Manolo logotype

Reflektion - Härskartekniker inom stil

Härskartekniker syftar vanligtvis på hur man i sociala situationer kan manipulera sin omgivning på ett eller flera sätt varmed en person eller grupp behåller sin position gentemot människor från andra grupper. I dagens artikel på Manolo ska vi dock vrida och vända lite på begreppet och se hur du istället kan använda enkla tekniker för att medvetet och omedvetet skapa nyfikenhet och intresse för dig hos andra personer och grupper.

Inom retoriken har ordet och begreppet härskarteknik ofta en negativ klang och något som uppfattas som nedbrytande. Det handlar om olika sätt att manipulera sin omgivning. Vissa gånger kan man prata om tydligt nedbrytande manipulation men även mer subtila härskartekniker finns, som exempelvis kroppsspråk, tonfall samt tystnad. Detta behöver inte heller alltid vara en medveten handling utan kan ofta vara omedvetna signaler som sänds ut. Många retoriker menar att det är lätt att råka ut för härskartekniker och att bli påverkad av dem. Man kan exempelvis uppfattas som ett hot för att man är yngre, duktig eller kommer med massor av bra idéer. Många härskartekniker är just också väldigt subtila men fortfarande manipulativa och förminskande.

Låt oss istället vända på begreppet härskarteknik och prata om vilka tekniker man själv kan använda i sin stil för att medvetet, men kanske även ibland omedvetet, påverka sin omgivning till det positiva hållet. Man ska aldrig glömma att små detaljer kan göra stor skillnad och genom att vara konsekvent i sitt uppförande och sin klädsel kan man definitivt påverka sin omvärld. Här tänkte jag lista fem punkter som jag själv tycker är viktiga för att skapa intresse, en beundran för din klädsel och beteende samt uppmärksamma dina starka sidor.

1. Färgharmoni

Harmoni och balans är mina personliga favoritbegrepp när man pratar och livet i stort men det gäller även de kläder jag bär. Genomtänkta val för dina kläder kommer flyta samman till en stilig helhet utan att behöva vara för opersonlig eller tråkig. Börja alltid med bra basfärger som mörkblått, brunt, grått och andra mer jordiga toner och sätt gärna en personlig touch på övriga färger som inte tillhör dessa basfärger. Att välja sina färger efter säsong är viktigt och det är lättare att bära varma och ljusare färger på sommarhalvåret samt mörkare färger på vintern. Spar gärna också de lite mer grälla och distinkta färgerna, om du gillar sådana färger, till accessoarerna och fokusera på trygga färger för basen. Låt dig inspireras av förebilder du har inom stil och kläder och låt deras idéer vara en inspirationskälla för dina egna val. Att kopiera någon annan rakt av är inte att föredra men öppna dina sinnen för nya tankar. Våga prova! Du kanske inte hade tänkt att en brun tweedkavaj till grå byxor var en god idé innan du provat. Balansera dina färgval genom att utgå från basfärger, det är aldrig tråkigt eller opersonligt. En bra rekommendation är att tillsätta mer personlighet i dina accessoarer.

 

Cary Grant väljer subtila färger i sin mönstrade kavaj som också harmoniserar med valet av slips. Lägg också märke till hur Cary väljer färger som även finns i hans ögon.

2. Ge komplimanger och le

Det finns inte mycket som jag uppskattar lika mycket som en person som har en positiv attityd och inställning till både sig själv och sin omgivning. Det smittar verkligen av sig. Ge dig själv ett leende i spegeln varje morgon och intala dig vilken underbar dag det kommer att bli. Ett genuint leende är också alltid den bästa accessoaren för att positivt skapa intresse för dig själv. Denna punkt är mycket en fråga om förhållningssättet man själv väljer att ha mot sig själv, som senare kommer att avbildas (vare sig man vill eller inte) mot sin omgivning. Omtänksamma och genomtänkta komplimanger och uppmärksammande för dina vänners eller kollegors handlande eller stil, skapar även intresse för din egen klädsel och beteende. Stil och elegans kommer inte bara från de kläder man bär utan framförallt sättet man för sig på och uppträder mot sin omgivning.

 

Fred Astaire, en mästare på att använda sitt leende men även att kombinera färger och material i sina klädval.

3. Accessoarer (vikten av detaljer)

Två väldigt bra tekniker vad gäller val av färger är för det första att försöka återge färgen på sina ögon i sina accessoarer (exempelvis näsduk, slips eller fluga) men inte som den primära färgen. Det blir ofta för tydligt men att istället välja en accessoar med små toner av ögonens färg är att framhäva och dra intresse till ansiktet, vilket ofta är syftet med klädseln och accessoarerna. Den andra tekniken handlar om att ju mörkare färg på hud och hår du har, desto lättare har du att bära om starka färger på dina accessoarer. Tänk också på att antalet eller storleken för dina accessoarer inte avgör om du kommer lyckas med denna punkt eller inte. Det låter alltid lite tråkigt att säga men "less is more". Genomtänkta val för accessoarer du trivs med och som i sig berättar en historia om dig själv som person eller dina intressen är extra plus. Känner du dig obekväm att bära dressad klocka, typisk för kostym eller formella tillfällen, är inte det ett måste. Du kanske istället har ett stort intresse för teknik och kan då välja en klocka med LED-skärm. Tanken är att accessoarerna ska skapa intresse men även få dig själv att må bra och känna dig trygg. Har du slipsar som din farfar eller morfar haft eller har du hittat några äldre armband eller manschettknappar på second hand är sådana ämnen ofta intresseväckande.

 

Gianni Agnelli, visade alltid upp eleganta val av sina accessoarer och bar dem för att lyfta och skapa mer intresse för sin klädsel.

4. Anpassa klädseln efter din kroppsform

Denna punkt har Manolo uppmärksammat i omfattande artiklar tidigare, exempelvis dessa om byxans och kavajens silhuett. En viktig slutsats man kan dra av detta är att om man själv är medveten om hur man ser ut (speciellt de starka sidorna), kan man klä sig därefter för att framhäva dessa och dölja de mindre starka. Är du lång och smal kan val av längd på kavaj och byxa ge stor skillnad för helheten samt att kortare personer har större nytta av mönster som ger intryck av längd, som till exempel randiga kostymer. Att klä sig riktigt bra vilar på två grundstenar - färg och proportioner. Proportioner handlar exempelvis inte om vilken bredd på slips eller kavajslag som är trendigt just för tillfället utan mer om vad som bäst lämpar sig att ha för din kropp och fysik. Alla är vi unika och våra kroppar ser olika ut. Därför är det viktigt att vi, för det första är medvetna om starka och mindre starka aspekter hos våra kroppar, för att sedan kunna utnyttja de insikterna till att dölja eller framhäva dem. Glöm heller inte av vikten av att ta hand om dig själv. Ett välskött yttre samt ett inre välbefinnande avspeglar sig snabbt mot din omgivning.

 

Prince Charles bär ofta dubbelknäppta kostymer och skjortor med lite bredare krage. Det belyser och framhäver hans slanka figur men nedtonar även hans långsmala ansikte.

5. Framhäv dina intressen och kunskaper

Våga vara dig själv och var inte rädd för att visa eller berätta om dina specialkunskaper eller intressen. Du är exempelvis kanske otroligt kunnig inom fiske, vet exakt i detalj hur en golfklubba tillverkas eller kan återge alla filmer som Ingrid Bergman gjorde under sin karriär. Var inte rädd för att sätta dig själv i fokus genom att ödmjukt framhålla och beskriva det du är expert på. Skapa intresse för dig själv genom din personlighet och dina intressen, inte bara genom hur du klär dig eller uppträder.

 

Daniel Wegan, bespokeskomakare hos Gaziano&Girling är en man med stor personlighet och ett stort lager av härliga historier att berätta.

Vilka är dina tips och rekommendationer för härskartekniker inom stil? Är det kanske något du själv använder dig av eller har uppmärksammat hos din omvärld och som du, på något sätt, erhållit fördelar av i olika situationer?

Gabriel Öberg Bustad är butikschef på Skoaktiebolaget och kommer med jämna mellanrum dela med sig av sina tankar, kunskaper och idéer rörande stil och skor här på Manolo. Gabriel har ett speciellt stort intresse för den klassiska stilen och en stor förkärlek för hantverk, skrädderi och skickliga hantverkare inom olika yrken. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Micke säger
2017-04-04 11:57 - Anmäl

Detta är ett exempel på varför gästkrönikörer bör undvikas
#2 JohnDoe säger
2017-04-04 12:27 - Anmäl

Vem är artikelförfattaren? Aldrig hört talas om. instämmer för övrigt med 1#.
#3 random säger
2017-04-04 13:04 - Anmäl

Jag tycker budskapet i texten håller en rätt bra nivå, men jag tycker att texten lider av att det ska kallas "härskartekniker". Stiltips eller personliga förhållningssätt hade dugit gott och väl. Även om det inte är författarens tanke ger användningen av ordet härskartekniker intryck av att vara förmer än andra och se ner på sina medmänniskor, eller att ovanstående tips ska ses som sanningar -
stilregler rent av.
#4 Ärligheten själv säger
2017-04-04 13:07 - Anmäl

Punkt 5 är ungefär antitesen till trevligt beteende i min bok. "Det handlar inte om dig". Låt den meningen sjunka in.

Emotser för övrigt en riklig flora av härskartekniker i kommentarsfältet!
#5 Andreas Weinås säger
2017-04-04 13:28 - Anmäl

#1 och 2 - Gabriel är gästskribent på Manolo sen flera månader tillbaka och har skrivit en handfull artiklar och reflektioner om manlig stil för oss. Det är jag som missat att i den här artikeln lägga in den avslutande text om Gabriel vi haft med i övriga artiklar. Det är nu korrigerat.

Lyft gärna fram konkret och inte minst konstruktiv feedback på vad ni inte gillar med artikeln. Att ni av någon anledning inte känner till skribenten sen innan känns som orättvis kritik mot Gabriel.

#4 - Handlar inte det mer om hur man lyfter fram sina intressen? Att våga prata om dem kan inte sällan vara vägen till ett gemensamt intresse och en möjlighet till en djupare diskussion.
Att BARA prata om sina egna intressen är dock såklart inte speciellt trevligt.
#6 Måns säger
2017-04-04 13:39 - Anmäl

Intressant och välskriven artikel. Du påverkar din omgivning varje dag. Om du är medveten om det kan det göra stor skillnad. Och visst är det ett sätt att styra, behärska, synen på dig hos dem du möter. Illa klädd blir illa hädd, som det heter. Och tvärtom.
#7 HJF säger
2017-04-04 13:50 - Anmäl

Bra om än ganska ganska grundläggande stiltips, men vad i allsin dar har de med härskartekniker att göra? Mer krystad associationsgång får man väl ändå leta efter?
#8 Soccercalle säger
2017-04-04 14:27 - Anmäl

Jag tycker att det är en bra artikel men rubriken för tankarna helt. Härskarmetoder och kläder handlar väl möjligen om "power suits" och "power ties". Typ Armani- eller Brionikostym med breda slag och en fläskig röd slips. Det som sedan står är klokt, men handlar inte om härskarteknik.
#9 Wittgenstein säger
2017-04-04 15:28 - Anmäl

"Härskarteknik syftar på olika sociala manipulationer varmed en grupp eller person behåller sin position (i en synlig eller osynlig hierarki) gentemot människor ur andra grupper eller gentemot en enskild individ."

Svårt att se hur detta kan vinklas till något positivt, utom möjligtvis i ett totalt postmodernt paradigm.
#10 random säger
2017-04-04 17:14 - Anmäl

Ja och med tanke på hur många i #menswear som vill prata om en "modern gentleman" som en man med medveten stil som vill vara diskret, respektfull och ödmjuk mot andra blir ambitionen att "härska med sin stil" en direkt tankevurpa.
#11 Matte säger
2017-04-04 19:48 - Anmäl

Jag vill o brukar försöka undvika kommentera annat än positivt . Härskartekniker o vad det är och innebär måste nog artikelförfattaren ta reda på. Ren okunskap helt enkelt.....
#12 Altobelli säger
2017-04-04 19:57 - Anmäl

Klart kläder och stil genomsyras av härskarteknik! Det är inte bara damerna man vill imponera på med sin klädsel och framtoning utan det är också ett medel att symbolisera "klass" och avståndstagande till andra. Kolla upp Pierre Bourdieu hans habitus-begrepp.
#13 höken säger
2017-04-04 21:34 - Anmäl

Den som i sitt stilla sinne tror eller inser att de kläder, skor och attiraljer som du drar på dig varje dag inte utgör en väsentlig del av din kommunikation och interaktion med omgivningen, är såväl naiv som okunnig. Ni kan fortsätta inbilla er att det enbart är genuint intresse för randsytt, Moon-tweed och Submariners, men i själva verket så är det markörer för grupptillhörighet, både de grupperingar man vill associeras med ännu viktigare; vilka grupper man ej vill associeras med. "Lika barn leker bäst".

Artikelförfattaren har en klar poäng med kopplingen till härskartekniker då klädernas symbolik likställs med den effekt retoriken har för att mejsla ut grupptillhörighet. Väl skriven och uppenbarligen på en abstraktionsnivå något över genomsnittet, därav mängden konfunderade läsare och kommentarer.
#14 HJF säger
2017-04-04 21:39 - Anmäl

#12 - Ja det är klart kläder och stil kan användas som en härskarteknik i olika sammanhang, men det är ju inte det artikeln handlar om. Ovanstående fem stiltips är ju ingen analys av härskartekniker inom klassiskt herrmode och stil, utan just bara några klassiska stiltips. Inget fel med det dock, bara en märklig titel samt ingress som egentligen inte har något med innehållet att göra.
#15 Daniel säger
2017-04-04 22:50 - Anmäl

Slappna av, det är bara kläder. Kläder markerar ingenting. Möjligtvis ett intresse. Om man tycker att det klassificerar och differentierar människor, så behöver vi färre sådana människor. Föråldrat och bajsnödigt som jag dessutom tror kommer som en följd av dålig självkänsla.
#16 Fredrik säger
2017-04-04 23:37 - Anmäl

Håller med många. Intressant reflektion men att diskutera det som en härskarteknik är både felaktigt och vittnar om dålig inställning och självkritik imo.
#17 HarryH säger
2017-04-05 08:36 - Anmäl

Jag fattar inte heller kopplingen mellan rubriken och lejonparten av texten. Abstraktionsnivån måste alltså vara över min klena mentala förmåga.
#18 Hmm.. säger
2017-04-05 20:24 - Anmäl

"Två väldigt bra tekniker vad gäller val av färger är för det första att försöka återge färgen på sina ögon i sina accessoarer (exempelvis näsduk, slips eller fluga) men inte som den primära färgen. Det blir ofta för tydligt men att istället välja en accessoar med små toner av ögonens färg är att framhäva och dra intresse till ansiktet, vilket ofta är syftet med klädseln och accessoarerna". Det låter som ett moderåd man hade fått på en billig assyrisk bröllopsaffär i en förort.
#19 F.C säger
2017-04-06 09:35 - Anmäl

Brukar dra mig lite för att hålla en negativ ton i kommentarsfältet här, det brukar finns så många internetriddare som löser det ändå. Nu har jag lite svårt att vara tyst.

Men, det här var faktiskt inget bra. Hela inlägget håller en ganska "högtravande" och "förmer" ton. Jag har sett tendenserna i några av Gabriels tidigare inlägg också. Detta kan man kanske stöta och blöta i evighet, men faktum är att texten blir väldigt ansträngande att läsa, det är ett språkbruk och ordval som gör att innehållet i artikeln faktiskt försvinner.

Jag är rätt säker på att intentionen med både denna och tidigare artiklar har varit bra och tidigare har det ändå nånstans kunnat ses en, om än liten men iallafall en röd tråd. I denna artikeln är det embryot till röd tråd helt väck. Jag har nu läst igenom texten 3ggr och är fortfarande inte säker på vad det är Gabriel vill ha sagt med sin text. (Att härskarteknik är en väldigt felplacerad rubrik och ingress har ju redan konstaterats)

Tyvärr känns det som att detta inlägg tog Manolo till "stilblogg 2006" där det är stora pekpinnar och bär inte bruna skor i stan mentalitet.

Better luck next time Gabriel, still believe in you!
#20 Paul säger
2017-04-08 13:07 - Anmäl

Ja nu blev vi utsatta av härskartekniken våld i Sverige . Tar avstånd från alla härskartekniker
#21 Perfa säger
2017-04-08 19:44 - Anmäl

Tycker att Gabriels tidigare artiklar har haft ett intressant innehåll och att han helt tydligt är rätt påläst. Dock kan som sagt tonläget nog generellt skruvas ned en aning. Ofta är det onödigt tillkrånglat och med många stora ord. Vad gäller just den här texten så är huvudproblemet, som påpekats, att biten om "härskartekniker" inte alls passar in (och dessutom bygger på wikipedia, som inte ger en rättvisande bild av hur starkt negativt begreppet normalt används). Med det sagt: ser fram emot fler texter av Gabriel, kul med en ny skribent på Manolo.
#22 Patrick Bateman säger
2017-04-08 21:13 - Anmäl

Härlig artikel, jag följer alla dessa tips till punkt och pricka. Kunde inte ha skrivit det bättre själv.
#23 #22 säger
2017-04-08 23:10 - Anmäl

I guess you could say I just want to have a meaningful relationship with someone special.
#24 Konsulten säger
2017-04-09 20:43 - Anmäl

I näringslivet idag är det här med härskartekniker väldigt omodernt. Det märks tyvärr att texten är skriven av ett butiksbiträde som ser kläderna som sin fasta punkt i livet!
#25 R säger
2017-04-10 15:41 - Anmäl

#24,

Håller verkligen inte med. Utan att uttala mig om Gabriels fasta punkter i livet, vilka jag inte har en aning om och således inte vill uttala mig kring, så tycker jag att det är hjärndött att säga att härskartekniker är omodernt i näringslivet. Det kommer alltid att existera.
#26 PDS säger
2017-04-10 21:22 - Anmäl

#24 Smaklös kommentar. Håller till fullo med #25. "Konsulten" har uppenbarligen väldigt begränsad erfarenhet av näringslivet.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.