Manolo logotype

Paraplyer från Carl Dagg Stockholm

Ni trogna läsare som följt vad jag skrivit de senaste åren har säkert uppmärksammat att jag gillar att hitta nya intressanta märken och jag gillar paraplyer. Idag är jag glad över att kunna förena dessa två saker och berätta om Carl Dagg Stockholm som är något så unikt som ett svenskt märke specialiserat på kvalitetsparaplyer. Ett företag som märkligt nog fallit utanför min radar tills helt nyligen.

Varför jag har en fäbless för paraplyer och regnplagg vet jag inte. Om det beror på den regniga västkusen (vilket är en myt för det regnar inte mer här än i Stockholm…) eller om det har att göra med att jag är rätt så anglofil i min smak låter jag vara osagt. Det hela började i alla fall som i så många andra fall för mig med att jag läste om James Smith och Swaine Adeney & Brigg i Bernhard Roetzels bok Gentlemannen för en massa år sedan. När jag 2005 flyttade till London köpte ett snyggt paraply hos Turnbull & Asser som var tillverkat av anrika Fox Ltd. Sedan dess har det blivit ett par paraplyer till. Här på Manolo har jag också skrivit om Fox, Lockwood Umbrellas, Francesco Maglia och London Undercover som alla tillverkar just utmärkta paraplyer.

När en vän med god smak nyligen frågade mig vad jag tyckte om Carl Daggs paraplyer blev jag lite tagen på sängen. Jag vill inte skryta men det är numera ovanligt att jag missar märken som detta när det är mitt jobb att bevaka just dem. Men jag erkänner att jag missat detta men tar igen det idag. Efter att ha kikat lite närmare på dem så kan jag bara konstatera att det är äkta Manolomaterial.

 

Märket är relativt nytt och startades av de två nyutexaminerade Konstfackstudenterna Carl Cyrén och Carl Samuelsson.

Idéen föddes då de efter en bättre och i dubbel bemärkelse blöt utekväll inte fått något skydd av ett litet och dåligt paraply. Duon förenades i ambitionen att skapa ett paraply som både var snyggt, stabilt och funktionellt. De insåg också att lösningen skulle få bli att de själva skapade detta paraply. Det tog dock längre tid och krävdes mer arbete än vad de först trott och deras första upplaga under namnet Series 001 tog 18 månader att skapa.

 

Detta första paraply finns i vinrött, blått, grönt och svart. Detaljnivån är över lag hög och paraplyerna rätt så tunga och gedigna. Paraplyerna är tillverkade för hand i Sverige vilket borde vara svårt med tanke på löneläget. De har dock lyckats och kan sälja dem för det i sammanhanget vettiga priset om 1250 kr.

Själva väven är en bomullsblandning och kryckan är i solitt trä. Läderdetaljerna är tillverkade i Sverige och tryckknappen i brons.

Märket är i ett uppstartsläge men som den paraplynörd jag är hoppas jag så klart på fler modeller och färger och gärna lite roliga samarbeten och limiterade upplagor, sånt som tilltalar oss nördar.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

#1 Calle säger
2017-04-24 09:24 - Anmäl

Mycket roligt med en svensktillverkad produkt, skall definitivt skaffa mig ett.
#2 oscar säger
2017-04-24 09:46 - Anmäl

Grymt bra initiativ! Kul med äkta vara. Det blir ett grönt för mig!
#3 Erik säger
2017-04-24 10:04 - Anmäl

Snyggt! Riktigt roligt med ett svenskt kvalitetsparaply. Gick genast in och beställde ett rött. Väntar med iver på att få hem produkten.
#4 Calle säger
2017-04-24 10:13 - Anmäl

Ser mycket trevliga ut, jag har ett tag funderat på att komplettera mitt ihopfällbara paraply från Fox umbrellas med ett rejält i antingen grönt eller mörkblått. Hur tycker du att dessa står sig mot Fox Umbrellas gents stick paraplyer?
#5 Alexander säger
2017-04-24 11:43 - Anmäl

Supersnygga! Jag tror jag går för svart, funkar till de mesta outfits!
#6 Olof Nithenius säger
2017-04-24 13:42 - Anmäl

#4 Calle
Det är alltid svårt att jämföra innan det har använts en längre tid. För jag tycker inte bara att ett paraply skall vara snyggt. Det viktiga är ju de facto att det håller för de påfrestningar som det utsätts för. Med det sagt så skulle jag inte välja ett fult paraply hur funktionellt och tåligt det än är...
Men som tur är finns det flera bra tillverkare som gör både stiliga och funktionella paraplyer som håller. Fox är en sådan som jag har lång erfarenhet av. Jag har precis sett Carl Dagg och vid en första anblick så känns de rätt likvärdiga. Men för att ge ett ärligt svar hade jag behövt ha 2-3 år på mig och använda det frekvent för att kunna svara.
#7 Ärligheten själv säger
2017-04-24 16:09 - Anmäl

Så underbart att få läsa om att någon har inspirerats att göra ett bra paraply för att vederbörande hade ett dåligt paraply. Uppskattar bevakningen av olika tillverkare men ibland känns det som att konceptet mjölkas lite för hårt... :)
#8 x säger
2017-04-24 18:04 - Anmäl

#7, håller med. Oavsett om det handlar om att sälja måttsydda skjortor, skor, eller klockor så ska det till denna typ av berättelse i syfte att ge någon typ av autenticitet. Vad är det för fel på "Vi tycker att det vore roligt att ha ett företag"? Men det verkar att det bara är i UF-världen detta är OK, är det inte attraktivt att vara entreprenör längre?
#9 eddie säger
2017-04-25 09:41 - Anmäl

Bra och läsvärd text. Är det någon som vet vart det går att köpa paraplyer med handtag formade som djur? Tänker både på fysisk butik och nätet. Vore mycket trevligt att ha ett sådant paraply.
#10 Isak säger
2017-04-25 10:03 - Anmäl

#9


Kolla in Londonbaserade Archer Adams.
#11 Calle säger
2017-04-25 10:24 - Anmäl

#9

Fox umbrellas gör också en del paralyer med sådana handtag.
#12 rja säger
2017-04-25 11:01 - Anmäl

Jag skulle vilja se paraplyer som blir smalare än standard när man fäller ihop dem, dvs där hela paraplyet hopfällt har samma omkrets som handtaget. Man ser ibland såna i gamla filmer men jag har inte hittat dem i butik eller på nätet.
#13 eddie säger
2017-04-25 11:16 - Anmäl

Tack för tipsen Isak och Calle!
#14 Mattias Karlsson säger
2017-04-25 14:49 - Anmäl

Hej!

Tycker deras paraplyer verkar väldigt intressanta, därav blev jag glad när jag såg att du skrivit om dem. Efter att ha läst undrar jag dock - Har du ens testat ett paraply eller hållt det i handen? Innehållet i din text känns mer som information taget från deras hemsida samt Instagram. Vore intressant att läsa en recension av känslan av att hålla i det, snyggheten, fälls de upp smidigt med ett härligt klick osv osv.

Ser fram emot en riktigt recension.
Må väl!
#15 Mattias Karlsson säger
2017-04-25 14:51 - Anmäl

Hej!

Tycker deras paraplyer verkar väldigt intressanta, därav blev jag glad när jag såg att du skrivit om dem. Efter att ha läst undrar jag dock - Har du ens testat ett paraply eller hållt det i handen? Innehållet i din text känns mer som information taget från deras hemsida samt Instagram. Vore intressant att läsa en recension av känslan av att hålla i det, snyggheten, fälls de upp smidigt med ett härligt klick osv osv.

Ser fram emot en riktigt recension.
Må väl!
#16 x säger
2017-04-28 05:10 - Anmäl

Håller också med att det verkar intressant MEN när jag tittar på deras Twitter ser jag att det när artikeln skrevs var mindre än en vecka sedan Carl Dagg öppnade sin webshop undrar jag verkligen vilken "god vän som nyligen frågade....". Hela historien känns väldigt planterad.
#17 Michael säger
2017-04-28 14:58 - Anmäl

Jag har heller inte testat paraplyerna, men om man går till deras Instagram-konto ser man att de började sin produktutveckling för 72 veckor sedan. Ett projekt som har pågått väldigt länge mao.
#18 x säger
2017-04-28 15:49 - Anmäl

#17. Ingen har testat produkterna men alla pratar om dom. CD får sina produkter levererade för två veckor sedan, webbshoppen öppnar för en vecka sedan, Manolo och även Stiljournalen puffar för produkten i princip samtidigt. En slump? Jag har inget emot CD:s marknadsföring, det är rimligt att ett nystartat företag i denna nisch arbetar på detta sätt. Det jag vänder mig emot är denna artikel.

Skulle f.ö. tro att 72 veckor är en ganska normal tid från idé till produkt. Tittar man på Myrqvists Kickstarter tog det ungefär lika långt tid. Om jag kommer ihåg rätt tog det ett halvår attt ta fram Manolo x Ström byxan och då handlade det i princip enbart om att höja midjan på en existerande byxa producerad i en fabrik man redan använde.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen