio månader om året och de andra följaktligen mindre ofta. Jag tycker att det har åldrats mycket bra och är väldigt nöjd med mitt köp. Eftersom det var såpass länge sedan jag köpte bältena tror jag inte att jag har så mycket att tillföra vad gäller leveranstider och jag har inte helller någon aning om de blivit sämre men det borde vara möjligt att googla sig till den informationen.

Just nu är pundet relativt billigt kan det definitivt vara läge att slå till.
#13 Måns säger
2017-05-14 16:14 - Anmäl

Inte ha bälte till kostym? Det var bland det dummaste jag läst på denna sida.
#14 Juelz säger
2017-05-14 16:36 - Anmäl

Citat:
Inte ha bälte till kostym? Det var bland det dummaste jag läst på denna sida.


Smaken är ju som vanligt delad men att ha skärp till kostymen kan i viss mån bryta av den helhet man önskar uppnå. Därav många kostymbyxor med "side adjusters" (svensk översättning?) eller att använda hängslen. Jag gillar att ha skärp ibland och utan ibland.

Det jag tycker är svårast är att hitta smalare skärp? Alla är runt 3,5 - 4 cm breda samt har ofta i, min smak, lite väl vräkiga spännen. Något tips?
#15 x säger
2017-05-15 21:40 - Anmäl

"att ha skärp till kostymen kan i viss mån bryta av den helhet man önskar uppnå.

Detta är en ganska vanlig åsikt bland stilintresserade. Det är lätt att glömma bort att detta beror väldigt mycket på hur kavajen är skuren och hur höga byxor man bär. Är kavajen väldigt öppet skuren (nedanför knäppnongen i kombination med låga byxor) tycker jag att det är ett större problem för helheten att man ser för mycket skjorta än att man ser bältet. Andra får givetvis tycka annorlunda.

Detta gäller givetvis om man bär kavajen stängd, bär man det öppen bryr man sig givetvis inte alls om denna typ av finlir.

Ett alternativ är givervis dubbelknäppt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.