Manolo logotype

Stilstudie – Raglanärmen

Ibland lutar vi liksom andra intresserade av klassiskt mode oss mot att vår stil är tidlös, klassisk och håller år ut och år in. Jag har sagt det förut och säger det igen, visst går det trender även inom klassiskt herrmode. Bland early adopters, eller stilbildare har exempelvis rockar med raglanärm blivit en allt vanligare syn. Idag tänkte vi därför titta lite närmare på denna typ av ärm med den karaktäristiska rundade och lite fylliga axelpartiet.

När det kommer till raglanärmen så rör det sig om en unik konstruktion med historisk betydelse. Det vanligaste idag både för ytterplagg och tröjor liksom för skjortor och kavajer är en klassisk isättning av ärmen i armhålet. Det bildas en vikt söm vid axelns slut och den löper vertikalt runt.

Om man tittar på raglanärmen så ser den lite annorlunda ut. Den skärs ifrån axeln och sys samman med livet i en diagonal söm. Detta ger en rundare axel och fylligare känsla. Detta används främst för ytterplagg så som trenchcoats men det är även populärt hos oljerockar och Barbour har det på flera modeller. Man kan ofta även se det på tröjor, och då inte sällan stickat från Skottland.

Ärmens namn kommer från den brittiska militären Lord Raglan. Ja, eller vän av ordning vet ju så klart att hans fullständiga namn var FitzRoy James Henry Somerset 1st Baron Raglan. Denna adelsman, höga militär och politiker tjänstgjorde för King and Queen under flera krig däribland Krimkriget under mitten av 1800-talet. Rocken med raglanärm som bär hans namn sägs ha kommit till efter slaget vid Waterloo. Lord Raglan skadade sin högra arm så illa att den var tvungen att amputeras. Hans skräddare lär då ha skapat raglanärmen för att underlätta för lorden och ge honom en bättre rörlighet. Det sägs ha varit Aquascutum som skapade denna konstruktion och den rock som Lord Raglan så ofta sen syntes i under resten av sitt liv.

 

Raglanrock från Aquascutum.

Själva utseendet ger ett ledigare intryck än vad en vanlig axelisättning gör. Axeln blir fylligare, bröst och rygg kan få lite mer veck och upplevas som bylsigare. Därför lämpar den sig också bäst för exempelvis militärrockar, regnrockar och oljerockar som är mindre formella.

Det är samtidigt en lite mer komplicerad konstruktion att skräddarsy då axelmåttet till skillnad från en vanlig rock inte går att ändra under processen. 

Ärmen är ursprungligen förknippad med rockar men finns även på en del stickade tröjor. Här i från Berg & Berg.

Raglanaxeln kan man även finna på en del Barbourjackor.

Klassisk raglanrock i ull från brittiska Private White VC.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

#1 RJ säger
2017-05-10 11:54 - Anmäl

När det kommer till. Igen.
#2 Calle säger
2017-05-10 15:22 - Anmäl

Mer brittiskt, det gillar jag.
#3 Zerase säger
2017-05-10 18:58 - Anmäl

#1
Ni, likt jag, verkar ha samma åsikt om anglicismer som Cato d.ä. hade om Karthago. Verkar dock inte bättre än att vi får leva med detta i resten av våra liv.
#4 Stefan säger
2017-05-10 22:03 - Anmäl

Jag tycker det går mer trender inom "menswear" än inom modeindustrin...lite ironiskt när alla menswear hyllar det klassiska modet som håller i långa loppet.
Inom modevärlden så kan man klä sig som kille nästan exakt samma idag som 2005 och man ser inte omodern ut...tänk dior homme/saint laurent och alla svenska märken acne, whyred, filippa etc. Det har inte hänt mycket på 10 år.

Inom menswear kan ingen har dubbla munskor längre som alla hade för 5 årsen, alla har/har haft färgglada armband från voila milano, lite för korta byxor, dubbelknäppt kavaj, okonstrurerade kavajer, grenadine slipsar från berg &berg, viola milano eller drakes, märken på bröstnäsdukar och armband från precis samma märken, portföljer och väskor från frank clegg, solglasöon runda givetvis från några utvalda rätta märken, skäggstubb, ta ut kraglattorna för "en mer mjuk rullning i kragen", knyta slipsen och vrid den lite snett vid knuten för att få en personlig slarvig touch på det hela....det hela kan hålla på i en oändlighet...nu ska alla helt plötsligt ha tokhöga midjor för att det känns så rätt samt lååånga kavajer för att det också känns så rätt och tidlöst helt plötsligt.

Jag säger inte detta för att det är fel, jag är ju själv nästan som stycke nr 2, men jag vill påstå att det gått mer trender inom dressat mode sista åren än på "vanliga modemärken".
#5 Henrik säger
2017-05-11 02:54 - Anmäl

Jag är helt inne på samma spår som #4.

Letade själv efter en kostym med spetsslag 2013 och flera butiksbiträden i "klassiska herrekiperingar" nästan skrattade åt mig och sa att det var helt ute. Mindre än två år senare står samma butikebiträden med elefantöronstora peakar och slag på sina uddabyxor. Detsamma gäller fotvidd, frontveck, väst till kostymen, enkel eller dubbel slits på dasslocket, etc etc.

Vill också poängtera att detta inte är någon kritik mot texten, då Olof medger att det absolut förekommer trender inom klassiskt herrstil. Främst är jag nog egentligen självkritisk, eftersom jag vet att jag med största sannolikhet kommer köpa en stickad tröja med raglanärm inom kort och intala mig att jag är klassisk och tidlös, för att om ett par säsonger vilja testa nästa klassiska grej. Mitt konsumtionsbeteende och min inställning till kläder går inte ihop, och det stör mig. Fan.
#6 Andreas Weinås säger
2017-05-11 11:34 - Anmäl

#4 - Även om jag håller helt med om att det går trender inom Menswear och att man är ytterst naiv om man tror att man inte påverkas av dessa så tror jag fortfarande "vår" nisch har betydligt längre svängningar än den mer catwalk och trendkänsliga delen. Om man tittar historiskt så har silhuett och passform på de mest klassiska kavajerna varierat mellan decennierna medan catwalktrender har handlat om säsonger om ens det.

Jag tror att de som läser Manolo är mer pålästa och insatta inom #Menswear än gemene man och det du beskriver med höga midjor och långa kavajer är tveklöst en trend man ser mer av men fortfarande i sin vagga. Gå ut på stan så ser man en stor majoritet av alla kostym eller kavajklädda män i korta kavajer och byxor i stil med det du beskrev som modet för 5 år sedan.

Angående den övriga modebranschen så tror jag de mest insatta där skulle påstå att vad man bar för 5-10 år sedan är allt annat än vad som är "rätt" idag. Självklart finns det märken som Acne, Saint Laurent och Comme de Garcons som alltid är aktuella och uppdaterade men själva plaggen och trenderna har fortfarande varierat och nya aktörer har dykt upp. Vem visste vad Ventements var för 5-10 år sedan t ex?

Vad jag menar är helt enkelt att för den som är synnerligen intresserad av #Menswear har det hänt massor men för gemene man och i skyltfönstren är det i min mening inga drastiska förändringar mot för 5 år sedan. Vi är fortfarande kvar i den period av kort, smalt och okonstruerat herrmode som i huvudsak blickade mot Italien och drog igång runt 2010.
#7 John säger
2017-05-12 11:39 - Anmäl

Oerhört intressant diskussion! Mer artiklarna under kategorin "reflektion" hade uppskattats.
#8 Altobelli säger
2017-05-13 14:35 - Anmäl

Raglansömmar på sweatshirts av bomull och överlockssömmar på det är kriminellt snyggt, speciellt på gråmelangetyg eller two tone med två olika färger på ärmarna och resten a la baseballstil. Väldigt mycket sport men också väldigt snyggt...fortfarande.
#9 Willgott säger
2017-05-25 10:47 - Anmäl

Sedär. Jag håller på att sy en friluftsjacka mef raglanärm just med hänsyn till rörelsefriheten. Så blir man in fashion igen omedvetet. Tack för en bra artikel!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen