Manolo logotype

Kenji Kaga och Seven Fold

Idag är det dags att presentera ett av Menswear-världens kanske hetaste slipsmärken i form av Seven Fold eller Tie Your Tie som de delvis också heter. Det är en något rörig historia men vi skall bena ut den för er och berätta om stilikonen Kenji Kaga och hans handsydda italienska slipsar.

Personligen hade jag ingen erfarenhet alls av dessa slipsar fram till nyligen då en bekant som äger ett skrädderi i Singapore gav mig en i present. Innan dess hade jag sett dem bäras av en del andra personer. Personer med den gemensamma nämnaren att de alla utgör eliten av de mest välklädda personerna i världen och som med sin stilkänsla inspirerar mig på många sätt. Märkligt nog har jag alltså fram tills nyligen när Jonathan gav mig en slips alltså inte provat dem alls. Efter att ha använt den några gånger och slåtts av vilket hantverk det rörde sig om bestämde jag mig att skriva om märket här.

 

Tie Your Tie är ursprungligen ett italienskt märke och startade som butik. 1984 öppnade legenden och stilikonen Franco Minucci butiken i Florens med namnet Tie Your Tie. Det var en herrekipering med utsökt utbud av det bästa på marknaden, från handsydda kavajer och kashmirtröjor till slipsar. Just slipsar visade sig sälja så bra att Minucci och hans hustru bestämde sig för att öppna en egen slipsateljé med samma namn. De skapade lyxiga handgjorda slipsar med många vikningar och en ledig känsla som kom att bli deras signum. Slipsmärket överlevde butiken i sig och Minucci sålde märket till japanska investerare vilket var naturligt då de blivit mycket stora i just Japan.

Nu över till det lite snåriga. Kenji Kaga som är en känd stilikon och modeprofil arbetade och ledde i 15 år det japanska Tie Your Tie som köpt verksamheten. 2011 startade han bolaget Seven Fold. Kaga har licens för att sälja Tie Your Tie i USA och Europa. Under bolaget Seven Fold finns så som jag förstår det fyra kollektioner slipsar: Tie Your Tie för Europa och USA, Seven Fold, Atto Vannucci samt Kenji Kaga collection. Alla tillverkade på samma ställe i Florens. 

 

Nog om detta även om det kan vara bra att förstå ursprunget. Jag nämnde initialt att flera välkända modeprofiler och stilikoner ofta setts bära slipsar från denna ateljé. Förrutom just Kenji Kaga och Franco Minucci som är några av streetstylefotografernas favoriter på Pitti Uomo så ser man ofta personerna från The Armoury samt Brycelands bära företagets slipsar. Liksom många andra från framförallt de främsta asiatiska butikerna och skrädderierna.

 

Eleganta slipsar av högsta hantverksnivå. (Foto: Brycelandsco.com)

Jag skulle inte vara förvånad om det återigen öppnas en butik i Florens då det på många sätt har kommit att bli ett nav för Menswear och skräddad stil i och med modemässan Pitti Uomo. Detta i kombination med Kenji Kagas status som stilikon.

Själva hantverket i sig är klanderfritt. Det rör sig om handsydda slipsar i unika tyger som ger en väldigt karaktäristisk look. De är lite "lösare" i konstruktionen om man får kalla det så. På italienska kallas de för sette pieghe, vilket betyder äkta sjuvikta slipsar. De blir väldigt mjuka då de saknar foder samt har ett avslut med handrullade kanter.

Det skall sägas att detta gör dem aningen mer svårknutna om man är ute efter en perfekt symmetri och klanderfri dimple.

 

Min slips tillsammans med kavaj från Solito. (Foto: Ted Olsson)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

#1 Vincent säger
2017-04-12 11:09 - Anmäl

slåtts = slagits
#2 Vincent säger
2017-04-12 11:12 - Anmäl

Men jättebra artikel som alltid, tack!
#3 Stefan säger
2017-04-12 11:31 - Anmäl

Går slipsarna att köpa någon annanstans än i Japan? Jag hittar inga online-butiker...
#4 Marius säger
2017-04-12 11:53 - Anmäl

#3: The Armoury's online-butik
#5 F.E säger
2017-04-12 12:25 - Anmäl

#3 Även brittiska Exquisite Trimmings säljer Tie Your Tie online!
#6 Stefan säger
2017-04-12 16:44 - Anmäl

OK, tack!!
#7 Christ säger
2017-04-13 18:44 - Anmäl

Ser extremt breda ut och som om de är två slipsar som hänger bredvid varandra i samma knut.

Konstigt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen