Manolo logotype

Säsongens 10 snyggaste mockaskor

Idag vill vi slå ett slag för ett av de trevligaste materialen man kan hitta i skogarderoben. Vi talar om den avslappnat eleganta mockaskon som passande nog är främst förknippad med vår och sommarhalvåret. Vi har valt ut våra favoriter från våren i lite olika prisklass och utförande.

Precis som när man köper vårkostym så öppnar våren för en ljusare färgpalett. I samband med att man ställer in grövre brogues och kängor i källarförrådet för säsongen plockar vi fram ofodrade derbys, oxfords och inte minst loafers för första gången på flera månader. 

Mocka är som vi pratat om många gånger tidigare ett material som får oförtjänt mycket kritik när det kommer till känslighet. Visst är det så att patinan på en sko i kalvskinn kanske är något lättare att underhålla men det är långt ifrån någon katastrof om man råkar vara ute i ett kortare regn. 

Med en skonsam mockaborste, ett bra mockashampoo eller galltvål samt en mockaspray kan man göra underverk även med ganska hårt ansatta mockaskor. Råkar man ha ett par skor i en nyans tillgänglig i pigmenterad mockaspray är det absolut att rekommendera då den enkelt kan återställa mycket av den lyster och nyans som mocka kan tappa efter en längre tids användning. 

När det kommer till modell och färg att välja skall man utgå från sin egen smak och garderob. En svart eller mörkbrun mocka är klart lättare att vårda och återfärga än en sandfärgad men den sistnämnda kan vara oslagbar till ett par vita bomullsbyxor sommartid. 

Vi har valt ut några personliga favoriter för våren. 

Tricker´s

En så kallad PTB eller Plain Toe Blücher i en riktigt fin mockanyans från Tricker´s.

 

RM Williams

Ett par kängor kan i rätt utförande fungera utmärkt även under våren. Välj ett par sandfärgade med lädersula och kombinera dem med ett par ljusa jeans.

 

John Lobb

Derby Brogue från John Lobb Paris i modellen Hayle.

 

Meermin

Ett alternativ till olika bruna toner är marinblå mocka. Ett förvånansvärt mångsidigt val till ledigare klädsel.

 

J.M Weston

Lite trubbiga klassiska pennyloafers i mörkbrun mocka från J.M Weston.

 

Alden

Aldens ofodrade derby i snuff suede är perfekt till jeans under våren.

 

Crockett & Jones

Mocka förknippas kanske inte i första hand med svart men kan vara fantastiskt fint med sin matta lyster.


Edward Green

 

Carmina

String Loafers från spanska Carmina i nyansen Snuff Suede. (även översta bilden)

 

Hiro Yanagimachi

Oxford brogue i mocka från japanska Hiro Yanagimachi.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 kalleT säger
2017-04-12 00:14 - Anmäl

Mitt inlägg blir med all sannolikhet raderat, men jag skriver ändå. Varför inte marknadsföra, rekommendera kläder eller skor mm i en mera "normal" prisklass. Alla läsare tjänar inte 500-800 tusen brutto per år. Men vi tycker ändå att kläder är ett mycket intressant och välbehövligt område att få inspiration ifrån. Men varför så otroligt dyra och säkerligen för 98% av alla läsare långt ifrån ett realistiskt behov. Ni säger att anledningen är att ge "inspiration" inte rekommendation. Men snälla varför kan ni inte vara Realister.
#2 Carl säger
2017-04-12 07:51 - Anmäl

#1
Det må vara din åsikt men jag håller inte med. Jag är student och har låg inkomst med gillar en klassisk stil och framför allt bra skor. Jag sparar och jobbar extra på helger samt på sommaren och jag kan utan problem köpa 2 par skor av bra kvalitet varje år. Det handlar lite om prioriteringar.
Har svårt att se att inte en normalinkomsttagare med 320 000 kr per år klarar detta också?
Fast då kan man inte skaffa ett boende man knappt klarar av. En bil man inte har råd med samt ha en platt-tv hängandes i varje rum vilket märkligt nog blivit norm.
Nej, man får prioritera.
#3 Frauhaus säger
2017-04-12 09:21 - Anmäl

#kalleT - Ditt resonemang känner jag igen från personer som är i uppstarten av sitt klädintresse. Och med tiden blir det oftast så att resonemanget gällande pris blir helt annorlunda.

Jag har en helt vanlig lön, men med vad jag tycker är en bra bas i min garderob. Har det varit kostsamt? Absolut, men nu är jag där och jag är nöjd med en bred bas. Framtida inköp kan därför vänta längre och att köpa ett par skor för 6000 kr blir en rimlig summa med separat klädspar.

Jag har inte råd att köpa billigt helt enkelt.
#4 Soccercalle säger
2017-04-12 10:16 - Anmäl

Det är ju ofta de snyggaste grejerna som inspirerar, sedan är det bra med budgettips ibland också. Jag är dock lite trött på tjatet inom kläd- och även vinjournalistik om att det är så viktigt att det är billigt och "prisvärt". När det gäller klockor och sportbilar är det dock ingen som bryr sig om det är fantasipriser.
#5 random säger
2017-04-12 10:35 - Anmäl

#1: jag förstår och respekterar din åsikt. Ingen som läser Manolo skulle förneka att 6 000-11 000 kr inte är mycket pengar. Grejen just med skor är att skor kvalitet kostar. Men det går att få tag i skor som i sammanhanget är billigare. Manolo har skrivit om flera olika, bland annat Yanko, Loake och Meermin. Du kanske inte tycker att skor för 2-3 000 kr är billigt - och det är det inte, iaf inte om du jämför med ett par för 800 kr på närmaste skobutik. Men de skorna gör 800 kr kommer hålla i max ett år och är fyllda med fuskmaterial plus tillverkade under tveksamma former. Spara 1 månad extra och köp ett par skor som kommer hålla i flera år med rätt vård, som produceras med få genvägar och under schyssta förhållanden.

Att läsa Manolo är inte bara inspiration, det är även kunskap! Kunskap om hur kvalitet kan uppnås, om de bästa i branschen och om producenter som försöker kombinera kvalitet med prisvärda produkter.
#6 kalleT säger
2017-04-12 10:54 - Anmäl

Självklart så är det ett personligt val vi alla gör. Men med stigande ålder så kommer behovet av andra saker i vårat liv. Man måste kanske välja mellan en barnvagn eller nya skor ca.5000-7000kr. Då är valet lätt skorna får ligga kvar i affären eller så får det bli Ecco för 855kr. Det är därför jag efterfrågar kläder i en lägre prisklass. Alla behöver vi mer i livet än exklusiva kläder.
#7 Andreas Weinås säger
2017-04-12 10:58 - Anmäl

#1 - Tack för din kommentar och jag skall försöka klargöra hur våra tankegångar går.

Först och främst har man ingen anledning att oroa sig för att få kommentarer som denna borttagna. Tvärtom så uppmuntrar vi gärna till frågor, diskussion och feedback. Särskilt om den är konstruktiv som i detta fall.

Däremot delar vi inte din åsikt i att man behöver tjäna 500-800tkr om året för att kunna köpa produkterna vi skriver om. Det finns undantag såklart där skräddarsydda kostymer eller skor för +50 000 kr är svåra att realistiskt spara till utan högre inkomst men av skorna i dagens artikel är 50% under 5000kr (vara 2 stycken med marginal). Vi är av den bestämda åsikten att även om 5000kr är mycket pengar för ett par skor så behöver man absolut inte tjäna multum för att kunna köpa 1-2 par om året. Det handlar som någon tidigare nämnt om prioriteringar.

Man kanske behöver skära ner på krogbesök, inte köra bil om möjligheten finns till kollektivtrafik, lägga mindre pengar på TV/Stereo/Elektronik eller helt enkelt köpa färre plagg än man hade gjort om de var från budgetkedjorna. Man kanske behöver fundera lite mer på vad man verkligen vill ha och fokusera på att köpa färre men bättre produkter.

Anledningen att jag säger det är att jag varje vecka träffar läsare i exakt den situationen du beskriver men som bevisar att det går att köpa kvalitet även med mindre plånbok om man planerar och prioriterar.

Sist men inte minst vill jag klargöra att när vi pratar om inspiration så syftar det till Fredagsinspirationen där priset skall vara sekundärt. I den här typen av artiklar försöker vi få med produkter i en varierad prisbild men som alla uppfyller vad vi tycker är minimikraven för en kvalitetssko. Vi har även dedikerat flera artiklar med fokus på budgetköp av högre kvalitet vilket du finner om du söker på "Bästa Budgetköpen" uppe i sökfältet till höger på sajten.

Tack för din fråga och hoppas du kan ha förståelse för vår syn på situationen.
#8 Andreas Weinås säger
2017-04-12 11:03 - Anmäl

#6 - Även om vi har full respekt för att det finns viktigare saker i livet än kläder som ibland behöver prioriteras så kommer fokus på Manolo alltid vara snygga och välgjorda kläder. De tenderar att kosta lite mer och hålla lite längre. Vi kan tyvärr inte behaga alla och vill man ha skor för 500-1000kr så finns det mängder med bloggar fokuserade på det men vi tror och hoppas att folk har förståelse att Manolo står för hantverk och kvalitet i första hand.
#9 Ärligheten själv säger
2017-04-12 12:42 - Anmäl

#6: Protip: köp begagnad barnvagn istället. Ingen bryr sig om att du kör den senaste Vikingvagnen.
Köp också begagnade kläder och skor, och bo billigt, och prioritera tid med familjen över arbete och status.
Lev med de långsiktiga målen för ögonen - hur vill du dö? Vem ska stå vid din sida och hålla dig i handen när du drar ditt sista andetag?
Köp inte samtidens tvingande ideal. Du är inte vad du konsumerar.

För övrigt är det ingen som bryr sig om du har Ecco heller. Det är inte dåliga skor och om någon försöker lura dig att tro det borde de fundera över sina egna värderingar. Det är inte sant att de går sönder efter ett år. Däremot är det möjligen mer prisvärt att köpa lite dyrare skor som håller längre - valet är ditt.
Men det här är primärt en stilblogg, inte en sparsamhetsblogg.
#10 kalleT säger
2017-04-12 13:56 - Anmäl

Allrigt Jag känner mig nedsablad till fotknölarna av goda argument för att köpa skor av yppersta kvalité. So I rest my case...
#11 random säger
2017-04-12 15:06 - Anmäl

#10: tycker definitivt inte att du ska känna dig nedsablad! I slutändan handlar det om vad du tycker är en värd prioritering. Tycker du inte att skorna är värda 2-3-4-5 000 kr+ så spelar det ingen roll vad för kvalitet skorna håller. Ingen hör kommer döma dig om du är nöjd med skor från en butikskedja, men det är kanske inte de skorna som Manolo är intresserade av att bevaka.

Sen är det ju knappast så att samtliga som kommenterar/läser Manolo har ett enda par skor från värstingarna som John Lobbyist eller Edward Green.
#12 Christian säger
2017-04-12 16:33 - Anmäl

Sno en barnvagn - köp Cavendish!
#13 He säger
2017-04-12 22:52 - Anmäl

Lösningen på knuten i diskussionen ovan är att köpa begagnat. Finns oändligt mycket på t.ex. eBay som är oanvänt eller i nyskick till 10-20% av nypris. Säljer du sedan det du inte använder så blir det billigare än att inhandla sin garderob på H&M.
#14 Javohir säger
2017-04-12 23:37 - Anmäl

# 10 kalleT

Man behøver ikke at betale fuldpris for skoerne, da det er en maratonløb, ikke en sprint.
For eksempel, ventede jeg med at købe mine nyeste støvler indtil der var 'flash sale' på 25%.
Det kræver selvfølgelig at man ved hvad man vil og holde øje med det.
#15 DT säger
2017-04-13 01:17 - Anmäl

KalleT har i #6 belyst en insikt som jag tror många Manololäsare inte själva kommit till ännu, pga olika ålder och livssituation. När man passerar 35 och bildat familj, köpt hus i Stockholm, har 1-2 bilar osv så ser prioriteringar och kassaflöden rätt annorlunda ut än när man var 26-30, bodde i sin bostadsrättstvåa och hade en total levnadskostnad på några tusenlappar, resten av inkomsten var ego-pengar.

Ett par Edward Green kostar inte mer än att byta bromsskivor på bilen, men månaden efter lägger varmvattenberedaren av till samma pris som ett riktigt fin kavaj, sen till våren ska kanske köket fixas för en kvarts miljon, följt av nytt tak och hängrännor för 80 tkr, frun vill kanske ha ny stenbeläggning på garageuppfarten för 70 tkr. Och så fortsätter det månad efter månad. Barnen vill heller inte åka på pastischresor till Amalfikusten, dom vill till Legoland. Själv vill man hinna åka skidor också men det kostar lite mer nu att ta med hela familjen till fjällen på sportlovsveckan än förr när man kunde ta en mellanvecka till alperna för sig själv. Nämnde jag att dagisbarn är rätt leriga när man hämtar dom på eftermiddagen, och att hälften av lorten överförs till kostymen? Och de tjusiga skorna som man förut trippade till kontoret med, de får nu vara beredda på att trampa lerig sand i en lekpark på vägen hem.

Kort sagt, man har höjt ribban rätt många steg för vad som är en stor utgift. Att välja mellan Edward Green eller Loake skiljer inte så mycket i kronor. Men prioriteringar och intressen förändras periodvis.

Men jag föredrar fortfarande att läsa om dyrare skor. Och hus, och högtryckstvättar...
#16 DT säger
2017-04-13 01:32 - Anmäl

...och med 26-30 åringen ovan syftade jag på mitt eget yngre alter ego :)
#17 Mike säger
2017-04-13 07:06 - Anmäl

Åh Herre, Manolo har blivit nya familjeliv...
#18 Karl säger
2017-04-13 14:45 - Anmäl

Väldigt OT, men jag måste ändå fråga när ni skriver om barvagnar.

Jag står inför ett stundande köp och undrar vad ni kan säga om Britax Go Next? Är det värt pengarna? Jag skulle tro att någon här använder den.

Tack.
#19 Ärligheten själv säger
2017-04-13 15:38 - Anmäl

#18: Köp en begagnad City Select istället, mycket mångsidig, stryktålig och billig.
#20 kalleT säger
2017-04-13 19:25 - Anmäl

#15 DT. Jag ryser av välbehag när jag läser ditt inlägg. Du talar som en vis Man som lever i verkligheten och är troligtvis i "mogen ålder" där inte skor eller skräddarsydd kostym får gå före allt annat. Vissa rekommenderar begagnad barnvagn eller kläder?? men inte skor, de ska vara av yppersta handgjorda kvalité !! Jag måste ge en viss förståelse till ett stort antal 20-30 åriga välbetalda "pojkar" vänta ni bara, endera dagen så uppstår en stor förändring i erat liv och ni sitter där med villa Volvo 2 barn en tredje på väg som inte vill ha en begagnad barnvagn. Det är därför jag efterfrågar billigare skor och kläder. Men ändå av rimligtvis god kvalité till en rimlig kostnad. PS "12" Christian. Förstår jag mig inte på överhuvudtaget!!!
#21 Ärligheten själv säger
2017-04-13 21:11 - Anmäl

#20: Vi köpte begagnad barnvagn och köper nästan inga nya kläder till våra barn som är i åldrarna 1-4 år. Kläderna slits eller växes ur alldeles för fort för att man ska kunna motivera nyköp i de flesta fall. Vi bor billigt i hus, inte inne i fina stan utan på landsorten men inom rimligt pendlingsavstånd. Vi kör begagnad bil, har ingen TV, reser inte (det går ändå inte så lätt att softa på Amalfikusten med tre barn i släptåg, som redan nämnts). Om du av någon slags princip känner att du måste köpa en ny barnvagn lyfter jag på hatten åt det - det är du som tar den stora smällen prismässigt och vi andra som prioriterar annorlunda köper den begagnad av dig. (Hatten är begagnad.)

Glömde säga att jag inte fyllt 30 än, min fru och jag har alternerat föräldraledigheten och våra barn är fortfarande hemma i den utsträckning de vill det (äldsta går 15 timmar förskola i veckan, eget val). Det handlar om prioriteringar.

Och min skogarderob består uteslutande av randsytt :D
#22 Jocke säger
2017-04-18 09:41 - Anmäl

En sak som säkert är självskriven men ändå bör nämnas i diskussionen billiga vs dyrare men prisvärda skor är att man behöver flera par att varva med.
Om man går i samma par skor dag ut och dag in så spelar det ingen roll om du har ett par handgjorda bespokeskor eller ett par från från Din Sko, de kommer slitas ut. Är man precis i början av att bygga upp sin skogarderob tycker jag det finns viss relevans i att köpa 2 par skor exempelvis från ovan nämnda Yanko, Loake1880 osv än ett par i det dyrare segmentet.
När man sedan har två-tre par att varva med kan man börja tänka mer långsiktigt.
#23 Konsulten säger
2017-04-18 12:55 - Anmäl

Hahaha, vilka troll det finns här! Som att jag skulle köpa resetidning och sedan klaga på att det är dyrt att resa. Ni är uppenbarligen här för att ni vill läsa om stil, inte billiga skor från Ecco eller barnvagnar. Då skulle ni valt ett annat forum.

Som någon ovan sade, Manolo är nya familjeliv xD
#24 MongoBoy säger
2017-04-22 20:20 - Anmäl

Som vanligt är det en fråga om prioriteringar. Det nya köket för 250' eller terassen för 70' som frugan vill ha är vistt ok, vad ska grannarna tycka... Oavsett vilket är det så att livet upphör när ungjävlarna gör sitt intåg. Inget roligt finns kvar, och den enda trösten är (massor) av Gin & Tonic. Använd preventivmedel!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen