Manolo logotype

Så ser du snyggast ut på studenten

Det börjar närma sig student för flera av Manolos läsare och kanske den första investeringen i en kvalitetskostym. Vi går i dagens artikel till botten med allt du bör tänka på när du köper en första studentkostym samt vilka plagg du gör bäst i att kombinera den med.

Först och främst skall vi börja med budgeten. Det är snarare regel än undantag att man har en mer begränsad budget för sin studentkostym än exempelvis den första jobbkostymen senare i livet. Med det sagt så finns det mängder med trevliga alternativ under 5 000 kr på marknaden och vi har även adderat ett par alternativ stax över den summan. 

Det är viktigt att inse att såväl kroppmått som preferenser ofta förändras under åren efter studenten så att investera i en kostym över 10 000 kr för att kunna ha i flera decennium är inte att rekommendera. Prioritera istället att lägga lite mer på ett par randsydda skor som kommer gå att användas i många sammanhang och år framöver och spara den lite mer kostsamma kostymen till lite senare i livet när man hittat sina personliga preferenser och kroppsmått.

Modell

När det kommer till kostymens utförande skulle vi vilja rekommendera framför enkelknäppta kostymer. Dubbelknäppt är rent formellt fullt acceptabelt och självklart mycket stiligt om man är bekväm i det. Det är dock mer iögonfallande och något svårare att bära upp som yngre man. Vill man känna sig bekväm men fortfarande elegant kan en modell med naturlig axel vara att rekommendera då den uppfattas något mindre formell än de uppbyggda.

Färg, Material & Mönster

En blå eller grå kostym är tveklöst det mest mångsidiga valet för studenten. Ju mörkare nyans den har desto mer formell kommer den vara. Undvik ljusa kostymer men en mellanblå eller grå ton går utmärkt då det rör sig om sommarhalvåret. När det kommer till studentkostymer är en tunn borstad ull svårslagen. Även om en mörkblå linne eller bomull hör sommaren till så gör sig i regel alltid ull bäst till formella tillställningar. 

Mönster som kritstreck eller rutor hör normalt mer till arbetskostymen så satsa i första hand på en enfärgad kostym, möjligtvis med en Birdseye- eller diskret fiskbensstruktur. 

Övriga Plagg

Vad bör man då kombinera studentkostymen med? Här är vårt råd att hålla det enkelt. Satsa på en vit skjorta med cut away-krage och enkel- eller dubbel manschett. I bröstfickan bär man en sober vit näsduk i bomull eller linne och för att skapa lite djup och liv i klädseln kan man låta slipsen ha mönster och färg. Vad man gillar här är såklart helt individuellt men några personliga favoriter är en mörkblå slips med vita prickat till grå kostym och gul, orange, vinröd eller buteljgrön slips med diskret mönster och struktur till den mörkblå kostymen. Matcha inte näsduk och slips i exakt samma utförande

På fötterna är det ett utmärkt tillfälle att investera i sitt första par svarta oxfords. En sko som man kommer ha användning för till fester, bröllop, dop eller begravning i många år framöver. Det finns mängder med bra randsydda alternativ från exempelvis Loake 1880, Carlos Santos, Myrqvist och Yanko under 3 000 kr som håller både kvalitets- och stilmässigt. 

Vi har valt ut 5 snygga kostymer för studenten.

Spiga 3

Spiga 3 i Göteborg har för säsongen lanserat en riktigt prisvärd linje av kostymer under egna varumärket. Med en halv kanvas-konstruktion sydd i Italien och tyger från flera kända väverier för under 5 000kr är de ett superintressant alterantiv på marknaden. De har nu dessutom studenterbjudande på modellen för 3 995kr.

 

Suitsupply

Holländska Suitsupply är svårslagna när det kommer till prisvärda kostymer. Här i modellen Napoli i ett mörkblått Zignonetyg för 2 699 kr.

 

Oscar Jacobson

Svenska Oscar Jacobson är ett utmärkt alternativ för studentkostymen med flera modeller i den lägre prisklassen runt 3 700 kr.

 

Gabucci

Gabuccis kostymer startar från ca 7 000 kr vilket för många studenter kanske är i högsta laget. Dock vill vi påstå att det är väldigt mycket kostym för pengarna både när det kommer till konstruktion och material. (även översta bilden)

 

Rose & Born

Rose & Born är en annan aktör som erbjuder fina kostymer under egen linje. Här i en mörkgrå ull som kombinerats perfekt med vit skjorta och näsduk samt en marinblå grenadineslips.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 RJ säger
2017-05-08 15:16 - Anmäl

When it comes to = när det handlar om
#2 Måns säger
2017-05-08 18:25 - Anmäl

Märkligt att Spiga valt den lätt extrema drop8 formen till sin kostym. Annars snygg och till synes prisvärd.
#3 Charlie säger
2017-05-08 18:32 - Anmäl

I am always disappointed and somewhat amazed that articles like this never mentions thrifting or eBay as an alternative. For less amount of money you'll get better quality (extreme value for money in most cases) and a more classic suit from reliable vendors on eBay. Add a small amount for alterations (which you would anyway) - and you'll have a suit that'll knock out all of your fellow students. Even BNWT Belvest, Corneliani, highline Zegna etc (from vendors with return policy) is available online for less money, tax included, than the examples mentioned in this article.
#4 Tayep Göktürk säger
2017-05-08 20:36 - Anmäl

#3 Yes, but sustainability has never been Manolos strong side. Pity, since inetrest in hq menswear easily combines with ideas of downscaling, re-use, repairing instead of disposing etc.
#5 Blivande student säger
2017-05-08 23:16 - Anmäl

Känns tryggt att om ca en månad få studenten och känna att mina redan gjorda val ligger i linje med manolos tankesätt och estetik. Kanske är alla dessa timmar här som börjar forma mig
#6 Håkan säger
2017-05-09 22:53 - Anmäl

Är det någon som testat Myrqvist och kan uttala sig om dem?
#7 August säger
2017-05-10 10:46 - Anmäl

Förra året då jag själv tog studenten valde jag att måttsy en navy/mellanblå birdseye (dvs både navy och ljusblå tråd i tyget) när sartoria vanni var på besök. Mycket bra passform och prisvärt även för en student som jobbade helger. Men jag valde sedan att springa ut i en navy kostym från hm och tur var det, för tjejen framför mig trillade och jag föll över henne och rev hela kavajen. Så mitt tips är att inte ha den nya finaste kostymen vid själva utspringet utan byta om när du kommer hem. Var person gör på sitt sätt, och skolorna har olika traditioner huruvida man åker flak direkt osv men jag hade inte velat trilla eller hoppa på flak och förstöra en fin kostym.
#8 J säger
2017-05-10 11:18 - Anmäl

Hur är det med skjortkrage? Ska köpa en vit skjorta från Eton men det är endast deras Super Slim som passar riktigt bra. Dock så finns inte cut-away i denna modell, kan det funka med en extreme cut-away eller Pointed?
#9 Andreas Weinås säger
2017-05-10 11:52 - Anmäl

#8 - Bägge dessa kragar fungerar och det handlar mer om personlig smak. Jag skulle personligen undvika t ex buttondown-krage då den för all del kan bäras till kostym men är ett mer informellt alternativ.
#10 Anders säger
2017-05-11 10:54 - Anmäl

#6 - Jag har deras skor från kickstarterkampanjen och tycker att de är väldigt bra. Vet dock inte om det är från den nuvarande fabriken. De är små i storleken, fick gå upp en halv storlek, och högt insteg. Jämfört med Loake så sitter de bättre på mina fötter, men det är ju väldigt individuellt. Skinnet är mjukt, de kändes behagliga redan från start. Men hur de kommer att se ut över tid kan jag inte säga, är ingen expert på läderkvalitet. Sulan slits ganska snabbt, eller som förväntat för det priset kanske, så därför är det intressant att de nu har halv gummisula. Tror att Shoegazing ska skriva om dem någon gång, så då får du ett expertutlåtande om du kan vänta till dess :)
#11 Henrik säger
2017-05-11 17:14 - Anmäl

Jag är inne på samma spår som dig #7 (August) att springa ut i en billig kostym men ändå ha resten av lite mer kvalité som skor, skjorta, slips etc.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.