Manolo logotype

Kavajens detaljer - Sprund

Det finns många detaljer på kavajen som kan bidra till att den kan framhäva eller dölja vissa former hos bäraren. Storleken på slag, kavaj- och ärmlängd själv samt hur axlarna är uppbyggda och konstruerade är bara några av de element på kavajen som ofta diskuteras och debatteras om. I dagens artikel ska vi dock titta djupare på en annan, ibland bortglömd detalj, nämligen kavajens sprund.

För att börja med en definition av begreppet så är sprund (vent på engelska) en typ av slits i ett klädesplagg. På en kavaj är ett sprund en slits på bakstycket eller ryggen i mitten, ungefär från midjan och nedåt. Man skiljer mellan ett enkelt sprund, som då ligger centralt på kavajens bakstycke, eller dubbelt sprund som innebär att kavajen har två slitsar baktill. Avståndet mellan dessa två slitsar kan variera till att vara några decimeter till vara placerade ändå ut till sidorna på kavajen. Den sista alternativet är att helt enkelt att låta kavajen vara helt sprundlös. Historiskt och speciellt på lite längre kavajer användes sprund för att öka rörelsefriheten när man red som sedan blev en etablerad detalj på modet. Förhoppningsvis inte en detalj där ursprunget förträngs, då det finns flera fördelar med respektive variant. 

Sprunden på en kavaj har, som så mycket annat, en bakgrund från det militära. När män färdades på hästryggen var deras kavajer designade och anpassade för mer komfort och rörlighet i sadeln. Ett enkelt sprund gjorde så att kavajens bakre del snyggt och behändigt landade på varsin sida av hästen. En precisering för längden på en mans kavaj är att den ska täcka mannens rumpa och med ett dubbelt sprund, som senare utvecklades, fick mannen större tillgänglighet till fickorna på byxan. 

Tre utföranden av sprund på en kavaj.

Sprundlöst

Den sprundlösa kavajen (ventless på engelska) gick från att, under 1970-talet, vara en raritet på mannens kavaj till att under de nästkommande tio åren uppnå mycket större popularitet. Detta då fler och fler kläddesigners skapade kavajer utan sprund. Ursprunget till sprundlösa kavajer sägs härstamma från sextiotalets Italien och dess lite mer åtsittande och tajt skurna kavajer men ursprunget kan spåras lite längre bakåt i tiden än så. Under mellankrigstiden, då många män fick sina kläder tillverkade direkt från en skräddare, var sprundlöst en detalj som många skräddare favoriserade. Fördelarna med sprundlösa kavajer är att den lätt och obesvärat följer mannens former runt höfterna samt ger stilrena och sammanhängande linjer. Sprundlösa kavajer gör sig möjligen extra bra på stormönstrade tyger då ett oavbrutet stycke för ryggen på kavajen ger en naturlig form på bäraren och framhäver tygets egenskaper bättre än kavajer med enkelt eller dubbelt sprund. Även om sprundlösa kavajer ger lite mer smäckra och sensuellare former, så finns även nackdelar. Den stora nackdelen är att funktionaliteten, som ofta är väldigt viktigt för den moderna mannen, påverkas till det sämre. För att komma åt fickorna på byxan behöver bäraren lyfta upp nedre stycket på kavajen vilket lämnar större och synliga veck. En annan nackdel är att den sprundlösa kavajen är lite svårare att korrigera passformsmässigt över tiden, exempelvis om bäraren går upp i vikt. Den sprundlösa kavajen och dess ryggstycke tillskärs i ett stycke och kräver stor kunskap och noggrannhet eftersom mannens form och figur i större omfattning måste tas i beaktande.

 

Nick Charles från filmen The Thin Man Goes Home (1945) med en tweedkavaj utan sprund.

Enkelt sprund

Det enkla sprundet (center vent på engelska), som ofta varit en förkärlek för män i USA, blev en framträdande detalj när ready-to-wear (RTW) blev vanligare på marknaden. Det enkla sprundet blev även en viktig detalj för den amerikanska Ivy League-looken. Som tidigare nämnts, härstammar det enkla sprundet främst från hästryggens krav på mannens kavaj och ger inte samma eleganta linjer som den sprundlösa kavajen. Då kavajen ska täcka och dölja mannens bakre del, blir detta område en synlig del varje gång bäraren letar efter något i sin ficka på byxan eller kavajen. Det enkla sprundet är också den billigaste lösningen för kavajens ryggstycke, vilket bekräftar dess stora popularitet inom RTW. Denna lösning ger dock lite mer funktionalitet än den sprundlöst och passar kanske allra bäst till en enkelknäppt kavaj. 

 

Sean Connery i en kavaj med ett enkelt sprund som ger svårigheter att nå byxans fickor.

Dubbelt sprund

Det dubbla sprundet (Side Vents på engelska) möjliggör för den största funktionaliteten och flexibiliteten av dessa tre lösningar. Ett bra exempel är när mannen sitter ned. Då lägger sig slitsarna och nedre delen på ryggen prydligt och enkelt utan att skapa veck. Detta gäller även när bäraren söker efter något i byxfickorna. Mannen undviker att linjerna och formen och kavajen påverkas till det negativa samt att synliggöra rumpan. En stor fördel med det dubbla sprundet är att den passar och fungerar lika bra till en enkelknäppt som en dubbelknäppt kavaj och även när kavajen är knäppt. Det dubbla sprundet har också historiskt varit den minst populära lösningen av dessa tre, framförallt inom RTW. Detta då den kräver mer kunskap och större hantverk från skrädderiet för att passa bäraren bra samt att det är den dyraste utvägen. Om mannen skulle ångra sitt val av dubbelt sprund kan även detta lösas genom att sy igen slitsarna och skapa en sprundlös rygg och nedre del av kavajen. Dubbla sprund har också en fördel med att de får åskådarens blick att följa bärarens rygg upp mot huvudet. Detta skapar en mindre illusion av högre längd. Djupet eller höjden på slitsarna för det dubbla eller enkla sprundet bör inte vara högre än toppen på lockens på kavajens höftfickor eller lägre än dess nedre kant. Är slitsarna skurna för djupt, har sprundet en tendens att flänga och svinga lite för mycket och då inte bidra med den följsamhet man vill åt.

 

Alan See från The Armoury i sin Solarokostym från Liverano&Liverano under Pitti Uomo 88 (blueloafers.com)

Oavsett vilken lösning som man som bärare väljer till sin kavaj, så bör man även tänka på andra aspekter än funktionen för sprundet. Beroende på mannens form och figur kan vissa lösningar vara bättre och bidra till en stiligare helhet än andra. Är man exempelvis lång och smal kan det dubbla sprundet bidra till mer form och karaktär till höfterna. En kortare person med bredare figur kan å sin sida ha mer nytta av den sprundlösa kavajen då den ger ett slankare intryck. Är man väldigt atletiskt byggd så finns det större fördelar att välja det dubbla sprundet eftersom en sprundlös kavaj inte ger den form och rörelsefrihet som kan behövas. Tänk på att alla detaljer för kavajen har ett syfte och att de ska bidra till att framhäva dina styrkor och bästa sidor som bärare. Detta samtidigt som de ska täcka eller dölja andra egenskaper som vi kanske inte är lika stolta över. Sprundet är en av dessa detaljer som kan höja din självkännedom för dina positiva sidor. Glöm därför inte bort den nästa gång du överväger en ny kavaj. 

Översta bilden - Simon Crompton i en kostym från Chittleborough&Morgan med djupa dubbla sprud.

Gabriel Öberg Bustad är butikschef på Skoaktiebolaget och kommer med jämna mellanrum dela med sig av sina tankar, kunskaper och idéer rörande stil och skor här på Manolo. Gabriel har ett speciellt stort intresse för den klassiska stilen och en stor förkärlek för hantverk, skrädderi och skickliga hantverkare inom olika yrken. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 PJH säger
2017-04-27 13:44 - Anmäl

Bra översikt. Dubbelt spund ser helt enkel bättre ut.
#2 Anderifal säger
2017-04-27 19:22 - Anmäl

Tror det inte dröjer superlänge innan vi börjar se sprundlösa kavajer rätt så frekvent.
#3 Zerase säger
2017-04-27 19:23 - Anmäl

En informativ och intressant artikel som håller en högre standard än författarens tidiga alster. Kul med förbättring!
#4 Måns säger
2017-04-28 00:07 - Anmäl

Sprundlösa kavajer kräver större längd än dagens mode.
#5 Anonym säger
2017-04-28 18:38 - Anmäl

Det var en riktigt intressant artikel. Har inte tänkt på denna detaljen tidigare men var tvungen att kolla min egen garderob. Av tiotalet RTW kavajer, udda plus kostymöverdelar, från olika firmor, hade samtliga dubbelsprund! Är det verkligen en ovanlig lösning fortfarande eller har det blivit standard med åren? Är iofs tämligen bredaxlad, så kanske har ekiperarna diskret lett mig mot det "atletiska" alternativet utan att jag frågat?

Tycker även Måns ovan har en bra poäng. Fast frågan är om någon lösning blir riktigt snygg i den där moderna midjelånga tappningen ;)
#6 Korven säger
2017-04-30 10:06 - Anmäl

lång och smal kan det dubbla sprundet = karaktär till höfterna.
kort och bred = sprundlösa slankare intryck.
Atletisk = dubbla sprundet eftersom en sprundlös kavaj inte ger den form och rörelsefrihet som kan behövas.

Intressant artikel, särskilt avsnittet om vilken kroppsform varje sprund passar till. Det hade dock varit ännu bättre om du hade tagit upp fler kroppsformer.

Nu har du tagit upp lång och smal, kort och tjock, samt atletisk. Finns det något att tänka på ifall man har breda eller smala axlar i jämförelse med höfterna? Vad gäller i fall man är både lång och tjock eller både kort och smal? Påverkar spund benlängdsintrycket?

Det en bra artikel med möjligheter till fördjupning.
#7 Sprund säger
2017-05-01 20:38 - Anmäl

Hur hög bör dubbelsprunden vara? Översta bilden ser extremt ut, även om längden på jackan också är över medel. Upplever att "waist suppression" blir tydligare och mer naturlig med högre sprund.
Skicka


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Leffot

Leffot Pre-owned: A Cut of Cordovan

Läs mer

Permanent Style

Bespoke commissions – What I should and...

Läs mer

Shoegazing

Bilden – Vintage-läder

Läs mer

Hodinkee

Introducing: The IWC Aquatimer...

Läs mer

The Armoury Lightbox

The Armoury NYC will be closing early...

Läs mer

Skoaktiebolaget

Skoaktiebolaget Presents - Rubinacci...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen